Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Защо продавачите не продават, брокерите не брокеруват и добросъвестен купувач не може да си купи имот в София

Публикувано от WebSavvy 
Re: зхими
09-02-2007 - 21:32:04
Приблизително. От района. В смисъл, живея в София, край Дупница е родното ми място.
ПП.
Иначе псевдонимът ми се чете като Жими, но и аз не мога да го изпиша тук на латиница.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2007-02-09 21:36 от Zhimi.
Re: зхими
09-02-2007 - 21:32:38
avatar
Няма лошо winking smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
biborana Написал:
-------------------------------------------------------
> Стефан,
>
> съгласна съм, че има добри агенции, но аз не
> попаднах на тях.
> Освен това, което е предимство за един клиент, за
> друг не е. Наприемер висенето по опашки, аз също
> не бух имала време и нерви, но майка ми е
> интелигентен пенсионер и за нея е хоби да се
> занимава с такива неща, т.е тази услуга за мене не
> важна. Браво!Стига е мързелувала.......
>
> Висене в банката - ами интернет банкирането, дори
> не ставам от компа.
> Но аз пък бих предпочела да ми предложат други
> неща - например, ако пише имотът е тухла от 70 -
> та, той да е такъв, т.е да са проверили преди
> мене. Недей,интелигентната пенсионерка може да провери и това,дори и да припадне на опашката,много важно-нали си на кяр.
>
При социализма, панелките се
> раздаваха на преселилия се прованс, не се
> купуваха. Нот. акт се издаваше при покупка,
> понякога след 20-30 години. По-тъпо изказване не бях срещала.Огромна част от родените в града бяха под наем в центъра,купиха си жилища и на тяхно място пристигнаха тези от провинцията.....
>
> А аз просто отивам (или моля възрастен роднина да
> отиде) пред блока, привечер, почвам разговор със
> симпатичните хора, стоящи на пейаката - и научавам
> историята на блока, апартамента и т.н. Това е и
> един от начините да науча за подводни камъни,
> които не се пишат в обявите, НА и т.н. Ми,ти си си свършила работата,къде ти е допирната точка с агенцията?Може би там-където е основното-жилището,което търсиш,но не можеш да намериш без агенцията.Ех,Андрешко е жив.


:} :}
Благодаря на всички форумци. Темата отворих не с идеята да се прави черен списък на брокери и АНИ или за да се разпалват страсти; нямам намерение да поучавам някого или да разказвам как е по света.

Наясно съм, че извън София мога да намеря парцели на по-ниска цена, но София и подножието на Витоша са причината поради която искам да си построя къща и да живея известно време в България. Тук е мястото да отбележа, че не става дума за инвестиция, а за сантименталност и носталгия. Знам много добре, че строителството в София е голямо предизвикателство, граничещо с мазохизъм и съм готов да се пробвам, но нека да не вадим тигана щом рибата е още в океана.

Поведох приказка с надежда , че някои може да ми даде практичен съвет или да окаже съдействие. За съжаление повечето участници във форума не разбраха това и приеха написаното много лично и което е по-непрятното го интерпретираха неправилно и стана като на "Speaker's Corner" в Hyde Park в Лондон...

Продавач, цената от [bgcolor=yellow]150 Евро/м2 [/bgcolor]се оформи на базата на синтезирана информация от мен, подадена от близки, познати както и брокери които са извършвали сделки с НИ през 2006. Всъщност цифрата която се получи беше по-ниска и аз я завиших с идеята да катализирам процеса. Тъй като не държа парцела за бъде на "ТОП" или "ВИП" място, нито в центъра на селището или пък в близост до най-новите и луксозни къщи, а даже напротив - предпочитам малко по-изолирано или отдалечено място (но не в Банкя или Панчерево), и си въобразявах и все още се надявам, че е 150Евро е конкурентно и реализуемо. Независимо от това, аз съм толкова прагматичен колкото всеки друг собственик на дребен бизнес и съм отворен за предложения, стига те да се доближават до моите основни изисквания - ще оставим параметъра цена да не бъде определящ, за да мога да видя конкретни и актуални оферти, макар и на по-високи котировки от пазарните в момента.
Ако нямате оферти, но имате професионален поглед върху пазара на НИ в момента, насочете ме какво се предлага и какво е реалистично според вас; как да спестя време, но и да създам условие за реализиране на сделка.

За да опростя нещата бих реформулирал темата така: Какъв е начина да намеря парцел с ток и вода, подходящ за построяване на 2 къщи, където има относително спокойствие, чист въздух, приличен достъп, с място за тенис корт ( или басейн с "pool-house" и малко игрище за баскет/волейбол/бадмингтон) и на каква цена мога да осъществя тази моя мечта в подножието на Витоша?
или
Как да намеря брокер, който ще цени моето време и уважава мойте изисквания, за да получи да речем 10,000 евро в брой, ако и когато си свърши работата.

Това което не разбирам е защо когато сме от един отбор и от една и съща страна на проблема няма коректност, ефективност и стремеж за бързо и точно изпълнение. Толкова ли е сложно в малък град като София и още по-малък сегмент от територията и пазара да не може да бъде обслужен дори срещу бих казал една сериозна финансова мотивация... Не е нужен отговор, нито коментар на моята последна реплика - с това мога да живея, но без парцел и мой дом в България ще ми е по-трудно.

WebSavvy
09-02-2007 - 21:45:44
avatar
Ще се опитам да предложа нещо за твоите две къщи, но в следващите няколко дни ще пътувам и ще цъфна във форума най-рано в четвъртък.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Камелия дай с добро...smiling smiley
09-02-2007 - 21:48:05
avatar
Да не ги критикуваме, че пак ще излезнем криви.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: WebSavvy
09-02-2007 - 23:51:08
Благодаря - всяка информация/оферта/съвет ще бъде добре дошло.

1. Един приятел си беше харесал парцел от почти 3 декара в Симеоново: с неправилна форма и без регулация, но близо до улица на цена ( не УПИ) от 75Е/м2 (м.Май 2006). Потвърди желание да се изготви договор и подпише от адвокат, преди да долети в София и цената стана 125 Е/м2 защото бил вкаран в процедура по регулация - и на това склони, но поискал договор и клауза за изповядване сделката след регулация или на цена 110Е/м2 веднага; последвал отговор - сега парцела е в напреднала процедура и цената е вече 210Е/м2. Още не е продаден парцела.

2. Други наши приятели купиха (на въпросната улица , но 3 месеца по-рано) ~900м2 парцел (УПИ) с една барака за 92Е/м2 и сега са вдигнали грубият строеж на новата си къща...сделката беще станала по обява на собственика (с табелка на оградата) и без брокер...Първоначално искали 200 Евро/м2.

3. Следя обявите на imoti.net и виждам няколко парцела в Симеоново по 2.5 декара в регулация за по125Е/м2, но под ул. Мария Магдалена и напрактика в полето към околоврастното или до станцията на лифта. Аз търся по-южно , по-високо, дори до гората или горната вилна зона

И така, разбирам че пазара е още неурегулиран и спекула се вихри, и всеки парцел има собствено ценообразуване. Според горните примери и според ПРОДАЖНИТЕ цени на къщи (и обратна аритметика) и продажните цени на парцели от АНИ Явлена и Мариела и от инфо на приятелски семейства (които живеят в имоново, Бояна и Гърдова глава) 125Е/м2 е отблъскваща цена за компромисни парцели. Предстои да открия какво всъщност може да купи 150Е/м2 и колко ще струва един приличен парцел от 2-3 декара на достъпно и по-спокойно място в подножието на Витоша. :ami:
Re: WebSavvy
10-02-2007 - 00:39:11
Не знам защо искаш да си вземеш точно на тези места. Цените според мен са силно завишени, заради престижа и някакво наследено влечение към този район. Защо, като искаш да е в полите на Витоша не избираш далеч по-благоприятния южен склон - Владая, Рударци и т.н.? Или Банкя - според мен тя като изложение и климат далеч превъзхожда Витошката яка. За каква отдалеченост става дума като Банкя например е само на 8-9 км от София, които се стопяват с кола за отрицателно време, а после самото пресичане на центъра отнема час заради задръстванията независимо дали идваш от Банкя, или Драгалевци примерно?
Re: WebSavvy
10-02-2007 - 04:33:04
Защото като дете съм израснал в Бояна и Симеоново и сега имам нужда да се върна малко назад във времето и да потърся корените си. Приеми го като глезотия на детето у мен и като каприз на човек които е заработил с труд правото си да решава какво и как ще прави. Достатъчно попътувах из света - живях/работих в Далечният Изток, после в Западна Европа и последните 15 години в Америка. Сега искам да изкарам, ако Бог даде, поне 10-тина години по "родните" места , а после ще видим - аз се чуствувам като Гражданин на Света и не страдам от комплекси, така че не търся престижа в тези Софийски локации, тъй като в частност за мен там няма престиж и това напрактика ще е връщане назад във времето и сваляне качеството ми на живот, но съм готов да го направя в замяна на други (емоционално определени) неща които се надявам да получа.
Иначе Боби, Банкя е моят личен избор от алтернативите, но тогава няма да е същото и сигурно бих предпочел да отида и да поживея във сателитните селища на Виена или в южна Франция, ако целта просто беше да поживея в Европа (при подобни финансови параметри).



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-02-10 05:00 от WebSavvy.
Уважаеми брокери,

Искам да направя следните уточнения.

1. Продавач, съгласна съм, че трябва да пишем конкретни имена на брокери и агенции. И обещавам да го направя. За "Симпатичния" брокер и Тухла или панел, ще потърся конкретните имена на АНИ, брокер и блока, за които става дума. Отговорът след около 2 седмици (ще отсъствам) и ще напиша други кокретни случаи и имена.

2. Камелия, моля Ви четете всяка дума. За майка ми е ХОБИ (т.е. не е тежест) да се занимава с различни юридически въпроси относно недвижима собственост. Благодаря за твоята загриженост, но тя не припада по опашки и ние се грижим едни за други добре. А и както знаете, купувачите не вадят документи за имота, така че няма проблем в този случай.

Освен това аз казах, че продавачите подмладяват и разкрасяват имота. Брокерите, които слагат името си и държат на него би следвало да проявят професионализъм и да направят допълнителни проверки, нали продават информация.

Естевено, при толкова сериозен въпрос, като покупка на имот, е да искам максимална информация и сигурност и да правя допълнителни проверки. В крайна сметка, аз бих загубила много повече от АНИ. Не виждам защо някой ще се обижда.

Цитат от Вас
Огромна част от родените в града бяха под наем в центъра,купиха си жилища и на тяхно място пристигнаха тези от провинцията.....

Под наем в центъра са били 2 вида хора, дошлите в София по време и малко след войната, и такива, на които единственото жилище е било разрушено по време на войната (основно центъра и Ючбунар). Права си, родените в София, купуваха, а не получаваха жилища. До началото на 70-те години, в София е имало възможност да се купуват жилища кеш, и дори форми на ипотечно кредитиране, не само за т. нар. крайно-нуждаещи се, например професионали ЖСК. След това до средата на 80те, ако пишеше, че си роден в София и родителите ти имат къде да живеят (дори и на нормиран наем), никой не попадаше в т. нар. първа група и нямаше шанс по честен път, да получи/купи жилеще. В края на 80те тази дискриминация отпадна.

Моля те, преди да обиждаш чети всичко написано "Ми,ти си си свършила работата,къде ти е допирната точка с агенцията?Може би там-където е основното-жилището,което търсиш,но не можеш да намериш без агенцията.Ех,Андрешко е жив." Аз закупих жилището, което търсих. Точно така търсих си сама в ролята на частно лице (което е супер предимство) и си платих моите 2.5 %, за контактна информация с продавача и за да бъда първа на оглед (без да знам прецаха една жена, която имаше оглед за по-ранен час, но беше с друга брокерка). Като бонус не платих за "писане на НА", което ми се каза, че е около 200 лв.

А за Андрешко - Знае ли човек, и двамата сме от шоплука (макар и отдалечени райони) и с него може и да сме роднини. Все пак днешна София е едно голямо село.

И още нещо, като казвам, че АНИ не са гъвкави, знам, че има случаи, в които и те губят. Когато разбрах, че хубавите обяви са само за ЧЛ и реших да съм само ЧЛ, предложих на брокера Евгени от една агенция от ОАНИТ (ще й потърся името) да му платя за консултация и за загубеното време, защото може да съм Андрешка, но не искам никой да работи без пари. Отговорът беше няма такава практика, няма такава възможност.

За сега товва е от мене


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход