Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ОТНОВО ЗА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Публикувано от najnaj 
ОТНОВО ЗА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
09-12-2007 - 11:06:09
РЕЦЕСИЯ

В един от последните си броеве списание „Икономист” потърси отговор на въпроса има ли рецесия в САЩ. На пръв поглед такъв въпрос не би трябвало да се зададе въобще от такова авторитетно издание. Достатъчно е да се сравнят статистическите данни за американската икономика с казионния критерий за рецесията и отговорът ще бъде получен. Според ортодоксалните постановки, рецесията е такова състояние на дадена икономика, когато в продължение на две или повече последователни тримесечия брутният вътрешен продукт (БВП) намалява спрямо предходното тримесечие.
Картината според „Икономист” е по сложна, както обикновено е в истинския живот.
Хората не се интересуват особено от БВП или от движението на борсата. За тях рецесията е време, когато качеството на живота им пада. Основната причина за това е все по голямата задлъжнялост на домакинствата. На долната графика е показана задлъжнялостта на средното американско семейство като процент от дохода му.



Както се вижда от графиката, през последните няколко години дълговете като цяло превишават доходите на американските семейства.
До неотдавна източник на допълнителни средства за потребителско харчене беше рефинансирането на ипотечните заеми, при което в следствие на повишаващите се цени на жилищата беше възможно да се получат пари за харчене от банките. Сега това е невъзможно, защото балонът на недвижимите имоти се спука и цените им в повечето райони на САЩ падат.
Общата картина на състоянието на пазара на жилища в САЩ се вижда добре от долната графика. Възходящият пазар на жилищата в Америка започна с относително бавни темпове в края на миналия век, а след спукването на балона на високотехнологичните акции се наду балона на недвижимите имоти, стимулиран от политиката на лесен кредит и ниски лихви на Федералния резерв. През последните две години лесният кредит секна и както би могло да се очаква, цените на недвижимите имоти започнаха да падат. Процесът продължава и сега, а тенденцията на спад вече се разпространи в Испания и Великобритания. Няма причини тази тенденция да не достигне и България, но за това ще говорим по късно.



Банките в Америка започнаха да повишават изискванията си към кредитополучателите както се вижда от долната графика.



Все по голям процент от американските банкери заявяват, че повишават изискванията си към евентуланите кредитополучатели. За това има сериозни причини, една от които е свързана с дериватите.
Дериватите имат за цел да намалят риска за кредитодателя чрез разпределянето му между много кредитори с помощта на взаимносвързани контракти. Вероятно всички те по един или друг начин са свързани с бъдещи скандали, тъй като зад тях не стои производствена дейност. При използуването на дериватите се намалява риска, поне на теория, но се губи връзката между кредитиращата институция и кредитополучателя. Неотдавна един американски съдия отсъди срещу иск на Дойче банк да получи правото на собственост върху 14 имота, собствениците на които бяха спрели плащанията си по ипотеките. Поради сложността на секюритизацията и многото участници в схемата, банката не беше в състояние да представи пред съда документи, потвърждаващи юридическите основания за претенции за собственост в полза на банката.
Това съдебно решение безсъмнено ще създаде огромни проблеми на банките в бъдеще, а е възможно да има и непридвидими сега последствия.
Всичко това засега е под повърхността и нещата изглеждат сравнително добре, но основните играчи вече не могат да скрият загубите си. Междувременно картината все още е относително оптимистична. Заплатите растат , заетостта расте също, макар и по бавно, както се вижда от долната графика.



Ръстът на заетостта, обаче, бележи спад през последните две години. Картината не е никак розова, като се има пред вид, че милиони хора отдавна са се отказали да търсят работа и не са обхванати от статистиката, а още няколко милиона мексикански работници, заети до преди няколко месеца в строителната индустрия, са вече без работа.
Първите признаци на приближаващи се трудности са промените в нагласите на потребителите. Както се вижда от долната графика, хората вече не купуват жилища, но все още пазарят други стоки.



Потребителското търсене, което е гръбнака на американската икономика все още расте и този ръст ще продължи поне до края на годината.
До тогава ще могат да бъдат отлагани и потенциални неблагополучия на банки и други финансови институции, засегнати от проблеми. Целта на тяхните мениджъри е да получат годишните си бонуси, затова лошите новини се отлагат за след празниците.
Картината е достатъчно пъстра, но може с увереност да се каже, че със или без рецесия Америка я очакват трудни години.
Що се отнася до положението в България, официалните данни са толкова изкривени, че не си струва да бъдат използувани или анализирани. Затова ще дадем фрагменти от общата картина на действителността.
Търговският дефицит продължава да расте вследствие на повишаващите се цени на енергоносителите, малкото или недостатъчно производство и затруднен износ, вследствие на силното евро/лев.
Заедно с него расте дефицита по текущата сметка, който превишава в процентно изражение този на САЩ. За разлика от долара, лева е „непоклатим”, закотвен към еврото.
Еврото е значително надценено и това прави износа на стоки от Европа труден. Ръководството на „Еърбъс” обяви, че при сегашните нива на еврото, производството става губещо. Европейската централна банка бълва евра, за да понижи курса, но ефекта ще се почуства след около 18 месеца. На този фон домораслите икономисти пеят в хор, че борда е непоклатим. Те знаят всичко, затова ще зададем няколко въпроса:
какво ще стане, когато „горещите” пари, инвестирани в борсата и други високоликвидни активи започнат да напускат България при бъдещо падане на курса на еврото?
какво ще стане с цените на празните апартаменти, които са построени, но не може да бъдат продадени, когато банките започнат да предлагат на по ниски цени нови жилища, купувачите на които са спрели плащанията по ипотеките?
как ще бъде ликвидирана огромната вътрешнофирмена задлъжнялост?
как ще бъде покрит недостига в НОИ, който по данни на Д.Гущеров от интервюто му, дадено на в.”24 часа”(16.11.2007г.) през 2007 г. е 1.4 милиарда лева, а през 2008 г. ще достигне 1.8 милиарда лева ?
Има още много въпроси, които чакат отговор. Отговорите, които се дават сега в България са грешни. Най елементарното доказателство за това е двуцифрената инфлация, която отчита дори казионната статистика. Реалната инфлация, която хората усещат при всяко влизане в супермарката е много по голяма. Ако сега няма рецесия, какво ли ще стане, когато такава настъпи?


confused smiley
Re: ОТНОВО ЗА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
09-12-2007 - 11:32:45
От горните графики се "вижда", че вече сме ги стигнали американците!
Re: ОТНОВО ЗА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
09-12-2007 - 16:30:17
"какво ще стане, когато „горещите” пари, инвестирани в борсата и други високоликвидни активи започнат да напускат България при бъдещо падане на курса на еврото" И аз все това питам, ама слянина коуеуото има други критерии. Едно време така се хабих да пиша по форуми как ще падне долара от 2.4 на 1.8 и все ми се смяха ... сега е 1.3.
Re: ОТНОВО ЗА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
09-12-2007 - 16:54:56
Найнай.
много добре.не съм те засичал наоколо преди,но ще се радвам ако хора като теб се появяват повече наоколо.
нека ти кажа,аз как виждам нещата,ще засегна европа,англия и сащ,без бг.и ще звуча малко по сложно,защото коментара ми ще е към теб и малкото като теб,а не към всезнайковците.и се надявам те да не опорочат и този форум с излишен патриотизъм и бай ганьовщина.

1.според мен сащ сме в рецесия от началото на 2001година.затова беше и срива в основния лихвен процент,който изкуствено рестартира икономиката и я извади от рецесия,благодарение на бума в реалестейта и производствата свързани с него,както и банковия сектор.но това беше изкуствено забавяне на нещата.в момента освен че се връща рецесията от началото на века,върху нея допълнително ще окаже натиск и имотната криза.
инфлацията в сащ се изчислява без да включва енергииния сектор-петролните продукти и също така-хранителните продукти.
такъв вид изчисления бяха правилни до края на миналия век.но е време да се смени формулирането на CORE INFLATION.не го правят,защото не им се иска.

2.федералните доклади за безработицата.
в последните години казват,че безработицата все намаля.това е вярно донякъде.
високодоходната индустриална сфера губи ,за сметка на създадени работни места в сферата на услугите и държавния сектор(главно бюрокрация),които не допринасят за увеличение на годишния бюджет,а напротив смучат от него.аз имам чувството,че това се прави нарочно.(по политически причини,а не икономически)от седем години насам сащ се управлява с демагогия и лъжи,което ще се отрази в следствие.

3.в следствие на повишаването на имотите,много хора се вързаха със секънд моргидж,с които финансираха царското си съществуване.продължаваха да харчат,което помагаше на икономиката да се развива.но парите за този процес бяха в следствие на допълнително задлъжняване,а не в следствие на увеличение на месечните им приходи.този процес вече свърши,това допълнително ще свие икономиката.

това са главните неща,които не се коментират много,много тук в сащ.но те са верни-
имаме фалшиви федерални данни за инфлация,субсидирана безработица и политическо затъмнение.


по късно днес ще ти напиша и за западна европа и англия,където ситуацията е в пъти по зле.както и за бандълите моргиджи,превърнати в банк секюритис и проблемите,свързани с тях.

Re: ОТНОВО ЗА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
09-12-2007 - 17:27:00
Гриинбул,и теб не съм те засичал.
май в скоро време и аз ще почна като теб-аз казах ли ви?спомняте ли си когато ви обяснявах?
мен ако питаш,не си си губил времето с прогнози.напротив.а и обменянето на информация е важно нещо.
всички казват,че времето е най скъпото нещо.аз мисля,че информацията е.
особено ако знаеш как да я подбираш и отсяваш.и най вече да я използваш.....
Re: ОТНОВО ЗА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
09-12-2007 - 17:37:37
[www.ipo.bg]


ох ох ох

ще става все по зле.

Автоматичен подпис:
Моля Ви да приемете спокойно факта, че КРАХ НА ПАЗАРА на НИ в БЪЛГАРИЯ НЯМА.










Re: ОТНОВО ЗА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
09-12-2007 - 17:43:40
СПЕЦИАЛНО ЗА АСЕН1975

КАКВО ДА СЕ ПРАВИ
(съветите на талмуда)


Въпросът за разумното влагане на спечеленото богатство се появява с появата на излишък от стоки и е стоял пред хората още преди хиляди години. Вавилонският талмуд дава следния съвет : „Човек трябва винаги да разделя богатството си на три части:
една трета да се влага в земя, една трета – в търговия и една трета да е в ръцете му”.
Този съвет може да се използува и днес със съответните модификации, но без да се променя същността му. Така една трета от състоянието на всеки човек трябва да бъде в недвижима собственост и земя. Естествено качеството на жилищните и другите сгради, и земите, и особено тяхното местоположение са от решаващо значение.
Предимството на тези инвестиции е, че те запазват до известна степен стойността си, а в случая на собствено жилище осигуряват и подслон. Стойността им в някои случаи може да се повиши значително, но може и относително да падне, което се случва по често. Примери за втория случай са имотите в крайните квартали на големите градове, панелните жилища, къщи в отдалечените райони на страната и други подобни. Проблема с този вид собственост възниква в случай, че човек трябва бързо да я продаде. Тогава изведнаж се оказва, че евентуалните купувачи не са готови да платят исканата от собствениците на имота цена. Причината за това е, че исканата цена се базира на предишни сделки, сключени при други условия.

Поради относително ограничените възможности за други инвестиции, българският пазар на недвижими имоти като цяло е значително надценен. Основание и индикация за такава оценка е съотношението между нивото на наемите и исканите цени за жилищата и офисите. Обикновено, в условията на равновесен пазар, месечният наем е 1 % от стойността на дадения имот. В момента наемите са по ниски, отколкото биха били, ако се изчисляват на базата на горното съотношение, което показва , че цените на имотите са завишени.
Характерна особеност на пазара на недвижимите имоти и по специално жилищата е, че дори при голям срив цената пада с около 30%, за разлика от пазарите на ценните книжа, където цените буквално се сриват. В периоди на голяма криза собствениците на недвижими имоти просто напускат пазара и изчакват по добри времена. Недвижимата собственост е сигурна защита от инфлацията и в дългосрочен аспект може да се счита за надеждна инвестиция, която не се влияе от инфлацията, но не носи достатъчни приходи и е неизгодна по време на дефлация. По време на дефлация, поради намаления обем на парите в обращение, цените на стоките, особено на недвижимата собственост, падат.

Една трета от богатството трябва да работи за собственика му и да носи приходи. В държавите с развити пазарни икономики изборът на такива инвестиции е изключително широк и зависи от желанието на инвеститора да рискува с цел да получи определена печалба. На долната графика е показана така наречената „инвестиционна пирамида”, която представя различните възможни инвестиции и риска за инвеститора.

clap:
Re: ОТНОВО ЗА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
09-12-2007 - 17:50:53
range">КЪДЕ СА ТЕЗИ ГРАФИКИ АЗ ГРАФИКИ НЕ ВИЖДАМ ВИЖ ОПРАВИ СИ НЕЩАТА !!!!!

Автоматичен подпис:
Моля Ви да приемете спокойно факта, че КРАХ НА ПАЗАРА на НИ в БЪЛГАРИЯ НЯМА.














Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-12-09 18:44 от kompas.
Re: ОТНОВО ЗА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
10-12-2007 - 02:49:56
najnaj,

когато правиш COPY-PASTE графиките се губят, тъй като тук трябва да се поставят по друг начин.

А ако се опитваш сам да правиш анализ, като Асен например, ще те помоля да споделиш как според теб се определя наемната цена отнесена към процента собственост, тъй като в БГ този процент е най-висок. При това положение определянето на цената на НИ изчислено към наемната цена вярно ли е за БГ условията?
Re: ОТНОВО ЗА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
10-12-2007 - 16:47:25
Специално за ПАРЦАЛЕВ:

НЕДВИЖИМАТА СОБСТВЕНОСТ КАТО ИНВЕСТИЦИЯ

Проблемът с недвижимата собственост като инвестиция е далеч по сложен, отколкото изглежда на пръв поглед. От една страна увеличаващото се световно население осигурява търсенето и на пръв поглед недвижимата собственост е вложение с гарантиран потенциал за ръст на цената.



На горната графика е показана промяната на индекса на цените на жилищата в САЩ за период от 1 година – с колко процента се повишават средните цени на жилищата в сравнение с цените им преди година. Както беше казано по горе, от 1991 г. насам цените на жилищата в САЩ растат. По нататък ще се върнем отново на тази графика. Аналогични изводи могат да бъдат направени и по отношение на земята, която освен всичко друго е и ограничен ресурс. Марк Твен е автор на думите: „купувайте земя, момчета, защото вече не я произвеждат”, които кратко и остроумно изтъкват факта на ограниченото предлагане на земи, а от там и на недвижими имоти.

Ако, обаче, проблемът със собствеността на недвижимите имоти се разгледа от други позиции, картината няма да бъде само розова. Увеличаването на световното население е главно в изостаналите и слабо развитите страни, където евентуалното търсене може да се повиши, но тези хора са с минимални финансови възможности, за да повлияят на реалното търсене в развитите страни. От друга страна недвижимата собственост се разглежда тук само като инвестиция – като начин за влагане на парите на инвеститора така, че да донесат достатъчно голяма печалба. В този аспект подхода е винаги един – да се купува „ниско” или евтино и да се продава „високо” или скъпо.

Разглеждайки пазара на на недвижимите имоти от тази позиция, може да се определят периодите, в които той е надценен или подценен.

Не може да се очаква да се направи изгодно вложение, когато се купува при надценен пазар или се строи при бум на недвижимите имоти, и цените на материалите, и труда са много високи.Като се има пред вид, че винаги има различни възможности за влагане на парите на инвеститорите, недвижимите имоти са само един от възможните начини за инвестиране и винаги трябва да се разглеждат от позициите на възвръщаемостта на капитала.

Малко са хората, които знаят, че един от символите на Ню Йорк – Импайър стейт билдинг, който е бил строен по времето на строителния бум през двайсетте години, е бил продаден през петдесетте години за само една трета от разходите за построяването му. Сагата на тази сграда продължи и до наши дни. В средата на деветдесетте години на миналия век група инвеститори, сред които е известният Доналд Тръмп, купиха Импайър стейт билдинг за 42 милиона щатски долара. Наемите, които инвеститорите получават са фиксирани и предвиждат само 4.5% възвръщаемост на инвестицията. В случая Тръмп, чието богатство и популярност следват движението на пазара на недвижими имоти спечели само защото цените на недвижимите имоти в последните години се повишиха значително.

Психологията на човека играе особено важна роля във всички пазари, но особено силна е тази роля в пазара на недвижимите имоти. Жилищата са основното богатство, което повечето хора притежават и за тях те имат двойнствено значение- удовлетоворяват потребностите им от място за живеене и едновременно с това са най скъпото нещо, което притежават. Те даже не приемат мисълта, че цената на жилището им може да падне и това прави спада в цените на жилищата продължителен и голям.

Още веднаж ще подчертаем, че в дългосрочен аспект цената на недвижимите имоти, измерена с долари, евро или друга подобна парична единица ще расте и в това не може да има съмнение. Друг е въпроса, че хората, които купуват по време на бум на цените, ще трябва да чакат с години, докато излязат на нула и обратното – че тези, които купуват в подходящ момент, когато пазара е депресиран, ще направят изгодна инвестиция. Затова нека разгледаме сегашното състояние на пазара на недвижими имоти в САЩ и България.

През последните няколко години в САЩ се наду най големия балон на пазара – този на недвижимите собствености. Трудно е да се преоцени важността на пазара на жилища за американската икономика. Около 40% от всички новосъздадени работни места в американската икономика през последните години са били свързани по един или друг начин с жилищата и ако този сектор изпадне в застой или в криза, тези работни места ще започнат да изчезват.

Повишаващите се цени на жилищата бяха досега привидно неизчерпаем източник за потребителски заеми. По данни на Федереалния резерв, американците са получили заеми срещу ипотека или рефинансиране на жилищата си в размер на 600 милиарда долара през 2004 г., в допълнение към 439 милиарда, получени през 2003 г. Половината от тези пари са били изхарчени за закупуване на различни стоки, като например прословутите джипове с голяма проходимост или за услуги, включително екскурзии и морски крюйзове.

Лошото идва сега, когато пазарът на недвижимите имоти преминава своя връх, както се вижда от графиката по горе, а вноските по ипотеките трябва да се плащат.

Средното американско домакинство е натоварено сега с дълг от над 90000 долара, по голямата част от които са ипотеки с променящи се лихви. Само през 2006 година ще бъдат променени (увеличени) лихвите на 22% от 8700 милиарда долара ипотеки. По данни на американски анализатори на пазара на недвижими имоти, лихвите ще се увеличат от 3.6 на 5.6 % , което ще означава, че една месечна вноска за ипотека от 500 000 долара ще се увеличи с 800 долара.

Положението става по лошо. През 2005 г.р, 40% от новите ипотеки са били с променящи се лихви и вноските ще бъдат коригирани през 2008 и 2009 години. Много, наверно повечето от длъжниците по тези ипотеки ще бъдат поставени до стената и много имоти ще излязат на пазара, след като станат собственост на кредиторите.

Процесът всъщност е започнал и през първото тримесечие на 2006 г. по официални данни, над 320000 имота са преминали в ръцете на кредитерите -72% увеличение, в сравнение със същия период на предходната година.

Другият индикатор – продажбата на нови жилища е също разочароващ и през второто тримесечие на 2006 г., броят на продадените нови жилища в САЩ е с 25% по малък от този преди година.

Балонът на пазара на имоти в Америка е на път да се спука и въпроса е дали спадането ще бъде постепенно или рязко.

Федералният резерв има възможност да влияе временно върху лихвените проценти и по този начин да въздейства донякъде, но положението му е комплицирано.

Ако лихвените проценти започнат да намаляват, притежателите на долари в световен мащаб ще започнат да се освобождават от тях. Ако, обаче, Федералният резерв продължи да увеличава лихвените проценти за да привлича чужденците към долара, ще засегне тежко пазара на имотите. Какво ще стане, ще проличи в бъдеще, но е по вероятно долара да бъде принесен в жертва, за да се избегне колапса на пазара на имотите и неминуемата депресия, която ще последва.

В България картината е по различна. Плановата икономика успя да внесе значителни изкривявания и в жилищното строителство. Изминалите години на преход също допринесоха за това. Като резултат, в обезлюделите села има значителен фонд от големи, макар и далеч от съвременните представи за модерно жилище къщи, които са относително нови и имат живот поне още 20 до 40 години.

В покрайнините на пренаселените градове израстнаха кални комплекси от големи и неугледни жилищни блокове с миниатюрни, лошокачествени и жалки апартаменти, повечето от които са с панелна конструкция. Инфраструктурата на тези железобетонни лабиринти така и не можа да бъде изградена, а продължаващата криза и хроничната липса на средства за поддръжка са на път да превърнат тези комплекси в гета. Първите панелни блокове бяха построени през 60-те години и имат проектен живот от 50 години, което означава, че в близките 10 годени много хора могат да се окажат без жилище, а няма да имат възможност да закупят или построят ново.

В онези времена , част от управляващата прослойка успя да построи относително големи, качествени за времето си и най важното – разположени в най хубавите части на градовете жилища. Част от тези хора сега разполагат единствено с тези жилища и мизерни доходи от пенсии.

Смяната на системата преди 17 години отприщи едно голямо строителство на апартаменти, луксозни жилища, вили и хотелски комплекси. В началото то се стимулираше от ниските цени на строителните материали, спекулативните пари, които някои хора спечелиха лесно и търсенето на луксозни жилища от новите бизнесмени и успелите хора. В последствие се намесиха не до там чисти пари, които се влагаха в строителството на хотели и увеселителни заведения по курортите. Сега бума в строителството се подхранва от нуждата от съвременни офиси и търговски площи (главно молове) в София и големите градове и ажиотажа около влизането на страната в Европейския съюз пред 2007 г., и възможностите, предоставящи се пред гражданите на съюза да притежават недвижима собственост и земя в България.

Строителният бум в България продължава вече 17 години и вече са налице всички признаци, че пазара на недвижимите имоти като цяло е значително надценен.

Поради факта , че българинът е консервативен и има почти фанатична привързаност към собственото жилище балонът на имотите ще продължи да се надува. Цените на жилищата отдавна превишават стойностите, които се получават , ако се направи оценка, като за основа се вземат реално плащаните наеми.

За разлика от САЩ българските имоти в повечето случаи не са финансирани чрез заеми срещу ипотека, макар че тази тенденция се засилва през последните две години, независимо, че високите лихви правят такова финансиране високо рискова операция за хората, които рискуват да вземат заеми за строителство или покупка на жилище. Перспективата пред пазара на жилищната собственост в България се очертава в няколко главни направления.

Поради инерцията на мисленето на хората и българската психология ще продължи строителството и предлагането на луксозни жилища, независимо, че рязко ще намалее броя на потенциалните купувачи. От друга страна, част от собствениците от средата на бившата върхушка ще бъдат принудени да продадат или което е по вероятно ще предложат жилищата си за наемане, за да могат да свързват двата края. Някои от взелите големи жилищни кредити собственици на луксозни жилища няма да бъдат в състояние да погасяват заемите си и банките ще вземат ипотекираните жилища и ще ги предложат на пазара.

Като цяло може с увереност да се очаква в следващите години да има по голямо предлагане за продажба и наемане на големи, луксозни жилища и цените им да падат относително в сравнение със сегашната им стойност.

Излизането от експлоатация на голяма част от панелните блокове ще създаде една нова прослойка от хора, които няма да са в състояние да закупят или финансират строителството на ново жилище и поради това такива хора ще бъдат принудени да живеят под наем. Търсенето на средни и малки жилища за закупуване и преди всичко за наемане ще се увеличи значително и това, а не строителството на луксозни апартаменти е перспективната ниша за строителните предприемачи в големите градове.

При инвестирането в жилищни имоти се препоръчва да се обръща внимание преди всичко и на първо място на разположението на имота. Не напразно „бойният вик” на агентите на недвижими имоти е „Местоположение! Местоположение! Местоположение!” То има първостепенно значение за бъдещото поведение на цената на имота.

Може да се очаква и развитието на една нова тенденция. С нарастването на независимостта на бизнеса от големия град, развитието на комуникациите и общия упадък на градовете, който ще се характеризира с повишени цени, влошаваща се инфраструктура и растяща престъпност, значителен е потенциала на малки населени места, където всеки познава съседите си, живота е по спокоен, евтин и безопасен.

Когато такова градче или село е и курортен център с добра връзка по шосе, шансовете за бъдещ разцвет са на негова страна.

При покупката на земи и недвижими имоти следва да се има пред вид общото състояние на пазара. Той може да бъде надценен или подценен. Универсален индикатор за състоянието на пазара на недвижими имоти е съотношението между цената на дадения имот и месечния му наем, което при стабилна икономика и установен, равновесен пазар трябва да бъде 100, тоест равновесната цена е приблизително равна на 100 наема. Когато наемите са по ниски и съотношението е по голямо от 100, пазара е надценен и тогава е по изгодно да се наема, отколкото да се купува. Обратното, когато съотношението между цените на имотите и наемите е по малко от 100, пазара е подценен и е по изгодно да се купуват имоти, вместо да се наемат.

range">Добра може да се счита сделка с недвижим имот, при която имота се купува на цена около половината от стойността на построяването на нов такъв имот. Това е много трудно да бъде възприето при сегашната психология на българина, но тези, които имат достатъчно смелост и търпение да изчакат ще бъдат възнаградени.

Накрая ще споменем няколко значителни недостатъка на недвижимата собственост.

Тя не може да се скрие и на практика е най силно облаганата форма на инвестиции. Катастрофалното състояние на финансите на местните власти дава основание да се предполага, че те ще бъдат принудени да увеличават данъците за да закърпят бюджетите си и отчасти за да отговорят на обикновено негативното отношение, което се създава към богатите по време на икономически неблагополучия и кризи. Всеки, който се е опитвал да продаде недвижим имот и е бил притиснат от някакви срокове е наясно, че е изключително трудно да се продаде едновременно бързо и изгодно.

Цените се влияят изключително силно от търсенето и предлагането на недвижими имоти и относително малки промени в един от двата елемента може да предизвика значителни колебания на пазара. Човек знае цената на жилището си на базата на това, за колко такова жилище, разположено наблизо е било продадено. Но когато започнат масови продажби или търсенето силно се свие, цените ще са съвсем други. Нашето мнение е, че следващите години ще изкарат на пазара много недвижими имоти, но купувачите ще бъдат малко и придирчиви.

Накрая няколко думи за селскостопанските земи. Собствената земя дава свобода на човека от другите, но го обвързва със себе си. В случай на опасност или бедствие недвижимата собственост се превръща в бреме, затова всеки благоразумен човек трябва да държи част от богатството си в такава форма, която да му позволява мобилност и независимост.


ИЗТОЧНИК: www. istinski-pari.com


clap: :} :} :} clap:
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход