Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Защо продавачите не продават, брокерите не брокеруват и добросъвестен купувач не може да си купи имот в София

Публикувано от WebSavvy 
Последните 7 месеца се опитвам да намеря парцел за строителство на 2 луксозни къщи някъде в подножието на Витоша ( Камбаните/Бункера, Бистрица, Симеоново, Драгалевци, Бояна, Гърдова глава, Княжево). Предоставям подробни изисквания и параметри (мин. 2 декара, желателно 3 декара или повече; до 150 Евро/м2; целогодишен достъп, подходяща регулация за РЗП поне 400-450м2, ток, вода, относително чист въздух, спокойствие - далеч от бензиностанция, околовръстен път, гробище, високо напрежение и т.н и т.н. ) и след контакти с десетки брокери / фирми единствено остана горчивият вкус на разочарованието и изгубеноте време:

Брокерите предлагат, но не са ходили на оглед. Колегата който е ходил не е направил снимки. Нямат подписан никакъв документ със собственика на имота и когато на 4 пъти потвърждавам сериозен интерес или цената се сменя или вече не се продава или възникват невороятни промени и неясни обстоятелства или се оказват неверни данни.

Общо взето обявите са неактуални или грешни или подвеждащи.
Брокерите са проводници или генератори на неточна информация и губят както своето време така и на потенциалният купувач.

Не живея в България от доста години, но искам да имам къща за мен и за сина си. Знам какво искам и не обсъждам комисионни. Търся пацел, който може да е на по-отдалечено място и съм склонен на компромиси, но покупко-продажбата се оказа невъзможна. Защо? Къде греша? confused smiley

Може би, единственият вариант ще е да взема самолета и да прекарам 2-3 месеца в самостоятелно търсене по частни обяви, но това не е нещо което бих искал да направя - ценя времето си и съм готов да заплатя на компетентен и информиран брокер или строител/собственик, които иска, може и е готов да направи сделка. Много ли е сложно и трудно това?

Какво повече от точно задание, пари и време трябва - връзки ли? :g:



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-02-19 15:49 от admin.
От мен ти съвет, това е само началото, брокерите са върхът на айсберга ми като дойде "мазача" ще видиш ти корекност и почтенност, за да си удължиш живота с пет години ( тоест за да не го скъсиш) купи си нещо готово макар и с някои компромиси (неминуемо ще трябва да направиш) Или ако искаш 100 % да започнеш от начало бягай от тъпата София (ужасно, отвратително гето).Препоръчвам от другата страна на Балкана (Ботевград, Правец) или отдругата страна на Витоша (пернишко - там е малко по кофти с транспорта).Предимствата на Ботевград-Правец - чист въздух, бърза връзка с София-40 минути и е пълно с прекрасни места за това което ти трябва при цена не 150 Еуро а до 40 Еуро.Малко математика две коли тръгнали например от Княжево и от Правец към да кажем някоя точка в София- център в час пик. Повярвай ми по време резултатите ще бъдат сравними и ако искаш да си здрав и да имаш нерви бягай от София. Не искам да обиждам софиянци това си е техният избор, всеки има право на мнение.




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-02-08 10:18 от Ivel.
Много, много трудно се намира читав парцел, хеле пък като е в ограничен район и то най-търсения. Ако мислиш от чужбина да продължиш и със строежа после, най-добре си вземи нещо готово наистина. Че иначе ще имаш много големи проблеми. Дори и да си на място, без предварителна подготовка пак ще ти е доста трудно. Освен ако не ти ги строи читава фирма (ако има такава), но е скъпо.
да, за съжаление такива са брокерите у нас (сори Продавач). smoking smiley
WebSavvy, здравей,

Проблем е това, което искаш да направиш дистанционно. Още по-голям проблем е че и да дойдеш тук, си е чист късмет да свършиш работа по две групи причини
1. Обективни - хубави парцели трудно се намират. Но на принципа каквото не се купува с пари се купува сповече пари, този проблем е решим. Само че, боя се че 150 евро вече е на кантар на квадрат за добър парцел. Вярно е, че търсиш по-голяма квадратура, но с безумията на градоустройството и разрешенията за строеж на блокове дори над панорамен път - във вилните зони "по изключение" цените много се качиха. Моят парцел в Княжево(от страната на Бояна) е 1200 кв. и преди 2 години го купих за безумната цена от 42 евро направо от продавача (сега цената му е над 100 - за тези пари съсед купи есента), случайно стана моята покупка, след 3 месечно лутане по баирите с хора, наричащи себе си брокери, които нямаха идея къде отиват и търсиха заедно с мен обекта, който уж продаваха, ако изобщо се появяваха на срещите. Това е и причината за споровете ми с пишещите тук брокери - Продавач и Камелия, които се опитват да обяснят че не всички са такива и че купувачите също имат вина за безобразията - сигурно е така, в БГ сме и малко от нас за съжаление успяват да надскочат кочинката и за още по-голямо съжаление, понеже не могат да висят дълго в безтегловност, падат обратно вътре. Какво да се прави - това е положението, етап трябват ни годинки още за да се самоочисти пазарът.
Впрочем, стигнах и до втората група причини - субективните, които споменах вече...
Така че, рецепта няма. Има здраво търсене, питане, брониране срещу безобразия и злоупотреби и най-вече работа с проверени в практиката хора. Добронамереността и честността по дефиниция забравяте на Калотина, оттам нататък не че я няма, но е по-рядкото качество по една проста причина - няма регулиран пазар с всичките му особености, най-важната от които е форма на принуда на браншовата асоциация към членовете да спазват определени правила на поведение "code of conduct" какъвто има по белите страни и тази безнаказаност води до измами и лъжи на невероятно високо ниво, вкл. нотариуси, съдии и прокурори.
Затова само с проверени хора, сам трудно ще успеете, за съжаление.
Важи както за покупка, така и за процеса на строителство.
То е общовалидно в БГ, мисля, но понеже питате конкретно....
Успех!
Ето сега пак изказвате мнения без да сте запознати в детайли с въпросния случай. Много е субективно всичко това. Ето да речем аз имам клиент, който ми звъни и ми казва искам да си купя до 40 000Е в идеалния център едностаен стара тухла, но с минимум 50кв. чиста жилищна площ и да построен след 1960г. ... а и щях да забравя без първи и последен етаж разбира се класикаsmiling smiley))
Е същия този господин може да се регистрира във форума и да каже, че съм некъдърен или мързелив, защото търси нещо пък аз не мога да му го намеря... Та така и човека от тази тема. Когато търсиш най-търсеното нещо и имаш много претенции (т.е. това, което го има на пазара на теб на те харесва) не ти е виновен брокера, че няма нещо точно по твоя вкус...

:ami:

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Всичко е много субективно и всеки си има своя прогноза за цените...
08-02-2007 - 10:34:41
avatar
Продавах един парцел в регулация на около километър от плажа. Не можах да го продам и най-сериозното предложение беше от един наглец, който ми каза - вземам ти го на половината от тази цена на кв.м и предложението ми е в сила до утре... Както и да е... тогава всеки, който водех на моя парцел казваше - "И ти на това му искаш толкова на кв.м??? Абсурд някой да ти ги даде!"
Е понеже им беше много абсурдно ми взеха парцела почти за три пъти повече и то не за друго, а защото вече си бях харесал имот, който не исках да изпусна иначе спокойно можех да търся около 4-ри пъти повече на кв.м с повече търпение и реклама щях да ги взема, но аз не съм лаком. Въпреки, че говорихме за над 2 декара... Мисълта ми е, че ако нещо сега ти се струва неизгодно след 2 години може да се окаже, че за теб е три пъти по-неизгодно - ако имота ти харесва и имаш парите не се замисляй дали можеш да се спазариш за по-ниска цена за да не изгубиш.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-18 15:38 от Продавач.
Анонимен потребител
Re: Всичко е много субективно и всеки си има своя прогноза за цените...
08-02-2007 - 10:56:16
Ех Продавач къде ни върна smiling smiley

Какво стана с Аквапарка на Миленчо - ще го бъде ли?
Re: Всичко е много субективно и всеки си има своя прогноза за цените...
08-02-2007 - 11:05:25
avatar
Ще го бъде аква парка, но мен вече не ме вълнува, защото нямам имот тамsmiling smiley Аз върнах лентата, защото на мен тогава ми се подиграваха как можело да искам такива кинти пък то се оказа, че ако някой се беше "минал" да ми го купи тогава щеше да си избие паричките тройно-четворно сега... Ама кой да ме послуша :}

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Всичко е много субективно и всеки си има своя прогноза за цените...
08-02-2007 - 11:06:02
Zdraveite,
Loshoto e, che i da doidete v BG da tursite po chastni obiavi ne mojete da svurshite rabota zastoto takiva obiavi niama. Vsichko e prez brokerski agencii. I ako niakoi "nedai si boje" si pusne chastna obiava agenciite go poburkvat ot zvunene i go ubejdavat che ako te se zaemat da prodavat imota mu niama da mu vzemat komisionna.
Na brokera po-gore iskam da kaja che ne stava vupros za tova che niakoi ako ima golemi iziskvania i brokera ne moje da gi udovletvori klientite sa nedovolni. Nie sme nedovolni za tova, che vmesto da kajeto nesto moje li ili ne moje da stane ni vodite po bezumni ogledi, kudeto ne ste i stupvali, imota izglejda tochno obratno na tova, koeto tursih i se okazva, che i cenata "sluchaino" dokato otidesh se e vdignala s 1000-2000 eur za 1 chas. A nasheto zagubeno vreme i nervi koi ste kompensira??? Skoro kupix nedvijim imot i iskam da kaja che sum super razocharobane ot brokerskite agencii. Samo gledat kak da si vzemat komisionata i nisto drugo ne gi interesuva. Da ne govorim che te pritiskat i ne ti davat vreme da si izvadish neobxodimite dokumenti za proverka na imota zastoto te sa napravili proverki smiling smiley Gluposti, te vuobste i ne znaiat za kakvo stava na vupros. Vse edno ne stava vduma za pokupka na imot, a na kilogram domati ot pazara. Daje suvsem skoro ste spomena i poimenno vsichkite agencii, s koito sum se sbluskala, zastoto sum biasna i schitam che kogato plastash na niakoi toi triabva da ti svurshi rabota, a ne zastoto ti e simpatichen. Vreme e, brokerite da zastitiat parite, koito vzimat, a ne da gi "kradat".
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход