Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Промяна на покрива - допустимо ли е?

Публикувано от Бай Пешо 
Abu
Re: Промяна на покрива - допустимо ли е?
17-06-2009 - 22:50:31
Аз пък го разбрах като да е толкова стръмен покривът, че можеш да го повдигнеш при външния зид, за да стане нормална височина отдолу и пак има достатъчен наклон за още метър изнасяне навън... Но това е техническото решение.
45-те градуса на сегашния покрив ми говорят само едно - КК и билото са на максимума и не могат да се увеличават законно... или поне не мога да повярвам, че има съвременен строител, който го е направил така, понеже е отчитал натоварвания от валежи, обем и скорост на оттичане, естетическия аспект, разход на материали (по-скоро преразход) и т.н. - не вярвам и това е!
Re: Промяна на покрива - допустимо ли е?
17-06-2009 - 22:55:51
LKK Написал:
-------------------------------------------------------

> Кой ще го отнесе? Строителя или щастливите
> новодомци?


:ami: Както винаги нещата най-много да опрат до арменския поп
LKK
Re: Промяна на покрива - допустимо ли е?
17-06-2009 - 23:01:55
Значи строителя /инвеститора/ си прови каквото си иска, новодомците ни лук яли ни лук мирисали, а съвестните граждани да тичат в общината /при арменският поп/?
Re: Промяна на покрива - допустимо ли е?
17-06-2009 - 23:27:42
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
> Аз пък го разбрах като да е толкова стръмен
> покривът, че можеш да го повдигнеш при външния
> зид, за да стане нормална височина отдолу и пак
> има достатъчен наклон за още метър изнасяне
> навън... Но това е техническото решение.
> 45-те градуса на сегашния покрив ми говорят само
> едно - КК и билото са на максимума и не могат да
> се увеличават законно... или поне не мога да
> повярвам, че има съвременен строител, който го е
> направил така, понеже е отчитал натоварвания от
> валежи, обем и скорост на оттичане, естетическия
> аспект, разход на материали (по-скоро преразход) и
> т.н. - не вярвам и това е!


Кооперацията е от преди 15-тина години. Когато е строена е била единствената кооперация по улицата /всичко останало е било къщички на 1-2 етажа/. В момента цялата улица е застроена с нови кооперации, като всички са по-високи от нашата поне с 2 метра, а някои и с по два етажа - принципът е "всяка следваща кооперация да е поне с 20 см. по-висока от предходната" Така, че билото е поне с 2 метра по-ниско от съседните кооперации, но разбира се аз дори и не съм помислил да го променям. От кам улицата фасадата е на 5 етажа, а към вътрешния двор /север/ е четири - петият етаж достига с 45 градусов наклон до средата на сградата. От средата на сградата с малък наклон /около 15 градуса/ продължава покрива на долния - четвърти етаж. По цялата улица са направили преустройства на покривите, по начина по който аз си представям, че може да се направи и моя покрив. Променяли са покривите дори от страната на фасадата.
Говорих с двама съседа, които са "преустройвали" покрива си и двамата не са вземали разрешение от комшии и не са се занимавали с чиновниците в съвета. Работата е там, че на тях не им пука.
Та затова въпросът ми беше ако не е прекалено сложно, да си свърша работата законно. А ако е невъзможно да се преборя с бюрократите, сигурно ще постъпя като двамата съседи, с който се съветвах.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-17 23:47 от Бай Пешо.
Re: Промяна на покрива - допустимо ли е?
17-06-2009 - 23:39:49
LKK Написал:
-------------------------------------------------------
> Значи строителя /инвеститора/ си прови каквото си
> иска, новодомците ни лук яли ни лук мирисали, а
> съвестните граждани да тичат в общината /при
> арменският поп/?

В тая държава вече не знам какво означава "съвестни граждани". Та то толкова много закони, закончета и нормативни актове, сигурно никаде по света няма такова изобилие. При толкова много закони всеки от нас ежедневно нарушава поне 10 от тях. Та по тази логика всеки е престъпник /вярно някои са по-престъпници от другите/. И ако "съвестния гражданин" /нйа-често пенсионер/, който се оплаква някъде, не е чак толкова съвестен, а е нарушил два пъти повече правила /като пример - не се интерисува от занимарените общи части, не плаща за асансьор и чистачка и т.н./?
Re: Промяна на покрива - допустимо ли е?
18-06-2009 - 00:31:37
Законово е да обявиш в общината ,че ще правиш ремонт на покрива,пък после си го правиш по тертип и това е.Никой няма да ти го мери!
Re: Промяна на покрива - допустимо ли е?
18-06-2009 - 11:35:58
Именно.Като исках да правя моя преди 3 години,ходих да питам в общината дали ми трябва разрешително.Хорта казаха да не ги занимавам с глупости,имали си достатъчно работа.Разрешително за ремонти не трабвало,те проверки правели само ако някой съсед се оплаче...което го разбрах като "кажи на съседите какво искаш да правиш и ако няма недоволни,не се появявай тука повече".
Re: Промяна на покрива - допустимо ли е?
20-06-2009 - 07:25:12
А ако се направи в този вариант пак ли трябват разрешения (билото и корниза си остават същите)

Abu
Re: Промяна на покрива - допустимо ли е?
20-06-2009 - 11:57:52
99% съм сигурен, че на тази снимка корнизът е нивото на улука над прозорците! Т.е. направили са обратното - вместо да имат корниз на нивото примерно на перваза на прозорците и по фасадната стена, са го прибрали навътре в сградата, за да стане по-малко по площ, но функционално помещение.
Ако КК е долният край на стрехата, горната чупка очевидно излиза извън 45-градусовата линия към билото. Самите прозорци минават за "издатини", та според мен там е КК - на горната стреха.

Неофициално ми споделиха, че ако цялата част е остъклена (прозорец, поликарбонат и т.н.), пак може да се приеме че е в нормата. Имало вариант КК да се мери от масивната част, но как точно се процедира и в коя община какъв е редът не мога да кажа...
Re: Промяна на покрива - допустимо ли е?
20-06-2009 - 22:30:48
Като сме на темата - имам "инвестиционни намерения" за една виличка, за която разрешават КК 10 метра. Мислех третия етаж да го правя като на снимката по-горе, но архитекта каза, че и нормален етаж с плоча и покрив отгоре ще влязат в тия 10 метра. Някой има ли представа кой вариант е по-добър (цена, поддръжка, ТИ характеристики и т.н.)?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход