Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цените в "старите нови" членки на ЕС

Публикувано от Joan 
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
05-02-2007 - 22:12:00
Галаор, теориите за световната конспирация и скритите агенти по-добре ходи да ги обсъждаш другаде. Тука няма да намериш параноици. Тази статия на Красимир Петров сме я обсъждали доста отдавна, още сигурно 2005-та. Както виждаш обаче той от доста време не е пускал нови статии с което да осъвремени виждането си. Очевидно тази статия вече не е актуална. Най-малкото трудно може да се говори за чиста спекулация след като немалка част от увеличението идва от повишаващия се жизнен стандарт и възможности особено в София, както и лесния достъп до кредити. Самия Красимир Петров би описал по-подходящ начин сегашната ситуация. Ако ти смяташ, че цените са ти високи, никой не те кара да купуваш. Чакай си срив.
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
06-02-2007 - 02:23:11
Chetoh naskoro edno izcepvane na njakakyv agent za negdigimi imoti che panelkite shteli da skachat zashoto imalo malko predlgane a pyk goljamo tyrsene za panelki.

Napravo da se skysa chiovek ot smjah. A pyk kolko li struvat togava kirpichite po ziganskite mahali? Sigurno 2000 evro na kvadrat ce predlaganeto e mnogo malko.

Smeshna i tygna kartinka. Galko che shte duhnat ne samo pishman spekulantite no i dosta nakisnati s kredit 'investitori'.

Nkakyv 'ekspert' beshe pisal kolko izgodno e da se investira v panelka i kakyv naem shtjal da vzema ot naja.
Pich, tazi panelka sled 2 godini moge njako da reshi che ne otgovarja na nikakvi standari i trjabva da se sybarja.

Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
06-02-2007 - 02:35:43
Chetete ej tuka druga izbjagala ot ludnizata deto synuva bylgari emigranti na zapad natiskashti se da rabotjat v Bylgaria.

[www.segabg.com]

Ili lidnizite sa v pochivka v Bylgaria i sa pusnali ludite po domovete im ili pyk horata v Bylgaria poprekaljavat s pocherpkata ili narkotizite. (systojanie na Delirium tremens)

Tazi gorespomenatat ne bi imala abosjutno nikakvi shansove s IQ to si da byde naznachena na kakvoto i da e bilo rabotno mjasto na zapad.

Byrkaneto na gelanie s desijstvitelnostta, obshti prikazki koito si protivorechat, pogelnia ot roda na: ako baba mi beshe mygka shtjah da imam 2 drygki i prochee, izpadaneto v haljuzinazii... bezkraen spysyk sys smushtavashti fakti ot bylgarskata deijstvitelnost.

Gledah naskoro po BTV po internet edin bylgarski lekar kojto iska podkup ot pazient zasnet s kamera. Tozi gorespoemnatijat lekar beshe s IQ na 7 klasnik ot soz vreme a stilyt na izrazjavane napravo trevogen s elementarnostta i psrostathinata si.

Imam chustvoto kato cheta vestnizite ot Bylgaria po Internet i gledam bylgarka televizija che filma gledam 'polet nad kukupicheto gnezdo' s Jack Nikolson.

Givot kato beskraen ekshyn i synishta za lelejanata dalavera deto shte ni pravi givota bez da rabotim...

Da vidim dokoga.
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
06-02-2007 - 09:53:30
ISO,

Така е, цените и тук се повишиха доста. Пак казвам, написах това, защото в нашите медии и в мненията на различни пищещи по форумите срещам различни тези за цените в 10-те присъединени 2004, и за тенденциите преди и след присъединяването им, и затова използвах случая да разпитам очевидци от някои от тях (които ми бяха подръка smiling smiley). Не претендирам за изчерпателност на интервютата, нито пък карам някой да ми вярва.

А пък тезата за "промиване на мозъци" е обидна за умните хора, които четат тук. Което и StefanB каза. Това, което пиша, е насочено към определени хора, с които се познаваме виртуално отдавна и имат достатъчно мозък да различат непредубедено мнение на база някакви наблюдения от опити за манипулация. И могат да мислят и да си вземат най-подходящите за тях решения. Останалите просто ги "няма" smiling smiley

Статията на Кр. Петров е умна и добра, и това сме го обсъждали отдавна. Хоризонтът му наближава и ще можем скоро (ако сме живи) да кажем дали е познал в тайминга - всъщност това е най-уязвимото място на всяка прогноза - КОГА ще се случи нещото, а не дали ще се случи, защото локални екстремуми има на всеки пазар и НИ не е изключение. Това, което не е взел под внимание и не е разгледал в анализа, е нивото на задлъжнялост при НИ, т.е. каква част от тях са с ипотеки и как се развива тази тенденция. Според мен (повтарям се) това е определящ фактор за поведението на пазара, т.е. дали има достатъчно на брой "лалугери" да определят движението и кога ще изчезнат те като вид.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-02-06 09:54 от Joan.
ISO
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
06-02-2007 - 10:50:56
kuku, за българите от чужбина наистина е малко смешно. Знам за чужденци които са обмисляли да дойдат тук да работят ;-) Не не са луди - те очакват да им се плаща колкото там където сега работят. И на мен ми е странно, но явно за определена категория хора няма значение къде работиш, а къде си роден. Разбира се работодателите не търсят точно такива да заситят глада за работна ръка.
"Изпращат CV и търсят възможности. Но въпросът е, че ние не можем да им предложим очакваното възнаграждение. Те искат много висока заплата, а ние няма как да им дадем, защото ще си разбием системата на възнаграждения."
Явно и нашенци придобиват този манталитет - работил е в Англия и вече очаква че и тук ще му плащат повече.

Jоаn статията на Кр. Петров е добра, но и той има пропуски - високото начално ниво на лихвените проценти. За разлика от щатите където беше нереално ниско и беше ясно че скоро ще се качат /от там и проблемите които имат сега/ тук цените като вноски не са се повишили много. Но ако продължи тази лудница със същите темпове може да се случи подобно нещо.
Колкото до:
"ISO, има и друг неизвесетн момент освен кредита (сума и лихви) - не знам по-големите жилища дали са на същите места като по-малките, не съм го питала това. Съдейки по последното, което е извън Братислава (според него), възможно е паралелно да е "бягал към периферията", за да си позволи по-голямо при същата кредитна вноска.

Посланието му беше, че ако не е започнал с малко жилище, сега не би могъл да си позволи да си купи 2 спални даже и в периферията. И че цените много са нараснали последните 4-5 години. Все пак не ми е представил 100 страници анализ на пазара на НИ"
Ако е бягал към "бягал към периферията" то цената на следващите жилища не се е повишавала или поне не особено много, т.е. тезата че иначе не е могъл да си позволи да си купи наведнъж е малко странна, което ме навежда на мисълта че има сериозна разлиак между последователно закупените жилища
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
06-02-2007 - 11:30:14
ISO,

Имаш право да се съмняваш smiling smiley Не знам повече и не мога да коментирам, защото нямам данни, а само лично мнение, изразено от този словак с опити да го подкрепи с числа. Е, ако можех да отделя няколко часа да разпитам за районите на последователните жилища, частта с кредит и лихвата, развитието на цените в тези раойни във времето и развитието на лихвата, и т.н..., предполагам, че картината щеше да е много по-ясна.

Мога само да стъпя на числата, които ми даде - те поне са някакви обективни измерители, към момента - 4 милиона крони по курса на БНБ (за 1 лев 17,79 крони) правят 224 845 Евро за 100 кв в предградие на Братислава. 15 000 крони по същия курс правят 843 евро средна официална заплата. 267 средни заплати за това жилище. Ако примем, че за 70 000 евро може да се купят 100 кв в София (в Младост, да речем) и стъпим на същото съотношение (267 заплати за него), ще излезе средна заплата за София 262 Евро. Което мисля, е напълно реално. Т.е. ситуацията в частта за цените (не за лихвите) е аналогична в София и Братислава.

Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
06-02-2007 - 11:35:58
Quote

Тази статия на Красимир Петров сме я обсъждали доста отдавна, още сигурно 2005-та.

почти съм сигурен че е от Декември 2004-та

някой хора очевидно си я повтарят като мантра, в продължение на 26 месеца...
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
06-02-2007 - 11:39:37
ISO,

За статията на Петров - вярно, че високото начално ниво на лихвените проценти е друг интересен момент и би следвало да се разглежда в комбинация в ниското начално ниво на ипотечно кредитиране. И двете са пропуснати в анализа.

Казваш "Но ако продължи тази лудница със същите темпове може да се случи подобно нещо. " - да, ще се случи, въпросът е КОГА. Ти как мислиш, колко трябва да продължи у нас "тази лудница със същите темпове", за да стигнем до случването?
ISO
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
06-02-2007 - 13:39:09
Joan и за двете съм съгласен. Съгласен съм че в София цена от 700Е е също толкова нормална като 2200Е в Чехия, но някои хора се опитват да кажат че автоматично и тук всичко под 2000Е е евтиния. За лудницата - незнам, но ако лихвите се запазят, а разтежа е по-голям от този на доходите е възможно. Всъщност това е сценария който се споменава в статията на Петров, ако се вземе в предвид падането на лихвите засега всичко е нормално, но при същите лихви ако се продължи - ще видим какво ще стане.
Re: Цените в "старите нови" членки на ЕС
06-02-2007 - 14:18:56
Ето един аргумент, които не се е появявал досега. Дали наистина има такава закономерност и имаме ли информация за ситуацията в България?

"Според статистиката,43 на сто от онези,които купуваха за пьрви пьт дом през 2005г в САЩ.нямаха собствени средства за пьрвоначалната вноска. Това е класическият финал на балоните на всеки пазар."
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход