Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?

Публикувано от kalinka 
Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
23-11-2006 - 18:32:41
Много моля да не приемате въпроса ми като прогноза. Просто ми е интересно какво казва икономическата теория по темата. Интересува ме и възможната психологическа реакция на масовия собственик при прогноза "плавно надолу". Сигурно ще стане "стръмно надолу"? До какви нива?
Вие лично как бихте постъпили?
Съжалявам, ако темата е била коментирана и това е убягнало от вниманието ми!
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
23-11-2006 - 20:50:57
Dori da ima zastoi ili lek spad na cenite,tova shte bade samo za kratko vreme.Drastichen spad na cenite na tozi etap ne moje da se ochakva.Az lichno shte kupia oshte imoti ako ima spad , no ne viarvam...
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
24-11-2006 - 10:06:38
Ще трябав да бягаме в страни, където няма да ни екстрадиратsmiling smiley
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
24-11-2006 - 12:57:12
Kalinka,

Ами ние вече май засягахме тази тема. Вече не помня кога беше, но лично аз винаги поддържам мнението "зависи" smiling smiley В едни условия при лек спад се случва едно, в други - друго. Въпрос на наичлие и отсъствие на определени фактори.

Та в нашия случай - продължавам да мисля, че определящо ще е поведението на "лалугерите" - категория, напълно специфична за БГ (всъщност, може и за другте бивши соц. да я има). Т.е. в имотен пазар, където преобладаващата част от собствениците са без ипотеки (все още), трудно могат да се прилагат теориите на развитите пазари. И че те просто ще се скрият в дупките си да чакат "по-добри времена". И така до момента, в който и нашия имотен пазар ще се доближи до "западните" - като процент на ипотеките. Да кажем, още 15-ина години.

Това даже вече се е случвало - през 96-97 цените паднаха, но по чисто локални и съвсем други причини - хиперинфлация, банкови фалити, обезценка на лева, липса на кредитиране - все фактори, необичайни за развитите пазари. И стана това, че офертите намаляха и продаваха хора, само притиснати от някакви екстрени обстоятелства.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
25-11-2006 - 19:56:27
avatar
Нещо не ми е ясно-имаме собственици-"лалугери"/доста неласкаво прозвище за свободни хора, независещи от ипотека/,които не искат да продават,освен ако не са в крайна нужда.Да разбирам ли,че развит пазар имаме,когато всеки е натоварен с ипотека и по тази причина,винаги е с единия крак до кофата за боклук?Тоест,въртенето на пари и имоти,заради бог Капитал.Пък хората,кучета ги яли. confused smiley
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
26-11-2006 - 13:05:00
нищо няма да поевтинява , моя апартамент закупен преди 2 месеца за 450 е кв . съседните такива вече се сключват сделки за по 550 е на кв . 100 е за 2 месеца , а на пролет гаранция 600 е - тогава се завършва зградата . моя съвет купувайте в София и по морето - терени или ново строителство .
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
26-11-2006 - 18:10:58
Логиката на въпроса ми бе :
Не разбирам основанията на ТАКОВА поскъпване
Не знам докога ще продължи
Какво ще стане, АКО...
Нищо, дори по-добре
Ми хубаво, да си поскъпват, тъкмо свикнах

Ясно "лалугер", но не чакам да поскъпнат още и тогаз да продавам. Каквото сме имали излишно, отдавна е на пазара. Повече ме интересува покупка, но проблемът не е цената, а доходността (на прост език: ще купя ако имам какво да го правя)

Повтарям, не ме притеснява поскъпването, не ме притеснява и поевтиняването.

Ако минавам за масов случай, това всъщност ти е изгодно, не мислиш ли?
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
26-11-2006 - 20:02:52
Камелия,

Ами то това си е от а-б-в-то на пазарната икономика - за бога Капитал smiling smiley и за въртенето на пари в негово име. Да, това е един от белезите на развитите пазари. И да, ние също вървим натам. Другият белег на развитите пазари е наличието на повече хора без собствени жилища, отколкото все още у нас, т.е. на хора под наем. Даже ltrx/Ultix беше изнесъл данни за процента на наематели (и съответно собственици независмо дали с ипотека или без) за страни на ЕС и Швейцария. Не ми се рови за линка сега. Ако те интересува, можеш да го намериш.

Много пъти сме дискутирали темата за "крепостничеството" и за това, че стремежа към собствен дом (който изобщо не е само българска черта, по мои наблюдения) може да се използва за закрепостяване и от там, за да се накарат хората да работят по много и без алтернатива.

Колкото до термина "лалугери", той е измислен от г-н Хърсев в една от неговите публикации (която сме обсъждали) и бе възприет тук във форума за удобство (от мен, Начев, 4овек и някои други колеги, участници в онази дискусия) - без да се влага никаква емоция или да се прави оценка на групата с такова име. Термин, характеризиращ дадена преобладаваща група хора в подобно положение и от там - с очаквано подобно поведение на пазара.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
26-11-2006 - 20:48:22
Kalinka,

Нали питаше за "възможната психологическа реакция на масовия собственик при прогноза "плавно надолу". "?

Тогава аз лично залагам на "лалугерско поведение" на масовия собственик, непритиснат от ипотека. И по-точно, ако цената падне с над 15 % от сегашните нива, според мен, "лалугерите" ще се скрият да чакат по-добри времена, т.е. ще излязат от пазара.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
26-11-2006 - 21:04:29
avatar
Joan,
Благодаря за пояснението.Всъщност,следя дискусията,но съм прекалено свободолюбива и перспективата да ме заробят заради ипотеки,не ми допада. smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход