Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Такса за оглед?

Публикувано от zestate 
Такса за оглед?
08-10-2007 - 15:47:12
Може и темата вече да е дискутирана във форума, за което ако е се извинявам предварително. Та въпроса ми е следния: При продажба на имот в продължение на доста дълъг период от време идваха на огледи какви ли не хора, които аз мислено нарекох "екскурзианти" - имота се намираше извън София. Хората идваха без очевиден интерес, гледаха, цъкаха, изказваха някакъв малоумен коментар от сорта "малее ми", " не може ли да вдигнем таваните с 30 см на горе" и там подобни... Та в тая връзка би ли могло да се мисли за въвеждане на такса за огледа, която да спре подобни екземпляри и на оглед да идват действително клиенти, които имат интерес към имота, а и да бъдат покрити разходите по поддръжка на имота в перфектното състояние в което иска да го намери купувача... (за почистване след огледите)...
Re: Такса за оглед?
08-10-2007 - 16:01:47
ХА-ХА-ХА
Quote

а и да бъдат покрити разходите по поддръжка на имота в перфектното състояние в което иска да го намери купувача... (за почистване след огледите)...

Направо наем им искай - 1 000 euro. И сключи договор да ти почистват ежедневно имота с професионална техника, да ти плащат тока, водата и данъка.

А кой, ще плати на потенциалния купувач времето и разходите да дойдат и да видят, имота ти?

Като виждаш, че не се продава а има интерес към имота е очевидно, че искаш доста висока цена. Намали цената и може да го продадеш.

Re: Такса за оглед?
08-10-2007 - 16:12:42
Намали си и комисионната и това ще помогне
Re: Такса за оглед?
08-10-2007 - 17:29:48
Не е въпрос в цена и комисионна според мен. Просто това ни е работата - да водим хората на огледи. За това ни плащат работодателите - ако не искаме да го работим има много варианти. Все се чудя на агенции, които вземат такса за оглед.
Аз мисля, че клиент тръгнал по огледи не би могъл да е незаинтересован. Представи си сега, ти, като един нормален човек как в свободното си време, от нямане какво да правиш не четеш книга или не гледаш телевизия, ами тръгваш да се разкарваш да гледаш имоти!?! Едва ли. Е, с клиентите също е така. Това че в обявата има снимки само на най-хубавите кътчета от имота не значи, че хората като дойдат няма да забележат недостатъци. Ако беше написал в обявата, че височината е по-малка от стандартната (давам пример, не знам дали е било така) щеше да си спестиш едно 20% от посещенията, според мен.
Re: Такса за оглед?
09-10-2007 - 01:37:52
Huba-Buba Написал:
-------------------------------------------------------
> ХА-ХА-ХА
Цитат:а и да бъдат покрити разходите по
> поддръжка на имота в перфектното състояние в което
> иска да го намери купувача... (за почистване след
> огледите)...
>
> Направо наем им искай - 1 000 euro. И сключи
> договор да ти почистват ежедневно имота с
> професионална техника, да ти плащат тока, водата и
> данъка.
>
> А кой, ще плати на потенциалния купувач времето и
> разходите да дойдат и да видят, имота ти?
>
> Като виждаш, че не се продава а има интерес към
> имота е очевидно, че искаш доста висока цена.
> Намали цената и може да го продадеш.
>
>

Точно в мнението ти се крие разковничето ти - "потенциалния купувач"...
Проблема бе че през времето на предлагането на имота на пазара от всичките дошли на оглед първия истински "потенциален купувач" го купи. А останалите си бяха класически екскурзианти, които просто оглеждаха без очевидното намерение за покупка.
Може би и моя въпрос е неправилен - касае се за уникален имот, който не е за масовия купувач... Просто е смешно - идват на оглед хора които очевидно няма да го купуват. За това ми идва думата...
Представете си че предлагате мезонет в скъп квартал за примерно 200000 ... И идват на оглед семейство студенти които очевидно не са купувачи. Ей така от любопитство.. И такива на уикенд по 5-6... Ясно е че тук не може да се свали цената на 40000 за да си го купят студентите. А ако има такса, ще се замислят дали да губят времето и на брокера, и на собственика..
Re: Такса за оглед?
09-10-2007 - 10:00:23
Не съди за хората по вида им. Може на студентите майка им и баща им да са хора с пари. При мен какъвна пръв поглед изпаднал тип с джапанки, шорти и тениска извади милион и половина евро не мога да ти опиша! И после ни даде да му продадем три апартамента и да му търсим нови.
Пак казвам, това ни е работата - който не си я харесва може винаги да я смени. Повтарям също и че едва ли има нормални хора, които просто си обикалят имоти без да имат намерение да купуват. Ако не вземат този имот, който им показваш, питай ги какво търсят точно и им го намери - тогава времето ти никак няма да е загубено. Ако виждаш, че още само мислят да купуват ли или не, убеди ги, че от това имат нужда и че по-евтино няма да стане. И тогава времето ти пак няма да е загубено.
Re: Такса за оглед?
09-10-2007 - 10:08:24
Най добре неправи и огледи ще взимаш пари като си в офиса. Истинския купувач ще ти ги даде дори и ако нему направиш оглед. Даже после истинския купувач и ще ти благодари. Къде другаде ще намери такова добро предложение.

А това че на въпроси давате фалшива информация то си е нормално, истинския купувач го е предвидил и за това и бонус дава.

Ето вчера питаме 1 твои колега:
- Има ли асфалтов път?
- На 100м от обекта, от там е калдаръм добре трамбован….

Явно калдаръм е кален черен път защото точно това се вижда на место.

Да не давам други примери. А подозирам и че не съм единствен.

Re: Такса за оглед?
09-10-2007 - 10:32:39
avatar
v.i.s. Написал:
-------------------------------------------------------

> Аз мисля, че клиент тръгнал по огледи не би могъл
> да е незаинтересован. Представи си сега, ти, като
> един нормален човек как в свободното си време, от
> нямане какво да правиш не четеш книга или не
> гледаш телевизия, ами тръгваш да се разкарваш да
> гледаш имоти!?! Едва ли. Е, с клиентите също е
> така.

Логически е така,но светът е шарен и хора-всякакви.Имала съм случаи,в които водя хора на 5-6 имота,за да разбера че всъщност не искат да купуват,а да продадат собствения си,но чрез огледите прецизират цената;други,които искаха само последен етаж-след двумесечно ходене,заявиха че вече всъщност нямат толкова пари,но всеки път се надявале че продавачите ще се съгласят да свалят.Защо не са ми казали?Ми,защото не били сигурни колко ще дадат за колата,която искат да купят и колко точно ще им останат за жилище;една достолепна дама,с която обикалях всяка събота и неделя,за да й показвам къщи-до 50км. от София.Децата й искали тя да избере,парите били готови.Така един месец,докато ми призна,че децата й наистина са в чужбина,а тя се чувства много самотна и тъй като е пролет,ходи всъщност на разходка,пък аз съм придружителка.......
Всеки,който има достатъчно стаж като брокер,може да разкаже такива случки. winking smiley
Въпреки това,не мисля че таксата за огледи е решение......... smiling smiley
Не мисля,че и купувачите винаги знаят точно какво искат.Голяма част от тях променят параметрите на търсенето след няколко огледа.Има и такива,които тръгват за едно,а купуват съвсем друго...... smiling smiley
Re: Такса за оглед?
09-10-2007 - 10:56:37
Quote

А ако има такса, ще се замислят дали да губят времето и на брокера, и на собственика..

Еми аз го бях написал в една предна подобна тема.
Като смяташ, че трябва да има такса въвеждай. Пък то ще си покаже има ли смисъл от нея или не. Или ще спечелиш или ще загубиш. Но очевидно текущата ситуация е приемлива до толкова, че е достатъчно само да си чешем езиците в нета но не и да се предприеме нещо за решаване на съществуващия проблем.
Re: Такса за оглед?
09-10-2007 - 11:08:50
Камелия, верно ли такива си случила?!? Милата...
Надявам се все пак и при теб да са изключения както при нас (щото си е вярно, че ги има), което пък от друга страна обезсмисля такса оглед.
Според мен такава такса искат брокери, които ги интересува само и единствено печалбата. Ами размърдайте се и парите направо ще завалят - клиенти колкото искате, чакат само малко коректност, професионализъм и добро отношение!

Хуба-Буба, при мен са идвали поне 10 реални клиенти, които са се разочаровали от агенции, искащи им такса оглед. Това, мисля, е достатъчно показателно.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход