Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

отново за банките

Публикувано от ggionkov 
отново за банките
26-08-2006 - 16:06:41
питам се аз сам но не мога да си отговоря исе надявам вие да ми помогнете-според анализи,статии,анкети и каквото се сетите там а и според вас самите ще паднат ли лихвите в банките след приемането ни в европейския.Благодаря за отговорите предварително
Re: отново за банките
27-08-2006 - 12:56:20
NE,
Rabotia v banka v zapadna evropa. Lihvite prodalzavat da ce kachvat vceki mecez ot mart mecez v zapadna Evropa. Zentralnata Evropeicka Banka caobchi che chte prodalzava da uvelichava lixveniat prozent za dalkite periodi do kraiat na godinata.
Анонимен потребител
Re: отново за банките
27-08-2006 - 20:42:39
Това какво общо има с лихвите в БГ?

Я погледни нивата в Бг и в Европа и си отговори на въпроса не трябвеа ли да станат равни. БГ лихвите са доста високо така че няма начин Европейските да ги повдигнат, просто ще им забавят спада за да се срешнат някъде по средата.

Re: отново за банките
28-08-2006 - 11:06:34
Tinki, е със сигурност ще конвергират, въпросът е кои към кого. Според мен, скоро европейскитеще са като нашите, което ще сложи край на низходящия тренд у нас (впрочем ако отвориш графиките, за мен е видно, че те спряха да падат, от няколко месеца са флет) Лично аз оквам да поемат леко нагоре, тук вече нещата опират до конкуренция изразена често в открита измама от страна на банките - за съжаление още не сме се научили да си търсим правата, не само пред банките, а има вече съответноте институции.
На въпроса - очаквам лихвите в БГпо ипотечните кредити да тръгнат леко нагоре.
Re: отново за банките
01-09-2006 - 16:06:44
Падането на лихвите според мен вече приключи. Бях писал преди няколко месеца, че може да паднат с около процент, но май няма да се случи. ЕЦБ вече направи две вдигания на лихвите до 3% като се очаква до края на годината да стигнем 3.5%. Това означава вдигане на лихвите по "плаващите кредити" (почти всички) с 1%. А пък гледам ПИБ са си вдигнали таксата за управление за потребителските кредити (еднократно в началото) от 1% на 2%. Така че, според мен застой в добрия случай или леко поскъпване в краткосрочен план и поскъпване в дългосрочен.
Сега гледам в инвестора:
"Основният лихвен процент (проста годишна лихва) за месец септември 2006 г. е 2,94 на сто, съобщиха от Българска народна банка. Това е най-високото ниво на ОЛП от май 2004 г. насам."

Повече ракия за един мирен свят!!!
Анонимен потребител
Re: отново за банките
01-09-2006 - 19:47:18
Както всички знаем лихвата обикновено е плаваща част (LIBOR, EULIBOR, ОЛП, БЛП и т.н.) + фиксирана част. Сега в задачата се пита коя лихва е по-ниска:
1) лихва от 6.5% която е била сключена при плаваща част 2.5% + надбавка от 4%
2) лихва от 7% която е да кажем сключена при 5% плаваща част + 2% надбавка

Лихвата е важно да се знае че не е това което е при сключване. Ако си взел на 6.5% при LIBOR 2.5%, при LIBOR 5% лихвата ще стане 9%. Докато лихва да кажем от 7% при LIBOR от 5% формално погледнато изглежда да е по-висока от 6.5%, ама излиза че е доста по-ниско защото 7% < 9%.

Така че, според мен трябва да се гледат надбавките. Реално погледнато те определят дали лихвата се вдига или пада.

В този реде на мисли вдигането на лихвите в Европа според мен ще доведе до свиване на надбавките и от там до "намаляване" на лихвите. Да го кажем по следния начин ако лихвите в Европа се вдигнат с 2% в БГ това 2% ще се раздели между кредитоискателя и надбавката на банката.

Така че не гледайте абсолютната стойност на лихвата, а как се движи надбавката.
Re: отново за банките
02-09-2006 - 16:07:47
Това е вярно, но при изтеглените вече кредити предоговарянето е свързано със такса. При ПИБ поне е 1% от оставащата главница, сигурно и другите банки има. Затова преди евентуално предоговаряне трябва да се смята какъв ще е ефекта, особено ако остава година две до изплащането на кредита.

Повече ракия за един мирен свят!!!
Re: отново за банките
03-09-2006 - 06:50:32
Lihvata v BG vinagi shte e po-goljama ot tazi v zapadna evropa zaradi po-golemijat risk.
Po-goljam riks, po-goljama pechalba. Osnoven zakon v ikonomikata.

Kojto vjarva che riskyt v Germanija i Bylgaria e ednakyv che lihvite po zaemite da sa ednakvi da otide da se pregleda na lekar.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход