Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отпление с пелети - струва ли си!

Публикувано от mtodorov 
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
19-10-2011 - 09:26:50
Здравей syncho , след като не харесваш пелетерма препоръчай какъв котел около 40 киловата да си купя. Само това ми остана от инсталацията и още не сме се решили какво да вземем. Благодаря ти предварително.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
19-10-2011 - 13:25:45
Е. и аз съм със същото питане.
Имам заварен един котел на дърва, правен с двойни стени, тръби- серпентина, три отделения, от бая дебела стомана ли е, ламарина ли е... почти не е работил. Човека от Мегатерм май беше (ако не бъркам), който ми слага слънчевата инсталация ми каза, че спокойно може да му се сложи горелка на пелети и автоматика и да върши работа, но не знам дали да се хващам или да купя нов котел с горелка. Мога да го снимам и да покажа, да дадете акъл...
Иначе и аз съм с подобна мощност, около 35-40 кв , вкл. БГВ, като със слънчевата инсталация купих и френски 300 л. бойлер с две серпентини, на едната е вса вързани панелите, на другата е закачен бойлера, но не е пален досега, не съм сложил още радиаторите... Иначе инсталацията е изградена и я надухме, всичко си е ок...
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
19-10-2011 - 13:27:01
mtodorov за 6000лв не бих се навил да ти препоръчам 40кВ котел на пелети. Ако мислиш, че можеш да отделиш малко повече погледни турските Slimpel, Propel или TRMO, а ако не можеш то оставаш с пелетерма като вариант.

StefanB ако си се спрял на това да преправяш сегашния котел имай на предвид да добавите допълнителни ходове на изходящите газове. В противен случай ще имаш доста ниско КПД.

www.multiterm.org онлайн магазин камини на пелетиРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-10-19 13:28 от syncho.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
19-10-2011 - 21:41:29
syncho, опитах се да разбера на какъв друг принцип работят турските котли, които предлагаш, но в нета не намерих схема, а само външен вид и технически характеристики. Ще те помоля да дадеш линк от който да се види. Иска ми се да разбера с какво превъзхождат Пелетерма, т.е. човек като даде 2-3 хиляди в повече, какво получава насреща и с какво трябва да се примири, ако избере Пелетерм.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
20-10-2011 - 13:25:59
LazarG съжалявам, но и аз не можах да намеря такива снимки. Ще попитам вносителя, дали не може да ми намери някакви. Иначе принципа на работа е като при италианските Marina модели.

www.multiterm.org онлайн магазин камини на пелети
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
25-10-2011 - 15:32:21
Здравейте,
Попаднах случайно на този форум и тъй като от 2008 се отопляваме на пелети, искам да споделя опита ни.
Котлето е чешко - OPOP bio Comfort 24 kW, с бункер и шнек.Имаме и 200 л бойлер/със серпентина/, включен през отоплителния сезон към котлето.
Тъй като съпруга ми се занимава с поддръжката не съм сигурна дали бункера побира 10 или 12 чувала с пелети/те са 15 кг-ви/.
Остатъка от горенето е много малък около 2 шепи пепел на денонощие, може и по-малко да е.
Като разход на месец е около 1 тон средно.Отопляемата площ е 120, но кубатурата е около 450-500, тъй като сме в къща на 1 ет. и на места помещенията са 4-4,5 м високи.Има и над 30 кв.м стъклени витрини.С подово отопление в по- голямата част/ около 70 кв.м/.В спалните с радиатори, които докато ни няма са намалени и вечер ги усилваме.
Поддържаме температура на въздуха около 22 градуса.
Пелети има на доста места.Когато не ги купим на едро/ за целия отоплителен сезон/ или около 1 т от някой склад ,сме ги взимали дори от Баумакс по няколко чувала.//да ни стигнат за седмица например/.
Доволни сме много.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
28-10-2011 - 22:01:52
Още един въпрос към Лазар и syncho. Котлите на Ерато, Пелетерма или другите на пазара как се предлагат по отношение на допълнителните елементи? Например включени ли са предпазни клапи (?) за налягането, разширителен съд... Този разширителен съд е с вместимост съответстващ на мощноста на котела или? Да речем котел 30 kW. какъв разширителен съд ще използва?
Благодаря*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
29-10-2011 - 07:33:22
Идват голи-голенички, както майка Ерато ги е родила - всичкото допълнително оборудване се купува отделно. Разширителния съд се избира според литража на инсталацията, а не според мощността на котела, макар че те долу-горе са зависими.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
29-10-2011 - 11:58:24
На панаира само Тангра бяха инстлаирали цяла система.Всички останали продаваха кой само котли,кой котли и някой друг компонент,но нито един нямаше с цяла система-там с всичките клапи,разширители и т.н.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
29-10-2011 - 14:17:26
Никой не продава цяла система, защото системата се изгражда според конкретните нужди на конкретния обект. Ерато са записали в гаранционната карта, че дават 3 години гаранция на топлообменника, ако бъде монтиран трипътен вентил за гарантиране на температурата на връщащата вода. Освен мен обаче, не знам кой друг във Варна ги монтира така - има си тънкости.winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход