Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Реконструкция на плевня в едноетажна къша или вила

Публикувано от MoonMedia 
Re: Реконструкция на плевня в едноетажна къша или вила
23-09-2008 - 15:17:34
koqn, тази практика със съгласието на съседите никога не е била законна, макара да знам много такива случаи в миналото. Помислете сами - утре вашите съседи продават имота, идват други собственици и почват жалби, дела....Съседите не са Народно събрание за да променят закони и наредби, така че само тяхното съгласие не значи нищо. В ЗУТ има описани случаи в които е допустимо намаляване на нормативните отстояния до регулационни линии до 1/3(със съгласие на съседа), има и така наречените постройки на допълващо застрояване, за които има по-различни изисквания. Но случаите са много и е по-добре да се консултирате се с архитект, който да погледне скицата. Инак си говорим наизуст, а не конкретно.
Re: Реконструкция на плевня в едноетажна къша или вила
23-09-2008 - 16:26:27
Без да съм чел достатъчно ЗУТ, някъде се споменаваше, че стари постройки, изградени не в съответствие със сегашната нормативна база биват узаконявани. Това с подписите на съседите касае доколкото знам точно такива случаи когато постройките са почти слепени, но са си така от години.
На мен не ми е ясно, дали е възможно да се запази архитектурата на стара плевня(няма отстояния) и в същото време да я обнови, узакони(всички нужни проекти) и ползва за жилище.
Re: Реконструкция на плевня в едноетажна къша или вила
23-09-2008 - 16:44:59
Биват узаконявани АКО са отговаряло на тогаващните изисквания; АКО са подадени нужните уведомления в съответните срокове......Точно тези АКО трябва да прочетете - преходни разпоредби на ЗУТ - параграф 16. Но вашата постройка сигурно не е незаконен строеж (щом е стара, вероятно тогава не са се искали разрешения за строеж). Въпроса е, че това че е била допустима някога, не значи че ще е допустима и сега. Сигурно сте чували за постройки на доизживяване. Това са постройки които не са допустими по сега дейсващите норми и за тях не се разрешава реконструкция - само ремонт като боядисване, подмяна на керемиди ит.н., но не и реконструкция. Идеята е да се ползват докато са годни и след това да се построят нови сгради, вече на допустимите отстояния. Но пак говорим по принцип. Идете при архитект, той ще види има ли някаква въаможност да се запази сградата - било то като допълващо застрояване, било то да се предвиди сключено застрояване в застроителния план. Няма как да се прецени без да се види скицата.
Re: Реконструкция на плевня в едноетажна къша или вила
23-09-2008 - 21:28:39
r_stoma е прав. Ще повикам архитект или ще разговарям с такъв, за да видим дали е възможно и какво може да се направи по този мой проблем. Някой може ли да ме упъти към архитект в Габрово.
Сега, когато се замислям по сериозно тази плевня е само от дъски и греди и покрита с плочи, по-скоро няма да може да се направи нищо.....
Не вярвах, че се отвори такава полезна дискусия, за което благодаря на всички!
Надявам се тези дни да имам резултат, относно моите въпроси и ще ги споделя!
smiling smiley
Re: Реконструкция на плевня в едноетажна къша или вила
24-09-2008 - 00:55:32
r_stoma е човека с правилото мнение.В същата ситуация съм.Вилата ни е построена на основите на стара плевня.В още по-стари времена плевнята е била кошара.Основите са вероятно над 150 годишни.Сега там има керпичена къща с построена до нея лятна кухня.Когато съседката ни реши да си построи нова къща,видях плана.Кухнята изобщо не е отбелязана.Просто е вдигната незаконно.Реших да проверя какво аджеба ще ми е нужно,за да я направя като хората.Нищо не е реално...трябват 10 кв.м. плоча и два дена зидарска работа.Оказа се невъзможно.Не са спазени отстоянията от съседните постройки и огради.Дори реконструкция е недопустима...и беше голям зор като правихме покрива,защото бяха за смяна половината греди.РЕално си е реконструкция както и да го гледам...над 60% е подменено всичко.
И това е защото сградата е построена там преди да има какъвто и да е устройствен план.Навремето е било допустимо.Вече не е.
Re: Реконструкция на плевня в едноетажна къша или вила
24-09-2008 - 21:39:25
Давам непрофесионално мнение : щом постройката е налична / и по документи/, то не може да има никаква пречка тя да се реконструира.Документацията по реконструкция няма как да е същата като за нов строеж "на зелено" !!!
Това би следвало да го знае всеки грамотен начинаещ инвеститор.
Re: Реконструкция на плевня в едноетажна къша или вила
24-09-2008 - 22:29:34
абе не е точно така
Re: Реконструкция на плевня в едноетажна къша или вила
24-09-2008 - 23:05:38
avatar
Naskata Написал:
-------------------------------------------------------
> абе не е точно така


Абе не е, ама и на мене ми се иска да е така.. smiling smiley smiling smiley smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход