Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

въпрос за дохода

Публикувано от svetlana 
въпрос за дохода
22-08-2006 - 13:16:55
Здравейте,
искам да кандидатствам за ипотечен кредит пред банка. въпросът ми е следният: тъй като упражнявам свободна професия, трябва да доказвам дохода си чрез годишна данъчна декларация по ЗОДФЛ. Какво ще признае банката за чист доход от декларацията? Доходът, на който ми се начислява ДОД, или ще приспада така: годишен доход минус вноски за пенсионно и здравно осигуряване минус дължим данък общ доход. Разликата всъщност са 35% разходи, които приспадам от облагаемия доход без да представям документи.
Моля за съвет от някой, който се занимава с това, за да не се излагам пред банката :-)
Re: въпрос за дохода
22-08-2006 - 15:32:10
банката се интересува само от чистия доход (т.е. с приспаднати данъци, удръжки, застраховки и т.н.)

а за това да не се излагаш не виждам защо се притесняваш - на служителите в банката това им е работата - да ти обясняват ако нещо не е ясно, а не да се гримират и да пият кафе
Re: въпрос за дохода
22-08-2006 - 15:58:37
avatar
Зависи какво ще е жилището, което ще се ипотекира, зависи колко членно ви е семейството, зависи какви доходи имате и дали ще кандидаствате за кредит с доказани доходи или без доказване на доходите. Зависи най-вече и от банката в която кандидаствате!
Има една банка с лихва 6,4%, но ако е без доказване на дох. лихвата е 8,4% и т.н. все в този дух. Най-добре вдигнете телефона и се обадете в банката, която сте избрала за повече инфо, защото всичко е индивидуално. Накои банки работят "като машина" вкарват ви данните в компютъра и "системата" казва да или не за вашето одобрение. Аз ви съветвам да изберете банка, която работи индивидуално с всеки клиент и има гъвкави условияsmiling smiley Няма да казвам кои са те за да не им правя реклама, но не са много - повечето са тези, които търсят под вола теле и нямат за задача да отпускат кредити, а да НЕ отпускат. Има такива банки колкото и да ви е чудноsmiling smiley


Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: въпрос за дохода
22-08-2006 - 17:26:33
Благодаря ви за съветите! Естествено, че ще кандидатствам за кредит с доказване на дохода, иначе нямаше да ви занимавам с такъв въпрос! Говорих с банковите инспектори и естествено те ми отговориха по метода на наай-малкото съпротивление: ще вземат облагагаемия доход, от който са приспаднати не само платените данъци и осигуровки(което е напълно нормално), но са приспаднати и въпросните 35% необходимо признати разходи! Именно за това ставаше дума: ЗОДФЛ ми разрешава да ги приспадна от облагане, но това не означава, че съм ги похарчила тези пари.
Не искам тук да правим реклама или да плюем по банките, но до момента не съм срещала "банка, която да работи индивидуално с всеки клиент". Да, обръщат внимание на големите корпоративни клиенти (та те взимат милиони, така бързо се изпълнява план); да, ако искаш над 100-150 хиляди лв като физическо лице пак се опитват да са кооперативни, но я пробвайте за 60 х.лв. - ходене по мъките!
Re: въпрос за дохода
23-08-2006 - 18:34:41
Svetlana,

Няма много логика в това, което казваш ".....но са приспаднати и въпросните 35% необходимо признати разходи! Именно за това ставаше дума: ЗОДФЛ ми разрешава да ги приспадна от облагане, но това не означава, че съм ги похарчила тези пари."

След като държавата е приела, че си ги похарчила (иначе щеше да ти вземем данък и върху тях), не виждам как очакваш банката да приеме, че не си ги похарчила. Няма значение дали си или не си, просто това е правилото за смятане на чистия доход.

А че не ти е изгодно, сигурно е така, но не виждам какво можеш да направиш в случая. Освен да кандидатстваш за "кредит с недоказан доход".
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход