Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Мога ли да продам жилище без агенция?

Публикувано от lazarus18 
Мога ли да продам жилище без агенция?
24-01-2007 - 13:56:30
С риск да ме проклинат всички брокери, четящи темата, питам директно. Мога ли сам да си продам жилището? Да си пусна обявата, да проведа огледите, да си оправя документите и да си спестя 1500-2000 евро от комисионната.
Честно казано, не знам с какво точно би ми помогнала една агенция при продажбата. Абсолютно съм съгласен, че при покупка без брокер не става. Или поне е много трудно и не си заслужава риска.
Само да спомена, че имам опит защото няма да ми е за пръв път да купувам/продавам имот.
Времето не ми е проблем. Имам срок до края на годината.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-01-24 14:05 от lazarus18.
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
24-01-2007 - 14:02:34
абсолютно!
ще ти отнеме повече време обаче.
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
24-01-2007 - 14:19:43
avatar

Деиствай сам, така ще е най-добре и много по-евтино.

Разходите за "реклама" ще са ти в много пъти по-ниски.
Анонимен потребител
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
24-01-2007 - 14:30:45
Пусни си обява в сайта и готово.
Е ще трябва да изтърпиш досадните брокери да ти се обаждат през час ама какво да се прави.

Quote

Абсолютно съм съгласен, че при покупка без брокер не става
И що да не става????
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
24-01-2007 - 14:47:26
Тинки Уинки Написал:
-------------------------------------------------------
> Пусни си обява в сайта и готово.
> Е ще трябва да изтърпиш досадните брокери да ти се
> обаждат през час ама какво да се прави.
>
Цитат:Абсолютно съм съгласен, че при покупка без
> брокер не става
> И що да не става????


Защото ползата от агенцията е, че все пак са наясно с процедурата и е по-трудно да те прекарат мошеници. Виж, ако агенцията е с мошениците си загубен.

Пуснах темата защото мои познати, минали по пътя, ми казаха че агенциите почват да въртят номера. Да пускат куп обяви за твоя апартамент. Да ти обещават, че ще го продадат за повече пари и тн.
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
24-01-2007 - 14:49:38
Принципно можеш да го продадеш сам, но има една малка подробност. Повечето хора, които търсят жилище се ориентират към агенциите, защото нямат време и представа как да рекламират имота си. Освен това голяма част от тях си спестяват и огледите след като си имат познат брокер, на когото са дали ключа. Почти всеки има познати брокери и специално в София 98%-99% от имотите са в агенции. В този ред на мисли в провинцията ще е мъничко по-лесно.
Не на последно място понякога брокерите не взимат пари за комисионна от собственика ами просто пускат имота на по-висока цена.
Много важно е също така, че един брокер знае как седят нещата при справка за тежести. Наясно е с необходимата документация и т.н
В заключение - трудно, но не е невъзможно smiling smiley
Ако изкараш един курс за брокери например и имаш повечко свободно време, ще се справиш с възможно най-малко неприятности smiling smileyРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-01-24 14:59 от Bimbalov OOD.
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
24-01-2007 - 14:53:24
99,9 процента от брокерите са незаинтересувани и некомпетентни типове; на практика никаква работа не вършат.
Разбира се, има и професионалисти които си разбират от работата и което е по-важно - си обичат работата, но това е по-скоро изключение (например колегата форумец Продавач).
Не говоря наизуст - често купувам и продавам имоти, наблюденията ми са 'от първо лице'.
Анонимен потребител
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
24-01-2007 - 14:53:26
Аз затова ти казах, че трябва да го изтърпиш този момент.
Веднага след като те надушат, че си часно лице и ще те полазят, ама на тебе нищо не ти пречи да им казваш да си гледат работата ако се опитват да те врънкат за комисиона. Пък ако някой ти намери клиент без да иска нищо от тебе - добре дошло.

Не знам защо смяташ че има някакви много сложни процедури дето агенцията ще ги свърши за купувача. Агенцията никаква гаранция не ти дава, следователно щеш не щеш за да си сигурен ще трябва всичко да си прегледаш сам. Разликата с агенция и без нея е че нама кой да те врънка - "бързо купувай че не остана, идват марсианците".

Аз съм за това човек самда си търси жилище. След като го намери да си наеме един нотариус или адвокат, който да направи нужните проверки за изрядността на имота и да оформи документите за покупко продажба.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-01-24 14:57 от Тинки Уинки.
Създавате си работа и не спестявате абсолютно НИЩО!
24-01-2007 - 16:12:07
avatar
Много ми е любопитно какво ще си спеститеsmiling smiley? Искате да получите сумата от 40 000Е да речем и я получавате. Има два начина да си я получите - единия епо-трудния (а именно този за който говорите) и втория начин - оставяте работата да се свърши от хората, които я разбират.
Агенцията слага своя комисион върху цената, която искате вие, а как ще се намери купувач това е работа на хората, които ще ви продават имота. Те плащат за реклама в интернет, списания, вестници и т.н.
Другото нещо заради, което е НАПЪЛНО безсмислено да си продавате имота сам е факта, че в момента в който го пуснете тук или в друг интернет портал веднага ще го видите обявен поне в 5 агенции. Знам го от личен опит, защото преди около 3-4 години и аз самия продавах и тъй като поназнайвах това онова бях решил, че сам ще се оправя, но в края на краищата човека, който ми купи имота дойде от агенция за недвижими имоти.

Искате една сума и ще я получите стига да е реална разбира се, а това, че някоя агенция ще спечели от това, че ще ви свърши работа няма да ви прави впечатление когато по сметката ви пристигнат желаните от вас 70 000Е да речем. Факт е, че брокерите отказваме на самозабравилите се продавачи ако искат ненормални цени и ги оставяме да се оправят сами...smiling smiley Дано вашия случай да не е такъв.

Моят съвет към вас е - изберете една АНИ и им дайте изключителни права за три месеца!

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Мога ли да продам жилище без агенция?
24-01-2007 - 16:15:43
avatar
Благодаря за комплимента, но все пак не са 99% по-скоро са към 70% :} но другите 30% си ни има и си бачкаме както трябва.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход