Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

До всички българи, които по една или друга причина са зад граница и не са се прибирали отдавна: Не кацайте събота в София!!!

Публикувано от Petar (Peter) 

Защото най-вероятно е да сте обявени за национално издирване.

[life.dir.bg]



22 май 2006 / Райна Деницова
Българин, който от 4 години живее и работи в Англия се "видя в приключения" при посещението си в БГ с двама англичани за почивка и оглед на къщи в страната. Димитър Лаков, който ще пише материали от Острова за Life.dir.bg, е безкрайно разочарован от посрещането му в родината. Чуйте неговия разказ:
"На паспортната проверка ми задържаха паспорта и ме отделиха от останалите пристигащи. След около час неочаквано ми казаха, че съм обявен за национално издирване!" - разказва потърпевшият. "Митничарите започнаха да ми дават хартии, които да подписвам, а аз отказвах и настоявах за адвокат, кафе, вода и да се обадя по телефона. Междувременно двамата ми приятели англичани са държани в пълно неведение на летището, без да имат идея как да вземат кола, къде е хотела и т.н. След това ме качиха в някаква охранителна кола и ме закараха в полицейско управление. Там ме закопчаха с белезници за една метална тръба с много други задържани, не ме пускаха до тоалетна, не ми даваха вода, достъп до телефон... това беше грубо нарушение на моите права, но аз се усмихвах, задавах въпроси и настоявах да затворят вратата, защото ми беше студено.

Часове след това дойде един младеж, качи ме в някаква кола, която на години беше по-стара от мен и на въпроса дали ме кара в хотела, той отговори, че ме кара в затвора!!! Централен Софийски затвор! Той ми обясни, че съм имал нещастието да кацна в събота, когато никой не работи и затова не мога да получа информация защо съм задържан. Колкото и невероятно да ми звучеше, след кратко заобикаляне на софийските дупки (не бих нарекъл това возене, нито пък шофиране), аз бях стоварен и оставен в затвора, защото те бяха единствените, които работят в събота и неделя!" Без да губи присъствие на духа, Димитър все пак успява след още няколко часа да си уреди среща с дежурен съдия и след още малко перипетии го "пускат".

Защо е обявен за национално издирване? Преди 5-6 години, докато още живеел в София, бил ограбен и подал оплакване в полицията. Крадецът бил хванат, Димитър получил обратно вещите си и забравил за случилото се. Миналата година по случая било образувано дело, на което той трябвало да се яви като свидетел, но - за съжаление - да разбере за това било невъзможно, защото никой не се потрудил да установи, че той е напуснал страната и - респективно - да му изпрати призовка на новия адрес в Англия. След като не се явил, съдията го обявил за издирване и делото приключило, а нашенецът останал в листа с опасни престъпници. Адвокатът, който сега Димитър е наел, заявил, че това тук е честа практика - хората се обявяват за издирване с повод и без повод, защото така е по-лесно.

"Аз няма да забравя този тормоз на който бях подложен и искам да осъдя България за отношението й към мен" - възмутен е Димитър. "След това с моите приятели обиколихме навсякъде, видяхме хубава природа (с много боклуци отстрани), сервираха ни вкусни (но полустудени) ястия и видяхме къщи, но в резултат на всички неприятности и неудобства по моето пристигане, англичаните вече бяха достатъчно стреснати, за да се откажат от инвестицията си в БГ. Все по-необосновани ми се виждат претенциите на страната ни за влизане в EU. Аз все пак бих направил предложение на БГ: ако това е начинът за посрещане на хора като мен, свикнали на удобно настаняване в стаи с хубави гледки, е добре да се инвестират малко пари в затворите... защото в килията ми имаше само огромен ръждясал съд, пълен с угарки от цигари, снимка на (предполагам) предишния затворник, а гледката беше към нещо, което бих определил като морга за коли..." - ироничен е Димитър.


Идеално .... ще се махнат английските "инвеститори" и цените на имотите ще паднат 5 пъти winking smiley
На 23.05.2006г. и аз преживях същият тормоз.
Обадиха ми се на 22.05.2006 по мобилният ми телефон от полицията и ме уведомиха, че трябва да се явя за разпит като свидетел по дело, дори ми уточниха и час в удобно за мен време. След като се явих ми заявиха че съм бил обявен за национално издирване от 31.05.2005г. и ще ме изпратят с конвой на разпит при дознателя в гр. Берковица а това става в гр. Разград. Така и направиха, с двама полицаи ме ковоираха до гр. Русе там ме държаха в следственият арест 20часа до следващият конвой след това до Г. Оряховица от там за Мездра и след това в Берковица, общо 36 часа конвоиране и то като долен престъпник. Казаха ми че нямам никакви права, не ми дадоха заповед за задържане, нито да обжалвам да се свържа с адвокат, абсолютно нищо, пратиха ме, като куфар. Дознателят в Берковица ме уведоми, че призовката която ми е пратил се е върнала и на нея е пишело „лицето е на специализация в Турция” и тъй, като той не знаел кога ще се върна ме е обявил за национално издирване така, че като пресека границата да ме задържат и да го уведомят. Оказа се че аз не му трябвам, връчи ми една призовка в 19,30ч. да се явя на разпит, като свидетел след две седмици и ... свободен си.
Докато успея да се прибера от Берковица изминаха още 20 часа. Нямам никакъв оправдателен документ за тридневното ми отсъствие освен една връчена призовка и билет за влака, който си купих за да се върна, не знам нищо за лицата, които са ме задържали само, че работят в разградската полиция.
През м. март 2005г. сключих тр. договор с известна Турска фирма, инвеститор в България, те съответно ме изпратиха на специализация за 56 дена в Турция с виза с всичко необходимо, върнах се и продълйавам да работя. Имам постоянен адрес постоянна работа, не се укривам и винаги мога да бъда намерен.
Това общо взето ми се случи, ако има някой, който може да ми отговори това дали е нормално или не, дали е законно или не, имам ли аз ниакакви права или не и какво съм престъпил или нарушил, че в продължение на 36часа на мене ми беше отнета свободата.

E-mail: nelko@abv.bg
Ами махайте се от България ,някой да ви канил тука,отивайте си в държавите където лъскате чинии и подове.И да знаете че като дойдете тука,ще има тормоз за вас гастърбайтери гадни,всичко каквото сте спестили да ви го отграднат дано.
Богданe < mnogo tapo kopele si,otkade mislish che vi vlizat pari jivi vav taia darjava tapanar tkav.... :crazy:
Явно БГ е място подходящо за такива като Богдан - високоинтелигентни и с чувство за справедливост...Щом като има хора, които така разсъждават - значи всичко е ОК, всичко си е на мястото, повече и не може да се очаква.
Явно това с "националното издирване" е масова практика, защото на моя позната баща и беше спрян да излезе от страната защото ...тя не си беше платила телефонната сметка, а номерът се водел на негово име. И по дяволите отидоха и билет, и хотел и бизнес срещи...Ама кой ти гледа!
А на Богдан му пожелавам всеки месец да му се троши колата по дупките, да го обират джебчии, да работи цял живот на черно и да спи под мостовете като се пенсионира (ако не пийне някоя ракийка "Цар Киро" и не му се спестят пенсионерските неволи)!
Какво може да се очаква друго от една държава, където половината и управници(ако не и повече) са бивши агенти на ДС. А другата половина са уплашени говеда като тези от Дупница. То няма как да е иначе щом и вътрешният министър не видя нищо нередно.
Не само вътрешния министър - като цяло политическите партии или омаловажават случая или изобщо си траят. Наплашените не бива да ги съдим много строго. Аз лично не знам дали бих имал смелостта да се опълча сам срещу споменатите престъпници, предвид факта, че държавата ВИНАГИ и при ВСЯКО правителство е била на тяхна страна. Все пак остава надеждата, че рано или късно ще се стигне до спонтанни бунтове, в които да се включаsmiling smiley
Не се ли включвахме вече достатъчно в "спонтанни" бунтове...
Ами според мен нещата вървят натам. След приемането ни в ЕС няма да има задържащия ефект на надеждата, че нещата ще се подредят. Не мисля, че обществото е приело за нормално съществуващото статукво в България и десйтвителната (а не на хартия) система на управление, което значи, че ще има бунтове.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход