Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ОББ или Пощенска банка

Публикувано от steich 
ОББ или Пощенска банка
01-03-2007 - 01:17:46
Здравейте, за първи път пиша в този форум. Предстои ми покупка на жилище на стойност около 45-50 000 Евро. налични са само половината. Другата половина ще трябва да набавя чрез ипотечен кредит . За момента съм се спрял върху две банки ОББ / 6.7 % за лева / и Пощенска Банка / 7 % за лева /. Въпросите са ми:
- предполагам че за момента никой не може да каже със сигурност, но в лева или евро е по-добре да е заемът ?
- за сега везните леко накланят в посока към ОББ заеади по-малката лихва и застраховката която се поема от банката - коя банка е по-коректна ?

В край на сметкаслед сравняване на един и същ погасителен план / 50 000 лв. за 25г. / за двете банки се получава месечна вноска в ОББ- 360 лв. а за ПБ - 353 лв.
Общо като се съберът главница + лихви + такси за обслужване ползата е за ОББ с около 1500-2000 + застраховка имот и живот.

Като се сметне разликата едва ли е повече от 5 000 лв., но въпросът е коя банка е по коректна и читава ..... smiling smiley ... все пак банка е де, не може да не взима но не нерагламентирани и измислени такси. Коя има по динамична и приемлива политика.

Благодаря предварително на отзовалите се.
Re: ОББ или Пощенска банка
01-03-2007 - 10:10:54
Здравей,

Като във всяка друга БЪЛГАРСКА работа и тук въпросът опира не до това какви са правилата, а кой и как ги прилага.
Имам предвид, че много зависи не само банката, а и служителят там доколко познава материята, защото масово са велики кухи лейки зад бюрата, но за съжаление - кадри няма.
Така че, от тази гледна точка кредитните посредници са ценни, просто те си познават хората с които работят и намират елегантните решения за да намерят начин хем да се съобразят с тарифите и правилата на институцията, хем условията ти да са една идея по-добри от тези на конкуренцията и да не им избягаш като клиент, за да си приберат бонуса. Всеки един клон, респективно служител е пряко заинтересован да ти даде кредит, нали се сещаш защо...
Щом и брокерите на НИ вече се бият в гърдите че "уреждат" кредити, за какво говорим!
Така че, това, че си проучил двете банки е добре, сега виж дали имаш близък или познат или познат на познат за да те прати при служител в една от двете за да ти посочи читав кредитен инспектор или шеф на клон - те са най-ценни за твоя размер, много по-оперативни са и ако си разбират от работата могат да тиспестят много нерви.
Иначе, принципно казано, не можеш да излъжеш пазара, добре си се ориентирал към две стабилни банки с гръцки шефове и български шерпи. Въпросът не е дали че вземеш по-евтин кредит (няма безплатен обяд, уверявам те, нещата са еднакви към всеки един момент, ако има разлика тя е във времето, но ако днес отидеш в 5 банки рядко ще има разлика, ако разбираш какво ти предлагат. Промоциите са за неразбиращите, уловки. Разликата е минимална, както ти казваш 2-3000 лв. за 20 год - това е смешно, а и не забравяй, че всяка банка може да си смени условията по всяко време, ако реши. Важното е да клъвнеш, после вече не си интересен).
Та това за читавост - нямай съмнение относно читавостта им, ни най-малко.
За коректност - кадрите решават всичко, както казал оня грузинец, така че зависи на кого ще попаднеш - дано намериш човека, който ще ти свърши работа...
И в двете бани работят по над 200 души само в София, а с клоновете сигурно над 2000 има и свестни и специалисти, има и пълни мухъли, както навсякъде.
Успех.
Re: ОББ или Пощенска банка
01-03-2007 - 10:14:40
А, за вида валута - назад много сме ги коментирали.
С две думи - ако печелиш в евро, тегли в евро, ако не-в лева. Сметката е дали разликата в лихвите компенсира по-големите разходи по обслужването(превалутиране, две сметки и т,н,) при план в евро.
И един съвет - не си взимай супер мега, само за теб промоцията дебитна или кредитна карта напълно безплатно и без такса за първите 6 месеца, освен ако не си убеден, че ти е наложителна.
Много е вероятно да береш ядове с нея.
Re: ОББ или Пощенска банка
01-03-2007 - 12:47:12
Благодаря за бързия отговор. Днес бях в друг клон на ОББ-Интерпред и всичко ми бе обяснено много внимателно. За мое учудване нещата не са толкова тегави колкото ми бяха описани / поне на думи / от агенцията. Приходите са ми в лева и ти си прав че самото обръщане спрямо курса за деня и отделна сметка пак и разни такси за поддържането и ... са си доста занимавка допълнително. Относно кредитната карта вече имам такава както и разплащателна сметка към ОББ и предполагам че няма да ми предложат втора / пък и няма нужда /.
Re: ОББ или Пощенска банка
01-03-2007 - 13:08:54
Е, значи не се чуди и в ОББ им кажи, че си супер доволен от тях и ди искал да си още по-доволен занапред взимайки им кредита както и те от теб, заздравявайки това ползотворно сътрудничество и си направи устата за някаква отстъпка в условията като за лоялен клиент. Вметни, че еди-къде си дават нещо по-добро (напр. Пиреос) и питай не е ли възможно и те да го направят за да не се налага да местиш цялото си обслужване там...
Много внимателно си чети договора и питай всичко дума по дума да ти обяснят. Консултирай го с познат юрист.
Не се навивай да подписваш трати (записи на заповед) без да си го консултирал. Имаш и им даваш обезпечение, друго не им е нужно.
Имай предвид, че все още за ипотечните кредити няма законоворегламентирани изисквания към банките за прозрачност - скрити такси, честно обявяване на ГПР, такси за предсрочно погасяване и пр. каквито въведоха за потребителските, затова супер много внимавай какво подписваш.
Успех!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход