Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

БЛПЖК или EURIBOR?

Публикувано от beroetz 
БЛПЖК или EURIBOR?
10-09-2008 - 13:13:53
Здравейте,

Възнамеряваме да теглим потребителски кредит с ипотека. Офертите, които най-много ни харесаха са на 2 банки, а лихвеният процент е абсолютно идентичен. Разликата е, че единият процент е обвързан с базовия лихвен процент на банката (БЛПЖК), а другият е обвързан директно с EURIBOR.

Въпросът ми е кое е по-изгодно в далечна перспектива? Някой има ли наблюдения върху развитието на тези индекси? Гледам, че EURIBOR-ът е нараснал доста през последните няколко години, но дали не е стигнал своя таван? Може ли да се предвиди кой е по-малко рисковия вариант?

Благодаря предварително!
Re: БЛПЖК или EURIBOR?
10-09-2008 - 13:23:35
EUROBOR ,разбира се защото е ясно определен (това е цената на ресурса на междубанковия пазар) а другото е нещо много мъгливо дето банката си го определя сама и не е ясно дали не може да скочи резко. а в момента кое е по-ниско не сам проверявал ама предполагам са близки.
Анонимен потребител
Re: БЛПЖК или EURIBOR?
10-09-2008 - 16:01:14
Избери този с по-ниска "фиксирана" част, така лихвата ти винаги ще е по-близо до тези, които банката ще предлага за в бъдеще. В смисъл няма да се окаже, че след 5 години твоят лихвен % е 10, а банката отпуска нови заеми на 6 да кажем.
CR
Re: БЛПЖК или EURIBOR?
11-09-2008 - 21:54:24
тук разбирачев е прав. въпреки, че е объркал името. :} eurIbor е нещо, чиято стойност може да следиш. базовия лихвен процент на банката е нещо неопределено, което зависи от самата банка.
Анонимен потребител
Re: БЛПЖК или EURIBOR?
12-09-2008 - 08:35:13
Е никоя банка няма да тръгне на самоубийствен ход като вдигне много базовия си лихвен %. Това е по-скоро начин банката да е по-гъвкава на пазара - разбирай го в двете посоки - и като трябва да се вдигат лихвите и като трябва да се свалят за някоя промоцийка.
Re: БЛПЖК или EURIBOR?
05-11-2008 - 17:18:27
еуроибор
защото като ни тресне фин. криза още повече и някой луд взема да махне борда.. основния на банката ще е оле-мале
то и държавата тогава ще е така, но поне ще се чувстваш европеец winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход