Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Индекс Моите Пари

Публикувано от Mitak 
Mitak
Индекс Моите Пари
21-06-2006 - 12:26:50
МП изкараха собствен индекс. Нов съм във форума и ми е интересно да чуя коментарите ви.
Анонимен потребител
Re: Индекс Моите Пари
21-06-2006 - 13:22:19
ГПР е нещо много специфично за конкретния кредит.
Те неслучайно са си писали хората, че е за 20 годишен кредит за 50000 лева. Явно са решили че това е най-масовия случай.

Общо взето може би не трябва да се набляга на конкретната стойност на индекса, а по-скоро на движението.
Mitak
Re: Индекс Моите Пари
21-06-2006 - 14:41:50
Прав си. Не искам да коментираме ГПР като същност и математически модел, а от практическата му гледна точка. Направих си труда да сметна различните варианти на една BG банка. Сумата е 50000, срока 20 години.

Вариант1 0% за първата година и 7,35% за остатъка, анюитетни вноски
ГПР: 7,0326 общо изплатени: 92730,66

вариант2 6,65% за целия период, анюитетни вноски
ГПР: 7,2486 общо изплатени: 92508,10

вариант3 0% за първата година и 7,35% за остатъка, намаляващи вноски
ГПР: 6,9127 общо изплатени: 85019,65

вариант4 6,65% за целия период, намаляващи вноски
ГПР: 7,2690 общо изплатени: 85095,76

Индекс за юни няма. Ако имаше, какво щеше да отразява и каква ще е реалната полза от него?

За движението съм съгласен, все пак някаква информация може да се извлече.
Mitak
Re: Индекс Моите Пари
23-06-2006 - 11:01:38
Като стана въпрос за движението, днес попаднах на една статия коментираща движението на лихвите по ипотечните кредити. Няма да ви я разказвам ,а направо я пействам. Ще ви помоля и за вашето мнение.


Лихвите по ипотечните кредити – нагоре или надолу?

Напоследък сме свидетели на две, на пръв поглед изключващи се тенденции: и понижение на лихвите по ипотечния кредит и повишаване на лихвите по същия.

За какво става въпрос? Някои от банките, обявиха нови оферти по ипотечните кредити. Промените се състоят в леко завишение на лихвите по левовите кредити и спад при лихвите по кредитите в евро. В същото време, новите по-ниски лихви за кредитите в евро, са за целия период и отпадат т.н. нулеви лихви за първата година.

Очевидно българските банки са на кръстопът. От една страна повишението на лихвата на Европейската централна банка, както и последвалото поскъпване на междубанковите депозити, кара банките да вдигат лихвите, а от друга, все още високия марж между лихвите по депозити и кредити, както и засилващата се конкуренция, натиска лихвите в обратна посока.

От един бърз преглед на офертите на банките се вижда, че към момента, актуалните нива на лихвите , са около 6,5% за кредити в евро и около 7% за кредити в лева. В редица медии се публикуваха или излъчиха интервюта, чрез които висши банкери се опитват да убедят общественото мнение, че това е абсолютния минимум, че периода на спад на лихвите е преключил и предстои повишение. Причините, които се изтъкват за това, са по-високите лихви в световен мащаб и по специално в еврозоната, неизбежното повишение на лихвите по депозитите и поскъпването на паричния ресурс като цяло. Обяснението е просто: предстои влизане на България в ЕС и няма как българските банки, да не се съобразят с европейските тенденции.

Да, действително тенденциите са за повишаване на лихвете в еврозоната и ЕС като цяло, но каква е базата от която ще тръгне това повишение? Пак бърз преглед на офертите показва, че във Франция се предлага ипотечен кредит с лихва 3,1%, в Португалия – 3,65%, Испания – 3,70%, Ирландия – 3,75%, Италия – 4,05% и Гърция 4,95%. Разбира се има и изключения . В накои новоприети страни, като Полша например, лихвите все още са съизмерими с тези в България.

В същото време за да се прогнозира движението на лихвите трябва да се обърне внимание и на регулативните мерки на Европейската комисия (ЕК) предприети в тази област. През тази година се очаква да излезе т.н. „Бяла книга за ипотечните кредити” . Тя трябва да формира общата политика, в областта на ипотечните заеми, която ще следва ЕС. Целта на ЕК е да се създаде единен европейски пазар на кредитите обезпечени с ипотека, което да доведе до разширяване на презграничните кредити и да увеличи шансовете на хората да направят по-добър избор на най-изгодните за тях условия. Първите крачки в тази посока вече са направени и на 4 май тази година, в първото издание на новия бюлетин на ЕК „Fin-Focus” е обърнато особено внимание именно на ипотечния кредит.

Анализът на ситуацията, извършен от специалистите на www.infokredit.net показва, че желанието на българските банкери е да задържат лихвите по ипотечните кредити на сегашните равнища и ако могат, дори да ги повишат. В същото време практиката говори, че ако една банка предложи нови, по-ниски нива, много бързо останалите я последват и също се позиционират на тези нива. В момента пробив вече е направен. Макар и за ограничен кръг потребители, българска банка предложи оферта с лихва под 6% за кредити в евро. Лондонският офис на чужда банка, която има дъщерна в България, също има оферта с лихва под 6% за свои клиенти, които желаят да закупят имот в България с ипотека на новозакупения имот.

Каква е нашата прогноза ? Прогнозата ни за движението на лихвите по ипотечните кредити е, че ще надделее европейската тенденция. А коя точно тенденция, за повишаване на лихвите в еврозоната, или за единен, прозрачен и конкурентен европейски пазар на ипотечните кредити, ще покаже бъдещето.
ime
Re: Индекс Моите Пари
27-06-2006 - 16:43:01
Интересно защо не коментират лихвените нива в Румъния, които са с пъти над тези в България, а на страната й предстои същото присъединяване и като в България.

Факта, който също не се засяга са първоначалните такси, които са достатъчно различни за всяка страна и по тази причина в западните страни не се говори за лихвените проценти, а за ГПР.

Да не говорим, че лихвените нива зависят пряко от риска в страната и инфлацията и чак след това следват международните тендиции. А освен това цялата икономика и нормативна база трябва да са синхронизирани с тази на ЕС.

Вместо заключение - за да се предвиди движението на лихвените проценти се изисква сериозна база данни както и макроикономически познания за задълбочен анализ. В противен случай подобни материали биха били подвеждащи за крайния потребител.

Анонимен потребител
Re: Индекс Моите Пари
27-06-2006 - 16:49:09
ами ти явно си пропуснал, че индекса на МП е точно за ГПР.

Я дай някъде да видим какви са нивата в Румъния
Re: Индекс Моите Пари
27-06-2006 - 16:55:59
Според мен би било нормално в Румъния да са по-високи лихвите при положение че не са в борд. И тяхната валута е сравнително стабилна напоследък, но не и фиксирана, имат и по-голяма инфлация.
ime
Re: Индекс Моите Пари
27-06-2006 - 17:24:13
В цитираният текст от www.infokredit.net не се говори за ГПР а за лихвени проценти точно. :-)

А в румънските оферти не само лихвите са по-големи (~20% за леи и ~8% за евро), но и първоначалните такси са в порядъка на 4-6% от размера на кредита, сравнени с 0.75-2% в България. Отделно всички лихви са плаващи, което означава че и самите банки не са сигурни какво ще се случва. :-)

Относно инфлацията в Румъния, последния анализ на ЕС показа че те имат по-ниска от нашата инфлация, иначе съм съгласен че това че лева е вързан към еврото е един вид гаранция за банките в България.
Анонимен потребител
Re: Индекс Моите Пари
27-06-2006 - 22:39:59
Мислех, че говорим за индекса на МП, който си е за ГПР
Наблюдател
Re: Индекс Моите Пари
28-06-2006 - 11:18:00
Здравейте хора. Виждам, че тук се е заформил някакъв разговор и реших и аз да се включа. Забелязах, че става дума за разни сайтове Инфокредит, Моите Пари и реших да ги разгледам и двата. Направи ми обаче впечатление, че и двата са много сходни, да не казвам че са почти еднакви. Остава въпроса кой от кого е взаимствал и кой е първия?. Погледнах правата на сайтовете от коя година са и установих, че МОИТЕ ПАРИ са регистрирани 1 година преди Инфокредит. Това ме навежда на мисълта, че последните опитват да копират Моите Пари. Не знам - нека всеки реши сам за себе си.
Допреди да вляза в този форум не бях и чувал, че има такива сайтове - най-малкото в България. Доста съм далеч от мисълта, че ще съм някакъв цензор и ще налагам морал, но въпроса е дали това е лоялната конкуренция. Появата на такива сайтове е нещо хубаво, което се случва, но защо всичко трябва да се опорочава.
Без да защитавам когото и да е предлагам да влезете в сайта на Моите Пари и да разгледате един погасителен план. Сега разгледайте погасителен план на Инфокредит и преценете сами дали има или не прилики. Същото е и с ГПР калкулатора.
Относно ГПР индекса на МП, мисля че е нещо, което досега не е съществувало и беше време да се появи. Изглежда читав и дано да става все по-добър.
Е, хора това е. Сега ще се радвам ако споделите вашите впечатления. :ami:
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход