Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Мазилка, или гипсокартон? И още нещо..

Публикувано от rsrs 
Мазилка, или гипсокартон? И още нещо..
16-07-2008 - 09:13:47
Попаднах на този форум и видях доста компетентни мнения.../поне така звучат, де... smiling smiley /. Строя къща и съм на етап ВиК. Ел-а е направен, кабелите са в тръби /имах намерение за бързо завършване, но нещо се обърка/. Сега вече не бързам и се чудя - да замажа ли, или да сложа гипсокартон ?? Дограмата е уж добра - Ка отвътре, зелено отвън, 5-6 камерна/ вече не помня/. Смятам да има външна изолация. Къщата е в Бургас /за клим. условия/ и е 250 кв. м, еднофамилна. Отоплението по-всяка вероятност ще е камина с водна риза и климатици, евенуално по-късно - на газ. /И за отоплението се чудя, на май не мога да се спра на друго, като компромис между ефикасност, цена и леснина на изпълнение /. Та - съвети ? smiling smiley
Re: Мазилка, или гипсокартон? И още нещо..
16-07-2008 - 10:03:08
Лично аз предпочетох мазилката, предполага повече мислене при полагане на инсталациите, но пък дори като цена е по-добре. Дори доста по- добре. Ако зидарията е добра определено е по добрия избор. Гипсокашона и ватичката в него са идеалното леговище за гризачи и всякаква твар живееща на топло и меко. Едно почукване води до вдлъбнатина, а при мазилката не е точно така. Отделно за мен лично мазилките каквито и да били те създават по добър микроклимат. В ценово отношение мазилките са нейде в интервала 12-20 лева/кв примерно а картона 30-40. Поне аз с такова убеждение съм останал но нека тук думата имат хората които се занимават с това.
Re: Мазилка, или гипсокартон? И още нещо..
16-07-2008 - 10:26:46
Също съм за мазилките. Гипскартона се ползва широко, предимно за цели стени единствено заради бързото му изпълнение. Като обшивка бих го ползвал само ако ще правя топлоизолация отвътре. Щом имате изолация отвън, е безсмислено да правите обшивка. Отнема повече от полезната площ на помещенията, в него гнездят разни твари, от мишки до хлебарки, по-скъпо е, а и току що ми се обадиха от един обект - някой забравил пожарния кран и се наводнило. Гипскартона така е подгизнал, че няма да мине само с изсъхване, а май ще се наложи да го подменят. При лек удър кънти и т.н. Не го харесвам този материал. Виж гипсфазера е нещо доста по-добро, но и по-скъпо естествено.
Re: Мазилка, или гипсокартон? И още нещо..
16-07-2008 - 13:31:31
Тези негативи и аз ги преценям. Особено пък животните ме хвърлят в ужас. Зидарията ни е идеална. Лошото е, че сега всички кабели май ще трябва да се вкопават. Исках да видя дали няма доволни от гипсокартона smiling smiley, за мое успокоение, а и улеснение. Освен в цената каква е другата разлика м/у гипскартона и фазера ? Извинявам се за лаишките въпроси, но тук ми е по-лесно да сондирам мнения...
Re: Мазилка, или гипсокартон? И още нещо..
16-07-2008 - 14:54:03
Да, каква е разликата при гипс картон - фазер?
Re: Мазилка, или гипсокартон? И още нещо..
16-07-2008 - 15:14:59
Бях извън офиса. Разликата м/у гипскартон и гипсфазер е следната: първото представлява тънак слой гипс, каширан от двете страни с картон. Тоест многослойна форма от картон, гипс и пак картон, която се държи на едното лепило, а е и много крехка и чуплива, заради гипса. При гипсфазера, структурата е еднородна - гипсово брашно, фини фазерни стърготини и лепило, смесени, силно пресовани и изпечени ( изсушени) в пещи. Така се увеличава многократно здравината на продукта. И да го риташ не се чупи. Държах едни парче отпред на балкона, нарочно да го мокри дъжд когато вали повече от година - не мръдна. Нито се изкриви. Ако направите същия опит с гипскартона, ще се разкашка. И гипса и картона попиват вода и при съхнене ще се изкриви. Е хидрофобизирания гипскартон е по-добре (този за мокри помещения), но и там само картона (повърхноста) е хидрофобизирана.
Re: Мазилка, или гипсокартон? И още нещо..
16-07-2008 - 17:14:14
подкрепям мазилката
Re: Мазилка, или гипсокартон? И още нещо..
16-07-2008 - 20:20:19
Нали все пак става дума за стаи , не за аквариуми - за какво ви е влагоустойчивост?
А гипсофазера не се използва за лепене - много е крехък. Предполагам колебанието на rsrs е между мазилка и картон на лепене ( с перлфикс). защото какъв е смисъла от вата и конструкция когато има изолация отвън.
Сега моето мнение:
1. колкото и еретично да звучи - мазилка и шпакловка отгоре е по скъпо от картон на лепене ! и мога лесно да ви го докажа.
2. с картон става много по право и гладко.
3. шансът да попаднете на добри картонджии е много по-голям от този за добри мазачи. а свястните шпакловчици са по редки от ... (нещо рядко)
4. цялата свинщина от мазането се избягва
5. скоростта е в пъти по голяма
6. рискът от напукване е много по малък.

и всичко това се дължи на простата причина че тази технология е съвременна а не като мазилката - от времето на бабата на моята баба.

За отоплението: камината е добре , но за 250 кв.м няма да захранва добре. Има много хубави котлета за твърдо гориво на които киловатите са реални и обслужването и реглажа са по лесни . (аз съм с камина). за изпълнение е лесно. газта има само един недостатък - монопол е и цените не са чак толкова добри. но пък я няма хамалогията на дървата.
Re: Мазилка, или гипсокартон? И още нещо..
16-07-2008 - 23:18:32
Еее колега, не забравяй че има и нови технологии - машинното измазване с Кнауф.
Освен всички ползи на мазилката, изброени по горе от колегите, изобщо не е за пренебрегване и факта че с машинната мазилка се увеличава и здравината на стените (особено на паянтите), а гадинките заселили се зад картона са наистина невероятна напаст!
Re: Мазилка, или гипсокартон? И още нещо..
16-07-2008 - 23:58:33
Работата опира и до майсторите... било то мазилка или гипсокартон smiling smiley
но опр. за мен мазилката е по-добрия вариант според мен. Аргументите са ясни пък те горе ги посочиха момчетата smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход