Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Омекотяване на водата !??

Публикувано от elpigroup 
Re: Омекотяване на водата !??
19-09-2008 - 22:20:59
avatar
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
> Камелия,
> ти нали по разбираш от химия - абе атомен кислород
> и свободни радикали едно и също ли е??? В общи
> линии ми е ясно какво става, ама все го обясняват
> като за академици! Още в училище учителят ми по
> химия си правеше майтап, че при хлорирането се
> отделя един PacMan - атомен кислород (О, а не О2),
> който плюска де що свари, чак боята от дрехите.
> Номерът бил хлорирана вода да се пие от чаша поне
> две минути след наливането и нямало страшно... Ама
> тогава не беше модерно да се говори за свободните
> радикали и не помня същото ли е при пърженето в
> олио дето се отделя? Факт е че и двете (пък то май
> е едно) увреждат лигавицата на стомаха и оттам ти
> е информацията за раковите заболявания.
> Малко по-нагоре съм си казал, че не искам
> йонизиране или нещо с ток, щото доколкото знам
> резултатът е същият - още О-та.
>
> ПП Най-безумната теория, която съм чувал за спада
> на раждаемостта в България беше, че хлорирането
> водело до импотентност... Пък аз дотогава
> обвинявах алкохола!!!

И аз не съм много на ти, щото по онова време, радикалите не бяха толкова актуални. Този един кислороден атом се свързва със свободните радикали и ги изкарва навън под формата на безобидни съединения.
Хлорът си е силно агресивен- затова обеззаразява здраво, но и добре ни избелва отвътре. И да се избистри водата, пак има остатъчен.
Йонообменната инсталация е добро решение. Поддържала съм такава , но огромна. Не знам дали има малка, за еднофамилна къща и дали може да се върже на тръбата преди водомера.
А за импотентност от хлора- забрави! Май докато жулехме чешмяната вода, проблем нямахме / то и годинките ни бяха по- малко/. winking smiley
Abu
Re: Омекотяване на водата !??
19-09-2008 - 22:50:39
"А за импотентност от хлора- забрави! Май докато жулехме чешмяната вода, проблем нямахме "

Да бе, нали го знаеш лекарството: боб и вафли...

Ама прави ли ти впечатление, че все от тая група ръгат в храните - хлор, йод, бром, флуор... Нещо са си наумили, ама не знам какво, а и не искам да знам. Просто не употребявам третирани продукти (доколкото мога да науча за това, все пак). Виж, за йонизацията ще търся още информация, щом казваш не вреди. То не за мен, аз малко ли светещи марули ядох 86-та, ама нали деца туй-онуй... Иначе по ми е лесно да бракувам някой и друг нагревател, отколкото да се опитвам да променям водата, много си е вкусна твърдата.

Само между другото, всяка култура си има начин да се трови научно - американците с флуор, ние - с хлор, руснаците сигурно с бром и водка... В Америка са шампиони по счупвания, остеопорози и разни паркинсони и прочее артрити (абе с болестите не съм много на ти), ние пък си имаме инфаркти и инсулти... Не се иска много акъл да схванеш кое къде удря. Обаче както казах, какво ли ми пука - две кутии цигари на ден и съмнителен спирт, а съм се загрижил каква вода пия!?
Re: Омекотяване на водата !??
19-09-2008 - 23:09:10
avatar
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
> Ама прави ли ти впечатление, че все от тая група
> ръгат в храните - хлор, йод, бром, флуор... Нещо
> са си наумили, ама не знам какво, а и не искам да
> знам. Просто не употребявам третирани продукти
> (доколкото мога да науча за това, все пак). Виж,
> за йонизацията ще търся още информация, щом казваш
> не вреди. То не за мен, аз малко ли светещи марули
> ядох 86-та, ама нали деца туй-онуй... Иначе по ми
> е лесно да бракувам някой и друг нагревател,
> отколкото да се опитвам да променям водата, много
> си е вкусна твърдата.
>
> Само между другото, всяка култура си има начин да
> се трови научно - американците с флуор, ние - с
> хлор, руснаците сигурно с бром и водка... В
> Америка са шампиони по счупвания, остеопорози и
> разни паркинсони и прочее артрити (абе с болестите
> не съм много на ти), ние пък си имаме инфаркти и
> инсулти... Не се иска много акъл да схванеш кое
> къде удря. Обаче както казах, какво ли ми пука -
> две кутии цигари на ден и съмнителен спирт, а съм
> се загрижил каква вода пия!?

Хи,хи! Като си спомня що зор видяхме докато изпием една огромна партида гроздова на "Академик Неделчев", дето миришеше на..........де да знам, така и не успях да го определя! Цяла България се мъчи куп време, ама устискахме!
Синът ми беше на 6м. като падна радиоактивния дъжд, докато се веселяхме на тиферич в Герман. Божа работа........
И аз се чудя какво да реша за водата на село. Трябва да вържа пералня, мъжът ми реве, че не може да си направи пяна на физиономията, че да се обръсне като хората. Виж, за миене е без грешка- не е като тук- да плакнеш два часа........
И аз ще проуча йонообменните инсталации. smiling smiley
Re: Омекотяване на водата !??
19-09-2008 - 23:24:16
Ти поразрови ли се за флуора и за засекретените опити през годините в БГот 70 -та година .
Re: Омекотяване на водата !??
20-09-2008 - 19:31:29
преди година и половина като се нанесохе в къщата в която съм сега... имаше чисто нов боилер неползван... от тогава до вчера.. имаше натрупан вярваите ми половин кофа котлен камък.. или варовик както щете го наричаите. Отворихме го понеже нагреватела сдал багажа.. източваме боилера... и кво да видим... гребем с шепи варовик... ПОЛОВИН КОФА за 18 месеца ! Такова нещо не бях виждал през живота си . Толкова твърда вода moody smiley
Re: Омекотяване на водата !??
20-09-2008 - 19:37:30
Има едни магнити които се монтират на входа след водомера и омекотяват водата .
Abu
Re: Омекотяване на водата !??
20-09-2008 - 19:38:45
Ако сте на сондаж, най-вероятно сте попаднали на глинест почвен слой. Водата там не само е твърда, ами чак кална. Къпах се веднъж на такова нещо и както си сапунисах главата, така и остана - като пънкар ходих една седмица... втвърдява като изпечена глина и с нищо не се измива.
Re: Омекотяване на водата !??
22-09-2008 - 18:51:24
[store.picbg.net]

Вижте за кво става на въпрос . Ето това нещо падна след като с 300 зора свалихме нагревателя които естествено беше развален от този варовик. Цели буци имаше smiling smiley сложихме нов.. изичстихме добре боилера...сега е огън ама явно трябва периодично да се чисти . Ама кои да знае... че толкоз са е събрал(боилера е монтиран преди година и половина чисто нов е ) ... трябваше да са прецака нагреватела че да са усетим smiling smiley
Abu
Re: Омекотяване на водата !??
22-09-2008 - 19:14:40
Мразя бойлери!
Знам че е извън темата, ама като се оплача дано ми олекне...
В събота ми отне около 8 (осем) часа монтирането на едно келяво 10 л проточно бойлерче. Разтече се откъде ли не - от меките връзки, от спирателните кранове, от възвратния му клапан, от входната и изходната тръба на бойлера... Май само тръба не съм пукал. Ама не протече от първия път и не на всички места едновременно, а сякаш нарочно едно след друго и всеки път търча да спирам водата, източвам от тръбите в кофа, демонтирам цялата цигания и почвам отначало... Отделно, че съм сгънат на четири под мивката. Да се застреляш, малко е! След туй що домашните майстори деряли кожи?! Ами ако беше друг да го прави, щях да му дам колкото поиска, честно! Щото виждам, че по нормален начин не става.
Както и да е, не ми олекна много, ама да споделя поне нещо практично:
Вместо на тапа, бях оставил щранговете за бойлера с кранове. След развиването им водата потече, но когато се наложи да ги затворя - ядец. Оказа се, че от дългото стоене в затворено положение уплътненията им се деформирали и при отварянето на крана падат. По същия начин с меките връзки - затегнати, но без вода и до едно уплътненията бяха заминали. А в бойлера (Елдомски - знам каква стока е, ама кво да правя) имаше ПОДАРЪК!!! - така го бяха изписали - възвратен винтил. Егати боклука! Не стига че пластмасов, ами и резбата му накриво. Забелязах че тече чак на третото монтиране на системата, когато другите течове понамаляха.
Сега всичко е свързано, но нямам нерви да го включа в мрежата - да не би пък нещо отнякъде да изгърми. Утре почвам газовия бойлер за банята, обаче сърцето ми е свито нещо... Трябва да му побългаря пружината да отваря на по-слабо налягане на водата. Ама ако не затваря после, може да отнесе къщата... Май ще го отложа, но ако стане, ще намеря повод да се похваля.
Re: Омекотяване на водата !??
22-09-2008 - 23:36:59
А и аз имах проблеми преди няколко месеца с такова малко боилерче, тамън 10-12 литра като твоето smiling smiley отново сгъване на 4 под мивката... smiling smiley абе накратко отнесе 1200 псувни докато го ремонтирахме понеже имаше теч.


Ама за големия боилер- ...

През живота си не бях виждал толкова много варовик на едно място. Особено пък вътре в боилера ! Като си представя, и че съм пил от тази вода ( случва се и минералната да свърши и... ) напрао ми става лошо smiling smiley

Абе да сме здрави и прави пък др е лъжа smiling smileyРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-22 23:39 от kalinski.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход