Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Само за колеги!

Публикувано от sofianec 
Само за колеги!
17-08-2007 - 05:16:34
Покана към колегите форумисти

От доста време чета различни форуми и сайтове за недвижими имоти. Един особено - форума на Имоти.нет. Намирам доста интересна информация и съм изключително щастлив, че го има както и че Интернет е все по-широко използван в нашия бизнес. За съжаление след дълго търсене не открих специализиран сайт за брокери (както искате ги наричайте: брокери, консултанти, реалтори итн) където да се публикуват мисли и идеи за бизнеса. Знам, че тази идея звучи налудничаво на пръв почит и сигурно ще последват мисли от рода на:

"Откъде на къде ще си разкривам идеите и знанията в Интернет. Ще си ги пазя за мене."

"Я пък тоя няма си друга работа. Сигурно не прави сделки и затова има време да прави такива блогчета."

"Аз всичко си знам. Тия колеги на нищо не могат ме научат"

Мога да изфантазирам всякакви първи мисли, но преди това да се замислим защо ли професията брокер е толкова зле почитана от клиентите в България. Не е ли основната ни мисия на професионалисти да знаем и анализираме информацията от пазара и да проповядваме ценностна система, която да повиши нашата и на услугата ни стойност в очите на клиентите.

Моите първи впечатления от пазара на имоти в България и по-точно от мястото на професионалния брокер са повече от фрапиращи. Няма законодателна рамка, която да определя функцията и практиките на работа на брокерите и агенциите. Дали има нужда от такава е все още дискусия в начален стадии. При настоящата ситуация сектора е оставен да се саморегулира което не е непременно лошо. Има няколко професионални организации като НСНИ и няколко регионални. Та се връщаме на въпроса кой е професионалист и кой не е. Според мен опита, знанията и качествата на един брокер зависят до голяма степен от знанията му за пазара и уменията му да анализира тези познания и да ги представи по начин, който да е конструктивен и информативен, даващ професионален съвет на клиентите. Звучи малко като някакъв псевдо-журнализъм, но не е точно така. Блогинг формата се налага изключително бързо в информационното пространство и е един от чудесните начинаи да се създава диалог и резултати. Повечето фирми на запад стимулират служителите и партньорите си да споделят професионалните си знания в интернет пространството чрез блогване.

Накратко ...

Искам да поканя всички колеги, които биха желали да автори в този чисто новичък блог. Вашите знания и професионализъм могат да достигнат до всеки и да подобрят представата за брокера като професионалист, а не просто комисионер.

П.С. Надявам се колегата Продавач да се отзове :-)



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-08-17 06:35 от sofianec.
Re: Само за колеги!
17-08-2007 - 07:17:30
avatar
Ще се отзова, но дано да не съм само аз smiling smiley !

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Само за колеги!
17-08-2007 - 07:22:04
Дано не си само ти, но е добро начало :-)
Re: Само за колеги!
17-08-2007 - 07:48:44
avatar
Ние имахме форум само за колеги, който стоя неизползван в Моите имоти около 3 години и след това решихме да го изтрием.
И в момента активността на брокерите във форума не е много висока. Т.е. само 2-3 човека от няколко хиляди...
Ако някога има интерес можем да пуснем отново вътрешен форум... smiling smiley
Блог също е чудесна идея!

Възхищавам се на хора, които действат, а не критикуват.

Re: Само за колеги!
17-08-2007 - 07:57:59
Има доста голяма разлика между динамиката на форум и на блог. Форумите се получават най-добре ако са част от портал (както е настоящия) и би било излишно усилие да се прави нов форум ако не е част от портал камо ли да се правят усилия за привличане на читатели.

Хубавото на блога е, че е като онлайн вестник и неговата цел е да се представя добре подготвена и персонализирана информация от малък брой автори като се следи за качеството на статиите и дълбочината на дадената тема. Автора на статия в блога седи зад своето мнение и по този начин донякъде се изгражда влияние на поднесените гледни точки. Разбира се всеки, който иска да поспори за някои от изложените статии може да посети форума на И.нет :-)

Имоти.нет донякъде има блог функционалност с нововъведената функция - съвет на седмицата, което е чудесно само че е вид публикация с рекламна цел (може би се и плаща - не знам). Идеалните кандидати за автори на статии в блога са хора с опит и леко хаплив темперамент - да се стимулира мислене и култова посещаемост.

Абе много може да се говори ама ... да видим.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-08-17 08:00 от sofianec.
Re: Само за колеги!
17-08-2007 - 09:02:41
В НСНИ излиза ежемесечен бюлетин"ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН" в който се публикуват мнения и въпроси на колеги,освен това на територията на СОФИЯ има действуващ КЛУБ НА БРОКЕРА.
Според мен идеята е ПРЕКРАСНА !
нека бъде с ограничен достъп
17-08-2007 - 10:00:31
avatar
Според мен ще бъде много полезно за брокерите ако форума/блога бъде затворен и се влиза само с парол и да не бъде посещаван от други хора освен брокери, но не и от всеки брокер разбира се. Ето един пример:
[www.yvox.net]

Вижте раздела най-отгоре "Новини" той е с ограничен достъп само за хора, които работят в сферата на рекламата не може всеки да влезне там.
Пример мога да дам и с моята тема за таксите оглед една 5-та от мненията са псувни и ругатни по мой адрес от хора, които не желаят да има такава такса (то няма клиент, който да пожелае да си плаща много ясно) та идеята ми беше да обсъждаме това нещо (и други подобни) с колегите, а не да водя спорове и екшъни с клиентите, които при възможност бига ме линчували, защото ме сравняват с всеки трети брокер, който ги е излъгал нещо...

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-08-17 10:04 от Продавач.
Re: нека бъде с ограничен достъп
17-08-2007 - 10:25:44
Тъй като вече има изявени желания за функционалности ще ги описвам в този постинг. Всичко е възможно да се направи, но ще трябва повече време и постепенно въвеждане. Платформата Blogger не дава много възможности на този етап, но най-важното е да се започне от някъде.

1. Секция с новинарски клипинг с възможности за синдикация. Желание от najnaj
2. Персонализирана секция с нива на достъп - публична част и част за членове. Желание от Продавач

Междувременно вижте възможностите на технологиятя Wiki. С тази технология е направена Уикипедия - най-голямата енцикопедия в света с отворен код. Направено е частно (с ограничен достъп) уики на блога. Изпратете ми email за покана.
Re: Само за колеги!
17-08-2007 - 16:57:09
Поздравления за добрата идея! В САЩ блоговете за недвижими имоти са много и популярни:

Real estate - MyBlogLog
Property - MyBlogLog
Re: Само за колеги!
17-08-2007 - 18:24:02
чудесна идея и дано да има повече желаещи да я подкрепят необходимо е да имаме по добро организационно поведение помежду си .ТВЪРДО УЧАСТВАМ И ТВЪРДО ЗА!!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход