Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос за наемите в София?

Публикувано от Geto 
Въпрос за наемите в София?
03-01-2008 - 19:37:46
Здравейте момчета и момичета,

Нали ви бях споделил, че тази година ще се прибирам у дома, та ето какъв въпрос ме гложде от известно време: Чудя се дали едино скромно семейство, като моето, без мн. изхвърляне и претенции може да живее от наеми в Родината? До есента трябва да бъдат готови 5 апартамента (2-стайни) с гаражи и ТЕЦ за които нямам никакви задължения към банки, лихвари и др. От далеч нещата не винаги изглеждат такива каквито са в действителност, а виждам, че тук има доста компетентни колеги с наблюдение на пазара с НИ, та моля за мнението ви. Има ли стабилен пазар на наемите? Какви са тенденциите? Какво трябва да имам в предвид за да имам пълна заетост и дългосрочни наематели?

Предварително благодаря за ВСИЧКИ мнения!

Живи и здрави
Re: Въпрос за наемите в София?
03-01-2008 - 20:04:18
Много зависи от локацията. Къде са апартаментите...?
Re: Въпрос за наемите в София?
03-01-2008 - 20:06:27
Обзаведени ли са ?
Re: Въпрос за наемите в София?
03-01-2008 - 20:18:24
Geto, а защо мислиш, че някой трябва да ти даде безплатна информация?!
Re: Въпрос за наемите в София?
03-01-2008 - 21:09:12
zelen Написал:
-------------------------------------------------------
> Geto, а защо мислиш, че някой трябва да ти даде
> безплатна информация?!


А защо не?!
Re: Въпрос за наемите в София?
03-01-2008 - 21:10:28
Зависи от локацията, но най-вече зависи от стандарта, който търсиш. Имаш ли друго жилище освен въпросните 5 апартамента. Защото ме съмнява да живееш добре в двустаен. Т.е. може една част от дохода да го даваш за друг наем. Ако успееш да вземеш наеми по 300 евро/апартамент, то след данци, ремонти, време за което апартамента е ненает, данъци и неплатени сметки може да приемеш доход от максимум по 250 евро х5 = 1250 евро. Това е с около 50% над средния доход на едно семейство в София. Като сложиш инфлацията в момента, която няма изгледи да спре, то може би няма да живееш много добре.

Разбира се, зависи къде ще живееш, ако си в провинцията, то тези 1250 евро ще са ти доста по-добе (услугите са по-евтини, разстоянията по-малки). Особено ако си пенсионер ще си поживееш до края добре... (разбира се там има проблем със здравеопазването и недай си Боже, може от нищо да си отидеш).

А много зависи дали тези наеми ще нарастват и какво ще е бъдещето на България... замисли се за демографската криза и за евентуалната икономическа, която може да ни върне 5 години назад.

Вчера с колата попаднах в дупка, някакви разкопали после навалял сняг и готово, едвам се измъкнах, и това се случи в един от добрите квартали на София, като разбира се никой от сирджийте не ми помогна.. Така че, като се връщаш се приготви за ужасните условия на грозната ни столица. Мисля че поне година ще ти трябва да излезеш от депресията и да свикнеш.

Кажи от кога не си живял в София? Мога да ти направя една проста сметка с разходите на едно семейство, за нормален живот. Дай малко повече информация освен теб и жена ти, то колко деца ще издържате и на коко години са. Също и колко коли ще поддържате и колко често сте свикнали да почивате/ходите на екскурзии.
Re: Въпрос за наемите в София?
03-01-2008 - 22:02:31
А Петре-добре е да не забравяш и разходите за застраховки на апартаментите, както и местни данъци и такса смет. Хубаво е да се знае, че върху получаваните наеми ще се дължи здравна осигуровка-до максималния размер. Отделно, ако човека не е пенионер ще трябва да се осигурява, както и съпругата си...
Въобще, ако единствените приходи на това семество са от наемите, то мисля, че реално бюджета с който то ще разполага няма да е повече 1 000 евро и то при положение, че е налице постоянна ангажираност на апартаментите... Сложен въпрос...
Re: Въпрос за наемите в София?
03-01-2008 - 23:00:46
Ако мислиш да пенсионерствуваш с наемите(не ти знам ЕГН-то) всичко е наред-ще се дундуркате с бабата като тинейджъри с 1000-1300 евро месечно. Ако обаче имаш да издържаш деца, студенти, родители-ти си абсолютно Кауза Пертута с тези наемчета. В БГ е налице феномена ниски доходи и високи цени, т.е наемателите са ти с ниски доходи и не могат да плащат много, а цените , особено на храната са шокиращи.
Re: Въпрос за наемите в София?
03-01-2008 - 23:18:58
Тук има един парадокс, ако продадеш въпросните 5 апартамнета, и тези 350 000 евро ги вложиш в нещо с по-голяма доходност, то можеш да си живееш доста по-добре. А ако държиш да са в НИ, то не е казано да е в София. Според мен можеш да намериш дестинации, където НИ да ти носи 8% доходност от наем, като това са над 2300 евро/месец без данъци и такси.

Все още българина е доста заблуден и би лишил детето си от храна само и само да си плаща вноската по ипотеката. Така че не е лошо да се възползваш от промоцията.
Re: Въпрос за наемите в София?
03-01-2008 - 23:33:09
Благодаря на всички,

Зелен, нали за това са форумите да получиш съвет, да чуеш мнение по даден въпрос. Не всичко е пари, помни това!

Ех Петре, звучиш доста песимистично, но такива сме си ние българите! Не съм пенсионер (само пенсионери ли се завръщат?) Имам 2 деца, едното в детска градина, другото в малките класове. Тази последната информация би могла да ти е нужна за "икономическия портрет", но аз го споменавам само за да знаеш, че се боря с демографската криза в леглото smiling smiley . Виждам, че ти също мислиш за проблема, до къде си стигнал с бройката winking smiley
В България си ходя всяка година и за разлика от онези които постояно живеят там мога мн. по-ясно да видя промените които настъпват. Това за "серджийте", както и забележката по-горе на Зеления са част от негативните промени, това което не ми харесва. Има обаче и толко хубави неща които толкос по-жалко за онези които не могат да ги забележат. Както и да е, благодаря поне, че не тръгна да ме поучаваш колко голяма грешка ще направя, като се върна в България и т.н. Онова от което всички имаме особено голяма нужда в този момент е кураж и вяра. Аз ги имам и двете!
Не знам дали да продължа, въпросът се измести към емигрантската тема? Както и да е, имам основно жилище в което бихме могли доста добре да живеем, но любимата ми София с тези "сеирджий", хора като Зеления, мърсотия не са мястото където искам да живея. Банкя ми хареса от пръв поглед, така че плановете ми са за там. За коли не знам, може би една. Тук ми е писнало от коли и пътуване, а когато си ходя в България изпитвам такова удоволствие да ходя пеша. Банкя има добри комунокации със София това е и една от причините да я изберем.
Петре, прости ми ако съм бил груб, виждам, че имаш желание да помогнеш.

Хайде със здраве,
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход