Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?

Публикувано от kalinka 
ISO
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
20-12-2006 - 12:17:31
Motion, ако сравняваш нормалния американски пазар с ненормалния български, защо не прочетеш по-внимателно какво е написал bansko7 - като се качили лихвите станало неизгодно. В българия какво става - досега лихвите здраво падаха. Или в нормалните щати качват се лихвите - падат цените, в ненормална българия падат лихвите - качват се цените. Е няма пазарна икономика и това е.
Лично моето мнение е че цената на придобиване е строго зависима от доходите - цените на жилищата в бг скочиха 2-3пъти, но цената на заема се запази подобна. Някой да сметне 20000Е при 18% лихва и 60000Е при 7%, а все пак и доходите са 30% поне отгоре.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
20-12-2006 - 12:28:21
Когато лихвите в Щатите падаха, цените на жилищата се качваха и то доста стръмно. И те ли са ненормална държава?
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
20-12-2006 - 12:59:54
Последният път, когато си позволих прогноза, беше декември 2004. Ставаше дума за панелките, като най-негодни за обитаване жилища и предвиждането ми беше, че ще стават все по-неатрактивни. Т.е хората ще гледат да ги разкарат и с доплащане да вземат "ново". Не се отричам от разбиранията си, но трябва да призная, че пазарът тотално ме опроверга - добре, че не заложих и пари. Толкова за здравия разум и прогнозите.
Какво става ако инвестицията излезе неуспешна?
Както банско7 сподели, продаваш веднага, без печалба и влагаш парите другаде или
продоваш с малка загуба или
въобще не продаваш (все пак имотът не е акции, които да станат безполезни хартийки). Дори и пазарната му цена да падне под себестойността му (сценарии всякакви!), имотът има поне елементарна функционалност, за която ти като купувач би трябвало да си внимавал, нали?
Скромният ми извод е, че няма нищо страшно и акаполиптично в поевтиняването - просто загуба на пари, но в никакъв случай не оставаш без нищо!
ISO
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
21-12-2006 - 15:09:47
Разбира се че и в щатите са ненормални нещата - ако някой не му харесва положението - ненормална държава
От друга страна - за щатите не може да се каже българска му работа
На мен ми е интересен въпроса дали някога хората в бг ще осъзнаят че бг икономиката не е нещо изключително несрещано по света и че и при нас правилата са такива каквито навсякъде +- локални особености, които навсякъде ги има. Все пак гордо е да си мислиш че света е разделен на две: България и всичко останало
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
21-12-2006 - 15:36:43
Глупости. Навсякъде ниските лихви водят до по-високи цени на жилищата. В края на краищата покупателната способност се увеличава по простата причина че с една и съща вноска с по-ниска лихва може да се вземе по-голям заем.
Няма нищо уникално, нито цените са кой знае какви. Просто бяха ненормално ниски преди време. Ти като не си се възползвал преди време, кой ти е виновен?
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
21-12-2006 - 17:57:51
Boby,

С извинения за намесата, мсиля, че ISO e наясно с тези азбучни истини. Аз долавям и в двата му поста ирония с това "ненормална държава". Той си го е казал "ако на някой не му харесва положението, веднага квалифицира държавата като ненормална" - а не търси причините за тов аположение.

И съм съгласна с него, че "бг икономиката не е нещо изключително несрещано по света и че и при нас правилата са такива каквито навсякъде +- локални особености, които навсякъде ги има. "

И действително причината може да е "Все пак гордо е да си мислиш че света е разделен на две: България и всичко останало".

ISO, мисля, че причината за това отношение е другаде - по-скоро непознаване на ситуацията "другаде" от повечето българи на такова мнение.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
21-12-2006 - 18:48:42
Я по-добре кажете бяла държава, която е минавала през бум и поевтиняване на НИ. Причини, последствия, как са излезли и т.н. Само да не е заради бедствия - при тях е ясно.
ISO
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
21-12-2006 - 19:00:31
Joan, това не е намеса - всеки си казва мнението по въпроса
Да - правилно си ме разбрала, не се бях замислял за "по-скоро непознаване на ситуацията "другаде" от повечето българи на такова мнение.", което е забавно понеже повечето българи мислят чужденците за задръстени и че не виждат по-далече от носа си.
Boby, абсолютно си прав, позна и че не съм се възползвал. Защо - ами нямах пари ;-)
Но от гледна точка че ми трябва за собствени нужди, а не за инвестиция няма проблем - в момента ми е по-лесно да купя нещо спрямо преди 2-3 години. Какво значение имат цените тогава?
Но не съм съгласен с понятието "ненормално ниски", ако сега са нормални защо тогава да са били ниски? И въобще какво значи да са нормални?
Питай в Париж човек с 5мил доход на година каква цена е нормална, питай и в гетата. Май и тези дето палеха колите искат бг цени ;-) Но не им се идва тук
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
22-12-2006 - 03:37:17
Калинка, такава бяла държава е Япония.
Не ми се ровят статистики, но ориентировъчно, спад до 40% в продължение на над 10 год. Чак тази година за първи път отбелязаха покачване на цените.
Причина - стагнация на икономиката. Как излизат от кризата; ами на магия, даже не е ясно дали трайно ще излезят.
Само че тяхната криза е криза след свръхразвитие, а ние има да гониме кулминацията в икономическорто си развитие още дълго време.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
22-12-2006 - 08:07:17
Точно Япония имах предвид, като казах без бедствия.
Началото на десетгодишния период странно съвпада със земетресението в Кобе - бедствието с най-големи щети в историята. Не знам колко са 10 трилиона йени, но определено биха повлияли на икономиката на която и да е държава. Това, че са се справили само за 10 години е изумително! От друга страна Япония винаги ми е била непонятна.
Питам (от незнание) за по-"разбираема" държава. Нали нищо не се случва за първи път в България? Къде вече се е случвало?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход