Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ЕЦБ измъква банките от кредитен шок със 100млрд. евро. Причината е бягството на инвеститорите от ипотечния пазар

Публикувано от testxxxx 
Според мен медиите в БГ подозрително мълчат за грандиозната криза с имотите в световен план

колкото по-късно си признаят толкова по зле ще е положението

вече за всички е ясно че балона се пукна и се видя че когато САЩ пръднат европа се нааква а за бг да не говорим ...
Хърсев, днес, в СЕГА.
ТУК
е да ама 24 и труд замазват положението

щом и Страхил Иванов тръгна да подкрепя цените в БГ не знам ...

лично от него съм чувал че един имот трябва да се изплаща от наеми за 120 месеца...

странно - нищо чудно весникарите да са му приначили думите
kamikadze Написал:
-------------------------------------------------------
> е да ама 24 и труд замазват положението
>
> щом и Страхил Иванов тръгна да подкрепя цените в
> БГ не знам ...
>
> лично от него съм чувал че един имот трябва да се
> изплаща от наеми за 120 месеца...
>
> странно - нищо чудно весникарите да са му
> приначили думите


Медиите винаги са писали това,което някой е платил да се напише.
Страхил Иванов е в небрано лозе в момента,ще му е трудно да признае,че е очаквал това да се случи.Всеки,който е на пазара отдавна,без да е аналитик, от доста време е наясно накъде вървят нещата.......
Mdaa, обичам стила на Емо Хърсев, а и за много неща дава разумни доводи. Е, за силата и могъществото на долара, в който винаги се е клел, засега не познава, но в тая работа всичко е тайминг, всички цени се виждат, въпроса е кога...
Колкото до недвижимостите, няма разумен икономист в БГ, който да не е посочвал пътя по който сме поели. А дали е прав или крив, дали води към по-добро и накъде точно води е въпрос на тълкуване, според това този икономист банкер ли е, ако да от търговска банка ли е и ако да, зависи ли му бонуса от резултата на най-доходоносната час на банкирането в момента - кредитирането. Другите никой не ги чува, просто защото се плаща за да не им се дава трибуна..
Ето затова стигаме до абсурди.
И ще видим превърнато това, което гледахме през 1997-98, когато доларът беше 2-3000 лв и точно тези, които викаха "Купувайте" и говореха по телевизията как отиваме на хиперинфлация и на 10.000 лв за долар, та точно същите тези хора продаваха, съветвайки другите да купуват, правеха пари... Вервайте ми!
Сега за мен ситуацията е донякъде сходна, с тая разлика, че активът е по-нисколиквиден, което обаче ще доведе до по-турдно овладяване на кризата, щом и когато тръгне влака.
Ефекта на махалото, който е азбучна истина в теорията за финансовите пазари, който много разумни хора в БГ добре познават и именно поради това го търсят, просто защото имат интерес.
Ненапразно най-щастливите хора са незнаещите...
StefanB Написал:

> Колкото до недвижимостите, няма разумен икономист
> в БГ, който да не е посочвал пътя по който сме
> поели. А дали е прав или крив, дали води към
> по-добро и накъде точно води е въпрос на
> тълкуване, според това този икономист банкер ли е,
> ако да от търговска банка ли е и ако да, зависи ли
> му бонуса от резултата на най-доходоносната час на
> банкирането в момента - кредитирането. Другите
> никой не ги чува, просто защото се плаща за да не
> им се дава трибуна..
> Ето затова стигаме до абсурди.

StefanB ,
2-3 пъти четох постинга и все още не мога да разбера какво искаш да кажеш...Доста алегорично си развил някаква теза, и аз наистина не я схващам. Доколкото проумявам, ти си стигнал до извода, че сме стигнали "до абсурди"? Би ли се изяснил, моля, какво имаш предвид?

> Сега за мен ситуацията е донякъде сходна, с тая
> разлика, че активът е по-нисколиквиден, което
> обаче ще доведе до по-турдно овладяване на
> кризата, щом и когато тръгне влака.

Тук, отново съм в питанка: доколкото разбирам, "влакът" още не е тръгнал, но ще доведе до "трудно овладяване на кризата", понеже "активът е по-ниско ликвиден"?

Явно е, че пророкуваш някакъв тип криза или поне - до някакви предпоставки за това.

Съвсем спокойно се слагам в числото на "незнаещите, но по-щастливи" ( макар че преувеличавам за щастието), и се надявам, че това, че настоявам, не предизвиква тревоги и лоши мисли у теб.



[www.capital.bg]

Такава възможност е записана в променения Закон за устройство на територията (ЗУТ), обнародван преди седмици в Държавен вестник. В един от текстовете му е предвидено, че всяка общинска власт в България може да ипотекира имот на собственик, който не го поддържа в добро състояние. В този случай общината ремонтира сградата за своя сметка, но я ипотекира в своя полза и така превръща собственика й в длъжник към себе си. Ако в бъдеще собственикът не погасява задължението си, общината ще придобие сградата.

Глобал, сигурно си обърнал(а) внимание, тъй като отдавна влизаш тук, че спрях да коментирам икономически теми, не, за бога, не защото се смятам за супер, а просто защото неведнъж сме говорили шряко с теб, както и жоан по дадени теми, в един момент просто спрях, защото реших, че не ми е работа.
Е, по тая тема не се стърпях, още повече, че ЕЦБ и импликациите на интервенцията са нещо, което пряко ме ангажира, но пак смятам, че не мога да коментирам неща, за които може би имам повече информация, отколкото трябва, не за друго, а защото тая информация не ми принадлежи и не е мое решението кога къде и пред кого да се споделя.
Алегории няма, има може би неясно изразяване от моя страна, не съм писател, все пак.
Исках да кажа
1. Криза ще има, което не е трагично, нищо ново и абнормално, естественото движение на една стойност е вариацията, до достигане на цикъл, е в случая е въпросът кога ще почне движението надолу за да стигне до отправната точка. Оттук махалото, което споменавам.
2. Сравнението с валутния пазар и курса на долара през 97 ми се натрапва естествено, просто по силата на обстоятелствата бях доста навътре в качамака тогава и това, което казвам е едно към едно - случвало ми се е, и на мен самия да кажа на клиенти "Купувайте" и продавах за да запазя интереса на работодателя си, а оттам и моя собствен. Нерядко мнението на отделен служител е различно от това на инстутуцията или фирмата, която представлява..Проблемът беше не на тези, които говореха а на тези, които слушат, както е и сега.
3. Движението на цената на един декар земя дори и в нашата скромна историч на т.нар. пазар на недвижимости бележи волатилитет на годишна база ако не бъркам до 25-30% средно. Във визираното от мен сравнение имахме в пъти (стотици проценти) поскъпване на долара спрямо лева. Е, това и казвам, ако тогава една интервенция или едно изявление беше в състояние да обърне тенденцията и да се реагира, при недвижимостите инерцията, а да не говорим за инертността е голяма, а и пазарът е по-малко ликвиден. Но тръгне ли, ще става по-неуправляемо, отколкото при валутите. Това исках да кажа, няма алегории.

Колкото до това - в прав текст - ще видим ли падане на цената на имотите у нас - моето мнение е - да, то предстои, по ред обективни причини.
Предстои не значи че ще стане утре, значи, че ще се случи в краткосрочен план.
Ерго - не бих купувал на тези цени и следващите едно след друго интервюта на специалисти в обратния смисъл само затвърждават мнението ми, че се плаща, за да се затварят позиции (реализират продажби на залежали жилища).
Не налагам мнението си, може да звуча наивно някому, но питаш и ти казвам какво имам предвид.
Днес ЕЦБ е пуснала нови 47 млрд. евро. Така общата сума става приблизително 200 млрд. евро.
Жалко че не мога да намеря статистика в Евростат, колко е размера на инвестициите в недвижими имоти в Европейския съюз.
StefanB,

Благодаря ти за отговора. В действителност, схванах какво си искал да кажеш в постинга си, но наистина имаше нужда от дообяснения. А иначе , свободата на човек да пише или да не пише информация, до която има достъп, е неприкосновена.
Макар, че и аз имам някаква информация (къде проверена, къде - не) и никак не се чувствам длъжна да я споделям тук и там, въпреки че и аз се изтървам...

2.Но за кризата, принципно си прав. Все някога ще я има, но и ти не си категоричен че това ще е утре или вдругиден. Още повече, говориш за краткосрочен план, а това си е разтегливо понятие. В този форум, доста хора направиха прогнози какво ще се случи. Това изобщо не означава, че те "изнудвам" да дадеш приблизително някакъв по-определен срок. Това си считал по проблема, това - си написал.

Но мисля, че инертността при валутите и при недвижимите имоти, е еднаква. Все още има хора, които държат парите си в "буркан-банк" след отминалата криза през 1996-97 г. Просто разликата е, че кризата при валутите по-лесно се поддава на обрат чрез интервенции, непечатане на банкноти, ограничаване на кредитирането и пр. банкови намеси, за отлика от имотите.

Но това, което ме притеснява е, че интервенциите на центр. банки на Европа, Америка и Япония, просто подклаждат инфлацията на паричните средства и е съвсем естествено хората да търсят приложение на свободните си пари в реални активи, а не - под формата на спестяване в банките. Страшно много станаха свободните пари и в България, и по света и те търсят приложение. Доста българи имат много пари, и в никакъв случай - изкарани на трудовия пазар. Малко пресилено ми се вижда да се затварят позиции на залежали НИ точно в този момент.

Никой досега не ми обясни двукратното превъзходство на Румъния пред България, което се роди само преди 2-3- години. Преди това се говореше, че на Румъния й трябват много стъпки, докато се изравни с България относно европейските изисквания. Само че, това е факт.
Що се отнася до цените на НИ в България, те ужасяват всички българи. Но то и цените на всички стоки хвърлят в ужас повечето ни събратя.
Подозрението ми е, че по-добрите имоти в България ще се продадат за добри пари днес, но утре с тях не можеш да си купиш нищо.
Дано не съм права...




Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход