Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?

Публикувано от Don 
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
04-09-2007 - 12:12:53
Ами опитай за по-малко време да вършиш повече работа. Ако се занимаваш с проектиране един голям проблем е , че се работи неефективно поради криво разбрано добро отношение към клиента. В резултат се прави не един а пет проекта, като се плаща само един.
Моя съвет е не да искаш много пари , а даопиташ да договаряш условията така, че да се свърши работата по-бързо. Една идея е да работиш на място без обхват на телефонаsmiling smiley
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
04-09-2007 - 12:42:19
4ovek, няма как да върша повече работа - и без това направих такъв тендовагинит на дясната китка, че два месеца ходя по процедури. Това не е от малко работа, а напротив. Може би има нещо вярно в това, че глезим клиентите, но нали са клиенти. С някой работим от години и разчитат на мен. Бях 5 дни в отпуск( вкл. събота и неделя) и едва ли не е пропаднал света - търсили са ме къде ли не. И това е не защото съм някакъв гений, а защото допре ли се до работа, няма кой да я свърши. Опита ми с наемане на млади кадри, също е лош. Самочуствие без покритие и ги мързи, та чак ги боли. Заплати - каквито поискат, работа - малко и лоша. Та доходите не се вдигат лесно и причините за това са най различни. А цената на труда няма как да не е обвързана с цената на стоките, в това число и НИ. Аномалии е имало и ще има, но в крайна сметка пазара намира равновесно ново.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
04-09-2007 - 13:10:47
Човек какво значи апел за вдигане на заплати?
пробвай да вдигнеш заплатите на всички учители, лекари, шивачки, работнички в производствата на 700 лв. ЧИСТО и да видим какво ще стане с 60% от производството ..... НЯМА ДА МОЖЕ ДА ИМ ПЛАТИ НА ВТОРИЯ МЕСЕЦ ...ище фалира

междуфирмнната задлъжнялост е достигнала ГРАНДИОЗНИ размери тази година спрягат се 50-60 Милиарда - да МИЛИАРДА и не говорим за банки и кредити ...
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
04-09-2007 - 13:49:18
4ovek Написал:
-------------------------------------------------------
>
> Апелирам към тях да диференцират доходите на първо
> време - да плащат от 500 до 3000лв. на месец за да
> се види, че който иска и може получава, който не
> желае да се труди - колкото да не умре от глад. В
> строителстовото с повишаването на доходите се
> оказа, че всъщност проблемът е , че малко хора
> ИСКАТ високи доходи и не е проблем да се
> стимулират желаещите.
> Междудругото в сторителството печалбите не са
> повече от 15-20% (а понякога и без печалба се
> приключва обект), повече може да се в
> инвестирането. Апелирам да се прави разлика между
> строителство и инвестиции
>
Прав си да апелираш за деференциация, но в Бг не става. Аз имам значителен жетейски опит, който ми нашепва, че у нас рамо до рамо на обекта, или пък бюро до бюро не могат да работят хора с толкова големи разлики в заплащането. И нещата може да се влошат с това състояние на пазара на труд.
Пък и нали отдавна съм споделил, че у нас принципно хората предпочитат да си легнат гладни (недояли), но НЕ преуморени (уморени) :-)). Знаят, че утре някак си ще се оправят.
Ако, обаче, работа намират само добрите и това се очертава да е трайно, как ли ще бъде. Кофти е, но нещата се оправят само след проблеми, криза, гърч. С апели не става.


Да, понякога смесвам строителство и инвестиране, а не е правилно. Мисля, че в Сф повечето проекти на жилищни сгради строител=инвеститор. Та затова. При другите нямам поглед.
Апропо, поне два пъти съм задавал въпроса: В края на 2002 и началото на 2003, към момента на преминаване от долар към евро цени - в София имахме 180 до 520. От Люлин до Лозенец. Тогава строители/инвеститори социална дейност ли изпълняваха.
Повишенията (при това за дълъг период при равни цени на материали и труд) и върховите стойности умишлено няма да ги споменавам, но съм категорично убеден, че е имало периоди с масово над 200 % печалби на годишна база. Говоря за действителни, а не за счетоводни. Умишлено казвам "печалби", просто искам да повторя използваното от тебе. Иначе, ако трябва коректно да смятаме възвр. на инвестицията, това може да стане само в рамките на специални програми, които да отчитат спецификата на технологичния цикъл.
Средствата (собствени и заемни) се изразходват поетапно, а не на веднъщ. Приходите понякога идат на много ранен етап от реализацията (зелено) и могат да елиминират заемните средства, вкл. да се вложат в следващи проекти (купуване на терен), откъдето индиректно ще дойдат позитиви, които би трябвало да се включат в някакъм сложен разчет към настоящия проект.
Важни са амортизационна политика, дали се ползват свои или чужди ДМА.
За игричките, ДДС и т.х. въобще няма да споменавам.
Знаеш, че у (не само) нас личните разходи на собственика, семейството му, родата, любовниците са за сметка на компанията. За по-високия мениджмънт важи същото (горе-долу).
От другата страна са рушветите, рекета - те тежат грозно, като сме откровени - нека да е докрай.
Въобще икономически обоснованите и коректно разчети и изчисления са една относително сложна работа, която точно в строителството със сигурност не се прави у нас.
А трябва.

По тази причина няма да те питам ти как ги сметна тези 15-20 %.





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-09-04 16:46 от nacheff.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
04-09-2007 - 14:50:14
avatar
4овек, като написа 15-20% може би пропусна някоя нула, а winking smiley
Това със вдигането заплатите противоречи на логиката на пазарната икономика. Никой не би се лишил от част от собствената си печалба, освен ако не е сигурен, че това ще му донесе още по-голяма печалба в бъдеще. И извинявай, ама такива апели за вдигане на заплатите и червеното правителство не е правило smiling smiley
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
04-09-2007 - 15:02:31
nacheff Написал:
> Многократно сме спорили с Джоан по повод на
> убеждението ми за наличието на една обща, глобална
> тенденция към уеднаквяване на междуотрасловата
> печалба. Това е просто някаква най-обща посока,
> линия на движение. Така работят икономическите
> закони, като проявление на тенденции. В глобален
> мащаб и в достатъчно дзлзг период от време пазарът
> винаги дава предимства на високотехнологичните
> отрасли/услуги. В кратки периоди по-висока
> рентабилност могат да носят и традиционните
> отрасли. Справка: знаеш какво стана с цените на
> стоманата по света, знаеш какво стана и с цениете
> на строителния продукт в БГ

А, колега smiling smiley, не сме се разбрали може би. Така пише в учебниците и по това не мога да споря smiling smiley - в чист вид пазарните механизми действат така. Това, по което споря, е вярата ти, че в действителността са оставени да действат в чист вид. Не мисля, че в света в момента има икономика, където държавата и/или частни нечии интереси да не се намесват по някакъв начин в тези механизми.

Колкото до тезата ти за високите технологии - и това го пише в дебелите книги (и ще си призная, че доскоро го вярвах и аз smiling smiley). Но напоследък взех и в това да се съмнявам. Гледайки какво става с енергетиката и с климата на земята. Нещо повече, ще ти призная, че взех да се съмнявам в самия изначален принцип на съвременната ик. система, господстваща в света - тя се крепи на консумацията (на всяка цена и на всичко). Което на мен не ми изглежда като устойчив начин на развитие. Най-малкото не казва какво ще правим, когато и китайците започнат да консумират като САЩ. Брррр......, страшничко ми става....



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-09-04 15:06 от Joan.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
04-09-2007 - 16:19:12
При нас този цикъл дали няма да се повлияе от САЩ и ЕС, където вече цените падат сериозно? Дори в САЩ се говори за сваляне на лихвата, за да се запази стабилността на икономиката им.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
04-09-2007 - 16:47:20
Добре, де Камикадзе ти си работи за жълти стотинки щом мислиш, че е нормално. Не мога да разбера защо има толкова хора, които непрекъснато тръбите, че НЕ МОЖЕ да се повишат доходите. Да не ви плаща Станишевsmiling smiley
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
04-09-2007 - 17:04:59
Sorry Joan,

Може и да не съм те разбрал добре, но поне два пъти съм оставАЛ с впечатление, че ти не приемаш тезата за тенденцията към уеднаквяване на печалбата по отрасли.
А аз продължавам да вярвАМ в нея. Наистина често се улавям в размисли, че сзвременната икономическа система поставя повече въпроси от субективните ми способности да намеря убедителен и категоричен отговор. С напредване на времето има опасност този процес да се задълбочава - нали съм си признавал, че вече могат да ме причислят към категорията на динозаврите :-)))

И другото си го казала добре ! Нещо. което се крепи на интереси и следователно корист трудно може да се моделира устойчиво.

Големи съвременни кризи биха предизвикали огромни опустошения. Та и аз по тази причина все гледам да тегля колата към умереност, балансираност.

Абе, безнадеждна работа ! Ветерни мелници :-))))

Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
04-09-2007 - 17:09:03
Кажи ми къде е логиката да разчитат на теб и да не ти плащат в пъти по-добре отколкото на човек на който не може да се разчита. С много проектанти съм водил подобен разговор и отношението им към парите ме накара да не искам да се занимавам с тази дейност.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход