Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?

Публикувано от kalinka 
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
27-11-2006 - 03:52:19
Tova s lalugerite e mnogo goljam maitap.

Njamali horata zaemi, shteli da si stistak apartamentite i cenite njamalo da padnat.
I kato njama kupuvashi i sdelkite sa epizodichni kakvo shte se sluchi s 640 000 -te sgradi (kyshti i blokove) Bylgaria kojto spored ofizialnata statistika shte trjabva da se remontirat osnovno do njakolko godini ili shte se srutjat?

Koj shte predpochita apartamenta ili kyshtata mu da se srutjat zashoto ne moge da gi poddyrga no iska ogromni pari kato mu predelno jasno che kupuvach njama da se nameri? V dosta gradcheta ot provinzijata da prodadesh apatament e ravnosilno na uzelvaneto na shestiza ot tototo.

Pazara i cenite se opredeljat ot tyrseneto i predlaganeto a kato njama tyrsene prodavacha njama i da prodade.

Vse edno da rpodavash edno kopche za 100 evro s tvyrdenieto che utre kato vlezem v Evropa shte stane po 200 che kopchetata v Evropa bili skypi (1 kopche ot svetbenata roklja na Lady Diana struvalo na vremeto 50 evro, ama tova e predi 25 godini, sega vyrveli po 200). A pyk nashite bulgarski pocheta sa kyde po-kachestveni ot angliskite. te anglichanite kakvo li razbirat ot kopcheta, na vremeto kak general Vazov gi e bil pri Dojran...

Za da ima visoki ceni trjabva da ima mnogo hora s mnogo pari kojto da sa ubedeni che investizijata v imot v Bylgaria si struva kato kachestvo na givot, infrastuktura, entertainment i prochee.

Kato njama takiva hura vsichkite prizazki za lalugeri sa si edno prosto chesane na ezici.

ЗА лалугерите
27-11-2006 - 10:14:29
Малко пояснение с пример.
Куку е типичен пример за лалугер. Живее в чужбина, има имоти в София, които не продава, защото не му се налага. Погледната обективно, ако ги продаде ще може да използва парите по-ефективно, но едва ли ще го направи. НЕ падането на цените, а по-скоро покачването биха накарали такива хора да излязат на пазара.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
27-11-2006 - 15:22:19
След като хляба,бензина и тока скачат от 1 януари - кой я измисли тая простотия че НИ ще падат ? :crazy:
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
27-11-2006 - 17:18:07
Vseki ot uchastnitsite vuv foruma preuvelichava niakoi ot faktorite vliyaeshti na pazara na nedvizimi imoti, a ne vizda drugi. Vupreki che dvizenieto na tsenite na pazara produlzava da e nagore (s nalichieto na seriozno segmentirane i v % okolo tozi na inflatsiyata), prognozite za sriv ne sa prestanali. Prognozite za sriv se opirat glavno na protsesi protichashti otvud okeana, vupreki che biha mogli da se nameriat i domashni prichinno sledstveni vruzki kato naprimer visokiya protsent na sobstvenost i niskite dohodi.

Sledia tazi diskusiya s interes i mi se struva che charut i e vuv fakta che uchastnitsite yarostno zashtitavat tezi, koito poniakoga niamat nisjto obshto s realnostta.

Po-dolu peistvam statiya, koiato pokazva nalichieto na oshte edin faktor deistvuvasht po posoka da ne pozvoli padane na tsenite. Namirate li che tozi faktor e znachitelen ili smiatate che moze da se ignorira?

Руснаци търсят готови имоти и строители с реноме
В-к „Сега” 22.11.2006 г.

В икономиката днес тенденциите се диктуват от клиентите. Голяма част от представителите на деловите среди в България все още не са проумели тази простичка истина. В имотния бизнес обаче все повече стават компаниите, които са наясно, че динамиката на пазара поставя именно клиентите в доминираща позиция. Особено платежоспособните чуждестранни купувачи, част от които ценят парите и ги влагат в стойностни имоти с високо качество и лукс. Един от класическите примери в това отношение са руснаците. За разлика от британците те искат да знаят какво точно получават срещу парите си и проявяват афинитет само към имоти с перспектива, чиято цена ще нараства във времето.


За широката руска душа

няма начин да не сте чували. За разлика от британците, които по-скоро действат като колонизатори, защото това им е заложено не само в психологичен, но и в исторически аспект, руснаците определено не са по стихийните действия. С подобни коментари излиза всеки по-сериозен търговец на имоти в България, който по един или друг проект се е сблъсквал и с двата типа клиенти. Ако британците и ирландците са склонни да купуват на зелено, руснаците настояват да видят имота и са склонни на сделка едва след като сградата е пред завършване (на фаза на подписване на акт 15). Руснаците са склонни да дадат и значително повече средства, за да придобият имот. Но внимателно проучват административните порядки в страната, данъчното законодателство и реномето на строителя.

Интересът расте, но стихийност липсва

и за подобни тенденции е още твърде рано да се говори, коментира Младен Митов, мениджър в агенцията за недвижими имоти "Явлена". Както той, така и другите посредници в търговията с имоти обясняват, че атрактивността на България за руснаците до голяма степен е обусловена чисто исторически и се базира на сравнително добрите отношения между двете нации през годините. "Действително има увеличаване на запитванията, но за драстично нарастване на интереса е нереално да се говори", констатира Младен Митов.

"През последната година можем да говорим за увеличение на интереса към недвижимите ни имоти от страна на рускоговорящите клиенти като цяло - като се започне от физическите лица и се стигне до компаниите. До голяма степен това се дължи на окончателното решение на Брюксел за приемане на страната ни в Европейския съюз и добрите възможности за развитие, които се очертават пред страната ни", смята председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" и шеф на фирма "Орвитекс" Орлин Владиков. По думите му освен клиенти от Русия, през 2006 г. на пазара ни вече идват и представители от бившите съветски републики - Украйна, Азербайджан, Грузия, Литва, Латвия, Естония. Атрактивни зони остават луксозните кътчета на страната - като се започне от покупката на жилищни имоти в топцентъра на големите градове, мине се през луксозно завършените ваканционни апартаменти в част от морските курорти и се стигне до шикозните вили със собствени басейни. Някои от търговците на имоти отчитат, че руските клиенти са склонни да дадат значително повече средства, за да купят имот - средно 120 000-150 000 евро. Повечето от тях се ориентират към Северното Черноморие и купуват не толкова с инвестиционна цел, а по-скоро с идеята да притежават втори дом, където да прекарат един-два месеца в годината. Търсят се преди всичко вили или апартаменти във Варна или в околностите на морската столица. Предпочитани райони са "Св. Константин и Елена" и Балчик. "През 2006 г. един от най-атрактивните сегменти за рускоговорящите клиенти се оказаха апартаментите от типа "втори дом". Интересът е насочен преди всичко към Черноморието и по-специално - зоните около курортите Златни пясъци, Слънчев бряг и Приморско. Причината е, че това са курорти, които навяват носталгични и приятни спомени на рускоговорящите клиенти от миналото", твърди Орлин Владиков. Търсенето се концентрира главно към апартаменти до 80 кв. м, които се предлагат в диапазона 1200-1700 евро за кв. м. Цените изглеждат бомбастични, още повече че през това лято нивата за част от апартаментите в презастроения Слънчев бряг се сринаха под 650-600 евро за кв. м. Обяснението за високите цени е в обстоятелството, че повечето чуждестранни клиенти в това число и руските предпочитат да купуват завършени до ключ и дори обзаведени апартаменти. Другият важен момент, от който започват да се интересуват и голяма част от рускоговорящите клиенти, е наличието на добър мениджмънт на съответния ваканционен обект. Целта е да си гарантират заетост от наематели и доходи от имота през периода, в който той не се използва от тях. Затова е особено важно компанията, която се е заела да управлява ваканционната собственост и прилежащите към нея съоръжения и части, да има добър имидж. Част от клиентите се интересуват дали има правила за вътрешен ред в съответната жилищна или ваканционна сграда.

Ски-пистите все още остават в туристическия фокус

на рускоговорящите клиенти, които и през този зимен сезон се очаква да имат сериозно присъствие в планинските курорти. Зимните курорти на България обаче като че ли продължават да не са особено търсена дестинация за инвестиция в имот, макар че според някои посредници и тази тенденция бавно се променя. По думите на Орлин Владиков, ако допреди година рускоезичните клиенти, които купуваха в Банско и Пампорово, бяха единици, то сега вече може да се говори за ясно дефиниран интерес. Все още обаче е невъзможно да се прави сравнение с интереса, който се проявява към Черноморието.

Мащабите са важни, особено при СПА-курортите

към чието разработване са се насочили част от руските компании с интереси в бизнеса с недвижими имоти у нас. През настоящата година в Сандански например се регистрира около 15-19% увеличение на сделките с имоти от типа "втори дом". Миналия месец дори беше подписан предварителен договор за покупка на резиденцията в града "Св. Влас" и земята към нея от над 650 дка. На този етап името на руския инвеститор се пази в тайна, заради конфиденциалността на сделката, но това се очертава да бъде най-големият СПА-курорт на Балканите, прогнозират търговци на имоти.

"Ако през периода 2004-2005 г. рускоговорящите клиенти се ориентираха към покупката на отделни апартаменти, то през тази година мащабът на сделките стана съвсем друг. Специално инвеститорите се ориентират към обособяването и изграждането на цели селища", казва Орлин Владиков. Последният пример е планираната от литовската компания "Делта" инвестиция в селище от затворен тип до Рударци, недалеч от Владая. Предприемачите възнамеряват да изградят не само самата инфраструктура, но разполагат вече с утвърдени проекти за къщи от типа втори дом, които се намират в близост до минералните извори на Рударци. За сериозни инвестиционни планове се говори също за регионите около Банско, Боровец, Долна Баня и Ихтиман, до които достъпът и комуникациите са сравнително добри. Освен това, в две от зоните - Долна Баня и Ихтиман, вече има развити голф игрища, които се предполага, че ще завишат качеството и цените на имотите, разположени там. Интерес към тези райони проявяват главно компании от Казахстан и Грузия.

Друг интересен сегмент остават хотелите и то старите, които част от мощните руски компании купуват, реновират и след това ги предоставят като почивни бази за служителите си. Кардиналният проблем, който за България все още остава нерешен, е въпросът с инфраструктурата. Все пак класата означава да имаш къде да паркираш скъпата си кола, къде да кацне частният ти самолет и къде да акостира яхтата ти. За руснаците това има значение.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
27-11-2006 - 17:37:26
Значи при нас , тук е летището и кея и всичко .
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
18-12-2006 - 00:03:36
Миналото лято си купих едностаен апартамент на 5 мин пеша от Down Town Chicago, на зелено за $250000, мислех си давам го под наем за 1500, добавям още 300 и си плащам заема, а след 3-4 г го продавам и гушкам 30-40К, да ама не. Строителя се забави с около 8 месеца, лихвите се качиха, плащането ми стана над 2000, цените паднаха с около 10% и в района се продават стотици жилища като мойто с по 20-30000 по евтино. За щастие след като срока на предаване се промени, аз тябваше да преподпиша договора или да се откажа, отказах се и си купих ап. в София- като кукла.
Та това става като почнат да падат цените и се вдигат лихвите-губят се пари от последният на веригата-собственика.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
18-12-2006 - 10:02:27
Bansko7,

Интересен случай smiling smiley Значи, и в Щатите го има това "на зелено", пък и там строителят понякога закъснява smiling smiley

Благодаря за интересната информация.

Прав си, че става както при пирамидите - губят многото на брой най-късно включили се.

Разликата е само в това дали имаш ипотека или не. Ти си бил притиснат от ипотечни вноски, а би ли споделил дали щеше да се откажеш, ако апартамента беше целият платен? Без значение откъде си имал парите, просто хипотетично.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
19-12-2006 - 02:13:56
На зелено тук е малко по различно от в БГ, плащането започва при т.н. акт 16 или какавто и да е финалниат документ, аз само капарирах имота, а дали щях да го пазя ако беше платен- сигурно не, бих вложил парите в БГ, както и направих.
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
19-12-2006 - 09:27:48
Благодаря за отговора smiling smiley
Re: Какво ще ни се случи, АКО имотите поевтинеят драстично?
20-12-2006 - 10:46:39
Мисля, че в близките 1-2 години нищо няма да се случи , защото това няма да се случи winking smiley
Извинявам се за тавталогичния израз, но под "това" разбирам падането на цените.

Икономическата теория и най-вече Логика все още не е успяла да си намери място в БГ, това е положението.
Няма никаква причина ТЕЗИ недвижими имоти, произвеждани като на конвейр (лично за мен, ситуацията е същата като инвазията на соцжилищата през 60-те и 70-години на миналия век) в последните 3-4 години, да имат тази цена.
И глупаците вече знаят, че цените са нереални, за да може печалбата на инвеститори, строители и посредници (в по-малка степен) да остане значителна ... и нищо не се случва.

Парадокс?, или просто БГ логика.

И двете, разбира се. Тъй като цените на имотите в момента са нереално завишени, нормалния разум би трябвало да направи извода, че не трябва да се купува, т.е. да се изчака докато тренда тръгне надолу.
Но в БГ нормален разум няма, има само актуален разум.
Затова сме свидетели на тези вълни - от богаташи, до хора със скромни доходи - които са се втурнали да си "осигуряват и ПОДсигуряват" бъдещето. Нещата са такива, че която и да е масирана и качествена маркетингова ка(о)мпания не би осигурила това голямо количество от желаещи, на фона на това ниско качество на новопостроените имоти.

Казано с други думи - цените отдавна трябваше да тръгнат надолу, но засега все още пълзят бавно нагоре. Живеем в БГ, трябва да се съобразяваме с БГ.
Вярвам, че цените ще паднат - не вярвам, че мога да прогнозирам точния момент, когато това ще се случи.
Но ще се случи.
Дори, само защото в живота няма постоянен възход или падение - смяната на посоките рано или късно настъпва.

В тази връзка като се замисля ... ми то да си инвестиционен анализатор/консултант и прочие, не било чак толкова кофти професия
spinning smiley sticking its tongue out
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход