Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет

Публикувано от val_50 
Моля за съвет
02-09-2009 - 10:28:36
Здравейте на всички. Моля за съвет по следния проблем. Терена на който мисля да строя е с високи подпочвени води. Има кладенец, в който водата на пролет е на кота терен, а в момента на около 1,8-2 метра. Въпреки това реших да правя мазе. Но като направих сметка на дренажи, хидро- и др. изолации, бетон, армировка и т.н. ,се оказа, че трябва да вкарам пари колкото за един етаж, а риска да се появи вода или влага е доста голям. И реших да си откажа от мазето. Проблема е, че всички проекти са в общината и чакам разрешение за строеж. Знам, ще кажете - да си мислил и гледал преди това, и ще сте много прави. Сам се пре........цаках. Но вече е станало.
Дайте съвет как най безболенено (разбирайте с най-малко средства) и по какви начини (законни и не чак толкова) мога да оправя нещата. Трябва ли да изтеглям проктите? Необходимо ли е да са правят нови (пак да плащам на арх.) след като няма да променям останалите два етажа.? Може ли да стане промяната след разрешението за строеж?
Благодаря предварително за съветите.
(приемам и критики за прецакването си )
Abu
Re: Моля за съвет
02-09-2009 - 13:23:04
Val,
твърде е вероятно дори и да махнеш мазата от проекта, основите ти пак да са на 2 и повече метра дълбочина, та не се знае дали ще икономисаш нещо на груб строеж. Т.е. останалите два етажа си искат добро фундиране, а в тая вода не се знае докъде ще ти стигнат основите в дълбочина. Значи, почти сигурно за два етажа ще имаш същото количество бетон в основите. И така си го предвидил за "усвояване" образувалото се помещение, а ако просто го засипеш с пръст, нищо не печелиш.
Хидроизолация и дренаж се правят независимо дали имаш или нямаш маза. Топлоизолацията няма да те събори - разликата с/без маза е около два метра по обиколката на сградата.
Единствената осезаема разлика е в довършителните работи и ВиК инсталацията (ако има). Така че, май не е точно да си се прекарал - просто не завършвай мазата заедно с надземната част (но пък заложи добра топлоизолация на пода на първия етаж, че много тегли топлото първите няколко години)...

ПП Има опасност при тези високи подпочвени води мазата ти вечно да е ако не наводнена, поне влажна. Много внимавай каква хидроизолация правиш и как я защитаваш - после много трудно се поправя!
Re: Моля за съвет
02-09-2009 - 14:15:24
Благодаря Abu, наистина предпочитам да дам средства за изграждане на етаж, отколкото да ги закопая в земята, при условие, че както сам казваш, ако не вода то поне влага- т.е. пак неизползваемо. Мисля, че все ще се спести нещо от липсата на мазе.Незнам, се още какво решение да взема. Затова е и молбата ми за вашите мнения.
Re: Моля за съвет
02-09-2009 - 14:31:15
Направи дренаж.Просто увеличаваш масовия изкоп.Добре е дренажа да е около 50см под нивото на фундиране.Така и фундаментите са над нивото на подпочвените води.На къщата на сестра ми е провен преди 25 години и си работи без проблем.Иначе преди в мазето имаше половин метър вода и щяла година влага.
Re: Моля за съвет
02-09-2009 - 19:55:57
Направи си мазето. Дренаж се прави когато има къдеда отведеш дренажните води - дренажен канал...

ХИДРОИЗОЛАЦИЯ

Ето ти решение, което няма да пусне и капка в мазето ти. Малко по-скъпо от еднопластова битумна хидроизолация, но по-евтино ако битумната изолация се изпълни двупластова, както е по предписание. Позволява да не се прави дренаж. Това е химикал който прониква в бетона в дълбочина...ще излезне около 15-18 лв. на кв.м. с материали и полагане. може да се полага както отвън така и отвътре, няма значение.

Re: Моля за съвет
02-09-2009 - 21:17:42
Идеята на дренажния канал не е само да отвежда вода някъде.Идеята е да не се нарушава носещата способност на земните пластове.Защото тя е различна когато почвата е нормално влажна/суха/мокра.
Виждал съм такива къщи-с пропадания заради прекаляване с дренажни системи.
За дренажи сме писали преди и тогава помня,че си писах мнението.Тая работа "на око" не става.Дренажът е една то най-специфичните дейности по строителството въобще.Толкова специфична,колкото и инжинерната работа по една къща.Няма една "система" примерно,която да изчерпва всички възможни решения,както е при покривите например.Може да се наложи да се комбинират дренажни системи.
Понякога изобщо е невъзможно да се дренира по границите.Дренажа се изпълнява в средата на къщата и водата се вади с помпи.
Abu
Re: Моля за съвет
02-09-2009 - 22:50:37
salvador,
много се съмнявам да те разберат какво казваш... Давай по-просто - за конкретния проблем, ще му излезе ли по-евтино без маза и струва ли си да се преработва проекта при подпочвени води на -1,80 и двуетажна къща.
Иначе на мен ми е много интересно, но едва ли някой ще стигне до изпълнение на това ниво разбиране за дренажите и изолациите.
LKK
Re: Моля за съвет
02-09-2009 - 23:46:13
val_50 Написал:
-------------------------------------------------------
> Здравейте на всички. Моля за съвет по следния
> проблем. Терена на който мисля да строя е с високи
> подпочвени води. Има кладенец, в който водата на
> пролет е на кота терен
, а в момента на около 1,8-2 метра.

При такива условия никакъв дренаж няма да те спаси.
Поразпитай наоколо, как са правени другите къщи. Ако има някои с мазе, поинтересувай се как е вътре. Учи се от опита на съседите си.
Re: Моля за съвет
03-09-2009 - 11:04:25
Според мен тук въпросът първо опира първо до това има ли накъде да се изведе водата по гравитачен път, тоест има ли наклон нанякъде и дали по този наклон има обичайните хенд мейд тръби или канали за отвеждане на дъждовните води - всички знаем, как по Витошката яка край софия официално има канализация на две улици на кръст в Бояна, а практически навсякъде водата тече надолу по склона - хваната под всякаква форма - в бетонни корита, каменни/бетонни тръби, вади и т.н., и всеки е заустил и излива вътре каквото му хрумне...
Ако има къде да се отведе водата, направата на мазе, макар и скъпо начинание (Абу, съгласен, че едва ли конструкцията ще е различна, но ако си само мна ивични основи все пак щще спестиш от допълнителните задължителни при водна среда отводнителнио мероприятия - скална маса по основата на изкопа, трамбовки, подложки, изолации, обръщане по ранбалки, докато излезеш на фундаментната плоча - поне за мен без нея и съответното ъ хидро и топлоизолиране няма спасение от влага, макар и сдобри дренажи наоколо), та направата на мазе е може би оправдана с оглед ползването на цял етаж после.
Но ако трябва да събираш водата в дренажен кладенец и после да помпиш незнайно накъде - трябва да си с много основателна причина за да си вкарап тоя таралеж в гащите.
Прочее, както казва Абу, в пулна сила това важи и за къа без мазе - капилярната влага не прощава ако не изолираш и вкараш фундаментите във водата - може на средата на етажа чак да ти парне мазилката...
Вземи специалист, вижте на место и после смятай. Така наизуст трудно ще получиш отговор...
Принципно с мазе е по-скъпо отколкото само с обратен насип. Но пак всичко зависи от конкретните условия, ако при теб се налагат и без това сериозни отводнителни мероприятия, би било грехота да го засипеш вече изкопаното (масов изкоп, говоря, явно няма да рияш само за основи) Тогава щще ти натежи последващото "облагородяване" на мазето настилки, мазилки и т.н., както и както Абу ти каза, свалянето на каналите с 3 метра по-ниско, освен ако не решиш в мазето да няма вода и кенеф, де...
Re: Моля за съвет
03-09-2009 - 12:30:58
По проект е заложената дренажна шахта с помпа. Терена има съвсем лек наклон, но в по-ниската част опира в друг застроен имот. Няма канализация. Колкото до съседите, повечето нямат мазета. Последните двама са копали ивични основи, единият на 1,5 - 1,7 метра, другият на 0,9 м -което ми се струва несериозно, с оглед на това, че къщата е на етаж и полуетаж. И двамата обаче са малко по-високо от мен (около 0,6-0,8 м денивилация) и твърдят че не е излязла вода при копането. Има един с мазе, но първата му плоча е на 1,5 над кота терен, с дренаж и твърди че няма вода, но мястото му е малко по-високо от моето. За съветите за дренажа, благодаря. В мазето не е предвидена да има ВиК инсталация. Същата за етажите бе заложена висяща в мазето.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход