Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

"Жилищата продължават да поскъпват, но с по-бавни темпове"

Публикувано от ltrx 
"Жилищата продължават да поскъпват, но с по-бавни темпове"
22-03-2007 - 16:29:31
от в-к Капитал: [capital.bg]
Re: "Жилищата продължават да поскъпват, но с по-бавни темпове"
27-03-2007 - 12:12:15
Не съм сигурен дали това, което се каня да напиша има директна връзка със статията, предложена ни от ltrx, но тъй като лично на мене неговото активно участие ми липсва, бих искал да го провокирам благородно :-))) да си каже мнението по едни данни, на които се натъкнах.

Разлиствам снощи (най-лежерно) една притурка към в-к Дневник именувана "Луксозни имоти" и срещам тук там интересни дреболии, но въпреки това определено усещам, че запозвам да се дразня (леко). Веселка Мирянова и тя се изказва компетентно за лукса.
Сред разни изхвърляния и глезотии изведнъж се натъквам на един материал, сбутан на възможно най-невзрачното място : Пет хиляди фирми са теглили креди за строителство.
Маркирам важните неща.
1. 2006 за строит., хотели, реусторанти са изтеглени 2 млрд. лева.
1.1. За строителство 1,3 млрд. лв. при ръст за годината 50 %.
1.3. Останалите 0,7 млрд. очевидно са за оборудване на хотели и ресторанти. Тук ръст няма, вече регистрират спад - 30 млн.

2. На вески 100 лв. отпуснати от банка на фирма - 25 лв. са за строитлество, хотел, ресторант.
Ерго, корпоративното кредитиране в Бг. следва да е било около 8 млрд. лв. Не ми се проверява.
3. Ръст за т. 2. за 2006 20 %.

4. Ипотечни кредити за ФЛ са с ръст от 75 % и са достигнали 3,5 млрд. лв.

5. Теза : Строителният бранш в момента е свръхликвиден и много голяма част от наложилите се фирми не изпитват необходимост от свеж ресурс за да се финансират проектите им.
Представете си - засмукали са 1,3 млрд. от общо 8 млрд. и то при условие, че не изпитват кой знае какъв глад ?!!!

6. При хотелите и ресторантите нещата вече видимо започват да куцат.


Аз имам спомени, че сме коментирали стр. бранш в периода, когато генерираше едва около 4,5 % от БВП. В момента би трябвало вече да е достигнал поне 6-7 %, което е още много далече от нивото на една Испания, но пък нали едва тепърва щ е идват структурните европейски пари.
Обаче, при това равнище на кредитиране, при съобразяване на тезата, че поради пазарните цени строителният бранш в момента е свръхликвиден и много голяма част от фирмите не изпитват необходимост от свеж ресурс за да се финансират - това навява ли някакви изводи към каква структура на икономиката се е насочила нашата страна. И какво би могло да и се случи при определени обстоятелства.
Последно го казвам и съобразявайки множеството материали и спорове на изтъкнатите ни икономисти, че в момента дефицита по ВТ баланс и по текущата сметка не са абсолютно никаква заплаха за страната и основните аргументи са :
Какво искате - инвестира се !, пък и нали платежният баланс е вързан.

Ако имах в момента повече изходна информация бих продължил и нататък, но ще се радвам и колегите с интереси в тази област да споделят нещо.

Тц не ми харесва
27-03-2007 - 14:26:42
avatar
Не харесвам такива "окрупнени" анализиsad smiley Кое е поскъпнало всъщност - земеделките земи, парцелите в регулация в големите градове, новото жилищно строителство, новото строителство на търговски площи, старите тухлени жилищни имоти, магазините по големите булеварди, панелните жилища, наемите ли какво?
Какви са тези общи приказки?

Средните цени на жилищата у нас са нараснали с 14.7% на годишна основа през 2006 г. спрямо 2005 г., сочи последният доклад на анализаторската компания Industry watch.

На базата на кои и какви данни е този материал? Оферти предлага, сключени реални сделки или?

"Цените в областните градове продължават да нарастват..."

Цените на кои жилища??? От този материал аз не разбирам дали панелките са поскъпнали заедно с готово ново строителство с АКТ 16 или то е поскъпнало с 20% а панелките само с 5%, но ОБЩО заедно средно тези всичките типове жилища са поскъпнали...?!

"Разрешителните за жилищно строителство също са нараснали с 44% (измерено чрез разгънатата застроена площ) през 2006 спрямо предходната година и достигат близо 10 хиляди броя.

От Industry watch отбелязват и ръст от 7.7% в депозитите на домакинствата през последното тримесечие на 2006 г., което води до увеличено търсене на жилища, в които да бъдат вложени натрупаните активи."


Иначе ОК тези данни могат да бъдат реални и доказани, но другите нещо не става ясно confused smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: "Жилищата продължават да поскъпват, но с по-бавни темпове"
30-03-2007 - 13:29:11
Постнах преди няколко дни горното и разчитах да започнем интересна раздумка по въпроса, но отклик няма. На всичко отгоре се бях опитал да провокирам LTRX да каже нещо, ама не става smiling smiley)уви .. Лошо нЕма – казвам го сериозно. Никога не сме поемали неотменяеми ангажименти да сме он-лайн и да отговоряме. И аз дори често не мога да отговоря, понякога умишлено се въздържам и разчитам на разбиране и подкрепа smiling smiley
Знам, че повдигам сериозен и труден въпрос. Абе – направо хвърлих камък в дълбоката вода и ще има глава да пати smiling smiley
Очевидно е (или поне така си мислех :-)), че имам (имах) някакви идеи и мнения за споделяне, но ми се щеше да проверя, дали въобще ще си намеря дружка за някакъв разговор по тази деликатна тема. Да не говорим, че и аз не съм сигурен дали въобще ми се говори по темата:-)). И сигурно нямаше въобще да го направя, ако не беше една статия на (нещо като интервю) с Илиян Василев , която прочетох снощи във в. Дневник. Направо се почувствах като ощипан. Гарантирано не познавам този човек лично (беше шеф на АЧИ, после посланик в Русия, сега Делойт България), но в неговите думи откривам елементи, които буквално отразяваха и мои тези (които се въздържах да споделя с вас smiling smiley. Няма значение, кой го казва !
Аз съм избарл по една или друга причина да си пиша с колегите от този форум, не съм се стремял да получа трибуна в Капитал smiling smiley

Бг като страна и икономика имаше и продължава да има много сериозен потенциал, но той (за голямо съжаление според мене) ще си остане неизползван. Нещата в тази страна не вървят. Искам да звучи болно, не патетично. Има някакво движение, ама то е толкова затормозено, мърляво, хаотично ....
По свой начин същото твърдеше и Муудис миналата седмица, когато ни предрече застой, “португалска болест” му викат някои и други негативи, изказани или подсказани с Езопов език.
Имам неприятното усещане, че в тази наша държава така са се вторачили в това 8:5:3 и в запълването на банките на европейската бюрокрация, че никой от ръководството на страната няма и най-бегла представа, идея, план – какво правим след утре (да не говорим как, защо).

Връщам се на тезите на Василев :
1. Половината чужди инвестиции не носят добавена стойност.
2. Без местна добавена стойност икономическият ръст не гарантира ръст на жизнения стандарт.
3. Управлението на държ. И общ. Собственост трябва да се подобри радикално.

Странно е, че иначе много будни хора и добри икономисти постоянно и с или без повод си намират основания напоследък да свирят празнични маршове: Растем ! Платежният баланс е положителен! Има бюджетни излишъци!
Господа, това формално е вярно, но аз не съм съгласен с бодряшкия подтекст, който привнасяте с тези си послания. Има много сериозни проблеми!

Да, растем, но опасявам се на основата на изключително ниската база и като проспахме 20 години. А и не растем толкова, колкото би трябвало за да може да се каже, че сме тръгнали нанякъде.

Платежният баланс – мъко моя! Тук не ми се влиза надълбоко, че е тъжно! Част от огромната дупка във ВТ баланс е все пак обективно обусловена, какво да се прави - бедни сме откъм горива и енергийни източници и трябва да си внасяме. Значи трябва и много да се изнася, но въпреки фанфарите за растящия износ, не знам дали управляващите знаят, какво се крие в действителност ако се погледне по-надълбоко и се направи критичен качествен анализ.
Толкоз, има хора с титли, които това им е работата да анализират и докладват.
И тук идваме до следващия важен момент – анализ на капиталовата и финансовата сметка на платежния баланс, та да видим, като е пложителен, колко наистина е положителен и какво вещае това на утрешния ден. Не ми се влиза в детаили (не съм тръгнал да пиша за Капитал та да гледам всичко да съм железно обоснован smiling smiley), ама под повърхността нещата хич не са толкова розови.
В тази връзка Василев казва: Този, които разчита, че само с количество, а не с качествени чуждестранни инвестиции, може да балансира платежния баланс, е наивник.
Е, аз не съм наивник, отгоре на това много добре бих могъл да си представя, как голяма част от тези пари идват тука, именно защото чрез разнообразни схеми и врътки не малка част от тях скоро след това директно поемат на обратно - я към свързани лица на инвеститора (и оттам във верните направления), я към сметки на Кайманите. Вариантите са мно оооо го.
Анализаторите да анализират.

И тук пак ще опрем до строителството и имотите. Да си призная, нямам данни, каква част от обемите в бранша са промишлено строителство. То не, че хвърлянето на много пари в модерни халета е кой знае каква качествена инвестиция, ама без това (донякъде) не може.
Проблемът е, че с много чужди пари се юрнаха да строят апартаментни комплекси, офиси и центрове, хотели и т.н., а с други чужди пари се дават кредити на местните за да ги купуват. Те горките, треска ги втриса, че изпускат някакъв влак, теглят луди кредити и се нагърбват често с непосилни тежести, които изсмукват голяма част от ресурса им. Оттам пада потреблението в другите отрасли. Допълнително нашенци в странство и те, често загубили връзка с действителността тук, дават луди пари за имотче. И след цялата тази работа, следите ли мисълта ми, тръбят колко положителен е платежният баланс.

На нас ни трябват инвестиции във високи технологии, а не инвестиции, от които преобладаващата добавена стойност ще са келнерски и камериерски услуги и нещичко по тънката част, а високите технологии ги разбират като подаване на чаша Бърбън на бара или дори ПРОПЪРТИ Мениджмънт. Боже (извини ме, че споменавам името ти), как само звучи ПРОПЪРТИ Мениджмънт, човек би казал, че е пуснат поредният завод за производство на ТФТ екрани от осмо поколение, дето и самите Сони още го нямат.

Да, съгласен съм, стопанското съживяване обикновено започва от строителния бранш, това нещо стопанската история го е демонстрирала многократно. Ако в един момент не се демонстрира воля и желание за провеждане на национално отговорна стопанска политика, ставащото в този отрасъл ще започне да има открито негитивен стопански ефект за цялото стопанство. Ваденето на огромни средства и затварянето им в много скъпи и пасивни активи (1), а това неминуемо води до деформации в структурата на потреблението на домакинства и корпоративен сектор(2), неизбежно се отглежда браншова аристокрация (включително високо платени (прости) изпълнители в строителството) ще засили повсеместно натиска за увеличаване на възнагражденията без връзка с производителността(3), а оттам общостопански деформации, загуба на конкурентноспособност и бързо може да се влезе във спирала на макроикономическа нестабилност. Справка - последните сериозни доказателства са Япония след бума през 80-те и Германия (частично) при бума след обединението в началото на 90-те, колкото и неудачно да е да споменават точно тези две страни редом с БГ. (ама нали икономиката си е икономика).

И накрая ми се щеше да кажа и няколко приказки за голямата гордост на политическата класа (бюджета), ама времето свърши, пък и ми се отщя и ми отиде обядът.





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-03-30 18:14 от nacheff.
Re: "Жилищата продължават да поскъпват, но с по-бавни темпове"
30-03-2007 - 20:45:00
Nacheff,

Какво да си раздумваме с тебе? smiling smiley Първо ще ти призная, че ми е писнало да анализарам, прогнозирам, търся причини и следствия, а после нещата като напук си стават, както "Господ реши". Или някой като него. И много често като очаквам лошо, става точно обратното smiling smiley Е, да, ама съм се косила преди това smiling smiley

Искам да кажа," м...та им и на платежния баланс, и на имотите, и на цените им, и на цялата икономическа плява". Пролет е, цъфтят дървета и цветя, ние сме още живи да ги гледаме, я си вземи семейстото и се разходи на въздух, или пийнете по едно с приятели, или каквото най ти се прави.

Знам, че не това очакваше от мен за раздумка, ама честно, не ми е до платежния баланс в момента smiling smiley И да си го раздумваме с теб, и да си познал, и аз да съм познала, КАКВО ОТ ТОВА?!

Все повече клоня към мисълта на Сократ (ей, умен чвоек е бил той!), колкото повече ровя и мисля, че знам, толкова повече разбирам, че нищо не знам. И накрая ми писва, като така и така нищо не знам, 'що да се бръчкам? Нещата и така си стават, както е писано. Не ти ли се е случвало това?

Уф, днес съм нещо много изморена явно smiling smiley

Приятен уикенд, в понеделник може повече да поприказваме.
Re: "Жилищата продължават да поскъпват, но с по-бавни темпове"
31-03-2007 - 12:28:01
Може би това не е най-подходящата тема, но за тези които купуват на зелено:"Бъдете внимателни!!!"

в-к Борба, В.Търново (може да се види само до понеделник на www.borbabg.com)

Продали апартамент на шестия етаж в пететажен блок

Гърми нова строителна пирамида, над 40 човека са броили пари за жилища на хартия


ПОВЕЧЕ ОТ 40 ЧОВЕКА ОТ ЦЕЛИЯ РЕГИОН СА БРОИЛИ ПАРИ ЗА АПАРТАМЕНТИ, СЪЩЕСТВУВАЩИ САМО НА СКИЦА. Впоследствие се оказва, че жилищата са продавани от човек, който изобщо не е имал това право.Няколко души се оказват притежатели на едни и същи имоти заради неуредици между инвеститор и изпълнител. По случая има сигнал до прокуратурата. Казусът влиза и в съда и за обекта ще се иска възбрана, потвърди вчера адвокат Иван Лясков, който обслужва една от страните.
В продължение на 3 г. предприемачът Красимир Кънчев е продавал апартаменти на обект, притежаван от търновската фирма „Булмекс”. Десетки жилища в комплекса, който се намира в кв. „К. Фичето” на мястото на бившето заведение „Орехчето”, са пласирани с предварителни договори. „Борба” разполага с част от контрактите, срещу които Кънчев е получавал фиксираните суми в евро, както и вноските за изпълнението на апартаментите.
В същото време и фирмата „Булмекс”, която е инвеститор и собственик на имота, продава жилища, но не с предварителни договори, а с нотариални актове, казаха съсобствениците на петролната компания, която отскоро оперира и с недвижими имоти - Красимир Кандиларов и Петко Петков.
„Потърсихме Кънчев само за изпълнител, но случайно разбрахме, че зад гърба ни е продавал апартаменти, без да има право. Останахме потресени, след като го изгонихме от нашия обект, и в офиса ни започнаха да идват хора, които ни показаха предварителни договори с него. Имаше и такива, които настояваха да ни плащат вноски. Въобще не е ставало дума той да продава каквото и да било от нашия обект. Ние сме наели агенция за недвижими имоти. Същият човек се е осмелил да продаде даже и апартаментите, които си бяхме оставили за себе си. Нямам думи. Сигнализирали сме прокуратурата и тепърва ще излизат още потресаващи факти, свързани с него”, гневи се Кандиларов. От „Булмекс” признават, че в качеството си на изпълнител Кънчев и фирмата му „Екострой 02” не е получила и стотинка, тъй като още не им е предоставила фактури за извършеното строителство и количествено-стойностна сметка. Преди три години двете страни се споразумяват да започнат строежа в кв. „К. Фичето”. Изпълнява го именно Кънчев. Двете страни обаче нямат подписан никакъв договор и градежът се реализира само на „честна дума”. Впоследствие обаче между Кънчев , Кандиларов и Петков възниква спор покрай проекта и „Булмекс” кара „Екострой 02” да напусне и сама довършва комплекса, разположен на площ от 7 хил. квадрата. „Ние бяхме близки приятели и се разбрахме после да попълним документите. Аз се хванах на обезщетение и съм продал единствено апартаментите, които са мои”, контрира Кънчев, който имаше доблестта вчера сам да дойде при нас и даде интервю по скандалната тема.
ПАВЛИКЕНЧАНИ БРОЯТ 18 ХИЛ. ЕВРО ЗА
ШЕСТИЯ ЕТАЖ В ПЕТЕТАЖНА СГРАДА
18 200 евро плащат сем. Боеви за апартамент от 65 кв. метра в комплекса „Орехчето”. Имотът се намира на несъществуващия шести етаж на сградата. Продажбата става с предварителен договор от 19.07.2005 г. Според строителните книжа тогава комплексът е бил с два етажа по-нисък. Впоследствие е изготвен нов проект и се оформя с допълнителен мансарден етаж. Това обаче става чак на 5.10.2006 г. „Притеснени сме, как да не сме притеснени. Ходихме със съпруга ми, платихме накуп цялата сума. Изненадващо разбрахме, че Кънчев вече не е там. Имаше нова строителна фирма. Какво ще правим не знам. Има още едно семейство от Павликени, което си е купило имот от него”, коментира Валентина Боева пред „Борба”. В контракта изрично се казва, че строителят е притежател на имота!
„Да си търсят парите от Кънчев. Проблемът не е в нас”, категорични са от „Булмекс”. От „Булмекс” са пуснали жалба до прокуратурата № 560 от 13.02.2007 г. Самият Красимир Кънчев признава, че по подобен начин са пласирани около 40 жилища. „Не съм получил нито стотинка за свършеното по комплекса. Имат да ми дават около 1,5 млн. лв. Като ги взема, ще върна парите на хората. Те обаче не постъпват честно, но вината е и у мен, тъй като съм се предоверил”, обясни Красимир Кънчев.

Красимир Кънчев: „Съдя ги, некоректни
са и тепърва ще „гърмят”!

- Г-н Кънчев, как се стигна до този случай, това е своеобразна нова строителна пирамида след тази на Иван Костадинов?
- Започнах да строя на „Булмекс” на устна договорка, но те търсеха повод да ме излъжат и накрая не ми платиха. Не съм го предполагал. Г-н Петков даже живее в построено от мен жилище. Тепърва обаче те ще имат проблеми с други техни контрагенти. Знам, че не стоят добре и има интересна данъчна проверка при тях, която ще търпи развитие. Не е вярно, че съм продавал несъществуващи апартаменти. В тази част на града е позволена застройка на 4 жилищни и по един мансарден и партерен етаж.
- Вярно ли е, че сте били свързан с финансовата пирамида на Иво Недялков?
- Това беше преди повече от 10 години. Имах отношения с него, работихме, но след месец се оттеглих.
- Имате ли продадени предварително жилища и в кв. „Картала”?
- Имах договор, но блокът не се реализира и върнахме парите на хората.
- Какво ще стане в този случай?
- Като си взема парите от „Булмекс”, ще върна вноските. Тези, които искат, могат да получат жилища от мен другаде.

Б.Р. В следващия брой четете защо трябва да се доверяваме само на проверени строителни фирми.
Стилян НАЙДЕНОВ
Снимки Валентин РУСАНОВ




Re: "Жилищата продължават да поскъпват, но с по-бавни темпове"
31-03-2007 - 14:23:50
Като чета горното от Peter_K се сетих за онзи случай с пропадащия блок в Пловдив.

Май преди месец-два, попаднах на интервю в пресата с отговорен фактор от община Пловдив /ако не се лъжа архитекта/ по този повод. Най шокиращото беше че според нея новодомците от злополучната сграда трябва да поемат ремонта!!

Повода за публикацията - излъган куповач от брокерска фирма , която е скрила за проблема.
Чудя се дали някой не знае подробности



nacheff ,
мога спокйно да се подпиша и аз под твойте писания smiling smiley
Само да добавя , че за мен нещата в икономиката не опират само до цифрите. Една нация върви нагоре , само ако е мотивирана. А ние нямяме качествени хора с висок личен и обществен морал, високи професионалисти , които да са еталон на нацията. Или поне не са в общественото полезрение. Младите напускат!!!Сериозните чужди инвестипори си тръгват или изобщо неидват, идват такива които ги устройва нездравата обстановка у нас. Но това е тема за друг разговор
Колкото до имотите, за мен там нещата са излезли извън нормалната логика.
Кой знае може да дочакаме Гудо :]
Re: "Жилищата продължават да поскъпват, но с по-бавни темпове"
01-04-2007 - 18:36:14
Joan,
Много права излезе, да знаеш !
Днес прекарахме един спокоен и слънчев ден на открито, дори ми поизгоря главата, но (колкото и лъжовно да е) проблемите на платежния баланс останаха като един блед, ирационален фон :-).
Ако не си говорим точно за това, няма пък да се сърдя :-).
Re: "Жилищата продължават да поскъпват, но с по-бавни темпове"
01-04-2007 - 18:40:55
Оноре,
Нацията категорично не върви на север, та може и Годо да дочакаме, но нека поне не е в тези хубави пролетни дни. :-)
Re: "Жилищата продължават да поскъпват, но с по-бавни темпове"
15-02-2008 - 08:55:08
Peter_K Написал:
-------------------------------------------------------
> Може би това не е най-подходящата тема, но за тези
> които купуват на зелено:"Бъдете внимателни!!!"
>
> в-к Борба, В.Търново (може да се види само до
> понеделник на www.borbabg.com)
>
> Продали апартамент на шестия етаж в пететажен
> блок
>
> Гърми нова строителна пирамида, над 40 човека са
> броили пари за жилища на хартия
>
>
> ПОВЕЧЕ ОТ 40 ЧОВЕКА ОТ ЦЕЛИЯ РЕГИОН СА БРОИЛИ ПАРИ
> ЗА АПАРТАМЕНТИ, СЪЩЕСТВУВАЩИ САМО НА СКИЦА.
> Впоследствие се оказва, че жилищата са продавани
> от човек, който изобщо не е имал това
> право.Няколко души се оказват притежатели на едни
> и същи имоти заради неуредици между инвеститор и
> изпълнител. По случая има сигнал до прокуратурата.
> Казусът влиза и в съда и за обекта ще се иска
> възбрана, потвърди вчера адвокат Иван Лясков,
> който обслужва една от страните.
> В продължение на 3 г. предприемачът Красимир
> Кънчев е продавал апартаменти на обект, притежаван
> от търновската фирма „Булмекс”. Десетки жилища в
> комплекса, който се намира в кв. „К. Фичето” на
> мястото на бившето заведение „Орехчето”, са
> пласирани с предварителни договори. „Борба”
> разполага с част от контрактите, срещу които
> Кънчев е получавал фиксираните суми в евро, както
> и вноските за изпълнението на апартаментите.
> В същото време и фирмата „Булмекс”, която е
> инвеститор и собственик на имота, продава жилища,
> но не с предварителни договори, а с нотариални
> актове, казаха съсобствениците на петролната
> компания, която отскоро оперира и с недвижими
> имоти - Красимир Кандиларов и Петко Петков.
> „Потърсихме Кънчев само за изпълнител, но случайно
> разбрахме, че зад гърба ни е продавал апартаменти,
> без да има право. Останахме потресени, след като
> го изгонихме от нашия обект, и в офиса ни
> започнаха да идват хора, които ни показаха
> предварителни договори с него. Имаше и такива,
> които настояваха да ни плащат вноски. Въобще не е
> ставало дума той да продава каквото и да било от
> нашия обект. Ние сме наели агенция за недвижими
> имоти. Същият човек се е осмелил да продаде даже и
> апартаментите, които си бяхме оставили за себе си.
> Нямам думи. Сигнализирали сме прокуратурата и
> тепърва ще излизат още потресаващи факти, свързани
> с него”, гневи се Кандиларов. От „Булмекс”
> признават, че в качеството си на изпълнител Кънчев
> и фирмата му „Екострой 02” не е получила и
> стотинка, тъй като още не им е предоставила
> фактури за извършеното строителство и
> количествено-стойностна сметка. Преди три години
> двете страни се споразумяват да започнат строежа в
> кв. „К. Фичето”. Изпълнява го именно Кънчев. Двете
> страни обаче нямат подписан никакъв договор и
> градежът се реализира само на „честна дума”.
> Впоследствие обаче между Кънчев , Кандиларов и
> Петков възниква спор покрай проекта и „Булмекс”
> кара „Екострой 02” да напусне и сама довършва
> комплекса, разположен на площ от 7 хил. квадрата.
> „Ние бяхме близки приятели и се разбрахме после да
> попълним документите. Аз се хванах на обезщетение
> и съм продал единствено апартаментите, които са
> мои”, контрира Кънчев, който имаше доблестта вчера
> сам да дойде при нас и даде интервю по скандалната
> тема.
> ПАВЛИКЕНЧАНИ БРОЯТ 18 ХИЛ. ЕВРО ЗА
> ШЕСТИЯ ЕТАЖ В ПЕТЕТАЖНА СГРАДА
> 18 200 евро плащат сем. Боеви за апартамент от 65
> кв. метра в комплекса „Орехчето”. Имотът се намира
> на несъществуващия шести етаж на сградата.
> Продажбата става с предварителен договор от
> 19.07.2005 г. Според строителните книжа тогава
> комплексът е бил с два етажа по-нисък.
> Впоследствие е изготвен нов проект и се оформя с
> допълнителен мансарден етаж. Това обаче става чак
> на 5.10.2006 г. „Притеснени сме, как да не сме
> притеснени. Ходихме със съпруга ми, платихме накуп
> цялата сума. Изненадващо разбрахме, че Кънчев вече
> не е там. Имаше нова строителна фирма. Какво ще
> правим не знам. Има още едно семейство от
> Павликени, което си е купило имот от него”,
> коментира Валентина Боева пред „Борба”. В
> контракта изрично се казва, че строителят е
> притежател на имота!
> „Да си търсят парите от Кънчев. Проблемът не е в
> нас”, категорични са от „Булмекс”. От „Булмекс” са
> пуснали жалба до прокуратурата № 560 от 13.02.2007
> г. Самият Красимир Кънчев признава, че по подобен
> начин са пласирани около 40 жилища. „Не съм
> получил нито стотинка за свършеното по комплекса.
> Имат да ми дават около 1,5 млн. лв. Като ги взема,
> ще върна парите на хората. Те обаче не постъпват
> честно, но вината е и у мен, тъй като съм се
> предоверил”, обясни Красимир Кънчев.
>
> Красимир Кънчев: „Съдя ги, некоректни
> са и тепърва ще „гърмят”!
>
> - Г-н Кънчев, как се стигна до този случай, това е
> своеобразна нова строителна пирамида след тази на
> Иван Костадинов?
> - Започнах да строя на „Булмекс” на устна
> договорка, но те търсеха повод да ме излъжат и
> накрая не ми платиха. Не съм го предполагал. Г-н
> Петков даже живее в построено от мен жилище.
> Тепърва обаче те ще имат проблеми с други техни
> контрагенти. Знам, че не стоят добре и има
> интересна данъчна проверка при тях, която ще търпи
> развитие. Не е вярно, че съм продавал
> несъществуващи апартаменти. В тази част на града е
> позволена застройка на 4 жилищни и по един
> мансарден и партерен етаж.
> - Вярно ли е, че сте били свързан с финансовата
> пирамида на Иво Недялков?
> - Това беше преди повече от 10 години. Имах
> отношения с него, работихме, но след месец се
> оттеглих.
> - Имате ли продадени предварително жилища и в кв.
> „Картала”?
> - Имах договор, но блокът не се реализира и
> върнахме парите на хората.
> - Какво ще стане в този случай?
> - Като си взема парите от „Булмекс”, ще върна
> вноските. Тези, които искат, могат да получат
> жилища от мен другаде.
>
> Б.Р. В следващия брой четете защо трябва да се
> доверяваме само на проверени строителни фирми.
> Стилян НАЙДЕНОВ
> Снимки Валентин РУСАНОВ
>
>
>
>
>


Екострой-02 -Красимир Кънчев

На 10.10.2006 се сключи предварителен договор за покупко-продажба на апартамент между мен и същия мошеник посочен по горе.Платих цялата сума от 25000Евро!!! и апартамента беше почти построен.
Отивам аз на пусковия срок 1.06.2007 и там какво да видя друга фирма и друг изпълнител.Нашия човек ми продал нещо ,което не е негово.т.е.2ма различни "собственици" са продавали апартаментите по 2 пъти!
След една година всекидневни разговори,натиск и лъжи с лицето Кънчев върна 10000Евро-а за останалите+ лихвите 5000Евро каза да забравя.
След консултация с адвокат стана ясно,че посочената фирма е пред ФАЛИТ и не разполага с почти никакви активи за връщане при едно евентуално съдебно дело.
Единственото рещение за мен е физическа ликвадация на посочения мошеник в най-близки срокове.
Внимавайте с тоя мошеник много !!!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход