Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Мога ли да продам жилище без агенция?

Публикувано от lazarus18 
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
26-01-2007 - 12:32:06
Камелия здравей,
Заричал съм се да не участвам отново в този разговор за "брокерите" и дано не съжалявам. Особено в стария форум имаше такива епични битки и ако някой има търпение да изчете, ще научи много неща. Аз нямам време да търся сега.
Дори и нещо да ти се стори нелюбезно, знай, че не са такива намеренията ми. Отново може да има известно подвеждане. Не се хващай за думата! Казах, че няма да се заяждам и пиша с най-добри намерения.
Просто не разбирам, какво значи изразеното от тебе намерение : да водя сделката ??

Тези лица безспорно могат да извършват много полезни неща и имат място на пазара. Особено знаещите и можещите. Има такива.
Предстои, обаче, още много работа за да си подредите къщата !

Не приемам оприличаването на бранша като "брокери" . Търговското право дефинира това лице като работещ от свое има и за своя сметка. Вие правите нещо съвършено друго

Представители също не сте. Бихте могли да бъдете, ама при ясен мандат, даден от едната страна. Обаче, постоянно се опира до ситуации, в които някой има претенции да предствалява и двете страни, разбирай да получи 2 бр. комисиони. Човешко е да ти се ще, ама е неприемливо и дори незаконно. Сега нямам време да се аргументирам. Ти със сигурност знаеш защо.

Посредници. Това може. Една сделка - едно посредническо възнаграждение. Колкото се договорите.

Консултанти. Това може. Лица, предоставящи някакви информационни услуги за пазара, за потенциални участници в него, някакво ноу-хау за начини на извършване на определени сделки.

Има и други възможности, но няма време, пък и говорено вече.
Всеки, който прави това е добре да има ясна представа, да може съвсем убедително, юридически издържано да дефинира ролята си, предмета на дейност (извършваните дествия, услуги), отговорността си.
След като го е направил - да потърси ясни и категорични договорености с клиента и да ги изпълни.
Има още много работа, за което пожелавам искрено да бъде свършена и да има много доволни клиенти.
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
26-01-2007 - 13:19:29
ами то във всяко стадо си има и мърша така че е нормално и при агенциите да е така, а по отношение на спестяването хората са казали че винаги по-евтиното излиза скъпо, иначе нямаше да ходим на зъболекар ами всеки да стане пред огледалото и сам да си човърка в зъбите докато се научи как става, ем и по-евтино излиза.
Успех на всички и всеки да прави това от което разбира.
Анонимен потребител
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
26-01-2007 - 13:31:37
Тука иде реч за друго.

Представи си че трябва да си оправиш колата и ти казват ей тука кварталния майстор взема 100 лева (разбирай брокер-а), а ако искаш в оторизиран сержиз (разбирай нотаруис или адвокат) 50 лева???????

Горе долу така идва и с брокерите. Ако търся апартамент за 40000 те ще ме "издуят" с 1000, а да кажем един норариус или адвокат които забележи са учили за това, а не са случайно попаднали ще искат да кажем 500.

Тукай никой не говори човек да се занимава с неща които не разбира. Тука говорим за това човек да си търси сам жилище и в монента в който си е избрал да възложи на един нотариус или адвокат да оформят сделката. Вярвай ми много по евтино ще ти излезе и ще знаеш че сделката е била поверена на човек учил 6 години, а не на първия хванат от улицата.

А относно мършата - когато в едно стадо мършата преобладава какво го правят стадото?
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
26-01-2007 - 13:57:02
Не смяташ ли че в крайна сметка пазара сам отсява тези които стават и тези които не и има агенции и брокери, които работят вече от 10-15 години, което значи че има някаква полза от тях , а не са просто някакви натрапници, и техните клиенти се връщат пак при тях.
А по отношение на юристите , една сделка има далеч не само юридически аспект, по-скоро той е около 1/3 от сделката, така че един добър брокер трябва да има широки познания и в доста други области, например: архитектура, градоустройство, конструктивни особености на сградите, психология, маркетинг и т.н. , и се предполага че този който работи сериозно трябва да се стреми да има такива познания.
Анонимен потребител
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
26-01-2007 - 14:26:45
Моето мнение е, че ако ми трябва човек за подготовка на документите най-добре е да се обърна към нотариус или адвокат, ако ми трябва някой да "погледне" строителството ще се обърна към фирма за технически надзор и т.н.

Ще знам, че за всяко едно нещо съм ползвал професионалисти.
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
26-01-2007 - 14:54:56
avatar
Напълно подкрепям Начев и Тинки Уинки.

При условие, че мършата в стадото гони 100% и стадото не полага усилия да се оправи и развие, дискусията е безмислена.

Тук "брокерите" виждам, че възпиемат своите клиенти по неволя (и продавачи и купувачи) като напълно малоумни, дето не знаят що е имот, банка, община и т.н.

А Кклиентите възприемат (според мене с право) брокерите като шайка лакоми и много слабо компетентни. Според теорията на маркетинга един доволен клиент, ще се похвали на 1-2, но един недоволен ще се оплаче поне на петима. Затова браншовете, които разбират и използват маркетинговата теория се пазят от недоволни и полагат усилия да удовлетворят жалбите. Тук при всяко обосновано недоволство се пише има и такива случаи около 70%.

Освен това не знам какви юридически услуги ще ми предложи една АНИ, след като договорът им за посредничество към мене като купувач е на ниво на абслютната нула в природата. Не е гледан дори от студент първи курс в Иконмическия, дето учи основи на правото.

Миналото лято като реших да купувам жилище тръгнах по пътя предложен тук една АНИ, която да търси за мене - професионализъм, интерес, коректност. Поисках да сключим договор за посредничество - и на петата агенция се отказах, ами то договорът за техните комисионни е абсурден и незаконен, та ще защитят моя интерес.

Искам да споделя само малко опит. Избирах агенции, които имат над 100 оферти, за да избегна креватните брокери.

Само някои примери:

При поискване на актуално състояние на фирмата и документ за това кое лице я представлява - О небеса о нрави. " Аз съм посредник във фирмата, значи мога да подписвам посреднически договор от името на фирмата."

"Агенцията се задължава да изповяда сделката" (те даже не знаят, че това се прави от нотариус).

"Агенцията носи отговорност за реализиране на сделката".
На моя въпрос каква отговорност носи?
отговор 100%,
Аз "Значи да запишем, че ако се окаже, че сделката изповядана с помощта на Вашето посредничество е нищожна, Вие ще ми върнете цялата сума за апартамента и Вашата комисоионна. ОК нека го запишем в договора"
- А не, ние носим 100 % морална отговорност
Аз хи-хи-хи.

Мога да пиша от поне 2 часа с подобни абсурди.

естствено на 5тата агенция разбрах:
1. Ще загубя повече време да търся читава агенция
2. Дори и да я намеря, тя няма да ми намери най-добрия имот, защото изгодните имоти са само за частни лица
3. Ще платя комисионна все пак, търсейки имота сама, но ще получа предимство пред всички други купувачи.

И работата стана за нула време.

Е кажете как да открия иглата в купа сено?
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
26-01-2007 - 15:09:38
lazarus18 защо да не можеш? От опит ти го казвам , че даже е по- добре и ще си спестиш доста главоболия и разходи от т.н. брокери , единствено което те съветвам е да имаш добър адвокат под ръка и без него нищо да не подписваш - той ще се погрижи за абсолютно всичко необходимо, като документация, договори и т.н...., но това важи и за случайте в които ползваш АНИ! spinning smiley sticking its tongue out
Анонимен потребител
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
26-01-2007 - 15:27:56
Quote

" Аз съм посредник във фирмата, значи мога да подписвам посреднически договор от името на фирмата."

Това много ми хареса.
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
26-01-2007 - 16:03:27
Точно за това пуснах темата. И точно тези опасения имах. Че агенциите, имащи клиенти, търсещи жилище, ще им "спестят" моята оферта защото аз съм им казал да "ходят да пасат" и комисиона не плащам. Нищо, че пред тези клиенти те се кълнат, че ще им защитават интересите, а пък им показват само имоти, от които ще имат лична далавера.
Другото, което мисля че не стана ясно тук, а ми го казаха препатили, е че като видят обявата на частно лице в интернет, веднага още 10-20 агенции си го рекламират като тяхна обява, разчитайки че като дойдат при мен с човека с парите аз ще клекна. Или пък си слагат 1000-2000 евро и разчитат на някой будала.
Не крия, че АНИ са ми адски противни субекти. От 10-тината ми срещи с тях за наеми, покупка на жилище, офис, парцели и тн. съм попадал все на "мърша" Последния път стана адски цирк при нотариуса когато от агенцията дойдоха с 2 мутри на изповядването защото служителя им ги врътнал и си взел комисионната за него. Едвам ги разтърваха! Или пък брокерката на продавача на имота, който купувахме с кредит, започна да крещи истерично в банката защото банката не можела да преведе парите на клиента 10 мин след подписването при нотариуса. Не била чувала, че парите се превеждали след излизането на ипотеката. Голям цирк беше и там.
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
26-01-2007 - 16:16:45
evgenia каза нещо много важно, което и аз от моя опит установих преди време: "Ще платя комисионна все пак, търсейки имота сама, но ще получа предимство пред всички други купувачи. "

В случая търсиш си сама, но плащаш парите за комисионната, за да стимулираш общият посредник да те препочете пред други потенциални клиенти, но със свои посредници. При наличието на малко читави имоти сред многобройните предложения, това наглед дребно предимство се оказва решаващо в много случаи.

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход