Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?

Публикувано от dmb 
dmb
Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
19-01-2008 - 14:58:27
Тази дискусия сигурно е водена 100 пъти тук, но искам все пак да попитам знае ли някой кой купува тези безбожно скъпи имоти в България. Аз в момента имам нетен месечен доход от над 2000 долара месечно и ми е много скъпо. Не се осмелявам да взема и ипотека с примерно 800 долара месечна вноска, защото икономическата ситуация е такава, че не съм сигурен колко време ще имам този доход. Мой приятел заедно с жена си имат над 3000 лв. месечен доход. Но не искат да взимат ипотека.

Данните, които посочвам са верни и предполагам, че не повече от 3-4% от населението в България има по-високи доходи. Кой тогава купува апартаменти по 80-100 хиляди евро? Говоря за съвсем нормален апартамент от 80-90 квадрата в нелош, но и не супер престижен квартал. Тази площ е необходима на едно малко семейство с деца.

Ако някой е по-запознат, нека ми каже кой обуславя толкова високи цени, след като дори по-платежоспособните се въздържат да купуват. Принципно не приемам тезата, че брокерите на имоти са виновни, защото никой брокер не може да раздуе цената над ниво, на което някой може да я плати. Дори и по сайтовете да се думкат раздути цени реалният пазар ще мине в сивата зона и сделки ще вървят на в пъти по-ниски цени. По чисто пазарни причини цените трябва да паднат, защото никой не е луд да държи един апартамент 3-4 години, докато го пробута на космическа цена. Всеки ще гледа да го продаде по-бързо, особено строителите, които работят с кредити и имат постоянни разходи. Т.е. идеята ми е, че реално някой наистина купува тия имоти и се питам кой е той?
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
19-01-2008 - 15:34:14
Моето мнение е, че доста хора продадоха имоти (ниви, селски къщи), предимно на чужденци, и тъй като единствената инвестиция за която се сеща обикновенния българин е жилище в голям град се спускат да купуват подкрепяни от платени прогнози в пресата. Строителите от своя страна станаха алчни, поради нарастналото търсене.
Или моя отговор на въпросът ти: "Кой купува?" е: "Хора продали друг имот, и теглили кредит за останалата част."

Развитието предполага, че строителите заделят около 30-60% от апартаментите с надеждата да ги продадат по-скъпо (като тези продажби им стигат, за да покрият разходите си). Така на пазара излизат замо 40-70% от новите жилища. И по този начин предлагането се намаля.

Всичко това у нас се надува много лесно, поради това че повечето хора имат по поне един НИ. Това води до забогатяване на хората, защото това което притежават е по-скъпо. Т.е. в НИ се въртят едни пари, които нарастват от пари от вън и от кредити, като само 20% от тях отиват за производство на нови жилища, останалото се движи.

Това доведе и до друг проблем, а именно нарастване на паричната маса, като това доведе и до инфлация. Докато се наливат пари машината работи и всички собственици на имоти стават все по-богати. Само че идва момента, който ти описваш, цените са станали толкова високи, че дори и малкия процент, които са можели да купят само на кредит, без да разчитат на друг имот започва да клони към 0. Това моментално води до отлив на чужди пари. И тогава всички купували с цел да продадат по-скъпо, а на челно място са строителите с 40-70% задържани апартаменти, след това и чуждестранните спекуланти и накрая българските пишман спекуланти с по 2 апартамента се втурват да продават. Като това води до срив на цените. При този срив, то хората като теб, които са се чудили дали да не рискуват с непосилен кредит, виждат, че са направили добре и са изчакали, като дори при вече по-ниските цени те не купуват, защото виждат, че е възможно инвестицията им да е доста губеща, тогава цените отиват още по надолу.

Това накрая засяга и банковата система, защото много хора теглили кредити започват да изпитват проблеми с изплащането, а имота им вече не покрива оставащата главница по кредита.

Цялото това мое писание се нарича накратко "Имотен балон" и докато не гръмне всичко е перфектно, защото и ти ако се беше впуснал в приключението преди година, сега щеше да си "спечелил" 30% (кавичките са защото надали щеше да си си прибрал печалбата), което щеше да те кара да се чувстваш по-богат, докато накрая балона не изгърми. Това е един вид преразпределяне на капиталите, като 5-10% от играчите ще излязат с огромни печалби (строители продали всичко на време, както и големи чуждестранни инвеститори, които следят пазара и знаят кога да приберат печалбата), като разбира се тези печалби ще са за сметка на останалите (дребни спекуланти и купили за лично ползване) smiling smiley Парите не се губят, те просто сменят собственика си smiling smiley.
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
19-01-2008 - 15:55:32
съгласен съм с горното, болшинството от покупките са с пари от продажба на друг имот

Също така фактор са:

* Пари от доходи в чужбина (сигурно над милион са българите извън Бг)

* Криминални пари

* Пари от кредити

* и все пак има част която купуват с легални пари от бял бизнес
предимно с продажба на друг имот също толкова скъп
19-01-2008 - 16:46:02
avatar
dmb Написал:
-------------------------------------------------------
> Тази дискусия сигурно е водена 100 пъти тук, но
> искам все пак да попитам знае ли някой кой купува
> тези безбожно скъпи имоти в България. Аз в момента
> имам нетен месечен доход от над 2000 долара
> месечно и ми е много скъпо. Не се осмелявам да
> взема и ипотека с примерно 800 долара месечна
> вноска, защото икономическата ситуация е такава,
> че не съм сигурен колко време ще имам този доход.
> Мой приятел заедно с жена си имат над 3000 лв.
> месечен доход. Но не искат да взимат ипотека.
>
> Данните, които посочвам са верни и предполагам, че
> не повече от 3-4% от населението в България има
> по-високи доходи. Кой тогава купува апартаменти по
> 80-100 хиляди евро? Говоря за съвсем нормален
> апартамент от 80-90 квадрата в нелош, но и не
> супер престижен квартал. Тази площ е необходима на
> едно малко семейство с деца.
>
> Ако някой е по-запознат, нека ми каже кой обуславя
> толкова високи цени, след като дори
> по-платежоспособните се въздържат да купуват.
> Принципно не приемам тезата, че брокерите на имоти
> са виновни, защото никой брокер не може да раздуе
> цената над ниво, на което някой може да я плати.
> Дори и по сайтовете да се думкат раздути цени
> реалният пазар ще мине в сивата зона и сделки ще
> вървят на в пъти по-ниски цени. По чисто пазарни
> причини цените трябва да паднат, защото никой не е
> луд да държи един апартамент 3-4 години, докато го
> пробута на космическа цена. Всеки ще гледа да го
> продаде по-бързо, особено строителите, които
> работят с кредити и имат постоянни разходи. Т.е.
> идеята ми е, че реално някой наистина купува тия
> имоти и се питам кой е той?




Много се е писало по въпроса тук:
[forum.imoti.net]

И тук:
[forum.imoti.net]

И тук:
[forum.imoti.net]

И тук:
[forum.imoti.net]

И тук:
[forum.imoti.net]

И тук:
[forum.imoti.net]


Всъщност едно от най-логичните обяснения на този също логичен въпрос крие отговора си във факта, че сигурно сме в топ 3 на страните от целия свят с най-голям % собственици на недвижимо имущество. Когато той спадне на нивата на другите страни вероятно тогава логиката за липсата на икономическа обосновка по тази тема ще си каже думата. От къде знам за този висок % сигурно ще изникне въпрос - незнам със сигурност само предполагам и имам някакви скромни наблюдения от работата ми през последните 2-3 години.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
19-01-2008 - 17:38:56
До колко са скъпи е спорно.
Какво ни очаква незнаем.
Пращам ви няколко чарта,да прецените сами!
1ви chart-НИ-пазарен index с 2 малки кризички.
5ти chart-Издадени строителни разрешения с кризите от 1960г
8ми chart-продажби на стари жилища,които са 80% на пазара.
9ти chart-Продажби на нови къщи и кризички.
11ти chart-синята линия показва месеците на продажба а зелената,новопостроени жилища за продажба.

Няколко човека споменават за 1929г а и аз с тези редове ви намеквам за нея.

[www.markt-daten.de]
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
19-01-2008 - 18:21:22
дмб, не си въобразявай че България $2000 е дохода само на 3-4% от населението, според мен се заблуждаш, България е страната с здраво развита сива икономика, аз също понякога се учудвам, например около Нова Година имаше огромни опашки в Техномаркет - наложи ми се да чакам с дъщеря ми на опашка повече от час за което време имах прекрасната възможност да анализирам самочувствието на купувачите и примерната стойност на покупките. Изодите са купуват като ненормални LCD ot 42" нагоре и въобще според мен в момента в БГ се заформя началото на потребителски бум - не се учудвай и за жилищата въпреки че и аз си задавам този въпрос, в момента съм на stand by - трябва ми някакъв апартамент в София, но не дотолкова (на всяка цена), ще се поослушвам ако поскъпнат здраве да е ако паднат малко ще инвестирам. smiling smiley
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
19-01-2008 - 19:09:13
Ivel, според мен не се заблуждава за доходите. Повечето от познатите ми вишисти на по 25-35 години, работещи по специалността си имат доход 1000-1500 лв. малко са тези с по-високи доходи. При тези над 40 години, повечето взимат под 1000 лв. И това е за София. В по-малките градове взимат доста по-малко. Има доста учители, лекари, продавачки, чистачи, и т.н. с доходи под 600 лв. Не случайно неофициалната статистика показва средна заплата за София от 850 лв.

А и над 50% от теглилите ипотечен кредит са с доходи под 1000 лв. Доста е плашещо.

Доходите за жалост нямат почти нищо общо с цените на НИ. Единственото общо е, че преди години доста по трудно се спестяваше, защото доходите трудно покриваха нещата от първа необходимост. Но с тази инфлация пак се връщаме там.
dmb
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
19-01-2008 - 20:20:29
Аз бях един от тия дето по Нова година се редих на опашките в Техномаркет. И си купих LCD :-). Разбира се, нищо на кредит - мои си пари.

За съжаление много малко хора в България имат нормални доходи като каквито аз приемам своите. Дори в ИТ сектора заплатите не са чак толкова големи. 1000-1500 лв. не е кой знае какво, особени при тези цени на имотите. Реално човек с такъв доход не може по разумен начин да придобие имот. Може по неразумен - като се набута с ипотека с 1000 лв. месечна вноска. И ако след 2 години си загуби работата, ще настане трагедия с него и със семейството му. Казвам това, защото жилището - поне първото, е жизнена необходимост. Аз мога ако се напъна - понеже имам бизнес, да си вдигна дохода и на $3000 месечно. Въпросът е, че не мога да съм сигурен, че след 1 година ще имам същия бизнес. Т.е. дори вноска от $800 ми е скъпо и рисково. А $800 месечно е вноска за къща в САЩ!

С голям интерес очаквам пукването на балона. Само малко ме е страх да не изгоря и аз покрай него. Ако заради срив при недвижимите имоти започнат и фалити на банки, може да ми изгорят парите, които в момента точно там се трупат. Остава да ги държа в къщи, но като си слагах желязна врата и си говорехме с майстора за надеждността, той каза: "Ако има 50000 долара вътре, нищо няма да ги спре". Аз нямам още толкова спестени, но за да купя имот, ще трябва да имам, т.е. да ги държа в банка... Реално в нормални условия инвестицията в имот е много разумно вложение. Няма кой да ти го открадне и има стабилна цена. Но в момента това е лудост. Какво ми остава?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-19 20:22 от dmb.
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
19-01-2008 - 21:22:09
Не знам, заплатата е хубаво нещо особено ако е достойна а изглежда че има и други источници, защото аз се прибирам в БГ средно по един път на два месеца и даже за такива кратки периоди виждам развитие, много нови скъпи коли по пътищата нови скъпи магазини и оферти за разни неща на нереално скъпи цени (а тези дето ги оферират се държат така като че ли всичко е нормално, няколко пъти си позволих да коментирам цените, те казват - това е цената няма да намерите по евтино.) Като резултат, тормозя някои проекти защото не намирам разумни ценови рамки за тях. Понякога е добре да се поизчака малко иначе в бързината неминуемо се допускат грешки а и пазара в БГ е развиващ се което означава че конкуренцията все още не работи ефективно за благото на купувача. Ред неща са нереално скъпи, едно от тях е недвижимоста, въпреки това аз лично не очаквам някъкви същественни сривове при новото строителство. smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-19 21:28 от Ivel.
Re: Кой купува скъпите имоти, аз имам пари и пак ми е скъпо?
19-01-2008 - 21:39:29
dmb, сега къде живееш?

Ivel, лошото е, че това подобряване идва единствено от НИ и кредити. Кредитите в голямата си част са насочени пак към НИ. Но вече стигнахме много висока задлъжнялост. А и парите наливани от вън (които основно са в НИ) се очаква да намалеят значително. А 42" плазма на dmb не е българска, а струва 2 000 лв. бензина на колата му също не е български. Т.е. вноса продължава да води много пред износа. И тази парична маса ще започне бързо да намалява, когато новите кредити и ПЧИ намалеят. Въпроса е: кой ще понесе последствията?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход