Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ОТНОСНО оценителите на недв. имоти

Публикувано от femina 
ОТНОСНО оценителите на недв. имоти
10-12-2007 - 21:11:57
Винаги съм се чудила - задължително ли е ЛИЦЕНЗИРАН оценител да съставя ценообразуването на нов строителен обект, или може да не е лицензиран /т.е. документа му дали е задължителен после при действията на строителя ... ?/ confused smiley
Защото чувам за такива ЛИЦЕНЗИРАНИ, дето искат по 1-2 Евро/на кв.м РЗП, да съставят таблицата ... Вие на какви попадате ?
Don
Re: ОТНОСНО оценителите на недв. имоти
10-12-2007 - 22:54:39
Най-добре да се говори с нотариуса, който ще ти изповядва сделките.
Аз доколкото съм запознат трябва да е лицензиран.

Цените са обаче 0.1-0.2 Евро на кв.м. Явно някой се опитва да те заблуди.
То цялостното проектиране по някои от частите струва 1-2 Евро.
Re: ОТНОСНО оценителите на недв. имоти
11-12-2007 - 09:23:01
femina Написал:
-------------------------------------------------------
> Винаги съм се чудила - задължително ли е
> ЛИЦЕНЗИРАН оценител да съставя ценообразуването на
> нов строителен обект, или може да не е лицензиран
> /т.е. документа му дали е задължителен после при
> действията на строителя ... ?/
> Защото чувам за такива ЛИЦЕНЗИРАНИ, дето искат по
> 1-2 Евро/на кв.м РЗП, да съставят таблицата ...
> Вие на какви попадате ?


Здрасти, femina. Ами ако не е лицензиран, то оценката не му важи, не мислиш ли?
По принцип оценителите имат фиксирани такси и банката, която ще ти дава кредит има списък с няколко такива лица от които ти избираш кой да е. За това ти е нужен оценител, в случай че искаш да закупиш жилище. Ако пък продаваш, то това не е твой проблем. Купувача е този, който го интересува цената на жилището и който, в случай, че тегли кредит ( то маи само за това иманужда от такова лице) трябва да си избере оценител от списъка такива, които банката му предоставя. Поздрави...
Re: ОТНОСНО оценителите на недв. имоти
12-12-2007 - 12:51:20
Здравейте, мен ме интересува темата живо, тъй като искам да изкарам курс за оценител на недвижими имоти и съответно - да получа документа, с който мога да правя пазарни оценки и ценообразуване на ново строителство. Най-вече второто засега.
В интернет се натъкнах на големи аномалии - в Агенцията по приватизация цената е 500 лв за курс+лиценз, а чрез "Оценки и партньорство" ООД цената е 190 лв за курс+сертификат.
Втората фирма естествено е по-привлекателна, но дали после този сертификат ще ми послужи за правоспособно правене на ценообразуване и респ. - на пазарни оценки ? Във фирмата казват че:
"Сертификатът може да послужи за оценителска дейност към държавни и частни институции, банки, застрахователни дружества, съдебна система – кандидатстване за вещо лице и др."
но пък в една Наредба за оценителска дейност казват, че лицензите се издават и отнемат само от Агенция по приватизация...
Чудя се какво да правя :crazy: confused smiley
Re: ОТНОСНО оценителите на недв. имоти
04-02-2008 - 13:24:50
Експертната и оценителската дейност навсякъде по света е независима. В регистъра на професиите в Република България няма професия "оценител". Това е дейност, за която се изисква определена квалификация и опит. Експертът и оценителят доказват своята правоспособност най-вече с професионализъм и с компетентност, а не само с документи (лицензи, сертификати и т.н.). Лицензите, които издава Агенция за приватизация са свързани със Закона за приватизация и Наредбата за анализите на правното състояние и приватизационните оценки..... С тях например не могат да се оценяват земеделски земи, подобренията и трайните насаждения, въпреки че също се водят "недвижими имоти" в ЗУТ. За тази дейност трябва удостоверение от МЗГ, които отмениха лицензионния режим. Агенция за приватизация работи при обучението на лицензирани оценители с няколко организации - подизпълнители, които провеждат обучението. С лицензите не могат да се извършват съдебни експретизи, защото трябва да има регистрация като вещо лице в съда и т.н. В съдебната система се признава квалификацията "сертифициран оценител" при кандидатстване за вещо лице. Банките и застрахователните институции работят с компетентни експерти, а не изрично с лицензцирани оценители, при които получения лиценз не е гаранция за компетентност и практически опит.
Проектозаконът за независимия оценител бе замислен във вреда на оценителите, поставяйки контрола на тази дейност във всички области на оценителската практика, в ръцете на група хора, които защитаваха частни финансови интереси. Проектозаконът например, забраняваше на оценителите да работят на трудов договор и ги задължаваше да се издържат единствено от оценителска практика. Всяка държава има не една, а няколко браншови организации, които представляват интересите на експертите и независимите оценители.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход