Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

"ПУКАНЕ НА БАЛОНА" - що е то?

Публикувано от ivo107 
Re: "ПУКАНЕ НА БАЛОНА" - що е то?
27-06-2007 - 15:28:52
ето едно показателно и верно изказване за България

"Най-мрачната роля в българското развитие както и в други страни в Източна Европа играят старите сили от преди 1989 г. Клаус Шрамайер цитира неотдавнашна статия на «Франкфуртер Алгемайне», където за България е използвана метафората на трупа на миналото, което не е погребано, както си му е редът, а продължава да гние публично и да трови обществото. Старите връзки на комунистическата партия и Държавна сигурност пронизват почти всички области на публичния живот в България, каза германският дипломат и юрист, те заемат много от ключовите позиции в обществото и осуетяват неприемливи за тях реформи. Специфично за България е особено интензивното преплитане на силите на миналото със съветските им – днес руски - колеги.

За разлика от нас, каза Клаус "


вие си мечтайте ...
Re: "ПУКАНЕ НА БАЛОНА" - що е то?
27-06-2007 - 20:22:52
Nacheff,

Както се установи от публикации в блумбърг, 85 % от къщите в САЩ са пре-продадени (т.е., не нови). Т.е. цените на препордажбите ще определят средната цена, а не на новите. А твоят линк касае строител на нови жилища.

После реших да прегледам методологията на тоиз индекс OFHEO - и установих (докъдето ми стигна търпението smiling smiley), че се отнася за поне 2 пъти препродавани къши с ипотеки, и то само къщи, и то къщи, отговарящи на някакви там изисквания за заем - the conforming loan limit. Което го правело " constant quality index". Не разбрах това има ли връзка с рисковите (subprime) ипотеки или е друго нещо.

Как да е - основното, заради което този индекс се публикува, е факта, че става въпрос за една и съща къща - т.е. елиминира се влиянието на фактори като местоположение (по-новите къщи, дето им пада цената, могат да са "на полето" за мащабите на САЩ), размер на къщата, инфраструктура около нея и в нея, съседи и пр.

все едно да следим само цените на едни и същи имоти, препродавани по няколко пъти в София. За нас тов ае неприложимо, ясно е защо. Най-малкото информацията за тези къщи се взема от информацията за ипотеките въру тях, а у нас с ипотеки масовео се купува едва от 3-4 години. Да не говорим, че у нас изобщо не е толквоа прието да се местим, да си продаваме жилищата при премстване и т.н.

Така или иначе, цената на една и съща къша в САЩ според този индекс, все още расте. Докога - не знам smiling smiley
Re: "ПУКАНЕ НА БАЛОНА" - що е то?
02-07-2007 - 00:50:12
Joan Написал:

> Така или иначе, цената на една и съща къша в САЩ
> според този индекс, все още расте. Докога - не
> знам.

Докато има кой да вярва, че цената расте!?!
Между другота, методологията за определянето на ръста може да става все по-усъвършенствана и изтънчена ...
Re: "ПУКАНЕ НА БАЛОНА" - що е то?
02-07-2007 - 12:07:54
Вчера имаше интервю по БТВ с някакъв наш експерт от недвижимите имоти.
Той каза нещо много интересно.
Ръста в цените сега се определя от ръста в имотите с инвестиционна цел.
Това какво идва да каже?
За мен това означава, че инвеститорите нямат идеи как да изкарват пари и замразяват парите си в нещо относително сигурно но не носещо доходи.
А това е първата крачка към срива.
Re: "ПУКАНЕ НА БАЛОНА" - що е то?
02-07-2007 - 22:09:29
Joan ne znam kakvo si prochela no zenite na imotite v US padat ot 10 meseza nasam i tendenzijata e tova da prodylgi njakolko godini pri sreden spad ot 40 prozenta v abssoljutna stojnost bez da se otchita inflazijata, kato se otchete i inflazijata izliza nad 50 prozenta.

A inache tova che pazara v BG se opredelja samo ot spekulanti (t.nat. BULL market) ne e nishto novo.

samod eto njama veche koj da se hvane na BULL (shit-a) vi...

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход