Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ЕКСПЕРТИ И БРОКЕРИ ?

Публикувано от nikoj 
Re: ЕКСПЕРТИ И БРОКЕРИ ?
30-05-2007 - 16:11:51
Еvgenia, бихте ли споделили Вие с какво се занимавате,да видим във Вашата сфера на дейност как са нещата.Може пък да сте някакво изключение. winking smiley
Re: ЕКСПЕРТИ И БРОКЕРИ ?
30-05-2007 - 16:58:27
avatar
Коминче,

Благодаря за интереса към скромната ми личност.
По принцип вярвам, че няма невъзможни неща и света е на смелите. За да има промяна големите фирми, които работят добре, да започват законодателна инициатива за борба с "ментетата" и всякакви дребни мошеници, които развалят представата за бранша.

Така, че драги добри посредници, не се сърдете на недоволни клиенти, а:
- обяснете своята услуга, за да я купуваме с кеф. Даже помислете за разнообразяване (диверсификация, както е модерно).
- рекламирайте се по-добре, за да не ходят хора към брокерчета-комисиончета.
- въведете правила и стандарти, които да са задължителни. Почти не се сещам за професия без никакви изисквания за ценз, освен хигиенист и да копаеш с мотиката. Как може за една все пак скъпа услуга, като "брокерската" да няма елементарни изисквания. Ваша колежка от Австрия споделяше от колко неща трябва да разбират там. А в БГ - от нищо. Ами на една фризьорка, на която услугата й може да струва 3 лв - й искат разни тапии, а за брокер в София, цена на услугата минимум 1500 лв - няма изискване. Всъщност, тази професия - е ли е официално призната в БГ - има ли я в някой от класификаторите?



Блондинка по душа



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-26 17:13 от evgenia.
Re: ЕКСПЕРТИ И БРОКЕРИ ?
30-05-2007 - 17:21:56
Quote

Всъщност, тази професия - е ли е официално призната в БГ - има ли я в някой от класификаторите?

Национална класификация на професиите и длъжностите в Република България

Клас 3 - Техници и други приложни специалисти
-Подклас 34 - Други приравнени на специалисти
--Група 341- Специалисти по финанси и продажби и приравнени на специалисти
---(3413) Единична група 3413 - Агенти по имоти

Код: 3413
Наименование: Единична група 3413 - Агенти по имоти

В тази единична група са обхванати лицата, които: анализират тенденциите на пазара на недвижими имоти; уреждат сделки по покупко-продажби, ипотеки, наемане, аренда на недвижими имоти, обикновено от името на клиенти и срещу комисионна.

Примерни длъжности, които са класифицирани тук:

Агент, недвижими имоти 3413 3001;

Брокер, недвижими имоти 3413 3002.
Re: ЕКСПЕРТИ И БРОКЕРИ ?
30-05-2007 - 17:30:52
avatar
Тимбер,

Благодаря за информацията.

А има ли някакви изисквания?

Блондинка по душа
Re: ЕКСПЕРТИ И БРОКЕРИ ?
30-05-2007 - 18:41:15
И моите данни са само от публично достъпната информация и май излиза че няма изисквания - освен тези на техните работодатели евентуално. Но все пак ги има описани като "вид" smiling smiley , това също е напредък. Един ден дейността им дори може стане лицензирана и урегулирана, също като урегулираните поземлени имоти които продават. Но засега са все още само "близо до регулация" и покрай Държавата се облажват от контролирания изкуствен хаос.
Re: ЕКСПЕРТИ И БРОКЕРИ ?
30-05-2007 - 18:52:49
avatar
Разгледах сайта на НАПОО (нац. агенция за проф. образование и обучение).

Изисква се обучение за специалности като портиер-пиколо, растениевъд и др.

ама за брокер НИ - нищо

Блондинка по душа
Re: ЕКСПЕРТИ И БРОКЕРИ ?
30-05-2007 - 20:56:01

до: evgenia

ами пак казвам защо не осъдиш банките за подвеждаща реклама и при положение, че аз не ти давам съвети как да рекламираш дамски превръзки и домати, защо вие ми давате съвети как да работя и какво образувание имате вие по маркетинг и реклама, само не ми казвайте, че сте завършили датския колеж, че тогава няма смисъл да си говорим въобще и по принцип като сте толкова голям специалист знаете ли какво е маркетинг въобще
Re: ЕКСПЕРТИ И БРОКЕРИ ?
30-05-2007 - 20:57:46
Eх Евгения,Биборана или както си там,
Аз се чудех,защо са ти такива постингите.Въртиш едно и също на пръстчето си,даваш съвети,клеймиш,вдигаш лозунги..."Маркетинг и реклама"-ти да видиш!Но ,какво точно проучваш и какво рекламираш,не каза.А щяхме да си побъбрим повечко.Знаеш ли за Вас какво се казва-"мало ради-много смради"/малко работи-много говори/Но,простено ти е.Тази специалност е все още нова и няма традиции в Бг.Има време,ще натрупаш опит и знания.Контролирай само самочувствието си ,може да ти изиграе лоша шега.
Ще спра до тук,за да не губим време.Излишно е да повтарям това,което съм писал в предишните си постинги.Някой,тук във форума,беше написал много точно-"Проблемът е ,че наистина в Бг.неориентираните хора с лопата да ги ринеш,затова единия цървул на другия"

П.П.Не съм брокер и никого не защитавам.По една или друга причина съм вътре в кухнята на тази дейност и търся корените на проблема. :crazy:
оффф...
30-05-2007 - 21:57:43
avatar
rosisd Написал:
-------------------------------------------------------
> Е аз като казах,Продаваче,за името на агенцията и
> брокерите,каква беше реакцията
> ти?Подигравателно-оправдателна!Ми мноого
> професионално изказване-да си го оправят тия,дето
> са го омърляли.Ти как би постъпил?

Ох за съжаление не мога да спя във форума та да обяснявам на всичкиsmiling smiley за каквото мога разбира се. И жалко, че ги приемаш така нещата, защото как да приема изказвания за "брокериТЕ" поради грешка на един брокер ти да се обръщаш към всички и да ги слагаш под общ знаменателeye popping smiley - това, което ме дразни, а иначе аз на некъдърниците не съм и не мога да бъда адвокат winking smiley Въпроса е да се знае за кой точно се говори, а не "ТЕ"...нали бях ясен този път (за пореден път) cool smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: ЕКСПЕРТИ И БРОКЕРИ ?
30-05-2007 - 22:23:48
Продавач,
Аз първо се обърнах за съвет,описвайки проблема си,Но,явно ударило на камък,мн обичаме да злорадстваме и да хулим,това е българската народопсихология.Аз,като всички хора,ползващи услугата на НИ и брокери,си платих чинно комисион,за което бях най-меко казано "измамена".Та,да си дойдем на думата: за съжаление мнението за БРОКЕРА ще си остане като за Комисионерче.Наистина ще трябва да се сменят поколения БРОКЕРИ,за да може тази професия да се ползва с уважение и респект.Днес обаче доверието ни към тях е 0%. smoking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход