Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Офертни цени за чиста квадратура (без общи части)

Публикувано от Arm vs. Armani 
Re: Офертни цени за чиста квадратура (без общи части)
07-07-2009 - 15:06:34
EEEE, не налагам мнението си на другите - даже изрично казах,че съм пристрастен в мнението си.

Казах, че има неща, които допринасят за Лукса. Не ме цитирайте както ви е угодно.

Щом искате да е коректно - означава че трябва да се плаща цялата квадратура - и общите части и ЧЖП. РАЗБИРАМ ЖЕЛАНИЕТО ВИ ОБЩОТО ДА Е БЕЗПЛАТНО, АМА НЕ МОЖЕ. Още повече ако ОЧ са направени по начин, който надвишава вашите изисквания. Пак казвам - в документите си пише колко е едното, колко е другото и т.н.
Трудно ще е да си купите жилище и покупката ви да е подсигурена даже и с общинско място за паркиране пред сградата - еми има гаражи, ако имате пари плащате ако не - паркирате където намерите...
Съгласен съм с впечатленията ви че има много некачествено строителство и то толкова некачествено, че си личи отдалече, от пръв поглед.
Ми сега нали е криза - строителите вече са наведени, пълно е с готови сгради - можете да влезнете да огледате, да пипнете...да видите отчаяното изражение на строителя и да си купите некачествено жилище под себестоиността му...или ако не ви хареса да не купите. не е като преди - плащаш въздух и чакаш да видиш колко ще те прецакат когато издават сградата. Е, тогава пък имаше еуфория и на готов апартамент можеше да се направи печалба X2, че и повече. Който рискува пИчели, който не рискува не пИчели.
Re: Офертни цени за чиста квадратура (без общи части)
07-07-2009 - 15:29:31
Апартамент със 100 кв.м. и 10 кв.м. ОЧ смятам, че е по-лош от друг със 100 кв.м. и 15 кв.м. ОЧ. В зависимост от възможностите всеки ще си купи това което може...
ясно е, че са цял куп нещата които трябва за се случат, за да ви подтикнат да се решите на ПОКУПКА - близост до работа, майка, баба или училище..., местоположение, височина, комшии и т.н., ПРИВИДНО ПО-НИСКАТА ЦЕНА ОТ ПАЗАРНАТА, защо трябва да се сърдите на някой който се опитва да ви направи малко по-усмихнати и по-щастливи в новия ви дом, като ви представи цената по достъпна. ЯСНО Е ЧЕ НЕ СТЕ ГЛУПАВИ ИЛИ НАИВНИ - ИЗВАДЕТЕ КАЛКУЛАТОР И СИ СМЕТНЕТЕ КАКТО СМЯТАТЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СМЕТНЕТЕ.
Re: Офертни цени за чиста квадратура (без общи части)
08-07-2009 - 08:00:46
Ivo.NovDom:
"РАЗБИРАМ ЖЕЛАНИЕТО ВИ ОБЩОТО ДА Е БЕЗПЛАТНО, АМА НЕ МОЖЕ."


Никой не иска безплатен обяд.
Всички искат коректност.
Продавач, който мами за едно нещо, ще те измами за оше 5 неща - искаме ли да се занимаваме с такъв продавач?

Пишеш "Лукс" с главно "Л" - защо тогава те е страх да обявиш по-висока цена?

Ето ти 2 добри изхода от ситуацията:
1. Апартаментът се продава само по реална си квадратура, цената на ОЧ е калкулирана в реалните;

2. Апартаментът се продава заедно с измислените квадрати към него, но във всяка обява ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се посочва колко са реалните му квадрати и колко са измислените.

Не е добре да ти продам джип с двигател 4 500 куб/см, които всъщност са 2 000, а останалите 2 500 са измислени за да си доплатиш луска в купето, нали така? smiling smiley
Re: Офертни цени за чиста квадратура (без общи части)
08-07-2009 - 10:08:56
Когато си купуваш джип, си купуваш джип. Когато купуваш апартамент си купуваш апартамент. Ти отиваш и виждаш апартамента и преценяваш дали ти върши работа за определените пари или не. Цената е една без значение как се обявява. Някъде не обявавят баня и кухня, защото се знае, че ги има. Затова навремето се казваше двустаен, за две стаи и хол, след това хола придоби име дневна стая и двустаен стана с хол и стая. Аз съм живял в апартамен и го продадох без даже да знам квадратурата му и какво влиза в нея.

След като се предлагат по определен начин, значи клиентите искат така.
Re: Офертни цени за чиста квадратура (без общи части)
08-07-2009 - 10:28:16
др. Иванов:
"Ти отиваш и виждаш апартамента и преценяваш дали ти върши работа за определените пари или не."

Ами ако продавача пусне КОРЕКТНА обява - ще ми спести ходенето да го гледам smiling smiley
А за сравенение - все едно обявата да гласи - нов джип, регистрация 2008 (а всъщност е регистриран 1998, просто 10 год са добавени заради тунинга - пухкав волан, издухана уредба, огромен спойлер = СУПЕР ЛУКС). И разбира се, купувачът ще разбере истинската година едва когато отиде да види колата smiling smiley


др. Иванов:
"След като се предлагат по определен начин, значи клиентите искат така."
О, не smiling smiley Брокерите искат така smiling smiley
Искаха така...

Re: Офертни цени за чиста квадратура (без общи части)
08-07-2009 - 10:40:20
Аз също смятам, че е редно да се обявява площта без общи части.

Най-малкото защото в старото строителство се обявява така. Никой от продавачите на старо строителство не се е "светнал" да преобразува процентите от нот.си акт в квадратни метри и да ги добавя към квадратурата.

Това което се обябява в БГ без общи части не е чиста жилищна площ, а застроена площ - премерена по външните конструктивни очертания на имота. Това е и което се вписва в нот.акт.

ЧЖП е сбора на площта на помещенията, премерени светло (от зид до зид), БЕЗ ВКЛЮЧЕНИ ДЕБЕЛИНИ НА ЗИДОВЕТЕ.

Та редно е всички имоти, независимо дали са старо или ново строителство да бъдат обявявани без общи части.Така е справедливо. smiling smiley


пп Не брокерите искаха така, предприемачите (строители, инвеститори) започнаха да обявяват така имотите си. За да изглеждат по-евтини на квадратен метър.

Както виждате, при старо строителство квадратурата се обявява без общи части, а пак брокери я обявяват.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-07-08 10:42 от optimistko.
Re: Офертни цени за чиста квадратура (без общи части)
08-07-2009 - 11:03:54
optimistko Написал:
-------------------------------------------------------
> Не брокерите искаха така, предприемачите
> (строители, инвеститори) започнаха да обявяват
> така имотите си. За да изглеждат по-евтини на
> квадратен метър.


Така изглеждат и по голями на квадратура.

Re: Офертни цени за чиста квадратура (без общи части)
08-07-2009 - 11:16:07
Това според мен е въпрос на конюнктура. Но това е и голяма грешка на строителите и архитектите да формират цените по такъв начин. Особено като се има предвид националния манталитет на българина, който винаги си мисли, че го лъжат и прави безумни действия за да не се прекара. По-добре би било за строителите да погледнат някога как са се писали нот актове - цената на апартамента е за застроената площ на апартамента(която пак е по-малка от жилищната), а идеалните части от общите площи е указана само като процент. Пример: апартамен с площ 85кв.м. с цена 12000лв. ведно с 3.48% от общите части на сградата. Това е. Няма квадратури на общите части няма нищо. Просто строителите да си калкулират цената на ОЧ към жилищната площ и това. Не е необходимо с нот акт да си собственик на идеална част от ОЧ за може да ги ползваш. Това става по силата на факта, че си собственик на имот в режим на етажна собственост и това ти дава право на преминаване през сградата. Но това трябваше да стане още в началото, защото в този момента това би увеличило цената на единица квадратен метър жилищна площ. Друго предимство е, че ако идеалните части са указани само като процент няма да е пречка да се отчуждават квадрати от общите части и да преминават в патримониума на някой от собствениците в режима на етажната собственост - например част от коридора, таван и т.н. и те да увеличават площа на апартаментите. При сегашното положение това е невъзможно тъй като едно отчуждаване би довело до намаляване на общите части на цялата сграда, а оттам и на тези, записани в нот актове и ще се налага корекция на всички нот актове на собствениците. Изобщо казано тъпите архитекти пак не са си свършили работата като хората. И в резултат на това се създаде един невероятен хаос, неразбиране и недоволство от страна на хората.
Re: Офертни цени за чиста квадратура (без общи части)
09-07-2009 - 11:08:29
Tino76, дал си хубав Пример: апартамен с площ 85кв.м. с цена 12000лв. ведно с 3.48% от общите части на сградата. тако го пишат и сега. Нищо че се повтарям: няма нотариален акт в който да не е посочена чистата площ на жилището!!!
разликата не идва от строителите а от една наредба, според която в посочената в нот. акт квадаратура влизат различни неща:
до 90 год. - жилищната площ + 1/4 от тераси и балкони
след 90 год. - жил. площ + цялата площ на тераси и балкони.
затова някои от старите жилища ви се виждат доста по-голями от новото строителство със същата обявена квадратура.
Всъщност темата се върти около това че се ЗЛОУПОТРЕБЯВА с тези прословути ОЧ.
за да несе злоупотребява, нотариусите вече ги изписват и като дроб и като число квадрати. не говорете глупости че архитектите правят бъркотия - ОЧ се определят още преди да е започнало строителството и не се променят във времето, освен при дострояване или пристрояване!
Re: Офертни цени за чиста квадратура (без общи части)
09-07-2009 - 15:46:06
Това дето ви се иска ОЧ да се "размият" в чистата жилищна площ го има при друг тип имоти и съвсем не е справедливо по отношение на обективното оценяване.
Става въпрос за къщите. Общо взето и те се продават на база тяхната квадратура, като дворовете, било по-големи или по-малки цената им е "вкарана" в квадратурата на къщите. Нека попитам 120 кв.м. къща в Бояна за 400000евро скъпо ли е или евтино? Невъзможно е да ми кажете докато не подскажа колко е голям двора... Повечето търсещи къщи не желаят да приемат сепарирана оценка - толкова за парцела и толкова за Къщата, ами делят общата цена на квадратурата на къщата и рИват че 1500 Е/кв.м. е скъпо.
При апартаментите е същото - има си застроена площ има си и ОЧ, не може да се смесват. Разликата е в това че на "голям двор" гледате като на екстра а на "големи ОЧ" гледате като на несправедливост.
Подкрепям всички които искат да се рекламира точната квадратура, а не да се лъже, колко е ЧЖП и колко са ОЧ, така че купувачите да са подготвени за гледката и за това колко ще плащат.
opalaopa - напълно съм съгласен с т.2 но съм против да се "измислят" квадратури, или да се определят на око.



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2009-07-09 16:19 от Ivo.NovDom.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход