Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос на време е да се спука балонът на брокерите

Публикувано от uravnovesen 
Въпрос на време е да се спука балонът на брокерите
10-12-2007 - 16:22:56
Покерът с имотите
Въпрос на време е да се спука балонът на брокерите

Да си номер 1 е въпрос на чест за всяка нация. Особено за новобранците в Евросъюза. За съжаление ние, българите, рядко имаме шанс за такова признание. Едва ли е утеха, че оглавихме класацията за най-големи мърморковци в света. Дори в секса се оказа, че дишаме праха даже и на скандинавците.
Тези дни обаче стана ясно, че сме изпреварили всички държави по един икономически показател. Не се заблуждавайте, че става въпрос за ръст на икономиката или пък на доходите. Оказа се, че България е №1 по ръст на цените на имотите. Според данните на международната компания за недвижимости "Найт Франк" за една година цените у нас са скочили с 30,6 процента, отчетено в края на септември 2007 г. Само през миналата година поскъпването е било два пъти по-ниско - 14 на сто на годишна база. За година страната ни се е изкатерила със 7 места нагоре в световния индекс. Доскоро само Латвия ни изпреварваше по този показател. Но вече сме задминали и нея.
От уважаваната компания обаче не съобщават откъде имат данните и на какъв принцип са събирани. Ако данните се базират на прогнози на родните брокери, знаем как се правят те. Ако някоя наша фирма е събрала доста оферти, които не се продават месеци наред - в "Редута" например, от името на собственика се пуска "анализ" в медиите колко моден става този квартал и как се очаква цените там до няколко месеца да се удвоят. Това не само че прави реклама на залежалата стока
но е и сигнал към останалите брокери да държат скъпи жилищата в този район. Те, разбира се, нямат нищо против да го правят, за да си увеличат комисионите. И както всички търговци и посредници, искат да печелят не от оборот, а от високи цени. Затова периодично в медиите излизат статии с фрапантни заглавия: "Жилищата поскъпват с 15%", "Квадратният метър удари 1400 евро" и т. н. С други думи - граби, народе, че утре няма да има.
В същото време тема табу е колко от новопостроените сгради стоят празни заради липсата на купувачи. И как нашенецът, който по статистика е най-беден в Европейския съюз, намира десетки и стотици хиляди евро за дом? И как му стигат парите всеки месец да отделя 500-1000 лева за вноски по кредита? А сред най-строго пазените тайни в държавата е колко са апартаментите, които банките продават заради необслужвани кредити.
Неудобни теми, но е публична тайна, че в пазара на имоти се препират милиарди евро У нас се заговори за спад в цените чак след като американско издание забеляза, че имотният пазар у нас е пирамида заради несъответствието между доходи и цени на жилища. Според експертите, ако от заплата получаваме 10 000 лева годишно, то апартаментите трябва да са 30 000.
Какво всъщност се случва на българския пазар на имоти? Трудно е да се направи цялостен и реален анализ, защото основният източник за тях са офертите "продава" на отделни собственици и брокери. Но това не са цените на истинските сделки, които никога не се казват "заради фирмена тайна". И повечето от тях не са на нивата, заковани в обявите за продажби по вестниците и в интернет. Но тях ги знаят само нотариусите, посредниците и участниците в сделката.
Та да видим какво се случва на пазара. Решили сте да си купите апартамент, за да не живеете повече под наем. Решението е разумно и за да се предпазите от измами и да пестите време, обръщате се към фирма за недвижими имоти. Брокерът веднага започва с най-скъпите и едновременно с това непрекъснато повтаря, че трябва бързо да се купува, тъй като цените ще скачат или пък има и други кандидати, които напират точно за това жилище. Повечето хора нямат време и не обичат да ходят на огледи. Пък и софийският трафик не предразполага да кръстосваш столицата от "Младост" до "Люлин" всеки ден. Така че при първия образ и подобие на идеята ви за собствен дом кандисвате и започвате да комбинирате най-различни варианти за намиране на парите. Така съвсем пряко се включвате в манипулацията на пазара. Нещо повече, ставате директен субект в него.
Друг фактор за надуването на балона са нереалните цени на имотите в смисъл "плащаш за нещо, което само ти казват, че е такова". Вече все по-открито се говори, че т. нар. луксозни жилища нямат нищо общо със световно приетите стандарти за лукс. Достатъчно е да се разходите из приеманите за баровски квартали, за да стане ясно за какво иде реч. Наблъскани една в друга високи сгради, миниатюрни балкончета, а за да стигнете до градинка или зелени площи, трябва да пътувате с километри. Прозорците гледат едни в други, а се знае, че навсякъде по света най-скъпо се плаща за гледка и въздух. Е, в софийския "Лозенец" такова нещо няма, но цените са колкото в тихите модни и зелени предградия на Виена. В квадратурата на апартамента са включени мазето, стълбищата и площадките по тях, както и терасите, и то на най-скъпата цена - като на самото жилище. Експерти пък твърдят, че самото строителство отговаря на трето и четвърто качество по световните стандарти - тънки стени, некачествени материали, малко простор и разпределение като за най-масовото строителство. А в същото време се плаща като за суперлукс.
Какъв е изводът от всичко това? Без съмнение, рано или късно балонът ще се пукне. И колкото по-силно е бил надут, толкова по-оглушителен ще е трясъкът.
Валерия Стойкова
статия от "Стандарт"10.12.2007г.
Re: Въпрос на време е да се спука балонът на брокерите
10-12-2007 - 16:38:17
Добре бе URAVNOVESENIA,добре си забелязал статията,само обърни внимание във ФОРУМА ,откога е подета тая песен,колко подобни теми има с причините,които и ти забелязваш,но бъди СПОКОЕН,в най-скоро време и противниците на тази теза ще разберат за какво става реч!ЖАЛКО ЗА НАИВНИЦИТЕ,които все още се ловят на ПР.
Където има рибоци-ИМА И ДОБРИ РИБАРИ.........! smoking smiley
Re: Въпрос на време е да се спука балонът на брокерите
10-12-2007 - 16:39:41
Тая песен сме я слушали вече...
Re: Въпрос на време е да се спука балонът на брокерите
10-12-2007 - 17:01:43
Цял предиобяд се рових в сайтове за НИ в европа.Скина ми се мозъка да си превеждам.Ами , че то сме на нивата на имотите в момента в Испания.Хайде сега да видя , какво ще ме накара да инвестирам 150000Е в България?Дали не е по-разумно да прескоча в Испания ?Нищо че до крайно завършване на сделка там се чака 3 месеца.Какво ще ме накара да дам тази сума за апартамент във Варна например?дали това , че наистина ще гледам гърба на комшията пред мен тоест кенефа му или морска панорама на испанското крайбрежие?
Малка поправка в заглавиетоsmiling smiley
10-12-2007 - 17:06:38
avatar
"БАЛОНА НЕ Е НА БРОКЕРИТЕ" smiling smiley)))
Балона се надува от продавачите, а не от брокерите - това е за автора на статията winking smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Въпрос на време е да се спука балонът на брокерите
10-12-2007 - 18:02:23
Аз пък си мисля, че авторката на статията е тръгнала да си купува апартамент и понеже парите и не стигат, се опитва да манипулира пазара. Очевидно е, че нищо не разбира от пазара.
Re: Въпрос на време е да се спука балонът на брокерите
10-12-2007 - 20:04:59
uravnovesen Написал:
-------------------------------------------------------
> Цял предиобяд се рових в сайтове за НИ в
> европа.Скина ми се мозъка да си превеждам.Ами , че
> то сме на нивата на имотите в момента в
> Испания.Хайде сега да видя , какво ще ме накара да
> инвестирам 150000Е в България?Дали не е по-разумно
> да прескоча в Испания ?Нищо че до крайно
> завършване на сделка там се чака 3 месеца.Какво ще
> ме накара да дам тази сума за апартамент във Варна
> например?дали това , че наистина ще гледам гърба
> на комшията пред мен тоест кенефа му или морска
> панорама на испанското крайбрежие?


Провери обаче какво точно можеш да си купиш в Испания за 150 000 евро и какво можеш да си купиш във Варна за 150 000 евро. Доста голяма разлика има, да ти кажа smiling smiley
Re: Въпрос на време е да се спука балонът на брокерите
10-12-2007 - 20:11:47
"Това, което става в момента в България е "имотна пирамида", която ще доведе до много болезнени последици за хората, вложили пари в няколко имота в София или по Черноморското крайбрежие". Това се казва в анализ на американското списание за пазарни проучвания Howe Street за състоянието на българския пазар за недвижими имоти, предаде БГНЕС."
Абе и тези ли от Howe Street са тръгнали да си купуват апартаменти тука и ни им стигат парите? winking smiley
Re: Въпрос на време е да се спука балонът на брокерите
10-12-2007 - 20:23:53
"Нула продажби отчетоха 60-те агенции за недвижими имоти в Банско за 4 месеца

Цените падат, въпрос на време е да бутат хотели, сериозните инвеститори се оттеглят заради лошата инфраструктура и хаоса в строителството в Банско.

Това твърдят брокери пред благоевграския в. Струма, предаде Profit.BG. Пазарът на недвижима собственост в най-големия зимен курорт у нас е пред срив. Цените падат, въпрос на време е да бутат хотели под Тодорка, защото сериозните инвеститори се оттеглят от този сектор заради лошата инфраструктура и хаоса в строителството, са прогнозите. Нямаме работа и приходи, всички брокери, които сме около 150 човека в Банско, не сме направили нито една продажба през последните 4 месеца, потвърди за “Струма” консултантът в компанията за недмижими имоти в курортния град “Форос” Видин Христов. През зимата имахме търсене на имоти, но за Черноморието, очаквахме това лято да продаваме в Банско, уви, това не се случи. През май, юни и юли спаднаха с 10% цените на студията и апартаментите в хотелските комплекси, уточни Христов. Предлагаме супер имоти по 1000-1100 евро/кв.м на 100 метра от кабинковия лифт и пак никой не купува. От другата страна на реката напълно готово студио се продава по 1250 евро квадрата. Готови сме да задоволим капризите на всеки клиент и на всеки джоб, имаме и лукс мезонет от 290 кв.м с 4 спални за 730 000 евро, допълни В. Христов.


Единствените, които продаваме, сме ние, но в чужбина, въпреки това отчитаме невероятен спад, похвали се брокерът от чуждестранната компания “Мак Антъни и МРИ” Иван Щерев, чийто офис е в центъра на Банско, до сградата на общината. Нашите собственици са ирландци и сключваме сделките зад граница с клиенти от Англия, Испания, Германия. Цените вървят около 2000 евро на кв.м до голф игрището в местността Бетоловото и край пътя за село Баня. Ако реализираме продажба, осигуряваме на новия собственик договор за управление на имота му с гарантираха лихва от 6% на вложените пари за година, каза още Щерев. Проучването на “Струма” потвърди и председателят на Борда на директорите на Финансова група “Капман” Николай Ялъмов. Ето какво заяви той: Научих, че от 4 месеца в Банско няма сделка за продажба на имот. Пазарът е пред срив. Въпрос на време е цените да паднат. Сериозните инвеститори ще се оттеглят от този сектор и вероятно ще се насочат към взаимните фондове.

[dnes.dir.bg]
[www.profit.bg];


Дали това не е било началото? То лавината така и почва от малко и като се засили.............. няма спиране :ami: А като се замисля какви суперлативи имаше за Банско миналата година!?!?!?!?То го бяха изкарали , че е по-добро от Алпийските курорти , а вчера по БТВ сравниха , че цените на услугите били изравнени :crazy: Май съвсем се самозабравихме?
Re: Въпрос на време е да се спука балонът на брокерите
10-12-2007 - 20:49:58
Истина е че имотите в Бг са силно надценени.
Не може апартамент в квартал с кални улици, в блок без панорама и гражи да струва колкото (че и по-скъпо) от подобен в Солун или Кавала.
Действително в голямата си част "новото " строителство е некачествено - ниски тавани, никаква шумоизолация, лошо разпределние и отвратителна инфраструктура

И аз смятам че е неизбежен спад на цените на тоя тип имоти.

Има обаче според мен отчетливо търсене на качествени и луксозни жилища. Има вече хора за които жилището трябва да е самостоятелни, с двор, с двоен гараж, на хубаво (комуникативно) място.
Такива жилища обаче са малко и предлагането им е ограничено.
Тези имоти според мен ще поскъпват.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход