Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Препоръчайте качествена настикла за двор smiling smiley

Публикувано от mtodorov 
Re: Препоръчайте качествена настикла за двор smiling smiley
05-10-2009 - 13:50:18
За съжаление не ми подхожда на модерната архитектура. Pike мерси за мнението smiling smiley
Abu
Re: Препоръчайте качествена настикла за двор smiling smiley
05-10-2009 - 14:01:14
Имаше една стара тема (тук), ама става дума за автоалея. В крайна сметка май Кухата лейка избра добрия вариант бетон, евентуално с някаква настилка (нямаше да е лошо да сподели резултата).
На паветата съм им сърбал попарата - за двайсетина квадрата на един познат правих 5-6 курса и накрая прее.ах буса от претоварването. Самото редене е фасулско, но иска равна основа, а резултатът не беше нищо особено. Въобще не се учудвам, че после човекът си го заля с бетон... Ама съм чувал, че пътната настилка върху стари павета е много по-нетрайна и некачествена (когато се ползват за подложка). Не знам защо - може би поради ръчното им набиване не са достатъчно уплътнени... За пътеки може и да стават, обаче за коли не било добра идея.

За мен най-практично, а и много естетично решение е филц или речна баластра върху стабилна основа - за пешеходните алеи не е необходимо кой-знае какво трамбоване, но за колите може да трябва и бетон. Освен че попиват вода близо 1/2 от собственият им обем (че и повече при по-едрата фракция) и не образуват локви, при минаване издават един прекрасен хрускащ звук, който няма нищо общо с тътренето на чехли по твърда настилка или пиленето на гуми... Няма пукнатини, няма стареене, няма нужда от някакви специални грижи - подравнява се за минути с обикновено гребло, при това се налага рядко. Единствено ако се замърси с пръст и почне да се каля или покарат бурени, ще трябва да се обърне веднъж на място и филцът пак да остане отгоре. Ама и това не е тежка работа и не го броя като сложна поддръжка.

ПП Още веднъж държа да подчертая необходимостта от добро попиване (или водоотвеждане) на настилката - ако са само една-две пътеки - ядва се, ама на по-голяма площ при един проливен дъжд къде ще иде водата? Иначе съм съгласен, че и плочите от естествен камък са добри, ама ако са и фугирани, става проблем естественото отводняване...
То пак зависи какъв е наклонът, къде се отводнява, къде попива, за какви площи говорим... но не е зле да се помисли предварително по въпроса.
Re: Препоръчайте качествена настикла за двор smiling smiley
05-10-2009 - 14:33:21
Abu има и вариант речен филц смесен с бетон и отгоре измит също стои интересно но на мен май няма да ми се вържеsmiling smiley.
Abu
Re: Препоръчайте качествена настикла за двор smiling smiley
05-10-2009 - 15:11:03
Ами аз затова с толкова условности... Не знам какво друго из двора си намислил, за каква настилка става дума - пътеки, автоалея или "ливадата" нацяло... Но е добре да съобразяваш по тези принципи - естетика, трайност, практичност, цена и т.н.
Според мен най-важно е да ти харесва, ама да не поражда много главоболия после. А главоболия всякакви - например, ако няма добро отводняване и е плътна настилка (ако ще и гранит да е!), замръзването ще я повреди. Или пък настелеш едни 50-60 квадрата, а не предвидиш къде ще отива водата при проливен дъжд и хоп - наводненил си я сутерен, я нещо друго, или пък изтичащата вода ти изровила основите на оградата, на къщата... Това са тонове вода и не трябва да се пренебрегват. Като прибавиш и покривната (ако не е заустена, ама то вече рядко се прави), става наистина много.

Трудно ми е да си представя нещо, с което речната баластра да не се връзва. Тя самата идея така ми е залегнала - още от малък се впечатлявах как по филмите ролсовете хрущят по камъчетата, спирайки пред разни замъци и тузарски къщи... Много яко! Пътеки от филц и люлеещ стол пред камината ми бяха детски мечти (ама стола го разкарах, че все ме пере в глезените).

ПП Опитах да си опресня визуалните впечатления от къщата ти, ама не са активни линковете със снимките... Направи ли стълбището?
Re: Препоръчайте качествена настикла за двор smiling smiley
05-10-2009 - 15:24:04
Стълбите и цокъла ги правя сега. Последно ще са от варовик врачански. Ей сега ще сложа снимките пак smiling smiley
Re: Препоръчайте качествена настикла за двор smiling smiley
05-10-2009 - 15:31:15
[tranz.it]
[tranz.it]


Ето две снимки. Имам да правя площадката пред къщата една пътека от лявата страна която е широка 60 70 сантиметра и рампа от дясно широка три метра smiling smiley.
Re: Препоръчайте качествена настикла за двор smiling smiley
05-10-2009 - 15:52:13
Всъщност, като ти гледам снимките,Абу е много прав за речните камъчета.Особено ако са светли,или от някоя кариера ситен филц-2-3см.Евтино,ефектно,вечно.Ама как се поддържа ..... *xxx*
Re: Препоръчайте качествена настикла за двор smiling smiley
05-10-2009 - 16:11:00
Причината да не се ползват трошени и речни настилки масово е,че много по-трудно им се дава ниво.
И периодично трябва да се минава отгоре с един инструмент,който се казва box blade.Това си е специално устройство за подравянване на такива настилки.С нещо подобно се и чистят зимата от сняг.Другото лошо е,че ако имаш да поддържаш подобна алея с дължина над стотина метра...по-добре си купи малко тракторче със съответния инвентар,вместо да викаш фирма за това всяка година по 3-4 пъти да го подравнява.
Re: Препоръчайте качествена настикла за двор smiling smiley
05-10-2009 - 16:25:31
Ще лепнем един гранит накрая и няма да е занимаваме с глупости smiling smiley.
Re: Препоръчайте качествена настикла за двор smiling smiley
05-10-2009 - 16:52:09
МТодоров,мисля,че хубаво аранжирани/като цветове и шарки/ качествени тротоарни плочи или ляти павета,ще подхождат най-добре на екстериора и къщата.Само мнение winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход