Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос за изолация....

Публикувано от gogol 
Re: Въпрос за изолация....
07-10-2009 - 10:26:27
Сори за офтопика, но не можах да се стърпя....
Чета Ви и почва да ме гризе дали не сбърках, като послушах майсторите ми да не отварям докрай моята проблемна тераса (до бетона на плочата) при моя теч.
Ето случая:

Тераса на втория етаж, под небето, има само 30 см надстърчащ над нея покрив с челната дъска и улука, Дъжда пере директно в прозорците и вратата.
Плочата е около 13 см ако не бъркам. Положена е изолация върху плочата, ( както и отдолу на еркера, който оформя терасата) - 4 ХПС, върху нея на терасата има поцинкована мрежа 5/5 и замазка от 6-7 до към 4-5 см за да оформи наклона, че сифона е в единия край по дължина (там се включва в олука) и се налага да се задигне повече в другия, Дължината на терасата е около 3 метра, ширината май 1.5 или нещо такова. трите външни стени на терасата са излети от бетон, тухли има само откъм къщата и са си зидани четворки. Бетона по стените е облечен с ХПС, тухлите към къщата с ЕПС 7-ца. Всичко е шпакловано с мрежа и отгоре силиконова мазилка на Баумит.

Изолацията - мазано е първо върху бетона с Хидроизомат (белия разтвор като гума двукомпонентен с грунд) няколко ръце, но не са сложило нито холкери нито лента, установих го сега, после върху готовата армирана замазка с другия на Изомат, дето е на водна основа в чували и се нанася с валяк и като е изсъхнал пак с белия като гума, двукомпонентен едни метални големи баки.
Плочкаджията като дойде каза - а, аз не лепя плочки без замазка да си направя и направи. Макар вече наличната да беше идеална, просто трябваше да вземе едни кинти, приех, и без това ми се виждаше ниско... към сифона замазката му стана 2 см, на високото 4. Супер тънка, оттам и нездрава, естествено. Отгоре налепи гранитогресни плочи на теракол флекс. Первази също, като ги свалях сега установих, че е оставял бая фуги между края на плочите и стената, където е вличала вода, пак казвам, няма ленти.

Това става по- миналата есен Поминалата Зима - кайн проблем.
Миналото лято ми направи впечатление, че след дъждовете е мокро около вратата откъм помещението на терасата. Реших, че дограмата подлизва, бяха се задръстили и оттичащите отвори. Почистих, прогоних, като че ли спря.
Да, ама не, през зимата взе да избива и на тавана на стаята отдолу, на стената на стаята отдолу, абе ясно беше че тече вода откъм плочата на терасата и оттам си ходи по бетона. Реших, че подлизва под капите от дупките на парапета, виках и покриваджиите да си огледат оттичането - да не би отнякъде да влиза зад изолацията още отгоре, нищо. Накрая след предпоследния голям дъжд дъжд преди месец хванах хилтито и разбих плочите. излязоха на юфка отдолу, директно по две-три ведно с тънката замазката на плочкаджията. Изтъркаха с телена четка Изомата - втория , горния слой върху долната замазка - тя беше абсолютно здрава и стегната, макар и мокра, та свалиха пластовете изолация върху нея и стоя близо две седмици да изсъхне. После положиха най-напред битумна (на асфалтова основа зърнеста) изолация на Дитерман с грунд, като заложиха и ленти (такива не бяха поставяни преди) , отгоре една ръка шпакловка с Теракол флекс, да напълни дупките от хилтито и подравни и отгоре две ръце от Дитермана на Максит (сега вече е на Вебер) пак с грунд. На последния дъжд оня ден не видях и капка. От вчера слагат плочите само на теракол, но майстора ми звънна и каза, че е забелязал на няколко места мехурчета - явно влагата не е успяла да излезе съвсем. Пробил ги и отгоре пак намацал с изолация, днес слага плочите.
Е, дали не сбърках че не свалих всичко до плоча, заедно с ХПСа и армировката и ако оставя така дали ще се разнесе тая остатъчна влага или може да вдигне всичко - вероятно ще замръзне зимата, ясно е, ако не се разнесе. Има и ленти, обаче и е супер запечатано.
Самата тераса се явява като еркер над втория етаж и от долната старана на плочата също има ХПС и е измазана със силиконова мазилка, като сандвич е бетона...
Как мислите?
Re: Въпрос за изолация....
07-10-2009 - 11:09:07
Стефане, мисля че си написал страхотен роман, даже и драматизъм има, напрежението нараства с наближаването на финала. :cry:
За едно определено си прав - протече ли къртене му е майката. *beer*
Re: Въпрос за изолация....
07-10-2009 - 11:44:24
Смей се ти, мен хич не ми е смешно...

Ако трябва пак да къртя вече ще ги застрелям всичките малоумници там....
В едно сме велики - в претенциите за европейско възнаграждение. Иначе моженето е африканско, нямам думи
Или аз на такива попадам...
Re: Въпрос за изолация....
07-10-2009 - 12:14:37
Аз имам подобни западни тераси, две, третата е под стряха и напълно закрита. Като вали забелязвам че се натрупва малко локва на едната, а ужким направихме замазката върху фибрана под наклон към сифончето в края. Може и плочкаджията да е объркал малко гранитогреса там sad smiley. Донякъде спасяват масивните парапети отпред, но се чудя какви мерки да вземам, да не протече някой ден...
Re: Въпрос за изолация....
07-10-2009 - 12:45:28
Ако за този проблем се мисли отрано плочата на терасата, конструктивно се сваля надолу с 10-15 см., спрямо останалата плоча и 50% от проблема е решен още в зародиш.



Боби, козирката отгоре също решава 20-30%, за останалото редно е да се напластят хидроизолация (например битуумна с посипка, или такива за студено нанасяне с баданарка), после изолация, задължително ленти по ъгловите фуги, отгоре плочки, около сифона също яко мазане с хидроизолации и става екстра. smoking smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-10-07 12:54 от Ivo.NovDom.
Re: Въпрос за изолация....
07-10-2009 - 13:03:40
Фло, вместо познатото ни до момента хидроизолиране, ако се инпрегнира с твойте разтвори, бая труд и пари ще се спестят - хммм, направо изумително...сподели мнение - ако се обработват на пресно бетонните плочи, може ли да се очаква 100% водоплътност и отгоре спокойто да си правиме каквото ни е кеф. *pardon*
И ти казваш че уплътняват микро-порите в бетона, но...мисля, нямат еластичност и при пукнатина водата ще си мине



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-10-07 13:11 от Ivo.NovDom.
Re: Въпрос за изолация....
07-10-2009 - 13:35:45
Аз като чета...все повече се убеждавам в предимствата на системата на Schock за терасите.Не им трябва топлоизолация,а само хидро.
Re: Въпрос за изолация....
07-10-2009 - 14:47:54
Салвадоре, метни го пак линка за тази системка.
Re: Въпрос за изолация....
07-10-2009 - 17:25:00
[www.schoeck.co.uk]

[www.schoeck.co.uk]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-10-07 17:28 от salvador.
Re: Въпрос за изолация....
07-10-2009 - 18:04:28
avatar
СтефанБ,проблема е че си объркал основно методите на хидроизолиране в случая....
Използвал си върху битум,хидроизолация на циментова основа...тя не е захванала и пропила и оттам се пука и пропуска.
В случая е трябвал материал на акрилна или полиуретанова основа.....
Аз работя с изофлекс и ако се направи както трябва всичко е ок.
Фло,осмислям формулата и виждам ,че се получават соли?!Как ще действат на армировката?
Какви гаранции да давам при положение ,че нещо не ми се вързва.....
Хайде до после,че ми е важно да знам и твоето мнение. *drunk*

Чест и почитание
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход