Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Световна икономика, финанси, имоти.

Публикувано от naceff 


ПОЛИТИКА И ИКОНОМИКАНачало / Капитал, Брой 27, 2006 / ПОЛИТИКА И ИКОНОМИКА

Удобните тайни на счетоводството
Как САЩ се превръщат от длъжник в кредитор
В края на 2005 г. дефицитът по текущата сметка на САЩ достигна безпрецедентното равнище от 6.5% от БВП. При това 2005 г. бе 27-ата поредна година, която най-голямата икономика в света завърши с дефицит. Масираният поток от външно финансиране, който САЩ привлече през този период, надмина 5 трилиона долара. Перспективата нарастващите нужди от външни капитали на тази страна да достигнат предел, след който чуждестранните лица да откажат да я финансират, ще изправи икономиката пред предизвикателство ..."

Ако някой колега е чел статията, моля да сподели впечатления. В нета, като за без абонамент - само толкова !

Re: Световна икономика, финанси, имоти.
10-07-2006 - 12:28:56
Мисля, че от 17.00 часа в понеделник целият Капитал е без пари в нета. Вече не е ли така?
От тебе чувам за това ! Утре ще проверя непременно !
Daze i po-rano sledobiad v ponedelnik vestnik Kapital e iztsialo dostupen.
Re: Световна икономика, финанси, имоти.
28-07-2006 - 11:18:40
Защо американците "командироваха" Осама бин Ладен в Централна Азия?

Свидетели сме на нов опит да се оцвети с ярки багри поизбледнелият образ на Осама бин Ладен. Разгласено бе, че призракът, издирван вече над 10 години, се укрива "в централноазиатска страна от бившия Съветски съюз". При това лидерът на "Ал Кайда" бе "заселен" в постсъветското пространство не от кого да е, а от Ричард Кларк, дългогодишен координатор на Белия дом по борбата срещу тероризма.
На пръв поглед Кларк има формални основания за своето изявление пред Националното обществено радио на САЩ. Бившите съветски републики от Централна Азия териториално са близо до Афганистан, където специални части на ЦРУ водиха години наред безуспешна хайка срещу Бин Ладен, "закърмен", както се твърди, от собственото им ведомство. От друга страна, според мнозина аналитици, в Централноазиатския регион днес се създават и действат международни терористични организации, които всъщност са едва ли не филиали на "Ал Кайда". Просто минаваш границата и попадаш сред свои хора.
Местни експерти обаче изреждат и съществени фактори, поради които е невъзможно терорист номер едно да живее в тези страни като нелегален. Тук-таме в региона наистина са формиран и радикални ислямистки организации с фундаменталистки уклон. Твърде условно ще е обаче да ги наречем международни - географията на дейността им не надхвърля рамките на националните интереси. Днес основна заплаха за Ферганската долина - най-гъстонаселения и най-взривоопасен район в Централна Азия, е нарастващата активност на организациите Хизб ут Тахрир и Ислямско движение на Узбекистан /ИДУ/.
Любопитно е, че радикалните ислямистки организации в Централна Азия видимо се активизират в преддверието на президентски и парламентарните избори. Те би трябвало да се борят срещу светската власт като такава, но явно не се притесняват да участват във властовите борби между различните политически елити, регионални, етнически и социални кланове. С негласното покровителство на официалните власти - примерно в Киргизстан.
С други думи, ислямистките организации в Централна Азия далеч не са тъй "радикални" и "екстремистки", камо ли изцяло "терористични", както изисква концепцията на "Ал Кайда". Затова днес лидерът на мрежата Осама бин Ладен надали ще е желан гост в региона, потърси ли там убежище. Защо всъщност местните ислямски организации, "умерено екстремистки" в сравнение с "Ал Кайда", ще искат да си развалят отношенията с местните власти - доста трудни и без това?
Ще отбележим, че устоите на живота в местните общини обуславят твърде специфичен социален строй в Узбекистан, Таджикистан и Южен Киргизстан - появата на чужд елемент сред местните хора не може да остане незабелязана. Още повече ако става въпрос за чужденец с типично арабска външност. А пък да остане "невидим" и за местните спецслужби е просто абсурд. Нито спецслужбите, нито местните власти в коя да е централноазиатска страна не са склонни да толерират особено разни вносни терористични организации. Самият Бин Ладен - повече от предпазлив терорист, със сигурност знае това и надали би се изкушил да си пробва късмета.
В момента редица американски експерти силно желаят да убедят всич ки, че тъкмо Русия не е успяла да осуети проникването на въоръжени отряди /примерно от ИДУ/ в Таджикистан и Узбекистан, както и да спре развитието на мрежа от военизирани ислямски организации в Централна Азия. Внушението е, че руските войски и руските граничари в Таджикистан не са могли да се справят с предизвикателството, идещо от Афганистан - от талибаните и "Ал Кайда". Следователно американското присъствие в Централна Азия е било обусловено от цялостния ход на събитията в региона след поражението на Съветския съюз в Афганистан. Изявлението на Кларк цели главно да дискредитира работата на антитерористичните центрове към Организацията на договора за колективна сигурност и Шанхайската организация за сътрудничество, натоварени с проблемите на сигурността в Централна Азия.

Пьотър Гончаров, РИА Новости


Повече ракия за един мирен свят!!!
Re: Световна икономика, финанси, имоти.
15-09-2006 - 12:46:59

Пуснах го и в раздела за цените, но май мястото на това е тук.
От Инвестора. Още е рано да се каже, какво предстои.
Прогнози, анализи и особено обърнете внимание на връзката и зависимостта на стокови и фондови пазари. Някъде там "срамежливо" са споменати и имотите.
Те също участват в сложната рулетка.


"Спадът на петрола може да доведе до нови рекорди на фондовите пазари в САЩ
14.09.2006 12:39



Спадът на петрола може да доведе до ръст на американския фондов пазар в края на годината, смята анализаторът Дейвид Калауей от електронното издание MarketWatch.
Октомврийските фючърси на черното злато затвориха на ниво от малко под 64 долара за барел на борсата в Ню Йорк вчера, регистрирайки първото си повишение за последните осем дни. Петролът загуби 9,3% от стойността си през предходните седем търговски сесии, след като в средата на юли достигна рекордните 78 долара за барел.

Силното поевтиняване на суровината предизвика значителен скептицизъм относно бъдещето на четиригодишния възходящ тренд на глобалните стокови пазари. Ценните метали още преди няколко седмици отсъпиха от историческите си максимуми, което кара мнозина анализатори да смятат, че е налице прехвърляне на значителни капиталови потоци на други пазари.

Все още няма ясни сигнали дали това е краят на възходящия цикъл или е само временна корекция, но според Калауей ситуацията би могла да се окаже положителна за фондовия пазар.

На фона на сравнително слабите прогнозни тримесечни резултати на някои от големите компании, забавянето на икономическия растеж и неяснотите около бъдещата монетарна политика на Федералния резерв, цена от 80 долара за барел суров петрол би повлияла силно негативно на индексите, смята Дейвид Калауей.

Вчера Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,4% до 11 543,22 пункта, което е на около 180 пункта под рекордните 11 722, достигнати преди повече от шест години. Оттогава Dow на два пъти е приближавал тази стойност, включително и през месец май тази година, но винаги е срещал силна съпротива.

Ако през следващите няколко седмици финансовите резултати на компаниите разочароват пазарните участници и петролът поднови взъходящото си движение, вероятно индексите отново ще инкасират сериозни загуби.

Публикуваните през тази седмица финансови резултати на две от водещите финансови институции - Goldman Sachs Group и Lehman Brothers Holdings, за третото тримесечие, макар и да не бяха впечатляващи, надвишиха средните очаквания на анализаторите. Това внесе позитивна нотка, особено с обявяването на рекордните бонуси, които традиционно се раздават на Wall Street по това време на годината.

Според Калауей моментът е изключително важен за инвеститорите от психологическа гледна точка, като се имат предвид засилващите се спекулации относно предстояща рецесия през 2007 година и рязък спад на пазара на недвижими имоти. Розовият сценарий може бързо да се разпадне в случай на ново поскъпване на петрола, особено като се има предвид „черната“ слава на месец септември сред пазарните участници.

Но при евентуално задържане на цените на черното злато на текущите или по-ниски нива и запазване на тенденцията на отлив на капитали от стоковите пазари, шансовете на Dow за нови исторически максимуми се увеличават значително. "
Re: Световна икономика, финанси, имоти.
20-09-2006 - 16:01:46
Динамична ситуация и интересни новости.

"Строителната индустрия подтисна Уолстрийт
Христина Беева

Уолстрийт откри търговията във вторник с понижение въпреки новините за сравнително ниската инфлация. Пазарът реагира негативно обаче на новината за спада в започването на ново строителство.
В предобедните часове индексът S&P 500 се понижи с 0.1 процента, или 0.96 пункта, до 1320.22 пункта, докато NASDAQ се задържа почти без промяна при 2235.04 пункта. Индустриалният индекс Dow Jones загуби 0.2 на сто до 11 537.47 пункта.
Индексът за производствените цени се увеличи с 0.1 на сто през август, като повтори нивата си от юли, но остана под прогнозата за увеличение от 0.3 процента.
Новозапочнатите строежи са намалели по-значително през август, показват данните на строителната индустрия.
Намалението е с около 6 на сто до 1.665 млн. нови проекта при 1.795 млн. нови проекта за юли и прогноза от 1.74 млн. нови проекта за август.
Производителят на електроника и мобилни телефони "Моторола" поскъпна с 0.2 процента до 25.01 долара за акция, след като се съгласи да купи производителя на скенери за баркодове и мобилни компютри "Симбол текнолъджис". Ценните книжа на "Симбол текнолъджис" пък поскъпнаха с 0.2 процента до 14.70 долара за акция.
Софтуерната компания "Оракъл" поскъпна с 1 процент до 16.41 долара за акция. Дружеството трябва да представи резултатите си за тримесечието след затварянето на пазара в четвъртък.
Японските индекси завършиха деня почти без промяна, като печалбите на експортния сектор бяха балансирани от спада при някои компании с дейност на вътрешния пазар. За деня Nikkei 225 се покачи с десета от процента до 15 874.28 пункта. Експортните акции се покачват поради продължаващите слаби позиции на йената.
Във вторник обаче валутата забави спада си и някои от компаниите износителки загубиха позиции. Сред ориентираните към външния пазар компании като цяло секторът на електрониката се покачи с 0.3 процента.



Индексът на икономическите очаквания в Германия втрещи пазара
Росен Бояджиев
Индексът на цените на производителите в САЩ, инфлационен индикатор в продажбите на едро през август се повишава едва с 0.1% спрямо предишния месец, отчете американското Министерство на труда.
Базовият компонент на показателя, който не включва нестабилните цени на храните и енергоносителите отбелязва спад от 0.4 на сто. Ръстът на индекса спрямо август миналата година е 3.7 процента, при прогнози 0.3% и 4.1% съответно. Друг американски отчет показа, че броят на едносемейни жилища, чието строителство е започнало през август се понижава с 6 на сто за месеца до 1.665 млн.
Броят на дадените разрешения за строителство, който е индикатор за бъдещи продажби също бележи спад – от 2.3 на сто до 1.722 млн. Това е най-ниската стойност от август 2002 година и говори недвусмислено за охлаждане на пазара на недвижимите имоти отвъд океана.
Данните засилиха коментарите на пазара, че Фед ще преустанови повишаването на лихвата и способстваха да масови продажби на долари. Реакцията на крайно негативните данни донякъде беше туширана от индекса на икономическите очаквания в Германия, който втрещи пазара. Показателят, съставян от икономическия институт ZEW се е понижил до най-ниската си стойност от седем години (януари 1999 г.) в резултат на очакванията за повишение на лихвите в еврозоната и увеличението на данък добавена стойност от началото на следващата година. През септември показателят се понижава до минус 22.2 пункта, спрямо минус 5.6 пункта през август.
Спадът засилва очакванията, че немската икономика ще се забави през следващата година, като основните причини за това ще са очакваните поредни повишения на лихвите в еврозоната, както и по-слаб ръст на потребителското търсене след въвеждането на по-високите данъци.
Анализатори прогнозират ръст на равнището на краткосрочни лихви в еврозоната до 4% през следващата година от настоящото им ниво при 3% на годишна база.
В резултат на тези фактори се прогнозира забавяне на темпа на нарастване на най-голямата европейска икономика до 1.3% през следващата година в сравнение с прогнозирания за тази година ръст от 2%, според МВФ.
Влошаване на икономическите очаквания през септември се наблюдава и в еврозоната, където индексът отбеляза стойност от минус 10.2 пункта на фона на средните очаквания за минус 4 пункта и положителна стойност от 1.3 пункта през август. Единната европейска валута достигна 1.2673 долара за евро. Британската лира се покачи до 1.8832 долара за паунд, а японската валута – до 117.34 йени за долар."


[pazari.dnevnik.bg]
Re: Световна икономика, финанси, имоти.
21-09-2006 - 04:46:50
Tsitat po pamet ot vcherashnite novini:

Ima seriozni osnovania da se smiata che spada v tsenite na NI v Japan e svrshil. Za poslednite niakolko mesetsa na mnogo mesta se otbeliazvat pokachvania, kato za minalia mesets v tri ot nai-predpochitanite raiona na Tokyo ne e pusnat v prodazhba nito edin apartament. Imashe interviu sas stroitelen predpriemach, koito kaza che sa pusnali v prodazhba apartamentite si na po-visoki ot razchetenite v nachaloto tseni i mnogo kompanii sa reshili da ne puskat apartamenti v stroezh a da izchakat tiahnoto zavarshvane i realizirat po-visoki pechalbi.
Razbira se i v nai-tezhkite momenti na spada dobrite raioni na Tokyo se kotiraha dobre, no v mnogo ot golemite gradove se nabliudava pokachvane na tsenite i zatova mozhe da se govori za obrashtane na tendentsiata v natsionalen mashtab.
Re: Световна икономика, финанси, имоти.
06-10-2006 - 16:56:08
Дали му е точно тук мястото на този материал ! Карай !
Не съм сигурен дали наскоро е имало ново увеличение на лихвите на САЩ, но беше очевидно, че след като процесът тръгна нагоре, това видимо ще се отрази и на ипотечното кредитиране на домакинствата за пазаруване на имоти.

Да, обаче !

Многокртно сме отбелязвали, че всъщност значимите финансови фактори на пазара нямат никакъв интерес от това, щото на пазара на недвижимостите да се случат за кратко време значими промени, които да подплашат публиката.
И ето, срещам долния материал, в който директно се говори, че на фона на растялата (а сега задържаща се) основна лихва на ФЕД са се случили разни интересни движения.
По всичко изглежда, че отначало и ипотечните лихви са расли, но в един момент са взели да падат !
Излиза, че с цената да дори на драстично свиване на доходността, кредитните институции в САЩ по ипотечни кредити правят опити да привлекат все пак интереса на клиентите с намалени лихви.
Субективно бих могъл да тълкувам нещата по следния начин :
Страхът от "Бум" е значителен и в момента се вземат скъпоструващи мерки за така нареченото "Меко кацане".
В съчетание с намаленото строителство това би могло и да се случи. Наистина не знам как ще стане. А защо не ? Не виждам нищо лошо в това ! Това би било част от нормалността, при което след период на дебалансираност пазарът поставя нещата на място с адекватни ходове (да не мислите, че н а банките в САЩ им е много приятно да свалят лихвите, но този ход очевидно се диктува от ситуацията).

То и у нас, зор, зор, няма да сваляме цените, пък !!!!
Добре, няма проблем, вдигайте тогава значително доходите на хората, та да могат да си плащат адекватни наеми за да се осмислят затворените в имоти значителни средства. В тази хипотеза и ние ще си изиграем един нашенски етюд на "Меко кацане по Български".
Олекна ми ! Намерих начин ! Хайде да излезем с настоятелно предложение пред всички, които "раздават" пари на хората, че значителното увеличение е задължително и няма "не искам" :-)))), че иначе ...... нали знаете !!! Пазарът ще наказва!!!! Те да му мислят откъде да се намерят бързо пари за повишаване на доходите :-)))))))))


"Лихвите по ипотечните кредити в САЩ продължават да се понижават
06.10.2006 13:03


Лихвите по ипотечните кредити в САЩ се понижават за 10-ти път през последните 11 седмици, макар и минимално през последните 7 дни.

30-годишните кредити с фиксирана лихва са на средно ниво от 6,3% през седмицата, завършваща на 5 октомври, спрямо 6,31% преди 7 дни, докато година по-рано са били 5,98 на сто.


За 15-годишните ипотеки, също с фиксирана лихва, няма промяна на ниво от 5,98%, при 5,54 % преди година. Това е най-ниското ниво от март насам.


Лихвите по кредитите с променлива лихва след 5-тата година се закотвят на 6%, най-ниска стойност от 6 месеца насам. Преди година са били 5,48 на сто.


Ипотеките с променлива лихва след първата година също отчитат 6-месечно дъно на ниво от 5,46%, спрямо 5,47 на сто преди седмица, като година по-рано са били 4,77%.


Въпреки че лихвите по ипотечните кредити намаляват напоследък, активността на пазара на имоти продължава да намалява, като и строителството на нови домове се забавя.


Рефинансирането по старите ипотеки отговаря за близо половината от молбите за нови кредити през седмицата поради факта, че собствениците на домове предпочитат да избегнат риска от повишаване на лихвите в бъдеще."






Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2006-10-06 22:14 от nacheff.
Re: Световна икономика, финанси, имоти.
06-10-2006 - 17:16:11
Ами Начев, аз мисля, че в тези дето раздават пари желание да давт повече има, но тези дето взимат не желаят да ги взематsmiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход