Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Анкета: Валутният борд

Публикувано от Naskata 
Re: Анкета: Валутният борд
07-05-2008 - 01:12:32
goro,
значи не е много страшно, когато се минава в евро. Сигурно кръчмите са им празни!
А ние в ценово отношение на много стоки сме готови за еврото, защо тогава ни плашат с някакви си критерии?
Re: Анкета: Валутният борд
07-05-2008 - 19:32:07
Интересно, но само в главите на хората които се занимават с имоти (или просто се интересуват от тях), се въртят мисли за падане на борда, за "реални" курсове от 5:1 и т.н. Явно имотния пазар е достигнал някаква критична точка и на някои играчи започват да им се привиждат призраци.

Моето мнение:
- курсът е такъв какъвто е.
- дори и да има кредитна криза, ще го отнесат кредитополучателите - банки няма да фалират (не и заради лоши кредити в БГ)
- и двете групи, които очакват да падне борда (тези, които не могат да обслужват кредитите си и се молят борда да падне, а дългът им да се обезцени и другите, които изпуснаха влака и сега също се молят борда да падне, че да напазарят на 300 евро/м2) ще останат разочаровани.

Re: Анкета: Валутният борд
07-05-2008 - 20:33:27
селяк писал:

>Интересно, но само в главите на хората които се занимават с имоти (или просто се >интересуват от тях), се въртят мисли за падане на борда, за "реални" курсове от >5:1 и т.н. Явно имотния пазар е достигнал някаква критична точка и на някои >играчи започват да им се привиждат призраци.

>Моето мнение:
>- курсът е такъв какъвто е.
>- дори и да има кредитна криза, ще го отнесат кредитополучателите - банки няма >да фалират (не и заради лоши кредити в БГ)
>- и двете групи, които очакват да падне борда (тези, които не могат да обслужват >кредитите си и се молят борда да падне, а дългът им да се обезцени и другите, >които изпуснаха влака и сега също се молят борда да падне, че да напазарят на
>300 евро/м2) ще останат разочаровани.

и това убеждение на какви факти го базираш?
Или имаш гът фийлингс?

>курсът е такъв какъвто е.
тука нищо не каза.

> дори и да има кредитна криза, ще го отнесат кредитополучателите - банки няма >да фалират (не и заради лоши кредити в БГ)
това иди го обясни на американските и европейските банки и на акционерите им дето изписват стотици милиарди във събпрайм ипотеки.
или пък на хората дето ги съкращават от финансовите институции.

борда не може да просъществува при тези условия. Затова е и паниката. Гледам напоследъка че и хора като Парцалев започват да го осъзнават.

А това за далаверата че някой купил на 'евтините' цени а друг не успял 'да се уреди' на евтиното:
ти наистина ли си въобразяваш че мечтата на хората по света е да си купят заветния коптор в София или Варна или Бургас неотговарящ ни никакви стандарти при всичките лъжи с идеални части, липсата на каквато и да е инфраструктура, ниското качество, измамите при продажбите?

Сега света е отворен пич, хората купуват където искат. Ти сериозно ли си мислиш че ако искам да купя имот ще търся такъв във София а няма да си купя нещо в Торонто/Флорида/Виена/Берлин на цени много по-разумни от тези в Бг при това качествено строителство и без рисковете с измамите в Бг?




Re: Анкета: Валутният борд
07-05-2008 - 21:00:36
Куку направо се чудя как издържате с Асен постоянно да обеснявате

Някои хора нека първо седнат и сравнят цените в другите държави с нашите и тогава да говорят

И да сравняват за кви пари,кво получават

Аз скоро заминавам за Виена и щи ви пиша от там за кви цени става въпрос ,като ще се поинтересувам за всичко свързано с покупкопродажбата на имот

Начин на изчисляване на квадратурата,такси комисионни,кво влиза в цената
абе всичко
Re: Анкета: Валутният борд
07-05-2008 - 22:00:52
kuku987 Написал:
-------------------------------------------------------
> а това с нелегалния внос ако наистина е 20
> процента и статистиката за външната търговия не го
> хваща работата става много по-сериозна. Т.е.
> излиза че критичния момент когато за да се покрие
> дефицита трябва да се пипне валутния резерв ще се
> случи по-скоро.
>
> А това с въвеждането на еврото го забравете. 2015
> е прогнозната година за Бг.
>

Куку,това с 20-те% е абсолютно достоверна информация,може би процента не е съвсем точен,но то нали затова е нелегален внос,за да не се знае точно колко е.В момента има забрана за черен внос от Дубай,защотото преди месец направиха 2-3 гафа и имаше конфискувани стоки,но обикновено е "всяко чудо за три дни" и после всичко продължава по старому.
Re: Анкета: Валутният борд
07-05-2008 - 22:10:11
Quote

Куку направо се чудя как издържате с Асен постоянно да обеснявате

Igra4,нека да пишат,че такива знания с фуния не се наливат.

Някои хора нека първо седнат и сравнят цените в другите държави с нашите и тогава да говорят

И да сравняват за кви пари,кво получават



Тези,които могат сте сравняват а за другите и с фунийка няма да стане.


Аз скоро заминавам за Виена и щи ви пиша от там за кви цени става въпрос ,като ще се поинтересувам за всичко свързано с покупкопродажбата на имот

Начин на изчисляване на квадратурата,такси комисионни,кво влиза в цената
абе всичко



Quote

Igra4,не съм в Виена,но мога да помогна с нещо.
Напр. от 800-900E на м2(реален,та дори балкон,мазе и.т.н. не се смятат към жилишната площ),може да се намери ,но трудно и старо строителство.Ново строителство под 1500Е,няма да намериш,но тук има и запетайки,които в Бг няма.Като например,държавата отпуска към 30% от сумата с 1% ефективна лихфа,като до скоро след 5тата година са и опрощавали част от останалата сума,като накрая се е получавало така,че си получил напр. 30000Е а с лихфите си върнал само 27000 реално.Имат и др. помощи,но няма смисъл да ги описвам,понеже за много хора сте изглеждат напълно нереални.Таксата за брокер при скючена зделка е 2.5-3.5%.Ако наистина се интересуваш,пиши.
Re: Анкета: Валутният борд
07-05-2008 - 22:12:51
kuku987 Написал:
-------------------------------------------------------
>
> и това убеждение на какви факти го базираш?
> Или имаш гът фийлингс?
>
Взирането в имотите явно ви е замъглило главите. На няколко места, тук във форума на имоти.нет съм писал, че цените на имотите са достигнали своя предел и е време пазара да се поохлади. Но в тази тема става въпрос не за цени на имоти, а за курса BGN/Euro и борда. Вярно е че имотите за доста значими за БГ икономиката, ама избобщо не си мислете, че целия свят се върти около вас. Ще се срутят цените, ще фалира някоя друта фирма, някои хора ще загубят жилището си, но живота продължава.

Значи за Сърбия при съпоставим БВП, същия дефицит по текущата сметка (но съответно при два пъти по-малък износ от БГ), два пъти по голям публичен дълг и бюджетен дефицит (при БГ излишък) средна заплата от 350е е нормална, а в БГ 200Е е голяма и трябва да се редуцира на 40-50е - (при курс 4-5лв/1е).

Да разбирам ли, че в Румъния със съпоставими макропоказатели, средни заплати 400е са нормални, а нашите защото КУКУ е решил така трябва дя ся 10 пъти по-малки.

Или може би си мислиш, че 6 млрд лева ипотечни кредити са много.
А за фалитите на банки как си го представяш? Излизат утре босовете на Unicredit, SG, NBG, EFG, ОTP и Raiffeisen със заявление: Пичове, филиалът ни в БГ фалира, ама няма страшно, ние сме стабилни.

И изобщо, КУКУ от тебе само това слушаме - при тези данни борда не може да издържи. Ами хайде да ги видим най-накрая тези данни. Стига си ги крил само за себе си. Пускай ги и да коментираме, число по число и показател по показател.
Ама освен общи приказки друго май не ти стиска.
Re: Анкета: Валутният борд
07-05-2008 - 22:45:04
Европейската централна банка за България: Има сериозен риск инфлацията да остане висока

[pazari.dnevnik.bg]
Re: Анкета: Валутният борд
07-05-2008 - 23:58:52
данните са на сайта на БНБ. Интерпретирай си ги сам като си толкова спец, Джулиус пусна в една друга тема обяснение, виж му графиката.

Тревожното е нарастването на дефицита във външната търговия което се отразява на текущата сметка и което не може да се покрие от инвестиции от чужбина и трябва:
1. или да се пипне валутния резерв, т.е намаляване на паричната маса в обръщение, т.е няма пари за заплати, бюджет, имоти и прочее.
2. или да се намали дефицита което значи по-малък внос и консумация.
т.е икономии.
Това само по себе си може да не е достатъчно и да се наложи да се тегли още дълг който трябва да се плаща в бъдеще. Ако има кой да ни го отпусне.

И двете ще се отразят много сериозно на страна без реална икономика и разчитаща на парични потоци отвън чрез кредитиране или продажба на собственост,

Аржентина не успяха да я спасят на времето, попрочети малко какво се е случило там и направи аналогия с Бг.

УС при 5 пъти по-малък дефицит във външната търговия спрямо ГДП в сравнение с Бг и при по-малък дълг спрямо ГДП в сравнение с Бг виж какво им се случи, ти си седнал да ми разправяш че в Бг всичко е ОК.

В УС имотите че и всичко друго по-евтино от Бг, доходите 10 пъти по-високи те ми приказват са скачане на цените в Бг.

Почти цяла източна европа ще го отнесе здраво заради тази кредитна експанзия и тези дефицити субсидирани от притока на капитали отвън който сега спира.

Страни където инвестициите се използваха за изграждане на реална икономика и се насърчи износа ще го усетят по-леко, такива като Бг дето всичко недалновидно се изсипа в имоти ще го отнесат най-здраво.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-05-08 00:00 от kuku987.
Re: Анкета: Валутният борд
08-05-2008 - 00:02:06
avatar
Лелеее лелеее отново се събрахте...направо като чета коментарите ви за пореден път се убеждавам, че водите "диалог" само помежду си:

"Тези,които могат сте сравняват а за другите и с фунийка няма да стане."

Направо съм безмълвенsad smiley


Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход