Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?

Публикувано от dmb 
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
22-01-2008 - 16:24:11
камелия Написал:

[snip]
> Българинът е точно обратното-гол и гладен ще
> ходи,но жилището си ще изплати.
[/snip]

Камелия,

До колкото разбирам твоята (и не само) теза за пазара на НИ е силно вкоренена в "народопсихологията" на БГ субектите. Би ли споделила все пак каква база за сравнение имаш, т.е. колко дълбоки наблюдения имаш и върху кои други "народопсихологии"? Би било интересно да знаем това и да можем да преценим дали това може да бъде въобще фундамент за заключения и позиции що се касае до цените на НИ.

Моят скромен опит покрива САЩ, UK и малко Холандия. В първата съм живял 4-5 години, в последствие съм работил и пътувал периодично до другите две. Личните ми наблюдения са, че каквото и да значи "народопсихология" то няма общо с цените на НИ. Навсякъде и винаги е ставало дума за качество на живота и интимно свързаните с него покупателна способност и opportunity cost (не знам как е на БГ, сори).

Ще илюстрирам горното с малък пример от мойта БГ реалност. От години живея под наем в Гео Милев - квартал, в който съм израснал, познавам добре и намирах за привлекателен най-вече заради градинките и относителното спокойствие.. Първоначално наемах маломерен апт. точно до църквата/фестивална. Много скоро градинката с катерушките м/у моя блок и църквата изчезна и се появи още един блок. Не бях впечатлен. След една година собственика (доста меркантилен пич по душа) ме зарадва с нова оферта за преподписване. Естествено му теглих една майна и след една седмица се бях преместил вече на една пряка по-нагоре, точно до парка, в обзаведен 3-стаен апартамент 120 к.м., гледка към Витоша на юг и наем една идейка (50 EUR) над исканото от меркантилния тип за 45 к.м. И така заживяхме щастливо и безгрижно ....

....докато не вдигнаха блока на Манастирска и Благородна, който ми скри гледката към Витоша напълно. Е, кофти, ама ще се преживее - мигрирахме към една друга от общо 3те тераси. Там обаче се оказа, че всеки божи ден трябва да се почистват столчетата, на които поркаме бяло чилиййско винце с жената, защото междувременно са почнали още 3-4 строежа в непосредствена близост и камионите мятат прак до 3тия етаж безпроблемно. Калта и шумът от бетоновози и помпи по това време вече се регистрираха само подсъзнателно. По настоящем се стои блок между моя и оня дето ми "запуши" гледката към Витоша - отстоянието е не повече от 10м, което ще ми осигури перфектна визуална комуникация от тип спалня-спалня с щастливите бъдещи новодомци. Нямам търпение вече, да се нанасят та да се поздравяваме сутрин....

Стоежите все пак позавършват, шумът намаля, дупките и калта останаха, но се появи и нова "екстра". На улицата (едисон) преди тази оргия имаше общо 6-7 къщи където живееха средно по 5-6 човека, общо 40тина. Сега има 5-6 блока със стотина човека във всеки + фитнес клуб от столична величина - правете си сметката за какво пренаселяане става дума спрямо "инфраструктурата". В резултат зелените площи, които заместваха тротоарите се превътнаха в легитимни места за паркиране и още един източник на кал. Големият бонус - парка Г. Милев е адекватно пренаселен съответно, което напълно обезсмисля функцията му на тихо място за отдих....

След тези няколко щриха от личния ми опит, нека обобщя. Качеството на живот в Софийските топ локации е под или около санитарния минимум и е много по-вероятно да падне ПОД него отколкото да изплува, просто зашото вече е късно и л****та са снесени! Ако аз си бях купил собственост тук преди 4-5 години в момента сериозно щях да се замислям да продавам и да бягам другаде!

Противно на Камелия, аз мисля, че БГ субекта по-скоро рано отколкото късно ще започне да мисли по аналогичен начин и ще търси вече качество на живота а не жилище. Разликата е огромна. Очакванията ми са, че такъв "шифт" ще се получи в следващите 5-10 г. с отварянето на София към покрайнините и създаването на т.нар. "събърбия", този път с канализация winking smiley Мисля да е очевидно какво ще се случи с цените на жилища в райони, които не прелагат качество на живота. По моя преценка това са всички популярни райони в момента.

Поздрави,

Радо



Редактиран 4 път(и).Последна редакция на 2008-01-22 17:00 от dedepene.
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
22-01-2008 - 16:29:43
камелия Написал:
-------------------------------------------------------
> Ми,какво да ти отговоря? Ти отново ми изнесе
> лекцията-какво ще се случи по принцип. Нищо от
> това,което съм писала за конкретния български
> потребител на кредити и бъдещ потърпевш,не си взел
> предвид,нито липсващите данни Разсъждаваш
> някак........ международно!
> Карай,да сме живи и здрави!


Ми то това което се случи в България последните 6 години си е международно. Наляха ни международни пари, международни банки ни дадоха кредити. Да не мислиш, че защото Ганьо последните 6 години е започнал да работи 6 пъти повече, та затова имотите поскъпнаха толкова?
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
22-01-2008 - 16:32:09
Не бе, Петька-щото взема по 5 200 евро месечно-два пъти повече от тъпия италианец... мдаа clap:
Кой па написа тая простотия за 5 200 ??? :crazy:
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
22-01-2008 - 16:36:06
Сега трябва да очакваме имигрантска вълна от Италия да ни залее... и после имотите щели да падат-да, да, ама НЕ ! spinning smiley sticking its tongue out
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
22-01-2008 - 16:39:45
Деде , Камелчето е имала в предвид това може би :

[www.investor.bg]
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
22-01-2008 - 16:44:24
Калоянчев,

Хич не ми звучи Камелия така - много генерално го раздава.

Иначе четивото е интересно, обаче неминуемо в София пропорциите са по-други ....
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
22-01-2008 - 16:55:54
dedepene ,

Подобно на теб, и аз смятам, че рано или късно българинът ще започне да търси качеството на живот, а не самото жилище. Съгласна съм изцяло с твоите тези. Но това говори за неговото израстване и задоволяването на по-висши потребности.

А за народопсихологията, тя е трудно смилаемо "хапче". За пример мога да ти дам широко разпространения лаф - " образува ми нерви!" . Хората, които го употребяват са еманация на българската народопсихология. Нещо друго, тези хора, ще ги причислиш към масата такива, за които " и гол и бос българинът ще си плати жилището". Те очевадно говорят много за собствената си приятелска, роднинска и служебна среда. Между другото, те не биха били успешни бизнесмени , без тази си народопсихология. Последните 4-5 години доказаха, че тя има своето място и е много успешна доктрина. Разбира се, тук, във форума, страшно се разисква до кога тя наистина ще е успешна.

И аз наистина много се чудя, докога ще се защитават тези, с едни и същи аргументи. И едната , и другата страна!?

Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
22-01-2008 - 17:01:08
Такива пари се взимат в IT сферата.
-------------
Асене, със здраве си остани, ама съм далече от банките и консултантите.
Иначе в моята сфера в бяла страна може да си докараш по 500-700 евро на ден. Имам колеги които го правят. Работят по проект 6-8 месец и после 1 година ходят по островите да карат сърф примерно.

Та аз в българия със тази заплата дето на някои им се вижда космическа, съм най-зле платен. Може и още.

Айде и ти да ме надминеш по доходи някой ден.
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
22-01-2008 - 17:06:49
avatar




dedepene
Описал си мила родна картинка,но не това имам предвид,когато говоря за "народопсихология" и "качество на живот".
Имам предвид готовността да ограничим потреблението си на минимум в името на сдобиването със собствен дом. От наблюденията ми върху семейства във Франция,Сащ и Канада,стигнах до заключението,че те теглят кредит само ако обслужването му няма да промени досегашния им начин на живот-ползването на колата,почивките, ресторанта, дрехите........ежедневното меню. При нас не е така.Ние изплащаме с цената на всичко.
Това,което описваш,се приема като нещо временно,което ще се оправи след някоя и друга година........

smiling smiley
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
22-01-2008 - 17:07:53
Всички тук получават по 10 пъти по-малко отколкото в белите държави. Затова се дразнят хората от цените на НИ. А не че ти завиждаме - само нетрябваше да се пишеш средностатистически българин, защото явно не си. Аз също съм с много добър доход, но не забравям за хората около мен - роднини, съседи, приятели, дето са с по две висши образования и получават най много по 1000 - 1200лв. Как да теглят кредит 100000Е (дето вече е един двустаен апартамент)
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход