Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Първи и последен етаж - Защо никой не ги харесва?

Публикувано от ASSETION 
Първи и последен етаж - Защо никой не ги харесва?
25-09-2010 - 09:56:39
avatar
Какви са минусите на първи и последен етаж?

Свързани са с разходи за отопление ли само?
Че може да протече таван ? Че отдолу мазите дърпат. По лесно е за обир първи етаж
Защо цените на тези две крайности са винаги ниски?
Има ли плюсове?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН!
Re: Първи и последен етаж - Защо никой не ги харесва?
25-09-2010 - 10:50:15
1ви етаж:

Минуси:

Зимата студ и влага идва отдолу – топлото нагоре. Лятото седиш на широко отворени прозорци и мачките налазват в собите. Климатици са задължителни и си "обетована земя". Необходимост от решетки, остъкляване и заграждане на балконите – пак зандан. Всичко се чува отдолу, освен ако не си се бетонирал.

Плюсове:

Няма нужда от асансьор. Става за някакъв офис/магазин/кантора и др.

Извод: Не става за живеене


Последен етаж

Минуси:

Реална възможност за течове. В повечето случаи има скосявания – неудобство както за обитаване, така и за обзавеждане. Лятото – голям пек (необходимост от климатици). Неудобство при пренасяне на товари (поради високият етаж, особено ако няма асансьор). Важи и за стари и болни хора.

Плюсове:

Зимата – екстра. Топлото идва фрии от съседите отдолу. Почти винаги имаш хубава панорама. Частична самостоятелност (липса на съседи от горе) – Важи и за шумоотдаването.

Извод: Става за живеене. За някои дори е предпочитано.


Ценови: 1ви етаж -25% от средната за района. Последен -10%


В БГ (според много сондажи) най-предпочитаният етаж е трети.
Re: Първи и последен етаж - Защо никой не ги харесва?
25-09-2010 - 18:28:48
Ако го купуваш готов е така, но ако го проектираш за себе си на първият етаж стават супер апартаменти, както и на последният. Аз целият първи съм го оставил на мене, а последният на щерката.
В момента се продават много апартаменти на първият, които са евтини, защото са усвоени гаражи, поне в София е обичайна практика.
Re: Първи и последен етаж - Защо никой не ги харесва?
25-09-2010 - 21:19:15
Първи етаж:

ПРЕДИМСТВА: Ако има парно - то в мъзетата е топло и това топли и зимата. Не е студено. Лятото е прохладно. В много случаи може да се направи отделен вход и по този начин да се спестят всички мизерии около съседите (важи за големи блокове). Лесно се превръща в офис/кабинет и пр.
НЕДОСТАТЪЦИ: всички съседи те гледат какво правиш, трябва да мислиш непрекъснато като излизаш от банята дали си гол, да не говорим да пипнеш жената ... Освен това е сянка от околните блокове. Гледка - никаква. Необходимост от решетки и се чувстваш в затвор.
ИЗВОД: удобед за живеене и инвестиция, с известен компромис. Ако се планира това жилище да е временно и/или разширяване или направа на бизнес - това е добро решение.

Последен етаж - тук трябва да разграничим последен етаж на 4-етажна кооперация и на 22 етажен блок...
ПРЕДИМСТВА: Гледка! (не е задължителна). Съвсем друго е като се опънеш сутрин да погледнеш планината, а не тоалетната на съседа, която е само на 4 м от твоя прозорец... Самостоятелност, ако има тавани - вероятно възможност за импровизиран мезонет (ако има нужда от разширение). Никой не ти капе на терасата (ремонт, пране, боклуци и пр. простотии). Аз живея на последния етаж на 4 етажна кооперация и се чувствам добре.
НЕДОСТАТЪЦИ: СТУД! Плочата отгоре естествено не е с изолация ... Клинч и невероятни разходи за отопление. Освен това тече на главите от покрива и всичките разправии със съседите за общия покрив са за собствена сметка. Асансьора донякъде е недостатък, но зависи от конкретния случай. Аз съм на 4-ти последен етаж и нямам асансьор, това не ме притеснява. Проблемът е само с пренасянето. Ако това е стара сграда - налягането на водата може да намалее, особено лятото. Ако е парно - то там парното е най-силно, поради особеностите на циркулацията му. Ако е голям блок, то е предвидена помпа за водата, която спира, когато спре тока (т.е. с тока спира и водата).
ИЗВОД: става за живеене, през лятото е за предпочитане. Желателно е инвестиция в изолации. Доста по-спокойно и удобно за почивка.

Среден етаж:
ПРЕДИМСТВА: топъл - предполагаме, че се топли и от горе и от долу.
НЕДОСТАТЪЦИ: шум, шум, шум - отвсякъде! Съседа отгоре си прави ремонт, от долния етаж реве дете, а ти си се сгушил между двамата и се чудиш какви тапи за уши да си купиш. Течовете са доста чести, при това не е ясно от кой съсед идват (за разлика от покрива, който поне е ясно кой трябва да плати и лесно се ремонтира). На терасата редовно се намира пепел от цигари (съседката е пушила), люспи от семки (горната много обича), като си покажеш главата и биваш окъпан от прането на домакинята 2 етажа нагоре, а климатика на съседа седи като грозна пъпка и бучи там. Гледка - съседния блок.
ИЗВОД: някой им иска повече пари на тези апартаменти, но не е ясно защо. Предполагам че строителите имат повече средни апартаменти и не случайно искат да ги продадат по-скъпо.
Re: Първи и последен етаж - Защо никой не ги харесва?
25-09-2010 - 21:57:47
Ми се последен етаж си оставям за себе си в блоковете, дето ги строя. Щот съм проЗД. За разлика то колегите по-горе таванската плоча си е с изолация, и тъй като не сме в София, отсреща си гледаме Балкана (респективно в шопско верно си гледате гащите на съседа:]).
Re: Първи и последен етаж - Защо никой не ги харесва?
25-09-2010 - 22:44:20
Quote
ASSETION
Какви са минусите на първи и последен етаж?

Свързани са с разходи за отопление ли само?
Че може да протече таван ? Че отдолу мазите дърпат. По лесно е за обир първи етаж
Защо цените на тези две крайности са винаги ниски?
Има ли плюсове?

Няколко поправки - невинаги цените са ниски. И невинаги първи и последен етаж е равнозначно на второ качество жилище.
Първият етаж, например, е предпочитан от възрастни обитатели по понятни причини. Отлично решение за офис, освен това.
Що се отнася до последния - евтин е само в зле построени и стопанисвани сгради. В добрите имоти последните етажи като правило са най-скъпи - панорама, зимни градини, басейни, размери, всичко е само категория лукс.
Е, когато говорим за панелните спални, нещата са различниwinking smiley
Re: Първи и последен етаж - Защо никой не ги харесва?
26-09-2010 - 09:31:10
Нещо важно, което се пропуска. Тук всички приемаме, че 1-ви етаж е на кота нула. В много случаи обаче на кота нула са гаражи/магазини и 1-ви етаж е над тях. В стари кооперации пък 1-ви ет. се води партер, а 1-ви е същински 2-ри етаж. Ако има гаражи под теб - не е много приятно - студени са (голям студ), миришат, а и е много приятно съседа ти да си запали колата в 6 сутринта, пък вече 2-ра седмица забравя да си поправи гърнето... А на теб ти се спиииии...
Re: Първи и последен етаж - Защо никой не ги харесва?
26-09-2010 - 14:35:00
Що за дивотия да пишеш, че предимство на последния зимата е, че идвало топло отдолу? Абе, вие някога живяли ли сте на последния етаж? Няма по студено място в сградата от първи и последен етаж!
Единственото предимство на последния, особено ако говорим за ваканционен имот е, че винаги се продава първи и на зелено( де е тая криза незнам).
Явно хората разсъждават, че ще са по-близо до боговете...
Re: Първи и последен етаж - Защо никой не ги харесва?
26-09-2010 - 18:33:14
Израснах на последен етаж, винаги беше адски топло, никой не ти вдига джангър отгоре, единственото неудобство беше липсата на асансьор, макар да е само 4 етаж. Всъщност по този въпрос е излишно да се спори, разни хора, разни идеали.
Re: Първи и последен етаж - Защо никой не ги харесва?
26-09-2010 - 19:29:28
Разбира се че на зукия етаж е жега зимата. Не знам тия хора в какви тавани са живяли та им е било клинч?! Е да, ако са от тия съборетините от едно време без изолация вероятно ветъра ги духа яко smiling smiley
Аз на едно ателие, напълно открито, на голи стени и без никакви съседи, зимата у най-големият студ температура под 15 градуса не съм измервал.. Но имаше яки изолации.
Действително цялата топлина от долнитре етажи се катери нагоре и ако имаш читава изолация (покривна) си остава горе.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход