Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Съвет за избор: ЕПК или тухла

Публикувано от borisdim 
Съвет за избор: ЕПК или тухла
25-09-2007 - 10:14:20
Здравейте

От няколко седмици си търся жилище. Предпочитам Дианабад, Витоша, Студентски град, евентуално Изгрев, Изток или Госе Делчев.
Най-накрая намерих 2 оферти, и двете в Дианабад. Едната е за тухлено жилище, чиста площ 117 кв.м., в една жълто-синя кооперация на ул. Крум Кюлявков (в случай, че я знаете). Апартаментът 3-стаен, непреходен, с доста голям хол (40 кв.м.), предава се на шпакловка и замазка, има естествено алуминиева дограма, радиатори и прилични врати. Цената му е 120 000 евро.
Другият е ЕПК, пак в Дианабад, на 13 етаж, след основен ремонт, продава се заедно с обзавеждането, което включва доста хубава кухня, няколко почти нови гардероба, спалня, прилични баня и тоалетна, няколко домакински уреда. Жилището е с паркет и плочки, запазени, както и с почти нова алуминиева дограма. С две думи - влизаш и живееш, най-много да ти трябват 1000 евро за дребни ремонти и почистване. Цената му е 105 000 евро.
Колебая се какво да избера... Тухленият е много хубав, но ще ми трябват поне 20 000 лева, за да го приведа в приличен вид. Имам тези пари, но ще ми е доста натоварено, шък и ще трябва да изчакам няколко месеца, през които плащам наем.
ЕПК-то е готово, има мебели, очовечено е, но пък блокът е на 25 години и е... ЕПК;-) , не е тухла. Общите помещения са малко занемарени, разчиташ само на асансьор и е по-далече от спирката.
Всякакви съвети са добре дошли!
Благодаря:-)
Re: Съвет за избор: ЕПК или тухла
25-09-2007 - 10:25:26
Погледни в рубриката съвет на седмицата на имоти.нет. Там има статия за предимството на новото и недостатъците на старото. Прочети я може да ти помогне
Само ще ти кажа една стара поговорка "Евтиното излиза скъпо". Направи си сам извод
Според мен е по-добре сега малко да ти "дойде нанагорно", отколкото сега да се спуснеш надолу,а после да не можеш да качиш баира.
Успех !
Re: Съвет за избор: ЕПК или тухла
25-09-2007 - 11:18:34
Благодаря за мнението:-)
Принципно си прав/а, въпросът е, че ще ми дойде ТВЪРДЕ нанагорно, това са всичките ми пари... Е, остават ми да речем 10 хиляди лева, с които кое по-напред в абсолютно празен апартамент?
Освен това, навярно сте забелязали, че в повечето случаи (става дума за нормалните апартаменти, не за луксозните) в новите жилилища повечето стаи са някакви кутийки, често нефункционални. Или са направили някаква огромна тераса, или голям коридор или както в моя случай огромен хол, 2 големички тераси, но малки стаи. Не знам защо става така... Поради парцелите ли, пестят материали ли, не знам.
Както и да е, очаквам още мнения.
Приятен ден:-)
Re: Съвет за избор: ЕПК или тухла
25-09-2007 - 11:21:15
тухла!!!(лично мнение, не е нужно да се съобразиш с него , разбира се) smiling smiley
Re: Съвет за избор: ЕПК или тухла
25-09-2007 - 11:40:29
За пръв път чувам човек да се оплаква че хола му е голям :} . А щом не те кефи тухлата и предпочиташ "евтиното" ЕПК, мога ли да те попитам защо пусна темата? :ami:
Само ще ти кажа,че въпреки ремонтирано,по ЕПК-ато винаги ще има нещо,което няма да му е наред и ти ще трябва да вадиш кинти, да не говорим, че в 1 ЕПК се побира около 1 голямо село.............................
Re: Съвет за избор: ЕПК или тухла
25-09-2007 - 12:32:05
Благодаря ви за мненията!
Ами не се оплаквам, че холът ми е голям, оплаквам се, че нямам много пари;-) А и нали се досещате, че този хол трябва да се отоплява (едно е 20 квадрата, друго - 40!), и трябва да се обзавежда, пък и чисти... Както и да, май се ориентирам към тухлата.
За ЕПК-то - този блок е строен за служителите на бившата Външнотърговска банка, така че сигурно са спазвани някакви изисквания. Пък и ЕПК-то си е стабилна конструкция, приятелката ми живее в подобен блок в Бургас, на 40 години е и почти не е мръднал.
Освен това в подобни нови кооперации (тази специално не е такава, по-нормална е) или в комлексите от затворен тип живеят богаташи или направо мутри, гледахме и такива - то не са джипове, не са мерцедеси, не са манекенки. И всеки месец даваш по 70-80 лв за поддръжка, охрана и... озеленител (в повечето случаи "озеленяването" е райграс и няколко мижави борчета).
Що се отнася до "селото" в ЕПК-блоковете - е, не е чак село, повече хора са нормални и обикновени, пък и никой не те задължава да общуваш непрекъснато и със всички.
Но както и да е - май ще е тухлата, макар и с риск да изхарча всичките си пари и да се заробя за няколко месеца с ремонти.
Благодаря ви за мненията:-)
(Естествено, ако някой желае да сподели още нещо е добре дошъл!)
Re: Съвет за избор: ЕПК или тухла
25-09-2007 - 12:39:58
Аз живея долу на Г.М. и Симеоновско от вече 8 години - когато направиха нашите блокчета наоколо бяха ливади кокошки жаби овчици и козички. Та това ми е в махалата, вкл. ЕПК-тата - не зная кое точно от всичките визирате някои са по-нови, други по-стари, но доколкото зная са все от 80-те, т.е. сравнително нови.
Някои приличат на гета. Други са поддържани. В оня блок жълто-синия не съм влизал, нямам идея как е, но определено са по-малко хора. Лично аз смятам, че разлика между ЕПК и тухла няма особена, и двете може да с гробници или отлично стоящи - много зависи от това как са правени навремето. Поне покрай мен ЕПК-тата са качествено сроени - говоря за 61 блок напр, тоя до него, също и от другата страна - към ловния парк, макар като гледам фасадите и е страшна грозотия - всеки правил квото му хрумне на терасата, климатици, боядисвал, абе качамак. Но не това е най-важното - вие ще сте вътре и ще спите главно там, важното е да се чувствате добре.
Едно е ясно - и двете са със сигурност по-качествено строени от блока на фЕСТА например на ъгъла на ГМ и Симеоновско, с офисите в него и банката - Итонг, грозна дограма и вече течащи стълбища, китайска стена.

На 13 етаж няма кой да Ви засенчи гледката. Но вижте там на тухления блок дали като пуснат етрото няма да ви трепери земята под краката, не е истина какъв шум се вдига от влака, особено по мост, макар там вече да влиза в подлеза пред ПИБ. Иначе огледайте дали няма да застроят някоя градинка срещу Вас и вместо моравка да гледате чаршафа на съседа на 5 метра.... Иначе комуникация, училища, магазини, парк, добре е. Само 100 бона ми се виждат много, но това е положението - пазарът сега и за там е този, ако ни харесва....
Re: Съвет за избор: ЕПК или тухла
25-09-2007 - 14:04:17
"Ами не се оплаквам, че холът ми е голям, оплаквам се, че нямам много пари"- :} тогава си купи апартамент на нормална цена :}
tio
Re: Съвет за избор: ЕПК или тухла
25-09-2007 - 15:11:36
borisdim zili6te /pone v Balgariq i po obiknovennite hora/kupuvame za cql zivot az sa6to kato teb vlozih vsi4kite si pari v postroqvaneto na nov dom be6e mi mnogo trudno i vse o6te ne sam zavar6ila stroeza no poleka-leka stava i sega po4vam da vizdam rezultata ot vlozeniq trud i nervi.Spored men e po dobre da se naso4i6 kam noviq tuhlen apartament pari se izkarvat, no zili6te se kupuva edin pat samo obarni vnimanie na tova kolko ka4estveno e izpalnenieto na stroitelstvoto ili razpitai za firmata izpalnitel.
Re: Съвет за избор: ЕПК или тухла
25-09-2007 - 15:15:36
Благодаря на всички за мненията.
Що се отнася до ЕПК-то - става дума за двата високи блока, които са до 105 СОУ, на ул. "Пимен Зографски", близо до релсите на гара Пионер, на границата с кв. "Изток". Т.е. не е онази част към Г.М. Димитров и Ловния парк. Приличен е блокът, сравнително запазен, на 25 години, правена е топлоизолация.
До Галя - да права си! Мислех и за вариант двустаен, но нали човек мисли и с перспектива за деца, гости, купони... Двустайнивт може бързо-бързо да ти отеснее. Пък и да си купя жилище с малък хол те останалите стаи в новите кооперации са пак кутиести:-(
Но пък подобен хубав тухлен апартамент има и някаква инвестиционна стойност - едно е ако решиш да го продадеш след година-две, още ще е нов и запазен, друго е да се опитваш да продадеш 30-годишно ЕПК.
Поздрави.
(Добре дошли са и още мнения!)
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход