Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Съвременна българска къща

Публикувано от Abu 
Re: Съвременна Възрожденска къща
25-11-2008 - 12:26:12
avatar
partzalev Написал:
-------------------------------------------------------
> Към горните няколко реда за слънцето искам да
> добавя и нещо друго.
> Предлагам окончателно да се окажем от втория етаж.
> С това отпадат един куп неща: колко, как и дали да
> е изнесен над първия етаж; вътрешна стълба;
> вертикални ВиК, ТЕЦ и др. тръби; неизбежното
> разполагане на стаи и от четирите посоки; носещи
> колони и т.н. Идеята ми е за единствен, раздвижен
> етаж при който стремежа да е всички стаи да са
> само с по една външна стена с прозорец. Махаме и
> мазето, като се погрижим естествено за добра
> топлоизолация отдолу и решаваме проблема с влагата
> и мухъла под краката си. Така проектираната къща,
> може да има формата, погледната отгоре, на Г , П
> или даже на квадрат или правоъгълник с тунелен
> вход, а откритото вътрешно пространство да послужи
> на обитателите за "среща под открито небе"....!
> Мисля си, че всички тези неща оправдават
> по-големия покрив и много важно, че от двора ни ще
> остане по-малко площ - тъкмо по-малко копаене!

Значи, да търсим високо място за къщата, или предварително да направим плато, че да влиза и слънце. Ако искаме дървета в мястото си, разбира се. Ако формата е на "П", няма да имаме никакъв изглед през прозореца, ма ние сме си свикнали- особено тия, дето живеем на партера........
Re: Съвременна Възрожденска къща
25-11-2008 - 13:03:55
идеята е хубава ...ама за да си построиш такава къща ...май ше трябва да се бръкнеш като за палат

м-у другото не виждам какъв е проблема за формата П ? даже е + / може да стане на 3 различни нива примерно и да ползваш единия покрив за тераса/ а и повечето от градските къщи строени преди 44г. имат вътрешна градина



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-11-25 13:06 от gateff.
LKK
Re: Съвременна Възрожденска къща
25-11-2008 - 17:20:59
Да кажа и аз нещо за слънцето. То по принцип си е много важно нещо. Не случайно в древността хората са измислили и вярвали в Хелиоцентричната система. Но освен слънцето имаме определени дадености на парцела, като допустим начин на застрояване, квадратура, панорама, подход към къщата, роза на ветровете, денивелация .... Та съвкупността от всичко това определя до голяма степен разположението, ориентацията и етажността на къщата.
По отношение на слънцеразположението смятам, че е доста удачна двуетажната, еркерна конструкция, като тя има големи предимства при по-малки на площ парцели със самостоятелно застрояване. За мен площта на парцела е много важна, най-вече откъм възможността да се оформят различни кътове. Кът за децата, кът за отмора на възрастните, кът за хранене .... Живота в къщата го разглеждам като взаимосвързан с живота на двора /на открито/ и именно в това намирам основната мотивация човек да иска да живее в къща.
Смятам, че давайки приоритет на топлоизолацията и нискоенергийността на къщата изпадаме в някаква крайност, защото най-важното нещо за човека е комфорта на живот. Няма какво да се заблуждаваме, че разходите при живот в къща би могло да са по-малки от тези в апартамент и не това трябва да се гони в съвременната къща, иначе рискуваме да останем излъгани в очакванията си.

По въпроса за оградите съм съгласен с Абу. Няма какво толкова да се крием. Колкото и сили да хвърляме, за да се скрием от околните, за тези които имар реален интерес да ни "разработват" няма спирачка. А срещу дребните прояви на вандализъм трябва да се изгражда общественна нетърпимост.

Re: Съвременна Възрожденска къща
25-11-2008 - 19:00:02
камелия,
Ако формата е "П" можеш да имаш прозорци, гледащи навън и на трите страни от П-то, а вътрешните страни на П-то да са за коридори (остъклени).....с врати към вътрешното дворче с беседката (за да си бесдвате)!
LKK
Re: Съвременна Възрожденска къща
26-11-2008 - 00:03:00
partzalev, ти май се бъзикаш с тази концепция във формата на "П".
На мен първата ми асоциация е за пионерски лагер или казарма със знамето посредата. winking smiley
Re: Съвременна Възрожденска къща
26-11-2008 - 00:10:49
avatar
partzalev Написал:
-------------------------------------------------------
> камелия,
> Ако формата е "П" можеш да имаш прозорци, гледащи
> навън и на трите страни от П-то, а вътрешните
> страни на П-то да са за коридори (остъклени).....с
> врати към вътрешното дворче с беседката (за да си
> бесдвате)!

Вярно е, че можеш. Но, ще гледат и на запад, и на север- все посоки, които майсторите са недолюбвали. На баба ми в къщата имаше едно прозорче на север- колкото да влиза светлинка до огнището и да си говорят с комшийката- гледаше директно в двора й.
Сегашната ми къща- пищов, гледа на юг и изток, а двете й други посоки са без прозорци....
Така е в цялата махала....

Re: Съвременна Възрожденска къща
26-11-2008 - 00:21:29
LKK ,
Не се бъзикам. Споделям впечатления. Посещавал съм такива къщи в Китай. Дори повечето бяхя квадратни, т.е. от четирите страни с дувар и малки прозорчета в него, а по средата дворче, което аз си го представях като дневна под открито небе!
Имаше си специфичен уют! Хем всички обитатели си имаха своя територия, хем си имаха обща, хем си имаха слънце. Никъде по китайските провинции не видях двуетажни къщи. От друга страна, който иска нависоко да ходи в големите градове!
В случая залагам на практичността на китаеца с техните Фън Шуей теории и модулното проектиране! В случая като изходни позции трябва да се сметне - колко кв.м. са необходими на човек за спално помещение, колко кв.м. са му необходими за битови нужди и колко крачки, за да излезе под открито небе, твърдо стъпил на земята. Както забелязваш за кухня не говоря, тъй като при китайците такова нещо няма. Там един готви за всички около него. Същото може да се каже и за тоалетните, тъй като са използвали предимно общи такива, но напоследък ги вграждат в къшите си.
Няма да се сърдя на тези, които ще ми се смеят за горното, но си струва да се вземе практиччното от китаеца, за да е по-евино и да върви на пазара.....!
Посещавал съм такива къщи тип "П" в село северно от гр. Троян отворени към Балкана.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-11-26 00:28 от partzalev.
Re: Съвременна Възрожденска къща
26-11-2008 - 00:39:06
Ками,
представи си, че на П-то горната чертичка е на север. Точно там ще разположиш обслужващите помещения, които баба ти навремето е разположила в двора!
Abu
Re: Съвременна Възрожденска къща
26-11-2008 - 08:16:34
partzalev, не исках да намесвам формата на къщата - прекалено рано е... Обаче просто си уцелил и моите предпочитания (които никак не искам да налагам).
Съседната до брат ми къща е точно такава - П-образна около 170 ЗП на един етаж, с покрив на гредоред. В средата е едно общо помещение стотина квадрата, ориентирано на юг. Височината е към 4 м с открит гредоред (поне от десет години аз и всичките ми познати си даваме там прорасналите фикуси и палми - в момента е невероятна джунгла с огромни тропически растения). На северната стена са разположени голяма камина с обособен софраджийски кът с голяма банкетна маса, кухненски плот (доста добре оборудван, затова и на голяма площ) от едната страна на камината, а от другата - пак маса и столове, но вече мека мебел с аудио,видео техниката и РС с бюро. На източната и западната чупка на П-то са спалня и детска със съответните сервизни помещения към калканите. Крилата се издават на 7-8 м от основното тяло и обособяват веранда, наполовина скрита под стрехата. Покрита е с каменни плочи и е вдигната на 50 см от нивото на двора. Там са разните му шезлонги, масичка за кафе и малко преддверие. Къщата е плътно в 3-метровата линия от оградите в дъното на парцела - останалата част е напълно чист двор. Алея за автомобилите до едната ограда, барбекю на другата, перфектен райграс на цялата останала площ, разни декоративни дръвчета, басейн с рибки, декоративен кладенец (там вода няма) и други "задължителни" финтифлюжки, към които нямам отношение...
Къщата е невероятно удобна за живеене, както за семейство с деца, така и за един. Да не говорим как би улеснила възрастен човек или някой с трудно придвижване (а някой ден всички ще станем такива!). Единственият минус е, че стопанката често остава сама и й е трудно да се справя с поддръжката и на двора, и на къщата...
Само за сравнение, останалите къщи наоколо са от типа 60+80+80 (скосен) и въпреки по-голямата РЗП са далеч по-нефункционални. Все се налагат някакви пристройки, преустройства "аз ще отида на тавана, пък ще преместим детската на втория етаж", "на тая кухня не й е тука мястото" и т.н. Най ме е яд за похабената площ от стълбища и коридори. На три етажа това си е един чудесен хол. А и само веднъж да паднеш по стълбите (едва ли има човек с вътрешно стълбище, който да не е падал), вече си струва да избереш друг вариант. За безумието външна стълба до тавана хич не ми се споменава! Така че твърдо подкрепям концепцията за едноетажна къща, а дали правоъгълна, квадратна, Г или П-образна, вече зависи и от други фактори. Да отбележа, едноетажна къща с маза (котелно, изба и др.) си остава едноетажна - важно е хоризонталното разположение на жилищните помещения.
Re: Съвременна Възрожденска къща
26-11-2008 - 11:18:29
avatar
partzalev Написал:
-------------------------------------------------------
> Ками,
> представи си, че на П-то горната чертичка е на
> север. Точно там ще разположиш обслужващите
> помещения, които баба ти навремето е разположила в
> двора!


Става. Но, къде ми отива гледката? Дворът ми е голям, къщата е на високо- на полигона и въпреки това, от нивото на първия етаж дърветата не позволяват да се любувам на четирите вериги на Балкана. По- тъмно е на първия етаж. Аз и сега живея на партер, та виждам и усещам недостатъците. Къде би седнал с по-голям кеф на кафе или ракийка- във вътрешното дворче на П-то, или на чардака, от който се открива чудесната гледка?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход