Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Защо продавачите не продават, брокерите не брокеруват и добросъвестен купувач не може да си купи имот в София

Публикувано от WebSavvy 
biborana, казваш
"по-лесно е да намериш читав имот на добра цена, отколкото читав брокер"

Какво е читав имот, какво е читав брокер?
Ами ако кофти брокер намери читав имот, какво става - имотът не ти харесва или брокерът ти става симпатичен? Аз избягвам да смесвам ползата от брокера с отношението (ми) към него като човек. Повтарям се: например в Адрес бачкат супер нагли, арогантни и некомпетентни персони, които вършат добра работа. Ако ги питаш, не знаят горното комплимент ли е или попържня.
Некадърен с калпава работа е много елементарно за коментиране, пък да изброявам пак Продавач, Камелия, Пуцов и т.н. брокери от форума, дето оставят впечатление за интелигентност, компетентност, добронамереност и т.н., става досадно.
Въпреки предубеждението си, бих работил с брокер, но само в частта снабдяване с документи (имам алергия към служби и опашки, по-силна от нежеланието да контактувам с брокери), за което добросъвестно ще си платя, но не 2,5%. За съжаление, такава услуга не ми предлага АНИ, затова пък служителите на нотариуса ми с готовност се отзоваха .
biborana,

Мисля, че читавият брокер се определя най-вече по способността му да постигне компромис между 2 свои разнопосочни интереса - 1) размера на комисионната е 2,5 % върху сделката - значи, колкото по-висока цена, по-голяма сума за него, НО 2) ако цената се надува прекалено, на купувача му писва и се отказва (примери, колкото щеш), сделка няма и комисионната е 0. Според мен, читавият брокер е този, които успява да намери баланса между тези 2 противоположни интереса. Отделно са, разбира се, независещите от него обстоятелства от двете страни на сделката - както некоректни продавачи, така и некоректни купувачи. Изобщо никак не е лесно да се тегли черта и да се обобщи - те са такива или онакива, всеки случай е индивидуален, мисля аз.
Joan,

абсолютно си прав, най-накрая да чуя нещо много вярно, браво! clap:
Abu Написал:
-------------------------------------------------------

> Какво е читав имот, какво е читав брокер?

Читав е имотът, максимално близък до посочените от купувача параметри на добра цена.


Ами ако кофти брокер намери читав имот, какво
> става - имотът не ти харесва или брокерът ти става
> симпатичен?

Може и да ми стане симпатичен, но това не го прави професионалист.
А липсата на професионализъм винаги е било и ще бъде дразнещ недостатък във всяка професия.

Аз не искам един брокер да ми харесва, няма да се женя за него. Искам да върши работата професионално.

Например, миналата есен, един брокер много симпатичен ме заведе на оглед на според него стара тухла, а то беше супер стар панел, След като му обърнах внимание на тази дребна разлика, обиколихме блока, намерихме паднала мазилка и се видя панел, брокерът не повярва, тогава попитахме съсед от входа, живеещ там от построяването му. Той ни обясни, че това е третият панелен блок в София, и има една малка тухлена стена на шахтата за вода, която разбира се ми бе показана за доказателство. Симпатичният брокер изглеждаше много учуден, че е бил излъган. А аз бях учудена, че той не знае, че първите панели в София са със жълта мазилка.
И бях много учудена, че не проверява информацията, под която седи името на агенцията му. Нали всеки работи за доброто име.


JOAN,

знам че нещо по 0 е винаги 0.
Просто исках да дам идея за други начини на договаряне на комисионната. Например ако намери имот с по-ниска цена да получава 10-20 % от разликата.
Тогава брокерът ще работи в мой интерес, а няма да бърза и да ме притиска, за да вземе все пак нещо, а не отивайки при друга агенция да стигне до нулата. Ако той взема част от разликата, аз ще имам по-голямо доверие, защото ще знам, че неговият и моят интерс са еднопосочни.

За читавият брокер, може би е необходима отделна дискусия, където клиентите да опишат своите очаквания.

Ще се опитам да дам някои идеи на агенциите, които искат да се развият. не казвам да ги приемат. Всеки пазар се всички потребители се развиват, услугите се разнообразяват и всеки икономически субект би трябвало да изследва, анализира нуждите на своите (потенциални) клиенти, за да подобри предлаганите продукти и услуги и за да спечели спрямо конкуренцията.
В този форум брокерите не показват желание за промяна, развитие и обогатяване на предлаганите услуги. Те признават, че болшинството от гилдията е непрофесионално, но се обиждат от името на всички.

Та някои идеи:
Искам да се предлагат и части от услугата и допълнителни услуги (може би се повтарям) - например консултация, наемане на други специалисти, редене на опашки вместо мене и т.н. Разбира се комплексната услуга ще си остане, но при добре направена ценова стратегия, тя ще е по-евтина от услугите на части.

Ако изследват очакванията на повече хора, ще разберат за кои от тях има голямо търсене.


Сга ще прекъсна, но ако мнението на клиентите е важно за АНИ, обещавам да продължа.

biborana,

има такива посредници - понеже казвате да говорим с имена, посочвам - агенция
"А РеТе" - с тях работих и при покупката на парцел (след като се мотах 3 месеца), но в крайна сметка купих от познат, но всички проверки направиха те, и при тази на апартамент на тъст ми през 2005 и на продажбата на стария сега през декември 2006. При всички случаи не сме застанали на една опашка, освен в кабинета на нотариуса сега през декември, което бе общоразбираемо предвид лудницата и часовете не се спазваха. За всичко се погрижиха - и за удостоверение за идентичност, и за данъчни справки, за тежести, какво ли не, дори не съм много наясно какво точно ровиха - а стария нотариален акт, който е издаван при покупката от държавата, преди последния, също ходиха да търсят... Висяха вместо мен в банката, докато мине превода с моето подписано потвърждение за получаване на сумата, което да дадат на брокера на продавача след като наистина парите влязат. Те въведоха във владение купувача - аз им бях оставил ключа и само ми звъннаха ча нещата са уредени, тогава с жена ми дори не бяхме в София...
При продажбата заведоха купувача за ръчичка си прехвърли партидите в енерго, ТЕЦ и телефон (бяха го сложили като условие още в предварителния договор), да не би да ни набутат, изобщо, доволен съм и затова в предишен постинг казах на Продавач - нямам против да си платя 2 процента от цената, стига да се свърши работа.
за тези допълнителни услуги аз ги "врънкам" брокерите в този форум от 2 години.
Ще се опитам да ти обясня защо никога няма да ги пуснат - ами много е просто. За един апартамент струващ примерно 80000 евро те ти искат 2000 евро - вярвай ми амо направят разбивка на услугите и сложат цени, на които да не им се изсмееш (примерно проверка за тежести - 1000 лева) - да си платиш всичко по-отделно няма да ти дойде повече от 600-700 лева. Т.е. няма как да докарат цената на комплексната услуга да е 2000 евро.

Иначе за комисионата 4ovek беше предложил преди време вариант - 50% комисиона от сумата, с която е смъкната цената. Дето се вика по равно между брокер и купувач.
Що не вземеш да отвориш една тема в дискусия за фирми за коректни агенции и да го копнеш това и там.
Тука само ни обвиняват че плюем - ами ето може и хубави работи да се кажат.
Ти поне отдавна си във форума - мнението ти тежи, никой не може да те обвини че правиш реклама или нещо такова.

Така че има теми за коректни и некоректни. Така да се каже ще се стимулират агенциите да попаднат в графата коректни, а няма постоянно да ни обвиняват - вие само лошото гледате
biborana,

Цитат: "Просто исках да дам идея за други начини на договаряне на комисионната. Например ако намери имот с по-ниска цена да получава 10-20 % от разликата.
Тогава брокерът ще работи в мой интерес, а няма да бърза и да ме притиска, за да вземе все пак нещо, а не отивайки при друга агенция да стигне до нулата. Ако той взема част от разликата, аз ще имам по-голямо доверие, защото ще знам, че неговият и моят интерс са еднопосочни."

Има едно голямо противоречие - то даже имаше и спор по въпроса - когато агенцията е една, как тя едновременно ще защитава твоя интерес и този на продавача - нали се сещаш, че ако намери за теб жилище на по-ниска цена и е финансово стимулирана за това, продавачът е ощетен в случая. И обратното.

В такъв случай агенциите трябва да са две - една, на която ти да възложиш и да защитава твоя интерес и една, на която продавачът е възложил и тя да защитава неговия интерес. И все пак да се "срещнат по средата". Е, да, ама всяка агенция предпочита да прибере 2 комисионни вместо 1. И от там предпочита клиенти "частни лица". Освен това, аз пък не искам да възлагам, защото имам много изисквания, не е само цената, което ме интересува в сделката. И т.н, и т.н.......

Предложенията за подобряване на работата на агенциите са хубаво нещо, само се чудя доколко са реализуеми на практика. Не поради субективно нежелание на този или онзи (понякока и това го има), а поради едни такива обективни конфликти на интереси между повече от 2 страни - три, четири, и всеки си тегли чергата към себе си .
Стефан,

съгласна съм, че има добри агенции, но аз не попаднах на тях.
Освен това, което е предимство за един клиент, за друг не е. Наприемер висенето по опашки, аз също не бух имала време и нерви, но майка ми е интелигентен пенсионер и за нея е хоби да се занимава с такива неща, т.е тази услуга за мене не важна.

Висене в банката - ами интернет банкирането, дори не ставам от компа.
Но аз пък бих предпочела да ми предложат други неща - например, ако пише имотът е тухла от 70 - та, той да е такъв, т.е да са проверили преди мене.

Ами година на сторителство - често е неточна. Агенциите цитарат инфото от собственика, който подмладява имота с няколко години или датата на първия нот. акт. При социализма, панелките се раздаваха на преселилия се прованс, не се купуваха. Нот. акт се издаваше при покупка, понякога след 20-30 години.

А аз просто отивам (или моля възрастен роднина да отиде) пред блока, привечер, почвам разговор със симпатичните хора, стоящи на пейаката - и научавам историята на блока, апартамента и т.н. Това е и един от начините да науча за подводни камъни, които не се пишат в обявите, НА и т.н
biborana,

По повод предложението ти за финансово стимулиране при отстъпка в цената се сетих за един случай преди време, който тук във форума беше изложила Кремена Дойнова - ощетен от таказа схема продавач, живеещ в чужбина. Накратко тя продава апартамент в центъра сама, намира се купувач с агенция, уговарят цената и условията и вечерта преди подписване на предв. договор брокерът се обажда на продавача и й заявява, че ако не свали цената с 10 000 евро (мисля), купувачът се отказва. Това си е чисто изнудване, след като има договрка, макар и устна. А имаше и някакви други наследници, които бързаха, и продавачът се съгласил и подписал договора с по-ниската цена. После Кремена разбрала, че брокерът е получил % от намалението. И беше се ядосала и питала как да развали вече подписан договор.

Защо го пиша това - явно понятието "защита на интереса" е доста разтегливо и въпрос на гледна точка, за съжаление. От твоя гледна точка на купувач постъпката на този брокер е "защита на интереса ти". Аз, обаче, ако съм продавач и имам предварително устна договорка за цената, го наричам "изнудване". Та къде е истината?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход