Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цените в "старите нови" членки на ЕС

Публикувано от Joan 
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
06-02-2007 - 20:48:00
ISO
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
06-02-2007 - 23:28:10
klara, това е вярно, но освен липса на самоучастие трябва и лихвите да се качат. В България това го няма...засега.
В щатите се иска поне 10% начална вноска така че поне тези пари би трябвало да ги имат - виж ако и те са от заем - е тогава лошо.
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
07-02-2007 - 00:03:50
В интерес на истината и в България често се иска самоучастие, но хората плащат за завишаване на оценката и по този начин получават 100% от сумата като 80% от нея..... всяко нещо е относително, но тази относителност е зависима от определени фактори.
Между другото двигател на икономиката е самата икономика - за да расте прозводителността и да се покачват стандартите трябва да растат цените и да се повишава "нуждата" от потребление - в този смисъл спад на цените неби била желана тенденция....
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
07-02-2007 - 09:31:08
Здравейте!
Kato zagowori Joan за Братислава, че едвали неможе да си купиш нещо под 2200 е/м2 ето какво намерих за 1628-1762 EUR/m2, including VAT и между другото прочетете описанието на местото. И бас държа, че мога да намеря и нещо по изгодно.

[www.fusedworld.com]

....... и не мога да разбера защо се сравняваме с Чехия, Полша и тн.т, като няма нищо общото между България е тях. Огледайте се за инфраструктурата, благоустройството на нашите градове и не напоследно място как изглеждат жителите на тези страни и не само как изглеждат, а и техния манталитет какъв е. общо взето като дръпнем чертата сме едно 25-30 години зад тях (минимум).

...... но имаме и нещо общо с тях, че за вторияпът сме в някакъв съюз с тях и май и в двата случая сме съюзници зорлем. winking smiley. И между другото след влизането ни в ЕС същия всеповече ми заприлича на Рио Д. с неговите контрасти (разкошни квартали и бедни гета) и засъжаление ние сме по-скоро гетото на ЕС. sad smiley
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
07-02-2007 - 09:38:08
Тя не е казвала, че не може да се намери нещо под 2200 евро, а че конкретното жилище в примера е излязло толкова.
А ти щом смяташ че живееш в гето, отиди да живееш в разкошните квартали, границите са отворени.
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
07-02-2007 - 10:21:09
Boby, акцента на нейната теза пада на "предградие = 2200 е/м2", а за гетото проблема е че прекалено много неща ме свързват с него.
А акцента на моята теза, че когато се сравняваме с някой по цени трябва да се се срвняваме и с условията които ние и те предлагаме и някакси автоматически ЕС да се разглежда като система от скачени съдове и цените просто така да се изравнят ми звучи като приказки писани за "бакшиши" и сервитьорки.
И мисля че ние трябва да си насочим внимание може би към Кипър , нали и те са в ЕС. Там може да си намериш жилище и за 800 Е/м2 което по качество отговаря на болшенството от нашите, разбира се изключвам луксозно изпълнени жилища тук и там. Другото е, че там има наистина английско присъстви, за разлика от нас. Че там има полиция под Британски флаг. И забелижи въпреки осезателното присъствие на англичани в Кипър цениет не са кой знае колко по различни от България.

..... а като излязох на тераса тази сутри , ми стана толко хубаво като видях изгрева преливащ от лилаво към огнено червено, но това че ние незабелязваме останалата мизерия, не означава че я няма. Ако си имал гости от чужбина трябва да знаеш.


Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
07-02-2007 - 15:55:05
JordanK,

Аз за пореден път ще повторя, че не съм гледала оферти по сайтове и не съм сравнявала цени, само цитирах числа, които ми сподели един словак, купил съвсем наскоро жилище в Братислава. Нямам основания да не му вярвам и реших да споделя информацията тук. Жилището му е новопостроено, не съм питала дали го е купил завършено или "на зелено". Предполагам, че както и тук, и там ако купуваш "на чертеж", цената ще е с 30 % по-ниска от същото завършено. Също така може би зависи дали е ЕПК или тухлено, как е изпълнено и пр. Е, може пък той да е глупак и си е купил на тази цена нещо, което можеше да вземе на половин цена smiling smiley или пък да ме е излъгал, за да се направи на "велик". Или може аз да ви лъжа, за да ми е интересно :} Всеки е свободен да вярва или не....

Колкото до облеклото, тези от старите-нови по нищо не се различават от нас, особено мъжете на официални събирания или конференции - черни или тъмносини, или тъмносиви костюми, бели ризи и тъмни вартовръзки - като извадени от матрица smiling smiley При жените е по-интересно, но там смело мога да кажа, че не зависи от националността, а от други неща. Манталитета им също не е много по-различен, даже се чувстваме "роднини" в сравнение с англичаните (да речем) или холандците. Макар че това е много относително и във всяка нация има различни хора. Като физически белези пък съвсем не се отличаваме - съмнявам се на едно международно събиране да можеш да отличиш словака от поляка от естонеца от българина и пр. И при тях има и ниски и тъмни, и високи и руси и всякаква мешавица.

Иначе в Братислава съм ходила много пъти, единият от които спах в панелен и ЕПК комплекс от соц.време на около 10 км от центъра на града. не се различваше особено от нашите комплекси, може би малко по-чисти бяха входовете и нямаше тези изолации "на парче" в различни цветове, които много загрозяват фасадите у нас. Но нямаше едно дръвче наколо, бетон и асфалт навсякъде.

Това, което Братислава има, е близостта на Виена и възможността да пътуваш даже всеки ден до там за работа. Разказваха ми за таксиметрови шофьори, които работят нелегално във Виена - сутрин отиват там, слагат табела, работят и вечерта се връщат. Данъци не плащат, разрешения нямат, ако ги хванат полицаи във Виена........ Може и други професии да правят така. Та от това да се определя платежоспособното търсене на имотите и сравнително високите цени.
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
08-02-2007 - 10:25:25
Аз пък давам информация за Литва.Там ситуацията е подобна на тази в Естония, но задържане на цени не е имало. Който може да си позволи живее около столицата в прекрасни еднофамилни къщи или таунхауси (повярвайте ми изключително добре и с вкус проектирани и качествено изпълнени). За по-бедните, да кажем нещо като среден клас апартаменти в столицата а за съвсем закъсалите санирирани панелки. В провинцията (по селата) дървени къщи нещо като чифлици. Не бих казал, че има стремеж за миграция към Вилнюс защото държавата е малка с добра ифраструктура. Но доста е скъпичко ако говорим за НИ, по мои оценки около 80% над БГ, доходите (средни) в Вилнюс 2000 лита (650 Еуро). Няма данък за часната недвижимост, няма данък за коли, няма винетки и всякакви простотии там няма да изброявам, колата ми регистрирана там и годошната ми застраховка + зелена карта за цяла Европа е по евтина от която и да е оферта на Бълграските застрахователи. И вие им вярвайте на тия от правителството, като започнат да ни убеждават че едва ли не живеем даром в Бг, много било всичко евтино и видите ли трябва да поскъпват данъци и всичко останало. А и за бензина да кажа, с малко но също е по-евтин от нашият. confused smiley

ISO
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
08-02-2007 - 10:58:55
Ivel, и тук не са спирали, а ако трябва да направя аналогия:
там са с 80% по-скъпи, то доходите тук трябва да са 1.8 пъти по-малки или 360Е - средно! Дори да допусна за София средно 300Е - да не кажа по-малко че ще ме почнат за сивата икономика. Ако тук нямаше тези данъци, и бензина ти е 1.8 пъти по-малък - ще кажа и тук е същото положение.
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
09-02-2007 - 04:09:24
Наскоро говорих с колежка от Полша. Тя също каза че от влизането в ЕС цените са все нагоре. Освен това икономиката "ври"; влизат много европейски пари, особено по екологични проекти.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход