Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Пречиствателни станции за еднофамилни къщи

Публикувано от angijulay 
Re: Пречиствателни станции за еднофамилни къщи
09-08-2010 - 16:23:59
Като ,че ли няма по- лесен начин от тази идея да си направите живота сложен,при това,че имате и градска канализация!Ако трябва да се отделят отпадните води за повторно използване ,то удачно е да са само от банята и пералнята въпреки химията,докато кухненската е със съдържание на мазнини и там отделянето им не е марка трудност, с маслоуловители с периодично почистване!
Аз бих Ви насочил към друг вариант и това е повишаване на ефективността на използване!Сега в съвременното земеделие има редица материали за влагозадържане около кореновата система на растенията за намаляване и оползотворяване на поливната вода и съвсем достатъчна ще е тази събирана от покрива.И в най-сушавите зони на страната падат приблизително 600 литра на квадратен метър годишно,които можете да събирате и колкото и да ви е голяма градината биха стигнали,ако почвата е подготвена подходящо!
m17
Re: Пречиствателни станции за еднофамилни къщи
09-08-2010 - 22:25:57
Ясно, значи според вас водата от банята + пералнята може спокойно да се събере и да се използва без специално пречистване ?. А дали не трябва да се осигури поток въздух за да не започне някакво гниене/жабурясване все пак ?.
Моята идея беше отпадната вода от кухнята + препаратите от банята ще създадат един вид добра хранителна среда за съвсем елементарен пречиствателен процес както сте го описали по-напред в тази дискусия. Тъй като няма да има фекалии не би трябвало да е трудно за се получи такъв процес ?.
Т.е представям си два контейнера по 1кубик от тези с металната мрежа, закопани на 50см от капака и свързани с преливник един с друг. Във втория 1/4 от обема стериопорени топчета + стартиране на процеса с 1 кутия дрожди. И с тръба на дъното на втория си точа до 3/4 от обема му примерно.
Проблема със събирането на дъждовната вода е логистичен.
1. ако покрива е многоскатен с доста чупки прекарването на тръбите с необходимия наклон е тегаво и като резултат грозно.
2. Основния проблем е че когато ми трябва много вода за поливане очевидно не е имало дъжд отдавна. А повече от 1-2 контейнера не мога да закопая чисто физически. Т.е при посочения сух климат ще мога да полея 3-4 пъти в началото на лятото и после край. Докато при повторно използване на вода ще си имам предостатъчно - средно на човек харчим 3 кубика на месец. От тях предполагам поне половината минават през банята т.е ще си имам 4-5 кубика месечно дори през най сушавото време. А когато няма нужда - през преливник на втория контейнер водата си отива към канализацията примерно.
m17
Re: Пречиствателни станции за еднофамилни къщи
09-08-2010 - 22:30:39
А как ще коментирате притеснението ми за задържаме на изсъхнали фекалии по канализационите тръби в моя имоти поради намаляване на водата с която се отмиват ?. Дали може да се получи такова нещо ?. Инсталацията е със стандартен наклон ( каквото и да е значило това преди 30-40 години), с каменинови тръби Ф150 извън къщата. дължина към 20 метра, без чупки. Вътре е стандартно ПВЦ Ф110.
Re: Пречиствателни станции за еднофамилни къщи
10-08-2010 - 17:03:58
Quote
m17
А как ще коментирате притеснението ми за задържаме на изсъхнали фекалии по канализационите тръби в моя имоти поради намаляване на водата с която се отмиват ?. Дали може да се получи такова нещо ?. Инсталацията е със стандартен наклон ( каквото и да е значило това преди 30-40 години), с каменинови тръби Ф150 извън къщата. дължина към 20 метра, без чупки. Вътре е стандартно ПВЦ Ф110.

Това са неоснователни притеснения,освен разбира се ,ако изхвърляте в канала неразтворими отпадъци като найлони и парцали или трудно разтворими. Всички органични отпадъци гнилостните бактерии ги разлагат по продължение на 20 метровата тръба ,която нарочно е с малък наклон и се отмиват от промивната вода на тоалетното казанче и отиват в градската канализация! Затова обема на тоалетните казанчета е 6-9 литра и рядко 12 литра а не 50 и повече!Много е важно и на много места липсва ,заради майсторска некадърност да имате вентилационна тръба на мръсния канал,която да излиза на височина най-малко до стряхата за да нямате канални миризми от сифоните.
Отпадните води от кухнята и банята не биха могли да се пречистват по биологичен начин/с бактерии/ тъй-като са бедни на хранителни вещества пък богати на препарати!Ако е необходимо пречистване то може да се прави с механичен филтър и маслоуловител.И двете изискват периодична поддръжка!Нещо подобно и с добро действие можете да си закупите от Практикер ,което е снабдено с бактерицидна лампа и помпа с филтър.Предлагат ги за самопочистване и поддръжка на градинско езеро! Някъде беше около 200 лв комплекта,ако не се лъжа с малко!Ето и една схема за работа:водата от кухнята и банята постъпва през мрежест филтър в пластмасовата цистерна! На самата цистерна, в отделен кръг се връзва станцийката за градинско езеро,която се включва периодично от реле за време/китайско 10 лв. ,хубаво-70 лв./да превърти водата в цистерната веднъж-два на ден и това е.Понеже водата е обеззаразена от бактерицидната лампа ще бъде без мириз и може да се ползва повторно и в тоалетната!Малко продължително и досадно стана обяснението ми за което дължа извинение!Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-08-10 17:06 от фло.
Re: Пречиствателни станции за еднофамилни къщи
11-08-2010 - 14:16:01
Някъде през 50-те години в щатите е имало такива експерименти-мивките и тоалетните да са на различни инсталации.Мивките-в обиконвена изгребна яма,а тоалетните-в канализацията.Обяснявам си го с несъвършенството на тогавашните градски пречиствателни станции,рязко нарастващото население около бейби бума и т.н.
Твърде скоро са го зарязали като идея и са събрали двете инсталации в една обща.И така до днес.
Не ми е известно и някъде другаде да е ползван тоя подход при изграждането.Пречиствателните станции имат някои специфики,до колкото все пак в тях протичат биологични процеси и бактериите са живи организми.Ама за това е писано вече.Към днешна дата и с оглед днешните технологии...не виждам никакъв смисъл от разделянето на инсталациите.Водата от биореактора пак е използваема.Не е чак толкова голяма инвестицията там.
m17
Re: Пречиствателни станции за еднофамилни къщи
12-08-2010 - 12:56:27
Описаната от мен схема на преизползване на (част) от отпадните води е много модерна тема при еко-строителството. В германия например, ако си сложа пречиствателна станция т.е поемам част от работата на градската станция ми приспадат добавката за пречистване в цената на водата която може да си е много сериозна част от цялата цена. Отделно самата пречиствателна станция се субсидират с 200-300 Еуро. И има доста хора които си правят сметката и си слагат пречиствателна станцийка въпреки че си има канализация. Много е модно дори - по баумаркетите е пълно с рекламни пана с посланието "как да спестим като си сложим станцийка" :)
Отделно, всяка независима водопроводна система за отдалечени или мобилни приложения - острови, кораби и сие използва някаква форма на пречистване и преизползване на водата. По круизните кораби например имало 3 канални кръга + дъждовна канализация щото имали различна специфика на замърсяването и съответно различно пречистване за да е най-ефективно.
Моя проблем конкретно съм го описал - поливане + евентуално промиване на тоалетните казанчета тоест търся непретенциозна система на минимална цена с минимални разходи по подръжка.
m17
Re: Пречиствателни станции за еднофамилни къщи
12-08-2010 - 13:21:37
До Фло

много благодаря за подробните обяснения, такива съвети са изключително ценни понеже не мога да ги получа по никакъв друг начин - или хората са некомпетентни ( липсва им разбиране за процесите и ми говорят с някави заучени фрази ) или заинтересовани ( като продавачите на станцийки ) и съответно предубедени.

Обаче аз имам още няколко въпроса, вече по физическата конструкция.
1. На каква дълбочина трябва да закопая контейнерите. Почвата е камениста ( 50% от обема са обли речни камъни), региона е горещ през лятото но става доста студено зимата ( Гоце Делчев ). Не искам да източвам контейнерите дори при -15. Евентуално бих могъл да сложа няколко метра от самонагревните проводници за улуци да пазят от замръзване при най-големия студ но все пак не искам специално да го отоплявам тоя контейнер.

2. Ако говорим конкретно за контейнери по 1кубик, от онези на скара дето имат метална решетка отстрани, трябва ли някаква особена основа под тях - мога ли да наредя един ред камъни - 30см и малко "ръчен" бетон между тях ?

3. Дали точно този контейнер ще издържи в дългосрочен план на страничния натиск на почвата на дълбочина примерно 2 метра в долния край ?. От изкопаните камъни мога да наредя отстрани като ги лепя с циментов разтвор както се зида ограда от речен камък.

4. Пълнене на казанчетата:
Засега идеята ми е да сложа малък съд - примерно 100л на тавана от който на гравитачен принцип да пълни казанчетата. Този съд се пълни веднъж от отпадната вода, веднъж от водопровода ако съм източил всичко от големия контейнер.
Ако обаче мога да намеря някакъв евтин хидрофор до 300лв примерно ще мога да избегна този съд а и да пълня казанчетата с нормално налягане т.е да си се пълнят бързо.
Re: Пречиствателни станции за еднофамилни къщи
12-08-2010 - 14:16:24
Колега m17 ,
Ако ги заровиш в земята,дори на няколко сантиметра да е горния им край от земната повърхност няма да замръзнат и при -15 гр.защото отдолу на цистерната е + 12 градуса температурата на земната маса!Никаква вероятност няма да замръзне водата който и да ти казва обратното! Добре е горната част на цистерната да не бъде изложена на слънчева светлина,защото ако е изложена ,под влияние на слънчевата светлина се благоприятства фотосинтезата и се пръкват микроводорасли и водата зеленясва .В някои еко-системи това е търсен ефект,тъй като водораслите извличат въглеродния диоксид от водата и излъчват кислород,но при теб биха създали пролем при изпомпване и ползване повторно при тази малка системка.Голямото предизвикателство при заровените цистерни е техническото решение за начина на изпомпване и филтриране,който трябва да е принудителен за разлика от удобството на гравитацията и затова трябва нещо като хидрофор или пресостат.Има малки помпи с пресостат,които вършат работа на хидрофора ,както и продават само поплавъци-херметични ел.включватели/изключватели по ниво.Един такъв поплавък може да си сложиш горе в буферния съд ,а пък с дълъг кабел да включва и изключва помпата ,която е в или до закопания резервоар.Това е много ефтин и ефикасен начин за използване на буферния съд.Ползването на вода от буферен съд за тоалетните казанчета има съвсем малкото неудобство,че ги пълни близо два пъти по-бавно от водата от тръбопровода.

Все пак помисли и за влагозадържащите подобрители за почвата!Веднага мога да ти кажа най-добрия влагозадържащ продукт ,който обаче не може да го намериш в България и две евтини алтернативи,които да експериментираш на няколко квадратни метра!Много екологични и с чудесен ефект на влагозадържане са продуктите на база морски водорасли съдържащи соли на алгиновата киселина-продават се под наименование тор от келп.Евтин вариант на влагозадържане е продаваната в зоомагазините котешка тоалетна с бентонит,които внесен в почвата около корена поема и задържа много влага и разбира се любимият ми калциев хлорид от химическите магазини също задържа водопропускливостта на почвата.
Re: Пречиствателни станции за еднофамилни къщи
19-08-2010 - 13:37:14
;)Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-08-19 16:23 от rusi 6675.
Re: Пречиствателни станции за еднофамилни къщи
19-08-2010 - 14:19:23
По тази описана схема -забрави за поливане! фло ти го казва деликатно, а аз ти го казвам в прав текст и ако решиш да ни доказваш обратното,ще се видиш в голямо приключение::o ,особено с тая идея за казанчетата.Имам от най-качествените станции и пак не бих си вкарал водата обратно в къщата.Търси някой ,който го е направил като тебе и тогава....
Даже само за да поливаш ,станцията трябва да е качествена,а те не са евтини.Не ги слушай тия дето ги продават,някъде бяха писали,че можело и да се пере с водата:}
Да,малките пречиствателни станции решават идеално проблема там,където няма канализация ,особено ако са с аеробно пречистване,защото са без консумативи,но само ако са наистина пречиствателни станции,защото повечето дето ги предлагат в България са несполучливи подобия, които да заместват просто изгребна яма.Минал съм по тоя път и затова....*ok* В Германия е друго,там има стандарти,контрол!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход