Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Анкета: Да депозира ли фискалния резерв правителството в български търговски банки

Публикувано от Naskata 
dedo Mrazzz Написал:
-------------------------------------------------------
> Само да допълня Стефан, за доходността от
> управлението на ФР. Както той писа ФР се инвестира
> като част от валутния резерв на държавата от БНБ в
> първокласни нискорискови инструменти. Тук не
> говорим за лихва по депозити и ФР не е точно
> депозит. Та от управлението на активите БНБ
> реализира доходност, като част от тази доходност
> постъпва в бюжета под формата на "Вноска от
> превишението на приходите над разходите на БНБ".
> За 2009 г. тази вноска е 401 млн. лв., като освен
> това от ФР има и средства в ТБ, които вече
> резлизират лихвени приходи от депозти.
>
> Та това дето исках да кажа, е че доходността е
> доста над 0.5% за година. Просто е трудно да бъде
> определена с точност а се хвърлят някакви цифри
> без покритие.


Тук въпросът с доходността не е важен, а да се повиши ликвидността в банковата система, а от там и бизнес климата в бг.

А иначе локуми за ФР до утре можем да си разтягаме...
0,5 % я каза ББ, сигурно е имал предвид и онези финансови инструменти които са донесли и отрицателна доходност, при все рейтинг АА- smiling smiley ...



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-10-21 17:30 от Naskata.
ББ разбира от ФР колкото аз разбирам от пожарна безопасност *beer*
dedo Mrazzz Написал:
-------------------------------------------------------
> ББ разбира от ФР колкото аз разбирам от пожарна
> безопасност


За това спор няма ! *beer*
Токсичните, преди да станат такива слава богу не отговаряха на критериите на БНБ за инвестиции, Наска. Ако отговаряха, чяха да бъдат купени, вервай ми, малко са книгите, които имат такива характеристики които да са годни за инвестиции на една толкова консервативна институция, в добрия смисъл. Щото имаше централни банки, дето ибяха с далеч по-либерална политика и ядоха дървото, нашата само гледаше кризата. В отчета 2008 е казано накратко, че дори са преразгледали листата си с контрагентите за да се хеджират относно кредитния риск, като после са върнали някои обратно, но времената бяха такива, не знаеш откъде ще те удари.
Виж, БНБ знае какво прави, но малко хора го разбират не за друго, а защото нивото на банкиране в търговските банки е съвсем друго, там табиотят хора специализирали се в ритейл, каквито са интересите на майките тук, никой не се занимава с инвестиции във вида и по начина по който това се прави в трежърито на БНБ, в тясно сътрудничество с европейските ЦБ, Фонда, БИС и редица гиганти на световните пазарим всички контрагенти на БНБ. Просто там търговията не само не се свежда а и отдавна съзнателно избягва обикновените форекси за сибствена сметка които са върха на познанието в доста дилинг офиси в БГ и то в рамките на овернайта и за по милион-два лимит без ясен лимит на загуба.
Затова често се говори на различни езици.
Хеле пък за журналята да не говорим, освен един Илиев друг май не се и наема да прави анализи щото не знае какво да пише и излизат глупости на търкалета.

Та защо в тези инструменти - защото това е разрешено съгласно Закона, съгласно Инвестиционните ограничения одобрени от УС., затова.
Повече от написаното в официалния отчет аз не мога да ти кажа, опитвам се да ти поскажа, но дотук.
Поздрави.
Стефане,
Понеже никак не съм вещ по фиска, искам да попитам някои неща.
Смяташ ли борда при сегашното състояние на нещата и запазването им (изключвам пряка политическа намеса) и при по нататъшен срив на имотите, за стабилен?
Срива при имотите как ще се отрази на банковата система или по скоро, може ли банковата система да понесе без особени сътресения срива на имотите?
И въпрос, за който повече от година не намирам убедителен отговор - ще имаме ли обезценяване на еврото (спрямо днешната му покупателна сила, а и спрямо другите основни валута) по голямо и по-рязко от това през досегашните години? (имам предвид, че инфлацията в европа беше под 3%, в момента има дори дефлация, но и усърдно помпане с пари)
Жоро,

За да не спамим темата, а и да спестя и твоето и моето време от една приказка без край с много "За"и "Против" накратко ти отговарям

1. Борда е стабилен докато зад него стои закон. Правилно споменаваш за политическа намеса - само парламента може да свали или модифицира Борда чрез промяна на Закона. В наше село подобна идея ще се разчуе мигновено с всички ясни импликации, което и на децата е ясно никак, ама никак няма да е на полса поду, още по малко в полза на властта. Пресен пример - идеите на Дянков, които не са лоши, може би, но не тук и не сега. Това е като оная операция с част от златото преди години, дето БНБ го изнесе приведе в борсов стандарт и депозира по сметка да има доход от него а не да го ядат мишоците в трезора, а после опозицията нададе вой до небето и 168 часа писа, че Заимов и Гаврийски погасяват дългове, какви ли не глупости пълни.
Та, виж как за 1 ден решиха проблема на който е посветена темата - фиск. резерв ще си стои в БНБ където му е мястото, нищо, че Виолина и Левон завъртяха опашки, Искров им го каза при 0.6 леония какво е правят банките в БГ тия няколко милиарда, ще се замерят ли с тях?? Пълно е с пари на пазара проблемът не е ликвидността, проблемът е липсата на клиенти които да отговарят на завишените рискови критерии на банките, черните обороти във фирмите , неплаането на данъци и пълнотите в балансите, това е проблема. В този смисъл наливането на пари на пазара няма да стимулира кретитната дейност, просто защото нея не я спира (вече ) липсата на пари, а по-строгите ограничения и изискването за прозрачност.
Но се отплеснах - да смятам борда за стабилен и не смятам, че кризата на НИ застрашава борда пряко. Кризата на НИ генерира безработица и увеличаване на лошите кредити, но няма особено съществено влияние върху финансите поне с тъмната си част, която сега е замразена - тази тъмна част не едекларирала доходи и не е плащала данъци. Светлата част почва да строи магистрали и пътища и да прави ремонти. метро възли и т.н..
2. Ипотеките, които биха могли да са проблем (по аналогия отвъд океана) СА не голяма част от кредитните портфейли на банките, така че, мисля си, че едва ли банките ще се затруднят да посрещнат неизбежните проблеми на недооценили възможностите си длъжници. Срив на НИ ще видим тепърва, просто още нищо не сме видели по мое мнение, упорито отричано тук, но ме провокираш да го кажа отново, без да искам да споря с никого. Питаш ме-отговарям

3. За обезценка на еврото - тук бъркаш ППП (пърчасинг пауър парити) и валутен курс.
За покупателната сила, инфлацията е здравословна, за разлика от дефлацията, е, в границите на 2% годишно, какъвто бе таргета на ЕС. Проблемът сега е не че я има, а че я няма, но по всички анализи, би следвало да се възстанови икономиката до следващите 6 месеца. Зависи от петрол, политика и т.н. естествено, но поне такива са прогнозите.
За Еврото спрямо другите валути - време му е да падне малко, много се качи, аз очаквам корекция поне до 1.30. Което би следвало да смъкне петрола.
Златото е нагоре, обаче.

Не провокирам никого за коментари, питаш ме - отговарям.
поздрави.
StefanB Написал:
-------------------------------------------------------
> Срив на НИ ще видим
> тепърва, просто още нищо не сме видели по мое
> мнение

А 2012 година, ще дойде ли края на света ?!
Стига сте плашили хората!
StefanB Написал:
-------------------------------------------------------
> Жоро,
>
> За да не спамим темата, а и да спестя и твоето и
> моето време от една приказка без край с много
> "За"и "Против" накратко ти отговарям
>.................................................................
> Не провокирам никого за коментари, питаш ме -
> отговарям.
> поздрави.

Само две забележки,
Коментарите са хубаво нещо - нали затова е форума, да се изложат различни и аргументирани позиции. А и ако не са твоите и на още 5-6 човека коментарите, какво да правя тук?
И... Не мисля, че спамим темата на Наската и се надявам и той да мисли така.
Мисля, че се заформи хубава тема, макар и малко встрани от заглавието си, поне докато не са се появили разни многознайковци и изцепки.

Споделям мнението ти за имотите.
Единственото съображение, което имам или по-скоро, което не ми позволява възможност да си съставя по аргументирано мнение е състоянието и позицията, която ще заемат банките. И, даже нямам предвид основно България.
Освен кредитите, банките са и едни от най-едрите собственици на имоти - пряко или непряко. Свиването на строителството и дори само на частното жилищно строителство, ако разгледаме по оптимистичния вариант, при всички случаи ще удари и др. бизнеси - клиенти на банките. Това няма как да не се отрази на стабилността и портфейлите им - колко - нямам представа, защото съм далече от този занаят.
Та, като изключим въпроса за борда, останалите ми въпроси бяха не толкова за България, колкото за Европа като цяло. Напечатаха се твърде много пари, за да се запази ликвидността на банковата система, без ако не се лъжа до момента да фалира банка от зоната на еврото... което ме навежда на мисълта, че накрая всички ще платим сметката със сериозна обезценка на еврото.

За инфлацията и дефлацията. Не разбирам от тези неща много, но... Дали наистина имаме дефлация? Защо тогава нямаме поевтиняване на т.нар. стоки с нееластично търсене - с малки изключения те държат цените си и дори имам чуството че имат по-голямо от 2% поскъпване. По скоро си мисля, че това което наричаме дефлация се дължи на продукти, които чисто и просто бяха набалончени в цените си или по скоро запазиха високи цени дълго след като станаха масови и такова и производството им...
Наистина по-добре да не се споменава нищо за цените на имотите, че всички "ъпъри и сривлювци" ще налазят в темата.Явно очертаващото се зимно затишие и развовесие не устройва никоя от двете групи и са дали на късо.
Стефане аз съм почти сигурен че част от резерва е и в корпоративни облигации, може да е много малка част, но има и такива.Дори и в акции има към 100млн.Ако може дай линк за този отчет къде точно е вложен резерва че аз нещо не намерих инфо на сайта на БНБ.Има един стар отчет за 2005-тта но той не ме вълнува.Интересува ме има ли за 2008-ма.Статистиката за миналия месец - ценни книжа, депозити , злато и т.н. я знам, но ми е интересно по разбивка какви са ДЦК-та и облигациите.
Иво,
не знам с какво се занимаваш, но има нещо, което всеки докосвал се до финанси знае, а именно - финансов отчет се побликува след одиторска заверка, а тя отнема време. БНБ публикува полугодишен и годишен отчет, като годишния за предходната година излиза около юни следващата, а полугодишния към прая на последващото шестмесечие. Не че не готов месец след изтичане на отчетния период, но трябва заверка от одитора, одитора не е кой да е.
Относно структурата и твоята сигурност, няма да споря. Бъди сигурен, ОК, всеки си има виждане и мнение. Аз лично смея да твърдя, че съм доста по- навътре в тая част по ред причини, изкарах близо 10 години като част от екипа там и поназнайвам за какво става въпрос.
Няма корпоративни облигации, Иво, а за акции - не ме разсмивай.... Ако ишу на Кадес или Депфа, дето са с експлицитна държ. гаранция наричаш корпоративна облигация, ок, но това си е живо ДЦК като характеристика.
Отчетите са на сайта в раздел публикации - периодични публикации.
Шом ти е интересно, виж в раздел "Непериодични публикации" Публикации на БНБ има една книжка, качена е цялата там - Управление на Международните резерви май беше заглавието под редакцията на Манчев, първата й част описва добрата практика, а във втората част е описано как се прави в БНБ и по какви критерии.
Просто както в доста неща, първо говорим убедено, после правим справка как е.
А се сърдим на властта....



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-10-22 09:35 от StefanB.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход