Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?

Публикувано от kalinka 
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
22-12-2006 - 09:58:01
ISO,

И аз имам такива наблюдения, че "повечето българи мислят чужденците за задръстени и че не виждат по-далече от носа си. " Но тук опираме до народопсихология и чисто противоречие - хем са задръстени, хем са късметлии да живеят в държави, където всичко е наред. Без да се замислят, че както са задръстени, са направили все пак нещо, за да им е наред държавата, значи, не са толкова задръстени. Е, има го и историческият шанс, все пак. А българите са хем най-най, хем са орисани да живеят в "скапана държава". Според мен нито едното не е вярно и истината е някъде по средата. Но темата е много обширна и много може да се напише по нея. Все пак аз съм на мнение, че по-скоро незнанието на ситуацията другаде, отколкото гордостта да сме "различни" е причина за такива мнения.

Kalinka, искам само да кажа, че България вече е имала спад на цените на имотите (не знам за кой път го пиша това в този форум) - след голямото ограбване през 96-97-ма цените на имотите са паднали с около 30 % спрямо 94-та. И са стояли така до към 2001.

За "бяла държава" - ами в предишни дикусии ФИШ беше писал за цените в САЩ и как през 1999-2000 били паднали и хората си изгубили къщите. Отдавна беше и не ми се търси тази дискусия, не знам дали е било така. По принцип в развитите пазари цените се движат циклично нагоре-надолу. Има обче един момент, който не се обсъжда много- зависи от какви до какви нива са се качили и на колко са слезли после. Не в проценти (които са триков измерител заради базата), а в абсолютни стойности. В такъв смисъл по-пълна картина може да ти даде само временен ред с цените за едно поне 15 години назад - да се видят не само локалните екстремуми, ами и изгладената тенденция.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
22-12-2006 - 10:09:19
Калинка,

Земетресението от 1995 няма връзка с икономическия спад.
Спокойно може да причислиш Япония към страните които те интересуват.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
22-12-2006 - 10:28:28
Joan,
aз пък за не знам кой път ще отговоря, че 96та купих на цена 400 долара/м2. 97ма продадохме панелка за 14500, като същата 95та я предлагахме 13500 и нема купувачи. Пак 97ма съседен апартамент 100 м2 в стара тухлена кооперация се продаде 65000, преди кризата беше 60000. Точно през тези години усилено си търсих апартамент и личните ми впечатления са, че цените не са се понижавали. В един момент никой не разполагаше с долари, но това не ме улесни много. Какво е отчитала статистиката тогава слабо ме вълнува - аз знам и все още помня как беше в действителност.
ПП Помниш ли обявите "заменям западен автомобил за жилище"? - Тогава за последно цените бяха ниски...
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
22-12-2006 - 10:40:00
Kalinka, няма да споря с теб. Не знам какво е отчитала статистиката, това са мои лични наблюдения за цените преди кризата и след нея. Имам лични впечатления за пазара в онези години по стечение на обстоятелствата и мога да сравня ЕДНО И СЪЩО ЖИЛИЩЕ - двустаен панел в Дружба, купено през 1994 за 16 хиляди долара (но в лева) и продадено през 2000 за 12 хиляди долара, като и в двете години цената си беше "конюнктурна".

Но ако ти си вярваш, че не е имало понижение в цената през този преиод, така да бъде smiling smiley
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
22-12-2006 - 10:41:13
А обявите не ги помня, наистина smiling smiley
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
22-12-2006 - 10:41:22
Ще кажеш, че и "инцидентът в метрото" не им е повлиял...
За разлика от американците, които се питат "ти къде беше по време на...", аз ще те питам "ти какво си помисли" на 11.9.? Щото аз си помислих, че светът много бързо може да отиде по дяволите и трябва да си преподредя приоритетите. 10, 20 и 30-годишните планове моментално отпаднаха - разбираш ли защо не визирам катаклизмите?
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
22-12-2006 - 10:54:13
Тъкмо се разрових в старите бумаги - договорът със строителя ми е за 260 долара, но имам два анекса за година и половина, иначе строителството спира и "фалирах - съди ме!". Освен това са ми намалили квадратурата от 90 на 78, като офисът на партера е станал от 22 на 18 и са ми отрязали сервизните помещения. Не ми стана приятно да си спомням, но така се работеше тогава...
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
22-12-2006 - 10:57:57
Kalinka,

Сетих се за един друг аспект след кризата - намаляване на предлагането. Може би това да е било в основата на твоите впечатления, но аз помня, че тогава на пазара останаха най-закъсалите собственици. Това като пряка връзка с питането ти "какво ще се случи, ако..." Тогава нямаше собственици с ипотеки (в сегашния смисъл на думата) и повечето не бяха притиснати да продават. И затова излязоха от пазара да чакат по-добри времена. Което мисля, че и сега би се случило, ако пак цените паднат.

Пак повтарям, това са мои лични наблюдения. Интересно - ти през 96-та какво купи за 400 долара/кв.? защото мой близък купи през 97-ма апартамент в идеален център близо до МВР, строен през 56-та (не преди 9-ти), за 725 марки/кв (ако помниш, имаше и цени в марки тогава), което прави по тогавашния курс някъде към 370-380 долара.

Мисля, че за да сравняваш цените преди и след кризата ти трябват сделки с един и същи имот. Иначе не са съпоставими.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
22-12-2006 - 11:04:03
Kalinka,

Ами ти сам си отговори smiling smiley В условията на криза "не се знае кой пие, кой плаща", да не говорим като си изсипал един куп пари "на зелено" и могат да те доят както си искат.

Всъщност аз визирах цените на готови имоти (и панел, и стара тухла), никога не съм понасяла риска "на зелено" и не съм гледала такива имоти, независимо от изтъкваните им предимства (основно, че са нови). В интерес на истината за нови "на зелено" нямам наблюдения. Но пък помня мои близки, които продадоха наследствена къща през 1997-ма и дадоха 100 % "на зелено" - за по-евтино, като и до сега нищо не са получили, просто попаднаха на една от тогавашните строителни пирамиди.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
22-12-2006 - 11:36:28
Като се замисля и в Англия бяха паднали цените за няколко години през 90-те години. 90 до 94 ако се не лъжа.
По принцип падането на цените е резултат от икономическа криза.
В този период в Англия се затормози работата на строители, проектанти и други по строителната "хранителна верига". Някои фалираха.
Ако в БГ стане такъв сценарий предполам че за масовия купувач ще стане още по трудно да си намери свястно жилище въпреки статистически по-ниските цени.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход