Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Топлоизолация

Публикувано от Stoyan 
Re: Топлоизолация
03-08-2006 - 15:27:22
innkka,
в германия и австрия дори не познават нашия тип тухли - с големи и хоризонтални кухини и относително тънки стени /за мекедонските иде реч/. Хората там си имат много големи и здрави тухли /варо-пясъчни например, които са с обемно тегло около 2000 кг/м3/ и много малко 'земетръс", за разлика от нас!
а иначе 4ovek-a е отново прав clap: , въпроса е че трябва и ние да се научим да работим и ползваме постиженията, които идват от там. Цената на грубия строеж скоро ще се промени, 4ovek, вярвай ми! А също и цената на труда /в по-големите градове качествените работници правят "германски" надници!!!/
Re: Топлоизолация
03-08-2006 - 16:02:12
Чак Германски не са, но съпоставено с разходите за живот - добре са сиsmiling smiley
Аз очаквам проектнските хонорари да се покачат драстично - особено на колегите конструктори.
Re: Топлоизолация
03-08-2006 - 16:44:40
и това ще стане! confused smiley
Важното е че вече има много колеги, които не проектират "като коне с капаци", а гледат да работят с качествени материали.
Аз вече не се занимавам с проектиране - "минах от другата страна" и да ти кажа си личи кои колеги кога са завършили /преди или след демокрацията/ и дали освен чертожната дъска са виждали нещо на практика - да речем тухлите Поротерм, че от там тръгна темата... clap:
Re: Топлоизолация
03-08-2006 - 16:58:34
И аз проектирам само за да си запазвам формата - придимно под формата на услуги на познати или пък когато е нещо интересно и всички бягат - т.е. от инат и за име. За мен е обида хонорарът, който се предлагат за проектиране по нашата част. И тъй като знам, че пазар не се обръща от един човек - вместо да се оплаквам се занимавам с по-доходни дейностиsmiling smiley
Re: Топлоизолация
03-08-2006 - 17:26:08
По отношение прилагането на чуждите постижения.

Бавен процес е това.
Пред Октомври 1994г. работих в строителна форма която сега е една от най-големите в БГ, но и тогава си беше сериозна.
Бях ходил през лятото на стаж в Англия и видях за пръв път изпълнение на гипсокартон. Та обяснявах на шефа и на главния инженер какво е гиспокартон и как се полага. Помня че ме слушаха с голям интерес. Сега вече гипсокартона е усвоен в БГ.
И за другите неща така - трябва време. Сега все пак е по-бързо, има Нет, повече хора знаят езици.
Re: Топлоизолация
03-08-2006 - 17:58:21
Аз имах предвид, че прилагането "на сляпо" на чужди технологии е опасно (примери - сандвич изолация, алуминиева дограма без прекъсване на термо моста...) . И е ясно, че е бавен процес. Той трябва да е бавен иначе проблемите са по-големи.
teo
Re: Топлоизолация
16-08-2006 - 18:30:39
Понеже и аз се интересувам от тухли, а гледам и Стефан е препратил мнение от друга дискусия тук само да споделя едно мнение на инженер-конструктор, грък, който ми е колега:
Според него тухлите трябва да са с едно основно качество, а именно леки, след това да са с идеална геометрия. Според него целта е тухлите при земетръс да са първите, които следва да подадат от конструкцията. Според него плътните и тежки тухли/здрави тухли/ могат при земетресение да са причина за подаването на конструкцията на сградата от бетон и пр., т.е доколкото разбрах целта е тухлата не само да изпълни целта си за зидане на стени, но и да изпълнява нещо като ролята на буфер при земетресение.
Освен това според него има много добри гръцки тухли, както и керемиди защото в Гърция има много находища, но очевидно вносителите тук не им пука от какъв материал са тулите/керемидите/, отговарят ли на условията тук и т.н.
Интересно, че не беше запознат с Поротерм тухлите......

Re: Топлоизолация
17-08-2006 - 10:46:50
teo,
ако колегата ти от Гърция донякъде има право, то е за ниското обемно тегло и добрата геометрия. Честно казано той гледа малко едностранно на темата - като конструктор. Аз обаче съм строител и ти казвам - трябва да се работи със здрава тухла /може и българска, малко крива, но здрава!!!/, може и Поротерм. Не можеш да си представиш какво удоволствие е когато на обекта ти дойдат тухлите и имаш само една-две само леко обрушени по ръбовете. После като почнеш да зидаш - да не държиш тухлата като дантела от страх да не се строши в ръцете ти и най-накрая, като почнеш изолацията - да не се чудиш къде да дупчиш и да търсиш фугата с разтвор, че е по-здраво, а да праскаш без да се притесняваш, че тухлата ще се пръсне. Не споменах рязането и каналите за инсталации, но това са екстри! winking smiley
В Гърция строят по малко странен начин - с изолацията межди два слоя зидария, но в една брошура на Итонг съм виждал такава стена след земетръс, която не само не изиграла ролята на буфер както казваш, а се е отцепила и паднала цялата от конструкцията, защото няма връзки между слоевете и стената става много стройна! :crazy:
teo
Re: Топлоизолация
17-08-2006 - 12:28:34
До Батето. Вероятно си прав. Аз нямах за цел да оспорвам нечие мнение, а просто споделих това, което ми беше казано от чужд сепциалист. Интересното е, че има доста различия в стандартите за строителство - не само като конструкция, но и зипъление на ВиК, Електро, Вентилация и пр.

Аз специално ако имам възможност бих строил с Поротерм, като целта ми е да избягам от стириопора....
Re: Топлоизолация
17-08-2006 - 12:58:05
Teo, страшно съм виновен, че не намерих време да се обадя, и двата уикенда ме вее вятъра и този също заминавам още от петък, че звънна да се разберем, не съм забравил, сори!!
Аз се спрях на Поротерм за външните стени, като вчера занесох на майстора всичко което можах да разпечатам от на винербергер относно качества, технологии, работна карта и т.н.

Бате, като полагаш разтвора (варо-циментов) върху горната част на Поротерма, не пада ли вътре? Щото там са дупките.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход