Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Невърнат кредит

Публикувано от Наско 
Наско
Невърнат кредит
23-03-2006 - 16:55:12
Искам да тегля кредит за малко жилище
при 100 % пари от банката. Но има няколко
неща които ме притесняват .

При кредит с доказване доход от БПБ
за 25 000 EUR и срок на погасяване 15 години или 180 месеца
кредитния калкулатор в сайта показва че трябва да върна
грубо 42 000 EUR.

Какво би станало ако плащам 3-5 години и след това не мога да си обслужвам кредита ?

Да кажем за 5 г. като лихви ще съм дал грубо около 6 000 EUR.

Имам да връщам още 25 000 ЕUR + 11 000 EUR.

Ако може тогава жилището да се продаде за 36 000 EUR
оставам без жилището и без лихвите . Или бъркам ?
Но ако не може ?


















Stefan
Re: Невърнат кредит
23-03-2006 - 17:10:32
Виж, банката като ти дава пари изхожда от презумпцията, че това което ипотекираш е нещото, от което те ще удовлетворят вземането си при превръщане на кредита в предсрочно изискуем, вкл. неплащането му. Вече към 12 милиона висят на банките според последните данни, които четох в един доклад, като тенденцията е към покачване. Затова и банките ти правят оценка на ипотеката и преценят колко, до какъв процент да ти дадат от стойността. Ако след години ти не можеш да плащаш, банката не губи - тя обикновено застрахова кредита ти и има откъде да си вземе парите. Твой кредитор за недосбора след реализацията на ипотеката ще стане вероятно застрахователят, като той ще заведе дело да внесеш доброволно тези пари и ако не осъви ще имаш срок да си изпълниш задължението, ако не ще дойдат борците (тогава вече няма да има съдии изпълнители в сегашния им вид а ще са частни такива - сега гласят закона) и ще ти вземат каквото намерят. И толкоз.
Но може и да си щастлив - ако цените на имотите са се повишили или са на сегашните нива, банката ще продаде имота ти, ще си прибере парите плюс процента за наказание все едно си го върнал предсрочно и ако остане ще ти ги депозира по дебитната карта дето задължително ще я имаш при тях, тоест ще си ги ползваш без проблем.
Поне аз така си го представям....
Re: Невърнат кредит
23-03-2006 - 17:24:22
Това с мутрите ми звучи естествено - като имаш да връщаш пари може и да те биятsmiling smiley
Re: Невърнат кредит
23-03-2006 - 17:31:31
Абе ти това хубаво го обясняваш, ама забравяш че не говориш с човек, който разбира от тези неща. Човекът се пита дали няма да му се наложи да връща ЦЯЛАТА БЪДЕЩА ЛИХВА в един момент когато не може да внася вноските и кредита става предсрочно изискуем, тоест банката си иска цялата останала неизплатена главница. За това той си задава леко абсурдния въпрос дали единствената му застраховка не би било едно покачване на цената на имота с цели 50% че да покрие цялата оставаща сума на главница ПЛЮС ЛИХВИ за всички оставащи години, което си е съмнително. Всъщност той нормално не би трябвало да се страхува чак толкова защото обикновено предсрочно изискуема е оставащата главница плюс определен процент заложен в договора за предсрочно погасяване - примерно 4 или 5% от ТАЗИ ОСТАВАЩА ГЛАВНИЦА, а не всички лихви които той би плащал през всички оставащи години, нали така...

Сега, в интерес на истината, мисля че имаше една или две банки или финансови къщи които вместо тази такса искат всички оставащи лихви, но това си е изключение, прав ли съм? И е написано в договора все пак, би трябвало да се четат договорите вмнимателно...
Анонимен потребител
Re: Невърнат кредит
24-03-2006 - 08:36:54
Като за начало погледни първата част на това
[imoti.net]
където се обяснява що е лихва, главница и имат ли те почва у нас.

Сега да пристъпим към твоята сметката:
Не знам как ги получи тези 42000 евро ама предполагам си гледал
"При жилищен кредит програма "Плаваща лихва" където вноската е 237.47 на месец при 25 000 за 15 години.

При така поставената задача след 5 години ти ще дължиш на банката точно
19658.31 евро и нито цент повече.

Може малко странно да ти се стори ама за тези 5 години ще си платил лихви на стойност
8906.51 евро.

След като изяснихме какво дължиш да пристъпим към това какво става ако спреш да плашаш. Има едни 3 месеца след който ако не плашаш мисля почваше кредита да се води "лош" е тогава банката може да пристъпи към продажба на имота, да си прибере след продажбата нейните си 19658.31 + 4% на 19658.31 за предсрочно погасяване. Каквото остане от продажбата ти го дават на тебе. Естествено тази процедура е малко тромавка и надали банката ще прибягне веднага към нея. По-скоро ще те покани на един разговор и ще ти разсрочи кредита.


Анонимен потребител
Re: Невърнат кредит
24-03-2006 - 08:43:53
Веднъж го обсъждахме - няма как банка да ти иска сумата с лихвата при предсрочно погасяване.
Просто ако това е банка значи предлага депозити. Ами ти вместо да ги върнеш парите с лихвите наведнъж може просто да ги депозираш и всеки месец да ходиш да теглиш от депозита и да внасяш по кредита. В този случай банката трябва да ти плаща лихви на депозираните пари.

Така че това с връщането на парите с лихвите може да стане само при финансови институции които не предлагат депозити
R. Velchev
Re: Невърнат кредит
24-03-2006 - 09:32:48
Има и обаче един такъв момент, който се шири сега - банките продават ипотекирани апартаменти на занижени цени (колкото да си покрият вземането) на вътрешни хора, а не ги излагат на публична продан, все още пазара не се е напълнил с такива апартаменти. Има хора с пари в тази игра. После казват че само това били кандидатите. Аз познавам поне 4 човека, които така се снабдиха със свестни жилища на най-много 60% от действителната им цена. В тази игра са и брокерите на имоти.
Re: Невърнат кредит
24-03-2006 - 09:37:16
Интересно как става това? Какво може да попречи на длъжника да го продаде сам с ипотеката и да върне остатъка от кредита наведнъж?
Анонимен потребител
Re: Невърнат кредит
24-03-2006 - 09:50:21
не е точно така
[imoti.net]

Тези имоти трябва да се обявят в съда. Не може съвсем под масата да се продаде. Поне на хартия някои няща трябва да се спазват.

А Boby е прав - когато нещата тръгнат на зле собственика може сам да продаде имота.

R. Velchev
Re: Невърнат кредит
24-03-2006 - 10:00:15
А има ли някой, който е купил имот с ипотека върху него в България ?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход