Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отново статия за коментиране

Публикувано от global 
Отново статия за коментиране
14-03-2007 - 13:58:59
Средните цени на жилищата в София са се увеличили минимално миналата година, отчитат от международната агенция за недвижими имоти "Колиърс Интернешънъл" (Colliers International).

Те публикуваха годишния си анализ за развитие на жилищния пазар в столицата,предаде Mediapool.

Най-високи цени са регистрирани в района на Докторската градина и кв."Иван Вазов", но и в двете зони се отчита спад на крайните цени на жилищата.

Имотите в "Иван Вазов" са паднали с 4,4 на сто, а в района на Докторската градина със 7,3 на сто, съобщиха от агенцията.

Най-интензивно е новото строителство на луксозни имоти в южните квартали - "Лозенец", "Витоша", "Манастирски ливади" и "Бъкстон". През изминалата година най-слабо са поскъпнали имотите в "Лозенец" - от 3,8 на сто.

През втората половина на 2006 г. цените на жилищата в квартал "Изток" са надхвърлили тези в традиционно по-скъпия район на "Лозенец", коментираха от "Колиърс". В "Изток" е отчетено и най-сериозното поскъпване на жилищните имоти от 17,1 %.

Прогнозата на "Колиърс" е, че ще се увеличава популярността на жилищните комплекси от затворен тип.


Re: Отново статия за коментиране
14-03-2007 - 14:56:11
Global,

Интересно би било да се види самия доклад, защото ако гледаме статистиката на офертите, към март 2006 цената в Иван Вазов е била 939, 1010 и 926 (съотв. едност. двуст и трист.) е/кв, а в момента е 1088, 1312 и 1461 е/кв. Т.е. има увеличение на офертната цена с 15, 29 и 57 % съответно. Дори да примем, че е моментно, към друг момент - 5.2.2007, е била 1088, 1259 и 1552. Къде видяха това намаление от 4,4, на сто, не знам.

Аз имам доклада им за полугодието, където пише странни работи за цените в престижните райони. Например пише за Лозенец, че цената на кв. варира от 500 до 1700 е/кв, за Иван Вазов - 700-2000 е/кв, Изток - 550-1900 е/кв. Първо, такъв диапазаон на цената не е изобщо информативен - в смисъл горната граница е 3 пъти по-висока от долната - какво говори това - за колко пари мога да си купя в Лозенец - за 500 или за 1500? Освен това нямам офертите за Лозенец към средата на 2006, ама ми се струва, че оферти за имоти за 500 е/кв отдавна няма там.

Е, може пък да имат информация не за офертни, ами за цени на сделки.

Така или иначе, в един и същи район да има сделка на 500 е/кв и на 1500 е/кв в един и същи момент е малко странно за мен. Какво определя такова голямо разсейване вътре в районите?

Иначе наскоро рових из офертите и видях, че вместо сегментиране, се наблюдава точно обратното - сближаване на цените по райони - поне там, където гледах аз. В момента средната цена в центъра е същата като в стрелбище и хиподрума, също и гео милев. че даже и мусагеница и тя ударила 1000 е/кв. smiling smiley А преди 1 година разликите бяха някъде с около 20-25 % в полза на "най-престижните".
Re: Отново статия за коментиране
14-03-2007 - 15:07:16
Джоан, задаваш ми въпроси, на които не мога да ти отговоря. Това е публикувано в Меdiapool. Изобщо нямам представа какви цени /офертни или цени на сделка/ са взели, за да направят изследването си.
Поне, ценното, което видях в тази статия е, че не е прогнозна, а прави преглед за минал период. Тази статия е доста в ущърб на масово - публикуваните в медиите и затова я сложих нова тема.
Re: Отново статия за коментиране
14-03-2007 - 15:16:19
Между другото, има още един сайт за икономика, със спец.насоченост към НИ и той е еxpert.bg. Там им доста статии, които биха представлявали интерес за посетителите на форума.
Другото, което ми направи впечатление е, че в някои статии в Mediapool се говори за експерти от imoti.net. Понеже знам, че си в този форум отпреди, знаеш ли кои са екпертите?
Re: Отново статия за коментиране
14-03-2007 - 15:43:05
Идея си нямам кои са експертите - аз съм анонимен потребител на сайта и форума, само че просто по-отдавна.

Иначе интересно е да се види какво пише в сайта, даден от теб. Аз зачитам от време на време подобния форум на инвестора, още повече, че Петер неизвестно защо реши, че е по-интересен от тук и се прехвърли там. Та реших, че може да си струва, но до момента не виждам особена разлика от тук smiling smiley все същите тези - "к'ви са тия цени, бе!" и "ами такива, на!" с изобилие от персонални обиди и квалификации и тук-там укротяване на тона. Май извиненията и добрият тон и там не са много на мода smiling smiley

Иначе докладът за полугодието го има в сайта на колиерс - в частта за българия и може да се свали като пдф. Новият- за годината, го няма още, ама сигурно ще го качат т него скоро.

Хувабо си публикувала статията, може пък действително на база сделки тези два района да имат намаление. Ама пък Изток да има 17 % увеличение?
Re: Отново статия за коментиране
14-03-2007 - 16:40:15
Глобал,

Цитат от пазарното проучване на Колиерс за втората половина на 2005 за София:

The second half of 2005 was marked by stabilization of prices.
although there was an increase in asking prices, as a consequence
of the demand domination transactions were closed at 5 - 10%
below the asking price. Hectic increases in prices were not
recorded in 2005 and are not expected in 2006. The only segment
which experienced a slight decrease in prices is the prefabricated
panel construction and old apartments with a low quality of
construction."


Ние с тях в един и същ град ли живеем? Не помня цените на панелите да с ападали през 2005, че и през 2006 в София, даже коментирахме усилено с Боби и 4овек как са се качили повече от другите цени.

Къде е истината и има ли такова животно изобщо smiling smiley

Re: Отново статия за коментиране
14-03-2007 - 17:11:22
Задаваш риторични въпроси, Джоан. Изобщо не знам какви методи използват Колиерс и дали такова животно има. Знаеш, че на медиите много не вярвам. Но поне се опитвам да филтрирам информацията. Днес прочетох обаче, че тук си имат директор-българин, някой си Атанас ....
Re: Отново статия за коментиране
14-03-2007 - 20:07:35
Obshto vzeto sluchva se tova za koeto az pisah oshte predi vreme i koeto bi trjabvalo da e izvestno na vseki chovek s pone malko um v glavata i njajkvi osnovni poznanija na ikonomicheskite zakoni.

US povlachi krak, sledva Europe.
Za nedorazumenieto narecheno pazar na imot v BG njama izobbshto da govorja.
Tam ima da chakat marsianzite i sled 20 godini.
Цената на двуетажна къща в Ловеч
20-03-2007 - 15:38:23
Моля за мнение каква е ориентировъчната цена на 250 кв.м тухлена къща в центъра на Ловеч,подходяща за търговски обект.
Николов
Joan
20-03-2007 - 16:13:32
Joan пише :
......
Така или иначе, в един и същи район да има сделка на 500 е/кв и на 1500 е/кв в един и същи момент е малко странно за мен. Какво определя такова голямо разсейване вътре в районите?
.....


За човек отдал се на статистиката тази глупост може да му се прости .
ха,ха,ха

Два абсолютно еднакви като квадратури и район жилища ,драга могат да имам съвсем различни цени, зависещи от състоянието ,в което са немират и да не забравяме типа строителство.

Довечера като купуваш домати за салатата на мъжа ти ще видиш ,че и там на една и съща сергия доматите се различават с пъти в цените си драга !

ха,ха,ха


Ако имаш нужда от още пояснения заповядай .

p.s. за това ,че коментираш,че имало поскъпване на жилищата щото растели офертните цени продава няма да коментирам ,че ми става още по смешно ?



Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход