Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цени на груб строеж + довършителни работи - до ключ

Публикувано от nikiness 
Re: Цени на груб строеж + довършителни работи - до ключ
04-01-2008 - 23:01:24
Франке, аз не мисля, че бъркаш.
Дори и твоите и на баща ти надници да сложиш, а предполагам обяд и някоя и друга почерпка за работещите - цената ще излезе пак някъде там.
Другаде е проблема и всеобщ в България - а като се има предвид, че строителните работници получават над средното за страната възнаграждение.
Проблема е, че твоят майстор с тези пари и цял живот да работи за себе си и кенеф не може да построи, за общите работници не говоря - тях направо ги осинови и ги настани в партерния етаж.
И само за информация - в съседна Гърция, да се не сравняваме с по-напреднали страни, където цените на потребителските стоки са по ниски на майстора си щеше да плащаш поне 60 евро, поне 40 на работниците и преди още да копнеш да платиш и част от осигуровките им - останалите впоследствие. И няма измъкване и за тях - сметнати са още с проектната документация на база количествените сметки. Само ако и ти си вписан като строител, ще си спестиш собствените осигуровки.
Re: Цени на груб строеж + довършителни работи - до ключ
05-01-2008 - 10:38:08
Колеги къде са тия майстори на 40 лева... давайте ги насам!
Моите не са на надница но когато си вземат парите и ги преобразуват в надници минимума е 70 лв/ден, а лятото стават 100 и нагоре.

Re: Цени на груб строеж + довършителни работи - до ключ
05-01-2008 - 12:05:49
Петър, къде точно прочете, че добър зидар взима по 5000лв. месечно? Ако визираш това, което аз съм писал не си разбрал съвсем точно за какво иде реч.
Сега ще се опитам да ти обясня по-добре какво съм имал предвид - по УСН за зидария 12 см., с тухли 25/25/12 разходната норма е 0,85 човеко часа на 1кв.м.. Майсторите в София искат по 10-12лв. на кв.м. УСН да остарели и при положение, че сега тухлите се вдигат с кран, разкарват се с палетна количка по етажа, зида се с готови разтвори би следвало да се повиши двойно производителността на труд. Освен това УСН са предвидени не за добър майстор - добрите майстори по онова време са изработвали по 30-50% повече от нормите. Като направиш съответните сметки ще видиш колко пари би следвало да може да изкара добър майстор, който работи по 8 часа на ден без прекъсване. А тя е такава, че в момента би следвало един добър майстор да дава по 25кв.м. на ден, което по 10лв. прави 250лв. на ден. Обаче не зидат по толкова и затова не взимат по 5000лв. Едни ги мързи - други само се мислят за добри майстори.
Мога да ти дам и пример с машините мазилки, с боядисването и т.н.
Та така погледнато се оказва,че се плаща по 5000лв. на месец, а работниците взимат в пъти по-малкоsmiling smiley
Re: Цени на груб строеж + довършителни работи - до ключ
05-01-2008 - 12:23:47
Ами малко бачкат - стандартна ръчна мазилка при 6,42лв. на кв.м. за труд прави 10лв. на час часова ставака. Като се има предвид, че най-малката машина има 0,8 куб.м. на час дебит, нека технологично се получи 0,5 куб. на час и работят 3 човека то за 8 часа трябва да положат 4куб.м., което дори при средно 5 см. дебелина на мазилката прави 80кв.м., което при цена 6,5лв. на кв.м. за труд прави 520лв. За да не се напрягат трябва да работят трима човека - прави по 20лв. на час.
Re: Цени на груб строеж + довършителни работи - до ключ
05-01-2008 - 12:37:34
ОК, ще му кажа, че ако зида по 25 квадрата на ден ще изкарва 5000 на месец. Дано тези 25 квадрата са във възможностине на човека (малко странно ми се струва да може да зида повече от два пъти по-бързо отколкото преди 10 години, все пак тогава не е имало автоматизазия, но ме съмнява майсторите да са мъкнали тухлите, просто е имало повече общаци т.е. дано не заприличам на идиот).

ПП. Сега разбрах, че майстора е в болница, май нещо на коляното, предполагам от неудобната поза при редене на теракот... дано да се оправи.
Re: Цени на груб строеж + довършителни работи - до ключ
05-01-2008 - 12:44:19
Общака няма тази производителност като машината. Нормите са направи при 1 общак и двама майстори. Давмата майстори са по 0,32 ч.ч. на кв.м., общака е пир 0,21 ч.ч. на кв.м. осреднено се получава 0,85 ч.ч. на кв.м.
Re: Цени на груб строеж + довършителни работи - до ключ
05-01-2008 - 13:03:47
С тази норма от 8 часа на ден по 3 кв/час са 48 тухли на час или по минута и 15 сек. на тухла, може и да е реално. Ама знам ли.. не съм зидал...
Re: Цени на груб строеж + довършителни работи - до ключ
05-01-2008 - 15:03:49
Човек, мисля, че никога не си хващал мистирия. И както казваше Гьоте, теорията друже мой е суха - зеленее дървото на живота.
Къде е видя тази 5 см. мазилка - 5см мазилка са 5 мазилки една върху друга, т. е. пет ръце и дали ги подаваш с машина или ръчно са пак 5 ръце.
Усреднените сметни норми затова са усреднени, а не защото нямаше механизация - напротив - механизацията навремето беше дори повече. А като мина край някоя новострояща се кооперация в българия където кофража на плочите е подпрян с мертеци - направо ми се плаче. Вярно напоследък се появи и по модерно кофражно оборудване и не само но...
При ръчната мазилка възможностите на човека са около 9-10 кв. м. за две ръце (дебелина на мазилката около 2 - 2,5 см, машинно - до 40 кв.м.. И пак много е относително.
Средната производителност на кв.м. зидария е около 20 кв.м. (на малко по-малко съгласно количествените сметки се полага един социалноосигурен ден на работника в повечето европейски страни). И пак има едно "но" дето е влезло в много разчетни таблици, а у нас старите майстори казваха : "Ке зидам, до цариградо ке зидам, "кьоше да нема". Един среден майстор дето ти дава над 20 кв.м. дневно като го тикнеш да зида мокро помещение изкарва 7, максимум 8 кв. м.
Няма да говоря за технологично време необходимо в някои случаи, когато работника трябва да изчака, просто "майката" малко да "дръпне", иначе не става, механизацията дето ти пренася тухлите от единия край на плочата до другия или ти ги качва горе на скелето, неизбежните поправки след минаването на различни специалисти, които почти винаги са за сметка на майстора или пък времето за "пускането на канапите".
И пак, не отричам, че има майстори с изключителна производителност - познавах един Андрея - лепеше фаянс - завършваше една баня от 10-15 кв.м. на ден, лепейки с циментов разтвор директно върху тухлата с плочки средно 20 на 20 - перфектен, перфектно качество, но... Втори Андреа за 22 години във бранша не познавам...

До Петър. Нищо чудно, Петре да е в болница. Повечето стари майстори дето познавам, дето работеха съвестно и не жалеха себе си като си събираха в юмрук ръцете и ги отваряха пръстите им щракаха като пишещи машини - студент бях още, разщрака ми се кутлето, сутрин го раздвижвах, и отидох да се оплача на бай Димо - той само си отвори и затвори ръцете - млъкнах - будалата му с будала всичките му пръсти щракаха...
Стига, че се отплеснах...
Re: Цени на груб строеж + довършителни работи - до ключ
05-01-2008 - 15:11:31
И до Човек,
Пропуснах, старите УСН (до 89година) са правени по метода на Тейлър, сравнително взискателни са, да не щажа доста. А в някои частни случаи, спомням си за разхода на дървен материал при кофражите, направо си бяха неизпълними.
Re: Цени на груб строеж + довършителни работи - до ключ
05-01-2008 - 16:09:07
Написах "дори при средно 5 см. мазилка". Следващия път преди да даваш мнение поне прочети какво пише другия. Пределно ми е ясно, че мазилката би следвало да е 1,5см. дебела и при такава дебелина са направени нормите. Можеш да видиш, че разхода , заедно с фирата е 0,017куб.м. на кв.м. Нарочно дадох пример с 5 см. дебела мазилка, за да няма "ти къде си видял толкова прави стени, че да се мине с 1,5-2см. мазилка."
Чакането да дърпа майката си е оправадние за още една ракия на работното място. Ако човек иска да работи - пуска майки с гипс и лайсни ако няма голям фронт за работа.
Интересно ми стана за какво всъщност спориш при положение, че аз давам пример за малко над 25кв.м. на ден на човек за машинна мазилка - ти казваш , че е нормално да е40. Ами нормално е да е 40 кв.м., т.е звено то трима човека да прави по 120кв.м. на ден. Нали знаеш, че ъглите се плащат допълнително, отвори под 0,8кв.м. не се приспадат, така,че не почвай с проблемни кюшета и подобни.
НЕ ми се почва пак онази дискусия за това, че при увеличаване на доходите хората почват да работят по-малко, а иначе точно това се получава - над определена граница - в момента някъде към 80- 100лв. надница на ден каквото и да правиш са малко хората дето ще се напрегнат да работят повече за да изкарат 200. Идеята ми беше да поясня на Петър това, което не е разбрал от предишни мнения.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход